A Vylyan készítette az első pinot noirt Magyarországon, amely mindenestül olyan volt, mint egy pinot noir. (Közbevetőleg: mióta volt szerencsém a Comte de Vogüé sorához, azóta elég jól tudom, hogy a pinot-nak nem kötelező világospirosnak és vékonynak lennie, ám ez egy másik téma.) Az 1998-as Vylyan-évjárat burgundias verziója kísérleti tételnek számított, csináltak másikat is azon az őszön, hordósabbat, sűrűbbet, tanninosabbat. Utóbbi iskola alkalmazásával aztán felhagytak. Azt a referenciabort néhány éve a pincészet szervezte kisharsányi rendezvényen újrakóstolhattam, még javában élt, ha nem is virult annyira már. Azóta sok minden történt pinot-ügyben – pl. megint csak a Vylyan 2004-ese regionális trófeát kapott a Decantertől –, jó néhányan telepítettek jó néhány hektárt belőle. Mégis az a benyomásom – nemcsak nekem, a minap alkeszes kollégákkal beszélgettünk erről –, hogy átütően nagy dolgokkal senkinek sem sikerült megörvendeztetnie a fogyasztót. Van, aki a St. Andreára, van, aki a Gróf Buttlerre esküszik, mások az új favoritok – mint Légli Géza vagy Szentesi József – hívéül szegődtek, megint mások az Etyeki Kúriát vagy Tiffán Edét és Zsoltot kedvelik nagyon. Én szívesen iszom mindegyikük műveit, de úgy találom: azok a magasságok, amelyeket cabernet-kkel, merlot-kal, kékfrankosokkal elértek már, mintha messzebb lennének egyelőre. Másfelől azonban nem mindig a csúcsok csúcsa a cél. A Vylyan-bor sem a legfelső polcokra való, nem is kerül annyiba. Az viszont nem kérdés, hogy évről évre simán átugorja a lécet. A Vylyan Pinot Noir fogalommá nem vált, de branddé igen. A 2006-os színe kissé matt, pinot-san barnás reflexeket mutat. Illata fűszeres, málnásan gyümölcsös, kis bőrös animalitással. Érett, határozottan fajtajelleges, rendben van. Közepesnél sűrűbb korty, tiszta és száraz, tanninja elegendő, sava nem több a kelleténél, búcsúja elegáns, inni jó. 6 pont.
Vylyan Pinot Noir 2006
2009.10.01. 08:00 AG 2.0
6 komment
Címkék: 2006 hatpontos villány pinot noir vylyan
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.01. 14:48:13
Az ilyesmihez én mozarellát szoktam, már ha van rá lehetőségem, vagy inkább alkalmam. Mert igazi társas bor lehet.
XPortals.net · http://xportals.net 2009.10.01. 17:58:11
lackó 2009.10.02. 09:35:05
XPortals.net · http://xportals.net 2009.10.05. 00:10:14
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.05. 07:38:59
XPortals.net · http://xportals.net 2009.10.07. 00:03:51