HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Meghatározó borok 3. Gere CS Barrique

2011.08.01. 12:15 AG 2.0

Szokszor elmeséltem már, hogy kezdődött nálam az igazi borreneszánsz, de muszáj szóba hozni még egyszer. V. Prof valami konferencián járt Pécsen, 95-ben vagy 96-ban, lazításképp elmentek Villányba. Egy Viczencz Ottó nevű termelőtől hozott onnét különféle borokat, kimérve, sillert, oportót, kékfrankost, ízlett minden. Azelőtt nemigen gondoltam, hogy a vörösbor lehet egyáltalán nem savas-savanyú, hanem ennyire bársonyos és finom. Szinte egy csapásra tudatos fogyasztókká vedlettünk, a Szőlő Bor Kft. zweigeltjeinél alább ezután már nem adtuk, felfedeztük a boltokat a Hild téren, a Duna Plazában, a Pozsonyi utca elején, megvettük az első jó nevű kékoportókat hatszázért, sátoros ünnepekkor kipengettük a nagy pénzt a cabernet-kért. Hatalmas élmény volt Polgár Zoltán kilencvenhármas cabernet sauvignonja vagy a kilencvennégyes félliteres Bock Cuvée. Megadtuk a módját. Nem tudom, melyikünk keveredett be először az Underground nevű helyre, közvetlenül a Művész mozi mellett volt ez, lent a pincében. Elég tisztességes borlapot raktak össze, Gere Attila kilencvennégyes barrique cabernet sauvignonja volt az egyik ékessége. Hogy csinálták, hogy nem, nem értettük, nem is feszegettük: 1490 forintért adták palackját, holott egyetlen vinotékában sem juthattunk hozzá kétezer alatt. Visszajártunk érte rendszeresen, elsőnek ittunk valami fehéret, utána kettőt a cabernet-ből, és nagyon-nagyon jól éreztük magunkat. Kicsit sötét volt a hely, de a bor mély színe így is szépen csillogott, ha melegebben hozták a kelleténél, kértünk jeges vödröt, az olcsó talpasban is meg lehetett mozgatni óvatosan. Áradó, gazdag illatokra, komoly testre, érett ízekre, komplexitásra, hibátlan összképre emlékszem. Azt persze nem mondhatom, hogy azóta sem ittam jobbat, de hogy azelőtt nem, azt bátran állíthatom. Úgyhogy állítom is.

7 komment

Címkék: gere attila villány cabernet sauvignon gere 1994 gondolatmenetek meghatározó borok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már sokszor mondtam, de ide kívánkozik: nekem a Bock 92-es barrique merlot hozta meg az áttörést...

A Szőlő-Bor Kft. csinálta akkoriban talán az egyetlen sillert, jó volt az lecsóhoz.
@muskotály küvé: fehér üvegben, ugye jól emlékszem? jó volt az mindenhez. főzéshez is például, csak vigyázni kellett, vacsoráig le ne csússzon az egész üveggel :)
@AG 2.0: én is fehér üvegre emlékszem. Azért jó a lecsó, mert hamar elkészül :)
Gere CS Barrique-ból a 2004-es is jó volt. :)
@muskotály küvé: nagyjából az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható siller volt akkor. A sima oportójáról sem szabad megfeledkezni, amelyet akkor 100 Ft/liter áron mértek a Búza téri boltjukban. Valahogy az jobb volt, mint a mostanság portugieser néven futó utódai majd' minden termelőtől.
És nem tudom feledni a '97-es Cabernet Franc-jukat, amely kb. 700 Ft volt és még napokig aszalt szilva illattal látta el a konyhát az üres üveg (mert az kb. 15 perc alatt lecsúszott).
@loading: a boltjuk tényleg jó volt (ha ugyanarra gondolunk, a főót mellett Siklós felé; én pinot blanc-ot vettem ott kimérve, amire emlékszem). Nem tudom, működik-e még; akkor voltam ott utoljára, amikor a Günzer még feljövő, olcsó termelőnek számított, igazán frankó vöröset náluk vettem :)
Kisért a múlt a hozzászólásokkal. Azért egypár CS barrique komolyan egyensúlyhibás...vagy nálatok, nem?