HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Így pontozok én – frissítés

2011.06.08. 19:00 AG 2.0

Az imént vettem észre, hogy másfél éve nem frissültek a referenciaborok a pontozásos szamárvezetőben, pedig azóta elég sok minden terítékre került. Felmerült az is korábban, hogy korrigálok kicsit a rendszeren, jobban széthúzom az alját, de nem megy. Annak a bornak, amely hozza az okészintet, úgysem szívesen adok négy – százas skálán nyolcvan – pontnál kevesebbet. Végül is nem olyan nagy gond, ha kissé összecsúsznak a dolgok, és két olyan termék is – mondjuk – ötöst kap, amelyek közt majdnem egy egész egység a különbség. Egyfelől lehet az ilyesmit jelezni prózában, másfelől pedig a lényeg változatlan: a pontszám nem ítélet, hanem támpont csupán. Nem megmérem a bort, hanem elhelyezem. Ráadásul nem kizárt, hogy máskor, más körülmények között más polcra tenném. Jöjjön akkor a mi mennyi. 1 pont (50-59 pont), lefolyó, anyós bora: ProVino Egri Bikavér 2007; 2 pont (60-69 pont), határeset, após bora: Hegyvin Egri Bikavér 2007; 3 pont (70-79 pont), iható: Wunderlich Portugieser 2009; 4 pont (80-83 pont), OK: Ikon Merlot–Pinot Noir Rosé 2010, Cimarosa Chardonnay 2010; 5 pont (84-86 pont), tehetség: Jásdi Csopaki Rizling 2009, Nederburg FIFA Sauvignon Blanc 2009; 6 pont (87-89 pont), szép: St. Andrea Áldás Bikavér 2008, Clos de los Siete 2008, 7 pont (90-93 pont), pannon klasszis: Tiffán Cabernet Franc Válogatás 2007, Guado al Tasso Il Bruciato 2007; 8 pont (94-96 pont), nemzetközi klasszis: Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008, Prager Wachstum Bodenstein Riesling Smaragd 2008; 9 pont (97-98 pont), idol: Oremus 6 Puttonyos Aszú 2002, Umathum Hallebuehl Zweigelt 2006, 10 pont (99-100 pont), ilyen nincs, nem érdemeljük meg: Szepsy Cuvée 2007.

24 komment

Címkék: szolgálati közlemény pontozás gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korrekt irány. Mostanában engem is egyre inkább foglalkoztat, milyen is lehet a leghatékonyabb, legegyszerűbb értékelési mód boroknál, mely kellően univerzális (én is okfejtettem erről ma). De sokszor kudarcot vallok. A borok fölébe kerekednek a számoknak, s bebizonyítják, hogy többek, összetettebbek, mintsemhogy koordináta-rendszerbe gyümöszöljék őket cipókanállal. Azért én is próbálkozok tovább...
akárhányszor olvasom újra a pontozást, mindig jó kedvem lesz tőle.

(persze a lényeg "is" számít: pl. hogy tényleg ennyire lemaradtam, vagy csak rosszul emlékszem, hogy 2007-es volt az utolsó Mandolás Furmint, amit kóstoltam? :)
A múltkor vásárolt 2 L Pet palackos bort még nem kóstoltad, vagy az 1 pontot sem érte el.
@demisec: a pontozás jó játék, de nem kell véresen komolyan venni :)

@limbekcs: van már kilences, a bt-nél is kapható

@kezesbárány: simán elérte, tán még a másfelet is, de most sajnos megfeledkeztem róla
Azért egy kicsit bánt, hogy Eger csak rossz példaként jön szóba:(
@Benikuty: Ne kámpicsorodjál el, valaki fel sem került :-) Egyébként meg Eger mostanában nagyon szépen szereplet Albertnél :-)
@Benikuty: cseréltem egyet, az oremus úgy is kétszer volt véletlenül :)
@hegyaljai: a múlt század kísért :(
@hegyaljai: kinek a pénzén szervezik ezt?
@shiraz: Gondolom van nevezési díjj.
@hegyaljai: ...és az Ikonnak visszajár vajon a -1 pontos kékfrankosával a nevezési díj, vagy ellenkezőleg, veszélyességi pótlékot kell utólag befizetniük?
@hegyaljai: Megvan az édes bája annak amikor a zsűriben több olyan termelő is ül akik neveztek is a versenyre és csudák csudája érmekkel kitömve térnek haza.

Most komolyan, ettől csak az én gyomrom fordul fel??? Szerintem magára valamit adó termelő ilyen komédiában nem vesz részt.

A versenyre amúgy tételenként 15.000,- Ft + ÁFA áron lehetett nevezni. 374 nevezett borral ez úgy 5 millió lehetett. Ez nem sok

A rendezvény körül természetesen az összes létező léhűtő gitegylet (MGSzH, HNT, Borakadémia, stb) ott sertepertélt.
@AG 2.0: lassan megszokom, hogy az egri borvidék afféle pofozózsák, kikopik mindenhonnan, én csak nézek, pedig szánalmas lőre akad széles e hazában bárhol. Talán még az agyon ajnározott Tokajban, netán szent Somlón is.
Nekem még rémlenek szép élmények a leszólt vidékről, tárgyi bizonyítékok a pincémben, 1999-s, 2000-s évjáratok.
Nagy tisztelettel búcsúzom.
@Benikuty: Nem értelek.
A Somlón legnagyobb birtokkal rendelkező Demján féle Badacsonyi Borgazdaság a 70 hektáros ültetvényéről a Somlóhoz méltó jó bort még nem palackozott. De Tokajban is van hulladékgyáros bőséggel. A Promontorbor ugye vagy 60 hektárról nem tud elfogadható bort palackozni.

Döbbenetes, de gyakorlatilag minden borvidéken a szenny van többségben. Sajnos ez alól Eger sem kivétel.
@BZoltan: Kedves Zoltán!
"Non sancere!" Nem hallottad még ezt? Szeretném elmondani Neked, ha valaki egy másik termelő, pláne borvidék borát fikázza, attól még Ő egy palackkal több bort sem fog tudni eladni. Ugyancsak egy forinttal drágábban sem!
Én nem azt mondom, hogy kenjük el a dolgokat, ne beszéljünk a családban történt ügyről, amikor valaki egyszer csak leányanya lett. Nem azt mondom, hogy söpörjünk mindent a szőnyeg alá!
Sőt amit a bírálók és a nevezők ügyéről mondasz, azzal teljesen egyetértek.
Ettől függetlenül vegyél már egy kicsit vissza!
@hegyaljai: Non nocere lesz az, de tényleg bölcs mondás. Viszont nem igazán tudom, hogy ezt most melyik hozzászólásra és pontosan mire szántad válasznak.

Az a baj, hogy megneveztem két termelőt akik két szép magyar borvidéken komoly területről nem tudnak és nem is akarnak a borvidékhez méltó komoly minőséget produkálni? Most akkor söprögetünk a szőnyeg alá vagy nem?

Ha igazam van a borversennyel kapcsolatban akkor miért és miből vegyek vissza?
@BZoltan: ne végy vissza! Téged így szeretnek. Vagy nem.
Egyébként nem köll annyira ostorozni etikailag a borripőköket, épp mostanában láttam olyat étteremértékelő portálon, hogy pont az mutatott be egy éttermet, akinek résztulajdona van benne a csiripelő madarak szerint. Nyilván ő ismerte a stábból legjobban. :)
@Benikuty: na, azért sokan szeretjük itt Tóth István borait, és ezt te is tudod. ;)

@hegyaljai: nem latin, de: facepalm.
@BZoltan: Hát én erre itt most nem válaszolnék, nem éreznéd magad kisegítve vele :))

Izgatottan várom hegyaljai válaszát. Soha többé Barátok közt!
@Szomjas Gödény: mitől lettél ilyen vérszomjas, megtámadott egy kanhattyú?
Két hete volt szerencsém bejárni a Promontor pincészetet személyesen, Budafokon. :-) Hosszas vidám történetek alapja ez a kirándulás. :-)
@Hepci: Nem vagyok én vér-szomjas, csak nekem fajilag nagy a pofám.