A budapesti születésű Bakó Ambrus 23 éves koráig absztinens volt, nem sokkal később ehhez képest már borokat készített Badacsonyban. A 2005-ös volt az első évjárata, ám kezdetben nem kerültek piacra művei. Aztán a 2009-esek igen, a Kézműves Borok Házának honlapja azt mondja, ez idő szerint is kapható a kéknyelű és az olaszrizling is. Mindkettőről volt már szó hasábjaimon, előbbi kéknyelűkóstolónkon szerezte meg könnyedén a második helyet, utóbbi az imént említett kereskedés bemutatóján váltott ki belőlem elégedett hümmögést. Azóta elérkezett az alaposabb ismerkedés ideje. A legapróbb részletek kibontása tekintetében nem volt könnyű dolgunk FK kollégával, méghozzá azért, mert hiába fajsúlyosak ezek a tételek, mégis roppant jó inni őket. Vagyis gyorsan fogynak. Másnapi-harmadnapi kontrollra ezúttal esélyem sem volt, más kérdés, egy bor értékeléséhez erre nincs is égető szükség. A termelőről el kell mesélnem még, hogy a természetes módszerek feltétlen híve, kénen és bentoniton kívül semmit sem használ, teljes érésben, de nem túlérésben szeret szüretelni, és minden körülmények közt igyekszik kerülni a hordó- és a faízt. Sikerrel, nem kérdés. A dédapja által vásárolt pincében mesterkedik, mentorának Németh Istvánt tekinti, saját szőlője nincs, hosszabb-rövidebb távú megállapodások alapján vásárol, csakis kiváló alapanyagot. Három fajtában lát extra lehetőségeket, a rajnai és az olaszrizlingben, valamint a kéknyelűben. Ami "a szőlőben és a pincében is nehézkes, sok odafigyelést igényel, de azt az arisztokratikus eleganciát és mélységet, amelyet a legszebb kéknyelűk mutatnak fel, még csak egy-egy elzászi rajnai rizlingben találtam meg", írta nekem Bakó Ambrus. A két kétezerkilencest egyszerre vertük csapra, együtt is kell beszélnem róluk. Hasonlítanak. Gazdag az illatuk, testesek, sűrűek, krémesek, haraphatóak. Tele vannak gyümölcsökkel, nem túlbonyolított tisztasággal, szerkezetük tükrözi az évjárat hatását, inkább szélesek, mint magasak. Mégsem lomhák vagy nehézkesek, annyi lendület simán van bennük, hogy ne csak az első, a második és a harmadik pohár is örömet okozzon. A 14 környéki alkohol itt-ott mintha csipkedne, valamivel több vibrálás sem állna rosszul a teljes elragadtatáshoz, ilyen debütálásra mindazonáltal nem sokan lehetnek büszkék. Meg ehhez fogható ár-érték arányokra sem. Kétszer 6 pont, de a kéknyelű igen közel került a hetes szinthez. Ráér elérni, akár egész hamar is: a borász szerint 2010 nála semmivel sem volt rosszabb, mint 2009. Lelkesen várom a folytatást.
Bakó Badacsonyi Kéknyelű 2009
2011.08.09. 18:00 AG 2.0
1 komment
Címkék: olaszrizling hatpontos badacsony kéknyelű 2009 bakó
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
muskotály küvé 2011.08.10. 16:24:23