HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Öreghegy Szőlőbirtok Kunleány 2008

2009.11.14. 08:00 AG 2.0

Újabb alföldi termelőt fedeztem fel, történetesen a Szent István Borszaküzletben. A Bp. XIII. kerületi kereskedés igyekszik kisebb, ismeretlen neveket is felkarolni, így került a választékába a keceli központú Öreghegy Szőlőbirtok Termelői Csoport néhány bora, amelyek ez idő szerint nem sokkal ezer forint alatt kaphatók. Az Öreghegy éppen nem kicsi, bevezetettsége viszont meglehetősen szerénynek mondható. Az a hátcímkéről is kiderül, hogy néhány évvel ezelőtt alapította a céget 104 család, azt írják, modern feldolgozót építettek, korszerűen termelnek és borászkodnak. Igyekeztem további információkat is felkutatni, mely tevékenységem során érdekes ellentmondásra bukkantam: egy márciusi újságcikk szerint például a mindössze 22 éves Dubai Éva a vállalkozás főborásza, egy augusztusiban ellenben az áll, hogy a 60 esztendős Lapid László. Persze időközben változhatott is a helyzet. Lapid azt mondja az imént linkelt szövegben, hogy legnépszerűbb boraik karátból, királyleánykából és kunleányból készülnek. Én pont utóbbiból vásároltam egy palackkal. Az internet azt állítja, a kunleányt vitis amurensisből és afuz aliból nemesítették 1960-ban, a hozama bizonyára nem volt alacsony, hiszen több mint 1500 hektáron zöldellt fénykorában. Mióta azonban bort iszom, nem láttam ilyesmit a polcokon, igaz, legeslegalulra nem nézek. Az Öreghegy 2008-as kunleányának tájbor a besorolása, származási helyet nem láttam az üvegen. Áttetsző halványsárga szín, tiszta illat. A gyümölcsök nem tengenek túl benne, inkább növényi jegyekkel operál, de rokonszenvesen. A korty sem rossz, bár a savak valamivel izgágábbak a kelleténél. A lecsengés kicsit megbillenti, valami bizonytalan kesernyésség okoz disszonanciát. Ezzel együtt érdemes vetni rá egy pillantást. 3,5-et is kaphatna, ha lenne ilyen itt, de nincs, ezért be kell érnie a 3 ponttal. Mindazonáltal könnyen lehet, hogy megnézek valami mást is a pincészettől.

10 komment

Címkék: alföld hárompontos 2008 öreghegy szőlőbirtok kunleány

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én, amikor még otthon éltem, sokat jártam az emlitett borszaküzletben és sok kellemes kóstoláson mentünk keresztül, a Joli, aki ott az üzletvezetű, jóvoltábol. Ezúton is szeretném megköszönni azt az áldozatos munkát amit a kistermelők előremozditása érdekében már évek óta folytat, és sok sikert kivánok neki a jövőben is....Szeptemberben a hazalátogatásom alkalmával nála vettem egy Toth Ferenc Egri Leánykát és egy Borbély Szürkebarátot amit,másokkal együtt, az itteni borboltban fogok egy kóstolás erejéig bemutatni a Calgary-i szakembereknek....
Feleségem keceli lány, szóval megkeresem a céget. De hogy így kell megtudnom, bár nem iszik bort:)
Én úgy tudom, csak a vitis vinifera fajokból lehet minőségi bort csinálni. A kunleány nem érzékeny a fagyra még az alföldön sem, gondolom ezért van sok belőle. De hogy a borok hova kerülnek...
@muskotály küvé: mármint a szabályozás szerint? Nem. Fajhibridek - mint a kunleány - termesztését engedik, sőt, igencsak napirenden van a rezisztencia nemesítés, csak a labruszkákat üldözik.
Bátrabbak kopogtassanak be hajósi kispincékbe, elég gyakori lakó a kunleány, amennyit ki lehetett bogozni a technológiai hibák mögül, az valóban a kemény savgerinc...
@zoli: lehet, hogy régiek az információim, de valahol azt olvastam/hallottam, hogy max ilyen tájbor-kategóriába kerülhetnek fajhibridek
@muskotály küvé:
Utánanéztem, igazad van. A Duna Borrégióban a hatályos rendeletben minőségi bort adó fajták közt csak viniferák vannak, a fajhibridek kizárólag kiegészítő fajtaként tájbor készítésére alkalmasak.

Érdekességként idekopizom ezt:

Minden országnak össze kell állítania a területén készíthető meghatározott termőhelyről származó minőségi borok termeléséhez használható szőlőfajták jegyzékét. Ebbe a jegyzékbe kizárólag Vitis vinifera fajták kerülhetnek.

Az interspecifikus fajták kizárása a minőségi borok készítésének lehetőségéből főleg a déli tagállamok kívánsága, akik szeretnék az “európai vért” tisztán megtartani. Ennek oka többek között az is, hogy az interspecifikus keresztezésből származó vörösborszőlő fajták éghajlatilag kedvezőtlenebb területeken is jó vörösbort tudnak adni, így ezek elterjedése a déli országoknak nem érdekük. Az 1493/1999/EK rendelet rendelkezik arról, hogy az EU Bizottsága független tanulmányt készíttet az interspecifikus fajták felhasználásáról, mely alapján 2003. december 31-ig jelentést ad át az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, melyhez adott esetben javaslatokat is csatol a szabályozás jövőbeli alakítására vonatkozóan.
@zoli: egyetértek veled, pusztán az interspecikfikus eredete miatt én sem zárnék ki egy fajtát a minőségiek közül. bár lehetm, hogy ez csak teoretikus kérdés, nem tudom, van-e jó borra képes közöttük.
Nemigen sajna. Bianca, Nero, Medina? Hááát...jó szívvel inkább biotermesztésre ajanlanám.
Csemegék között viszont nagyon sok szerencsés fajhibrid van...
Nekem van a kertemben Pölöskei muskotály, nagyon szeretem: ellenálló, szép nagy fürtöket terem, finom édes, ropogós szemei vannak, éretten a héja sem zavaró. Állítólag bort is lehetne belőle csinálni, mindenesetre a cukortartalma lényegesen magasabb, mint a szép nagyszemű, de ízetlen fajtáknak.
Van egy-két tőke Bianca, pici, használhatatlan fürtöket terem, szerintem előbb-utóbb ültetek a helyére mást (kivéve, ha rájövök, hogy lehetne rendes munkára bírni :) ).
Egyébként van egy öreg tőke Olaszrizling is, nem szokott sokkal betegebb lenni, mint ezek; a fagytűrés viszont az Alföldön nagy királyság lehet, ha belegondolok, nagyapámnál az év első munkája a kitakarás, az utolsó pedig az őszi betakarás volt, mindkettő egész családot kívánó, fáradságos munka.
süti beállítások módosítása