A pannon klasszisra várni kell, írtam néhány hónapja, amikor a Kreinbacher Birtok 2006-os Öreg Tőkékjéről alkottam véleményt, és most úgy tűnik, megérkezett valami. Szó sincs róla, hogy a 2007-es Somlói – amelyet a Somlói Tavasz-rendezvényen megkóstoltam, de ott nem vidított fel annyira, mint most – arra késztetne, gondoljuk újra, amit a hegyről eddig gondoltunk, ám az fix, frappánsan sikerült házasítással hozakodott elő a pince. A címke szerint három fajta tartózkodik benne, némi kutakodás árán találni információt az arányokról is. Háromnegyedét furmint alkotja, a juhfark háromszázaléknyi lehetőséget kapott, a többi a hárslevelűé. Közepesen halvány szín, ásványos, itt-ott gyümölcsös illat, a Kreinbacherekre általában jellemző fa diszkrét árnyalatként jelentkezik csupán. Az sem titok, honnét a visszafogottság: másod-, harmad- és sokadtöltésű, nagyobb űrtartalmú hordókban érlelték. Okosan döntöttek. A túlérettségnek a gyanúja sem merül fel, tiszta ízek és zamatok, kidolgozott, finom savak, erő és lendület. Szerkezetileg kiváló a bor, karakterében, vibrálásában már-már wachaui smaragdokra emlékeztet, más kérdés, ha összehoznánk valamelyikkel, egymás mellett nyilván különböznének. Játszik, jó inni, súlya könnyedséggel párosul, finom, tartalmas, egészséges. Ráadásul háromezer alatt mérik. Szerintem ebbe az irányba kéne menni tovább. Elérni látszik a 7 pontot.
Kreinbacher Somlói 2007
2010.02.16. 08:00 AG 2.0
24 komment
Címkék: somló hétpontos kreinbacher 2007
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Octopus 2010.02.16. 10:11:29
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.16. 13:12:37
izgatottan várom a somlói tavaszt (is)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.16. 13:20:01
Szerintem és az én tudomásom szerint a somlói borok kínálatában a teljes érettségben szüretelt koncentráltabb iskola képviselői elenyésző kisebbségben vannak. Éves palackszámra úgy egy a százhoz lehet az arány.
Az persze lehet megtévesztő, hogy ezen borokról egy kicsit többet hallasz és olvasol. Hogy miért azt döntsd el magad :)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.16. 14:06:01
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.16. 14:12:52
Octopus 2010.02.16. 15:58:49
Abban igazad lehet, hogy többet hallani bizonyos borokról, hiába vannak kisebbségben.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.16. 17:30:33
Nem blogkomment méretre való ez a téma és nem is tudnám röviden, frappánsan megfogalmazni a dolgot, de a lényeg az az, hogy el kellene már felejteni ezt a túlérett, késői dolgot. Van aki férfiben/nőben is a teltebb idomúakat szereti és vannak akik a karcsúakat. Borban a teltebb idom nem képzelhető el a teljes érettség előtt való szürettel (hacsak nem glicerinezik az ember), alacsony terhelés nélkül és ha karcsú bort akar a gazda akkor kénytelen a teljes érettség előtt szüretelni egy lépéssel jobban terhelt tőkéről.
Én csak azt nem szeretem amikor egy gyengeségből erényt csinálunk.
A véleményem mögött persze az áll, hogy sok-sok éven át adták (és teszik ezt a mai napig is) el a vékonyságot eleganciának, az éretlenséget frissességnek, a tartalmatlanságot pedig könnyedségnek. Természetesen vannak olyan termelők akik korrektül és tényleg a könnyedebb, légiesebb iskolát képviselik és nem a koncentrált testességet.
Ja és azt azért ne felejtsük el, hogy érett szőlőből koncentrált, testes bort készíteni rizikósabb és drágább. A bizonytalanság, bambaság pedig nem az érettség velejárója. Ittam már sokputtonyos aszút ami vibrált a frissességtől és állt mint a cövek.
zoli 2010.02.17. 01:55:28
Mondod, hogy van aki a telteket szereti, más a karcsúkat, ez így is van, de attól még a telt az telt a karcsú meg karcsú marad, ugyanez a helyzet a túlérett borral is.
Sztem ma Mo-on lassan megkerülhetetlen téma az érés problematikája. Itt most kizárólag nem túlterhelt ültetvényekről beszélek, az egy másik tészta. Most, hogy már 4 olyan évjárat van mögöttünk, amikor a fajták legjavánál probléma, hogy ne túl magas mustfokkal, azaz magas várható alkoholtartalommal szüreteljünk és friss savakat őrizzünk meg. Optimális egyensúly, harmóniára való törekvésnél egyre nehezebben kivitelezhető nálunk mindez. Lassan menetrend szerint érkezik egy hosszú forró, aszályos periódus nyáron, illetve jellemzően nagyon szép nálunk az ún. vénasszonyok nyara, az érési fázis. A szőlő biológiai, fenolos érettségét megelőzi a cukros, a tenyészidőszakok egyre rövidülnek és ez együtt igenis problémás, ha egyszerre arányos és egyben tartalmas borra törekszünk. Az is egy megoldás, hogy kivárunk, igyekszünk felzárkoztatni minden mást a cukor mellé, ha össze is jön minden, akkor is egy olyan bor a végeredmény, ami alkalmakra lehet különleges, de fogyasztása, gasztronómiába való beillesztése nehézkes.
A sok puntuszi fajta nem véletlenül terjedt és volt népszerű anno, jellemzően kései szüret mellett is alacsonyabb mustfokokat és megőrzött savakat produkáltak. Közben jött a tervgazdálkodás időszaka, kerestük a bőtermő, jobb cukorgyüjtő, savban szegényebb fajtákat, majd a rendszerváltás után a divatos nyugati fajták terjedtek nyakló nélkül, és a korábban megválasztott fajták az azóta megváltozott követelmények mellett másként viselkednek, mint ahogy korábban megszoktuk és elvártuk.
Újra kell gondolni fajtákat, azok termőhelyeit, talajművelést, vízgazdálkodást. Ha nem is országos szinten, de Dél-Dunántúlon, Alföldön ezen mindenképp érdemes elmélázni egy kicsit...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 06:09:10
Viszont továbbra sem értem, hogy mit jelent a túlérett szőlő?
Az érett szőlő az érett, a nem érett pedig az éretlen. Ha elégnek a savak, túlmegy a cukor az szerintem ne túlérettség, hanem savhiány és sok korai cukorérettség.
A baj szerintem nem az érettség, hanem az, hogy sokan nem az időjáráshoz alkalmazkodva szőlészkédnek, hanem programszerűen, mintha könyvből olvasnák. Például ész nélkül leleveleznek és utána túlérettségről finnyáznak, pedig csak elégtek a savak és emiatt lett diszharmonikus.
A fajtaválasztásról és a klónokról írt véleményeddel tökéletesen egyetértek.
shiraz 2010.02.17. 07:34:31
"A sok puntuszi fajta nem véletlenül terjedt és volt népszerű anno, jellemzően kései szüret mellett is alacsonyabb mustfokokat és megőrzött savakat produkáltak."
ez nem egy szakmai fórujm de a problémára az egyik legfontosabb megoldást meg is adtad :)
üdv
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.17. 08:20:37
Meg a fajtakérdéssel is egyetértek, a jó cukorfelhalmozóképesség visszájára fordul sokszor.
Bár szerintem az elegancia és az erő, teltség egysége leginkább terroir kérdése, ha az nem megfelelő akkor hiába minden elszántság és tótágas.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.17. 08:30:58
azt csak én gondolom a magam laikus módján, hogy de igenis van túlérett szőlő, mégpedig az, ami töppedt és botritisztes és csökkent létartalmú?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 08:45:33
Szerintem nem a 22-es mustfok a túlérett, hanem a 18 az éretlen.
Érdekes amúgy, hogy például a barack, körte, cseresznye éretten nem igazán szállítható, csomagolható vagy tárolható így a nagyvárosi boltokban kapható "gyümölcsök" rendszerint félérettel szüretelt, gázzal gyorsérlelt savanyú hulladék. Persze aki az ilyenhez szokik hozzá és ezt szereti meg az ledobja a láncot és túlérettséget kiált ha beleharap egy frankón érett, zaftos, locsogós barackba :)
Szerintem ma Magyarországon ott tartunk, hogy ismerkedünk a teljes érettséggel és ha majd ezt megismertük akkor elindulhatunk visszafelé keresve a légiességet, eleganciát.
zoli 2010.02.17. 09:20:26
@pinotnoir_777: Keleti Károly 1873-as kiadású Szőlészeti és borászati statisztikájában már javasolja sok fajta esetében a nem délre néző fekvések művelésbe vételét, pedig akkor még globális felmelegedéssel se riogattak.
@shiraz: a legtöbb ültetvény ma az átkosból megörökölt, a rendszerváltás utáni telepítések többsége meg újkori preferenciák mentén születtek, javarészt ezeken folyik ma a gazdálkodás, ezért úgy gondolom időszerű és nem simán szakmai jellegű a téma.
Octopus 2010.02.17. 10:40:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 10:50:41
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.17. 11:15:34
A gyümölcsös példáddal élve rothadt szőlőből készült bort lehetne emlegetni, de ez nem is lenne korrekt, meg nem is pontos, lévén van különbség a nemes- és a szürkerothadás közt is.
Szóval hogy mit kell rajta érteni, az szerintem elég jól meghatározott. Hogy hogyan lehetne, kellene másképp nevezni, az nem igazán jól látható számomra. Az sem világos, hogy te hogyan neveznéd ezeket a dolgokat.
zoli 2010.02.17. 11:18:47
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 12:05:47
@zoli: A szín az tényleg fajta és levélzetfüggő, de egy adott fajtánál mindenki tudja, hogy mi az a szín amit érettnek hívunk.
A lényeg az az, hogy az amit a városiak szép szőlőnek hívnak az rendszerint még masszívan éretlen. Amit én érettnek hívok azt meg sokan túlérettnek tartanak... érdekes módon jellemzően olyanok akik szerint a 16-18-as mustfok és a tőkénkénti vödörnyi hozam elfogadható :)
Amúgy ez megint egy olyan téma ami izgalmas és érdekes, de elfeledkezünk egy fontos részletkérdésről. A nagyobb terheléssel, alacsonyabb érettséggel szüretelt szőlőből, olcsóbban és több bort lehet készíteni kevesebb kockázattal.A koncentráltabb, érettebb alapanyagból pedig költségesebben, nagyobb rizikóval és rendszerint kevesebb bort lehet készíteni.
Ezt a korántsem elhanyagolandó részletkérdést szem előtt tartva pedig máris megvan az oka az örök intrikának, kritizálásnak ami az utóbbi iskolát képviselőket éri. Én ilyen intrikának fogom fel a "túlérett" szó használatát. No meg ahogy már írtam, nem igazán tetszik nekem, hogy sokan erényt akarnak kovácsolni a hiányosságból.
Ha mondjuk a gazda ostoba volt és programszerűen lelevelezett ész nélkül és kénytelen volt 1-2 héttel korábban szüretelni, mert elégtek volna a savai és lekváros lett volna a mustja akkor az ő borának az extraktja alacsonyabb lesz mint annak a bornak amihez az alapanyagot a savak megőrzésével 2 héttel később az ideális időpontban szüretelte a gazda. Ugyanígy ha a gazdának a megélhetéséhez kell az X ezer palack akkor le fog szüretelni lémennyiségre és nem fog várni a teljes érettségre, mert az léveszteséggel és kockázattal jár. Na én egy kicsit túl gyakran hallgattam az ilyen gazdáktól - és a lelkes fogyasztóiktól - hogy így túlérettség meg úgy fúj maradékcukor és hogy bezzeg a légies, könnyed, elegáns bor.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.17. 12:10:57
egyvalami azonban biztos: a 14-gyel szüretelt rizling és a 26-tal szedett cabernet között még nagyon sok árnyalat van. na meg az is, hogy amikor én azt írom (kicsit visszakanyarodva a poszthoz, amely alatt ez a vita kibontakozott), a túlérettség gyanúja sem merül fel, akkor nem arra gondolok, hogy mindenki menjen a fenébe, aki ennél súlyosabb vagy akár könnyedebb bort átall készíteni :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 12:19:55
A Kreinbacherék amúgy nagyon keresik mostanában a piac kegyeit, de az ő méretükkel és az ő befektetési volumenükkel ez érthető. Ez az egyik árnyoldala a nagyságnak. A mennyiségi (!!!) piac pedig inkább a könyedebb fehéreket keresi.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.17. 18:24:51
Érdekes, nálunk egy barátom nagymamája mesélte, hogy a faluban régen október közepe előtt TILOS volt borszőlőt szüretelni, egyfajta közösségi minőségbiztosítás keretében.
Mostanság meg a felvásárlók féléretten szüreteltetik le az egész határt, már az is kész csoda ha október legelején van még fönt borszőlő. Aztán nekem még hosszú hetekig van kint szőlőm, miközben a csőszök már otthon vagy a kocsmában pihennek.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 18:47:38
Szerémi 2010.02.18. 09:46:57