HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Thummerer Egri Csillag 2010

2011.05.07. 15:30 AG 2.0

A kétezertízes savakat még sokáig fogjuk emlegetni, ez biztosnak tűnik. Két bort bontottam az évjáratból, egyik és másik is remek, tiszta illatokkal kezd, finom ízekkel folytatja, ám lecsengésükben a kelleténél erőteljesebb és agresszívebb a savanykásság, ez akadályozza meg, hogy az okészintet túlugorva tehetségnek tituláljam őket. Annak, hogy a Weninger Pannónia és a Thummerer Egri Csillag közül utóbbi lett a bejegyzés címszereplője, az az oka, hogy a soproniról – ami nem is teljesen soproni – kevesebbet tudok. Ami itt-ott fellelhető, abból annyi derül ki, hogy a beleházasított cserszegi fűszeres és zenit a Fertő tónál termett, a chardonnay és a sauvignon blanc ellenben a Balatonnál. Eddig még csak nem is hallottam róla, hogy Weningeréknek szőlőjük/kapcsolatuk lenne a nagyobbik tónál, de hátha kisegít valaki hiteles információval alant. A tartalmat csavarzáras palackba zárták, a szín halvány és szép, az illatok kedvesek, barátságosak, egyáltalán nem éretlenek, a test karcsú, az ízvilág színes, majd beüt a búcsú. 4 pont. Egri Csillag először szerepel a hasábjaimon, ez lenne a komoly presztízsű borvidék új brandje, a vörös bikavér fehér párja. Thummererék 2010-ben királyleánykát, leánykát, chardonnay-t, sauvignon blanc-t, traminit tettek bele. Színe kissé matt, illata viszont kifejezetten dús, felfedezni vélem benne a királyleányka cukorkásságát, a sauvignon gyümölcsösségét és a chardonnay komolyságát, harmonikus, rokonszenves elegy ez. De a folytatás nagyjából olyan, mint eggyel fentebb, 4 pont. Ugyanazon a szinten teljesítenek, képtelen lennék választani közülük. És sajnos nehéz lenne egy-egy üveggel meginnom belőlük kapásból. Hacsak nem szódával.

10 komment

Címkék: négypontos eger sopron weninger thummerer 2010 egri csillag

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basszus. Aztán mennyiért adják Vili papa szánalmas mélyrepülését? Tippelek: magasan három rugó felett, mert árazni azt tud, csak bort felejtett el csinálni, úgy 15 évvel ezelőtt.
@Benikuty: mi ez a sok indulat? Amúgy a pince honlapján rendelve 1280.
@Benikuty: indulatos, talán igaztalan beszólás. 2010-ből bizony csak ilyen fröccsnek való 4pontos fehéreket fogunk látni ezerpárszáz forintos árakon.
@Benikuty: @Holland Lovas: @evernever:

ajjaj, kár volt ezért a kommentért, de lehet, hogy nagyon pontatlanul fogalmaztam. ez egy simán tisztességes bor, semmilyen árértékprobléma nem merül fel. ahogy a pannóniával szemben sem, egyébként
@Holland Lovas: igen, indulatos vagyok, de azt gondolom, hogy egy új márkát akkor kellene (remélem) hosszú útjára bocsátani, amikor a lehetőségek engedik, minden együtt áll a sikeresség érdekében. Nem ilyen alacsony színvonalon, fröccsborként. Tudom, jó fröccsöt blabla...,de mégis.
Hozzám érzelmileg erősen közel áll az egri borvidék, és főként egy számomra meghatározó borász. Talán másodszor jártam nála, amikor szemembe ötlött a palack, rajta cimke: Carpe Diem. Kérdésemre az volt a válasz, hogy" abban az évjáratban nem vállaltam a Bikavér nevet".
Jó reggelt!
@Benikuty: apropó, Tóth István... ;)
@Benikuty: pontosan ugyanezt mondtam én is, csak pofakönyvön :D
Volt szerencsém mindkét borhoz.
Előbb a Thummerert kóstoltam az Egri Gálán, és elmondhatom, hogy a többi Eger Csillagához képest nem szerepelt rosszul. Sőt! Ez persze a többit is minősíti. (4 pont teteje).
Én már ott megfogalmaztam, hogy nem szerencsés egy új márkát éppen a 2010-es évjáratból indítani. Kötelezőnek érezték a borászok talán. Néhányan egyébként az egy, már ismert fehér házasításukat keresztelték át.
A Pannóniával sincs semmi baj, egyet is értek, miszerint egyformán teljesítenek, e két bor összekóstolása szerencsés párosítás.
"nehéz lenne egy-egy üveggel meginnom belőlük kapásból!" Véleményem szerint ez egy fontos mondat! Én is gyakran föl szoktam tenni a kérdést, még ha tetszik is a bor, hogy innám e ezt egész este? Gyakran kiderül, hogy a tetszetős korty nem minden esetben kiált folytatásért. Egy édes Tokajit szívesen innék egész este, viszont az lehetetlen. Egy malbec vastagságú bor sem mindig esne jól hosszú távon. Ezért aztán igyekszem orgonasíp szerűen összeállítani a borsort, ha eljön a nagyérdemű vendégsereg.
@fugu: köszönöm ezt a kommentet, így teljes a poszt