HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Gróf Buttler 2011 júniusában

2011.06.15. 21:50 AG 2.0

A Gróf Buttler Történelmi Borászat még sehol sem volt, amikor világgazdaságos újságíróként először beszéltem a nagy álom megálmodójával, Bukolyi Lászlóval. Mondjuk bő tíz éve. Akkoriban lehetett területeket szerezni a Nagy-Egeden – előfordultak viták és kisebb konfliktusok Egerben a dolgok alakulása miatt. Később kóstoltam a borokat is, az első évjárattól kezdve. Volt, ami tetszett, volt, ami nem; engem sajnos soha nem értek olyan mély benyomások, mint másokat. De nem a múltat akarom bolygatni. Mint mindig, most is a jövő érdekel. Az a hegy Eger fölött egyszerűen gyönyörű, nem sok szebbet látni Magyarországon, a vaknak is világos, a szőlők a dűlőben sokra hivatottak. Azt várom tehát, hogy a birtok új emberei bebizonyítsák, kizárólag klassz-izgalmas borok készülhetnek ott. Magam is beszámoltam arról, hogy a Gróf Buttlert egy ideje Herczeg Ágnes vezérigazgatja. Arról még nem, hogy végbement a válás, felállt az új csapat. A főborász a gyöngyöstarjáni Benedek Péter lett – ha jól számolok, kétszer szerepelt hasábjaimon –, a borász Adamovich Károly, neki az egri Balga Pincéhez is van köze. Mindketten fiatalok, intelligensek, szerények. A szőlész Stefán Tibor, a kereskedelemben és a marketingben Konkoly Mihály és Vörös Attila vállal szerepet. Ha kitart a tulajdonos pénze és lelkesedése, ha tényleg komolyan gondolja, lehet ebből valami. Ami fix: a napokban 800 milliós beruházás keretében kezdődik a feldolgozó, a palackozó és a palackos tároló építése az egyébként még Bukolyi László által fúratott óriás pincénél. Elsősorban bejártuk a területeket. Az Eged főként a teraszos és a bakműveléses rész találkozásánál lenyűgöző, de meggyőző minden pontja. A Szarkásnak nincs könnyű dolga mellette. Utána kóstoltunk, hordóból is. A 2009-esek közt nem kevés tétel pötyög-mozog, némelyiknek még mindig magas a cukra. De amelyik rendben van, az rendben van. A Szarkás kékfrankosa volt az egyik kedvencem, az Eged kissé masszív, mégis kiegyensúlyozott pinot noirja másik. Bejött egy-két merlot, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, portugieser is. Ha majd stabilra, megbízhatóra palackozzák őket, szélesebb körben hódíthatnak, mint elődeik. Megvan bennük a lehetőség. A 2009-es fehérekben kevésbé éreztem a potenciált. Érdekes változás áll küszöbön. Ha minden jól megy, a Gróf Buttlernek négyféle második kategóriás bora lesz. Fehér, rozé, vörös házasítás, cabernet sauvignon. GB néven, csavarzár alatt, polci áron ezer és kétezerötszáz között. Az épp összeállított 2007-es vöröset megnézhettem, 5-6 pontra jó. Nagyjából így áll a 36 hektáros birtok pillanatnyilag, a szubkultúra alszubkultúráján túli világhoz vezető út elején. Hogy ez az egyelőre járatlan út merre vezet, arról a 2011-es szüret után többet fogunk tudni. Még később annál is többet.

17 komment

Címkék: eger gróf buttler pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Célom, hogy a külföldi és hazai utazásaim alapján felfedezett best practice eljárások, az általam megkóstolt borok, a megismert borvidékek, a személyesen is megismert borászok bemutatásával hozzájáruljak a borkedvelő emberek ismereteinek bővítéséhez, a magyar borkultúra fejlesztéséhez. Szempontjaim nemzetközi értékelő módszerek, jól meghatározott és világos szakmai kritériumok"
@shiraz: Ez bizony Herczeg Ágnes célja, miszerint a külföldi és hazai utazásai alapján felfedezett /sic!/ best practice eljárások, blablablabla bemutatásával hozzájáruljon - többek között - a Te meg az én ismereteid/ismereteim bővítéséhez.
Nemes cél.
"Ha majd stabilra, megbízhatóra palackozzák őket..."

Ez megragadta a figyelmemet. Korábban volt a palackozással probléma? Ha jól emlékszem, korábban olvastam arról, hogy észrevehető minőségi különbségek voltak azonos évjáratú és fajtájú borok között. A csavarzárat üdvözlöm.
@mindenivó: Herczeg Ágnes nemes célját lájkolom és köszönöm neki...:D
Adamovich károly egyébként hosszú évekig a Vincze Borászatnál dolgozott.
@európai: Szerintem ezekre gondol:

alkoholista.blog.hu/2011/06/06/buttler_kekfrankos_2007

alkoholista.blog.hu/2010/02/27/negy_parbaj_1

Meg az általatok másnapra elfáradónak talált Buttler syrah is ugyanezt a jelenséget erősíti.

De ez persze csak egyetlen jelenség.
@mindenivó: Aszittem már kiflinek támadtak nemes ismeretterjesztő céljai :) de egyelőre tévedtem.
@Szomjas Gödény: szerintem a saját tapasztalataimra gondolok
azért szomorú vagyok, a Gróf Buttler pince története, ahogy megismertük lezárult... ami most jön lehet jó, de hogy más lesz az biztos...mindent beleértve a pince bora, a terület és az egész GB "mese" Bukolyiék irányítása alatt a tokajon kívüli legfontosabb impulzusaim voltak az elmúlt évek során...

@AG 2.0: Albert, azért ez már komoly felelősség, már sokan komoly médiafelületként is tekintenek rád...:-) sok sikert abban hogy ennek az útvesztőit elkerüld, az újságírós rutinod remélhetőleg segíteni fog benne...:-)
@ringsider: köszönöm, igyekszem helytállni :)

egyébként én tényleg nagyon sajnálom, hogy kimaradtam ebből
@AG 2.0: tudom, szurkolok is...:-)

azt hiszem lehet is sajnálni, habár viszonylag kevesen élhették meg, és még kevesebben nem keserű szájízzel tekintenek vissza rá...:-/
én próbálok a jóra emlékezni, hogy valaha hogy hittem abban a hegyben, meg azokban a borokban...
@AG 2.0: Elnézést a pontatlan fogalmazásért, siettem. "Az ehhez hasonló jelenségekre gondolhat" lett volna a mondandóm. Természetes, hogy a saját tapasztalataid alapján.

Egyébként neked mik a saját tapasztalataid? Ez európai mellett engem is érdekelne. Köszönöm.

(Amit ringsider írt, az is része annak a tágabb szerepnek, amit szerintem már egy ideje betöltesz a hazai borvilágban, és egy régebbi kommentemben felemlegettem. Én is szurkolok, szerintem mindened megvan a helytálláshoz.)
Én úgy tudom, hogy Herczegék a birtokot csak bérlik. A Bukolyiék pedig egy organikus borászatot építenek a Nagy-Egedre. Én mindkettőjüknek őszintén szurkolok!
@popokatapetl: a területeket haszonbérli kovács gábor 2014-ig, akkortól opciója van rá. bukolyiéknak valóban van jó néhány további, még betelepítetlen hektárjuk, és tudomásom szerint ilyesfajta terveik is hozzá
@AG 2.0: Szabad kérdezni a fentebb már említett saját tapasztalataidról? Mik voltak azok?
@Szomjas Gödény: elnézést
ennek a fent is belinkelt posztnak az elején röviden összefoglaltam a dolgokat:
albertgazda.blog.hu/2010/05/20/grof_buttler_cabernet_sauvignon_2007
vagy konkrétumokat szeretnél? nem emlékszem mindenre, de pl. ötcsillagos portugieser és 8 pontos pinot noir is volt, ami nem jött be sajnos