HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Meghatározó borok 2. Egri Bikavér

2011.07.07. 19:00 AG 2.0

Pillanatokon belül 40 évesek leszünk, mondta V. Prof egy 90-es évek eleji estén, és nem tévedett. XI. kerületi, Irinyi utcai, egyszobás albérletünk konyhája nagy volt, elfértünk többen, ott borozgattunk rendszerint. Általában egri bikavért ittunk, bennünket valamiért nem érdekelt, hogy a márkának nem igazán egészséges a presztízse. 1992 környékén beköszöntött a száraz korszak, a debrői hárslevelű, amely kicsivel korábban, a Fiumei –azelőtt Mező Imre – úton még jól csúszott, ekkor már nem számított kívánatosnak. Hamar kiderült, hogy a Hungarovin bikája sokkal, de sokkal jobb, bársonyosabb, harmonikusabb, mint az Egerviné, utóbbit mindig elrontotta a savanykás lecsengés. A témához tartozik szőrmentén: egyszer egy egri kocsmában hozzértő módjára rákérdeztem, száraz-e a bikavér, lenéző félmosollyal válaszolta a pincér, az bizony mindig az. Pedig nem is. Gál Tibor mesélte: a Szépasszonyvölgyben édes gyümölcsborféleséget töltöttek poharaikba egyszer, és a felhördülésre, mi az ördög ez, büszkén-magabiztosan állították, ilyen volt az évjárat. A Hungarovin-bikavérrel ilyen gond nem volt, csúszott, hatott, nem került sokba, fogyott tucatszám. Úgy emlékszem, a 88-as és a 89-es volt az igazi. Nézegettem a Budai Skála szupermarketjében komolyabb palackokat is, mindenekelőtt a villányi Szőlő-Bor Kft. félszáraz cabernet franc-ját, a szőlőszedő menyecskével a címkén, de két bikavérnyit csak sátoros ünnepekkor perkáltam le érte. Hiába volt azonban rendben az egri, annyira mégsem nyűgözött le, hogy a villámgyorsan színesedő paletta hatására apránként ne álljunk át a sörökre: a csehek mellé jött a Guinness és a Kilkenny, a Plochinger és a Lauterbacher, árulók lettünk egy időre. 95–96 környékén aztán beköszöntött az újabb boros korszak, amely alighanem addig tart, míg meg nem halunk. Nem akarok a következő fejezetek elébe szaladni, de kicsit muszáj: a minden irónia nélkül meghatározó első vörösök közt három bikavér is volt: Thummerer Vilmos 1993-asa, valamint Gál Tibor 1994-es és 1995-öse. Különösen a 94-es Gálra emlékszem kristálytisztán. Az elsőt 1200 forintért vettem Malatinszky Csaba Hild téri boltjában, a Vinum Rhea – rémlik, Takács Hollóvár Lajos vállalkozása volt ez – forgalmazta, és nagyon-nagyon bejött. A Borkalauzban 80 pontot, négy csillagot kapott, de mi többet adtunk neki. Hiszen többet is érdemelt.

17 komment

Címkék: eger bikavér thummerer gál tibor egervin hungarovin gondolatmenetek meghatározó borok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

előszedem majd húsz éve rendszeresen elrakott pincei árlistákat Thummerertől, aztán kíváncsi vagyok a 03-s árára.
Nekem 1981-ben, amikor a pince rekonstrukciós program lezárult, volt szerencsém részt venni egy Egervines bejáráson. Éltem-haltam a félédes Medoc-Noir-ért. Kíváncsi lennék, ma meginnám-e:)
@Benikuty: illetve a 93-as thummerer árára vagy kíváncsi. ezer alatt volt, nyolcszáz körül talán
@AG 2.0: begyúlladt a szemem a légkonditól, alig látok, elnézést az elütéstért:(
Én meg pont tegnap kóstoltam össze egy Ostoros édes merlot-t egy Vieux Pape-pal (ez a legolcsóbb francia bor) (illetve nem csak francia, van benne olasz meg spanyol anyag is). Érdekes volt, nosztalgikus.

Egyébként anno ha nem volt Debrői hárslevelű, Egri leánykát vettünk helyette.
Az aki a sörben is lát lehetőséget,igényt,izgalmat(not ződ dreher)miért áruló?
@Trouble: ezt szelíd öniróniának szántam :)
78-80 környékén tényleg jó volt a debrői.én egi,de a bikavér nem jön be.
@AG 2.0: Én meg védem az új szerelmem :)
nosztalgikus érzések fogtak el :-)

Nálam a kezdeti kedvenc a Varga pincészet olaszrizlingje volt a nyerő 95 tájékán (évjáratra nem emlékszem, 93 v. 94 lehetett) Talán 200 Ft körül vesztegették.
Hát ez vicces, nekem is Thummerer Vilmos Bikavérje volt az egyik első alapborom. Akkoriban még csak két felé szegmentáltunk: az "egri" és a "villányi" - ez utóbbi a Bock küvét jelentette. :)))
@kifli: az volt az első tekenőháti pn, ugye? sikerült 5-6 évesen is elkapnom, az övé volt az este
@AG 2.0: nekem biztos az első volt...
Úgy emlékszem, akkoriban elterjedt nézet volt, hogy bikavérból a szekszárdi a jobb... Ami átlagtban igaz is lehetett.