Szokszor elmeséltem már, hogy kezdődött nálam az igazi borreneszánsz, de muszáj szóba hozni még egyszer. V. Prof valami konferencián járt Pécsen, 95-ben vagy 96-ban, lazításképp elmentek Villányba. Egy Viczencz Ottó nevű termelőtől hozott onnét különféle borokat, kimérve, sillert, oportót, kékfrankost, ízlett minden. Azelőtt nemigen gondoltam, hogy a vörösbor lehet egyáltalán nem savas-savanyú, hanem ennyire bársonyos és finom. Szinte egy csapásra tudatos fogyasztókká vedlettünk, a Szőlő Bor Kft. zweigeltjeinél alább ezután már nem adtuk, felfedeztük a boltokat a Hild téren, a Duna Plazában, a Pozsonyi utca elején, megvettük az első jó nevű kékoportókat hatszázért, sátoros ünnepekkor kipengettük a nagy pénzt a cabernet-kért. Hatalmas élmény volt Polgár Zoltán kilencvenhármas cabernet sauvignonja vagy a kilencvennégyes félliteres Bock Cuvée. Megadtuk a módját. Nem tudom, melyikünk keveredett be először az Underground nevű helyre, közvetlenül a Művész mozi mellett volt ez, lent a pincében. Elég tisztességes borlapot raktak össze, Gere Attila kilencvennégyes barrique cabernet sauvignonja volt az egyik ékessége. Hogy csinálták, hogy nem, nem értettük, nem is feszegettük: 1490 forintért adták palackját, holott egyetlen vinotékában sem juthattunk hozzá kétezer alatt. Visszajártunk érte rendszeresen, elsőnek ittunk valami fehéret, utána kettőt a cabernet-ből, és nagyon-nagyon jól éreztük magunkat. Kicsit sötét volt a hely, de a bor mély színe így is szépen csillogott, ha melegebben hozták a kelleténél, kértünk jeges vödröt, az olcsó talpasban is meg lehetett mozgatni óvatosan. Áradó, gazdag illatokra, komoly testre, érett ízekre, komplexitásra, hibátlan összképre emlékszem. Azt persze nem mondhatom, hogy azóta sem ittam jobbat, de hogy azelőtt nem, azt bátran állíthatom. Úgyhogy állítom is.
Meghatározó borok 3. Gere CS Barrique
2011.08.01. 12:15 AG 2.0
7 komment
Címkék: gere attila villány cabernet sauvignon gere 1994 gondolatmenetek meghatározó borok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
muskotály küvé 2011.08.01. 15:29:40
A Szőlő-Bor Kft. csinálta akkoriban talán az egyetlen sillert, jó volt az lecsóhoz.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.08.01. 15:31:21
muskotály küvé 2011.08.01. 15:34:05
2011.08.01. 17:05:00
loading 2011.08.02. 09:21:06
És nem tudom feledni a '97-es Cabernet Franc-jukat, amely kb. 700 Ft volt és még napokig aszalt szilva illattal látta el a konyhát az üres üveg (mert az kb. 15 perc alatt lecsúszott).
muskotály küvé 2011.08.02. 11:03:34
európai 2011.08.03. 23:09:36