Az aszú Tokaj csúcsa, számomra is nagyon fontos, épp ezért nem gondolom, hogy minden évjáratban el kell készíteni – mondja Homonna Attila (akinek véleménye más, mint Mészáros László Disznókő-vezérigazgatóé, utóbbi a sorozat első részében fejtette ki álláspontját). A három hektáron gazdálkodó erdőbényei borász 2002 óta van jelen a borvidéken, értékelhető mennyiségű aszúja 2003-ban és 2008-ban lett, ezek sem kerülnek piacra egyelőre. Mások részvényeket vásárolnak, én aszút készítettem, tíz-húsz év múlva elgondolkodom, értékesítsem-e az évjáratonként 300-400 palackot, jegyezte meg a termelő. Homonna tudja, elképzeléseit megvalósítani gyakorlatilag lehetetlen, de kifejtette: az egész borvidéknek egységesen csak akkor kellene aszúba fektetnie pénzét-energiáit, amikor valóban érdemes. Októberben már látszik, van-e esély aszús évre, valamifajta vének tanácsa ekkor dönthetne, és aszerint folytathatnák a munkát. Ezzel nem gyarapítanák tovább a nehezen eladható készleteket, gazdaságosabban tudnának dolgozni, és marketingszempontból is okosabban kommunikálhatnák a világ legnemesebb édes borát. Amikor nem érdemes kiszedni a rossz minőségű szemeket, nem is kell vele próbálkozni, állítja Homonna. Utána mondhatjuk, hogy milyen szép avaros a bor karaktere, de tudjuk, ha olyan, akkor nem szép egyáltalán. Homonna három borban látja a jövőt, a szárazakban, az édesekben, az aszúkban. Az első kettő esetében el lehet gondolkodni, indokolt-e dűlőszelektálni vagy sem, az viszont fontos, hogy a szárazaknál ideje elfelejteni az édes boros technikákat. Nem akarok túlérett szőlőt, magas alkoholokat, almasavbontást, magyarázta. Ha valaki pezsgőt is szeretne, az jöhet, de a struktúrának le kell tisztulnia, a káoszban elvész a fogyasztó. A száraznak és az édesnek nem kell drágának lennie, az aszúnak sem feltétlenül, az évjáratok minősítésével pedig el lehetne érni, hogy később legendákról beszélhessünk. Amíg mindez nem megy borvidéki szinten, addig Homonna Attila csinálja kicsiben, a saját birtokán: száraz borokkal, az édeshármassal és az egyelőre még rejtőzködő aszúval.
Aszústratégiák 2. – Homonna Attila
2010.02.17. 08:00 AG 2.0
105 komment
Címkék: tokaj aszú homonna
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Csak a 100 legfrissebb kommentet szeretném látni!
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.17. 09:01:42
nem az számít kinek hány palackja van...
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.17. 09:12:47
@vf: na látod, ez most egy ilyen komment...
zoli 2010.02.17. 09:24:56
Octopus 2010.02.17. 10:51:08
egri Fehér 2010.02.17. 11:32:38
borkősav 2010.02.17. 11:38:41
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.17. 11:56:54
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 12:14:11
@Octopus: Ne felejtsd, hogy Homonna az édes boros technikák feladásáról beszél a száraz borok készítése esetében és nem a nyers szőlő szüretelése mellett tör lándzsát.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.17. 12:21:26
borkősav 2010.02.17. 12:38:13
"Homonna három borban látja a jövőt, a szárazakban, az édesekben, az aszúkban."
Szerintem mindneki ebben látja, vagy mi van még?
"Az első kettő esetében el lehet gondolkodni, indokolt-e dűlőszelektálni vagy sem, az viszont fontos, hogy a szárazaknál ideje elfelejteni az édes boros technikákat."
Mi az édesboros technika?
Tényleg nem kötözködni akarok, de mi van ebben olyan nagy okosság?
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.17. 12:40:13
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 12:47:49
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.17. 12:48:47
homonna határi-ja számomra fogalom, 2005től egyértelműen a legjobb száraz fehérek között van, ha nem épp a legjobb...érett, de nem túlérett szőlő, moderált alkohol mellett koncentráció és erő...1 éves hordós érlelésnek köszönhetően pedig a borok meg sem mozdulnak a palackban...
az 2007es, 2008as édeshármasok szintén külön kategóriát képeznek, csodásan komponált, de nagyon jól iható édesborok...
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.17. 12:49:49
e_easy 2010.02.17. 13:24:37
vörös és fehér 2010.02.17. 15:14:12
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 15:24:51
Amúgy, amennyire én tudom úgy teljesen más technológiát alkalmaz az Attila mint például mi.
homonna 2010.02.17. 16:33:17
túlérésre, az áztatás elkerülésére gondoltam. és természetesen csak a színlé kerül erjesztésre.
üdv
homonna
hegyaljai 2010.02.17. 16:35:00
Az a avar jelleg egy elsődlegesm a botrytiszes bogyó felüleltén jelentkező zavaró durva penész, amit jó megérezni gombászásra indulva az erdő szélén, de nem a boros pohárban. Ha a bogyón Aspergillus, és más fekete és zöld penészek is vannak, akkor az az aszú nem használható fel.
Az édesboros technológia meghatározása indokolt lenne a hozzászólók részéről, mert szerintem ilyen nincs, csak az adott alapanyag optimális feldolgozási technológiája létezik, ahol persze el kell dönteni, hogy a cél egy olyan bor, ami fog, magy nem fog tartalmazni maradék cukrot.
homonna 2010.02.17. 16:50:40
nem értem az alázattal kapcsolatban.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.17. 16:50:43
:)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 16:55:56
Annyiban vagyok zavarban, hogy én tényleg, de komolyan szeretem azt a gombás, avaros illatot :)
Az édesboros technika alatt szerintem többen is a mustfok maximalizálást értik.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 16:59:04
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.17. 17:05:10
fiatalborivo 2010.02.17. 18:24:16
homonna 2010.02.17. 19:42:12
az áztatást, mustfokmaximalizálást(21 mmf fölé menni) tartom problémának valamint az "extrakthajszolást".
hegyaljai 2010.02.17. 20:51:13
Alázat alatt azt értem, hogy aki két évjáratban készített aszút, amelyet a piac még nem tudott minősíteni, talán nem azzal kellene megmondatni a tutit egy olyan bonyolult ügyről, mint az aszústratégia.
vörös és fehér 2010.02.17. 21:09:17
és én őszintén remélem, hogy egyik borász sem hiszi azt, hogy ő mondja ki a tutit.
homonna 2010.02.17. 21:22:40
1999 óta élek a borvidéken, azóta minden évben vettem részt aszúszőlő feldolgozásban.Nem a tutit mondtam meg, hanem AG kérdezte a véleményemet.
napoletano 2010.02.17. 21:30:07
homonna 2010.02.17. 21:35:38
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.17. 22:00:33
Talán akkor nem lennének ekkora, reménytelen készletek és valóban a világ egyik legelőkelőbb itala lenne újra.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 22:12:58
Szerintem egy 30-as extraktú bornak egészen más íze van mint egy 20-asnak. Testesebb, zamatosabb, töményebb, intenzívebb.
Vannak akik ételben is robusztusabb világot részesítik előnyben. A zenében is van aki a kemény gitárszólókat, harsogó szimfóniákat és a székbe szögelően intenzív dallamokat szeretik és nem a halk madárcsiripelést. Nőben, férfiben is vannak akik a foghatóbb, izmosabb, teltebb idomúakat szeretik és nem a karcsú, filigrán alkatúakat.
Én azt mondom, hogy ha szép hosszú a vegetációs időszak és napos, meleg ősz kíséri a nyarat akkor szinte évjárat hamisítás vékony bort csinálni. Vagyis minden évjárat bora valamennyire tükrözze az adott évet.
homonna 2010.02.17. 22:40:02
shiraz 2010.02.17. 22:45:03
ismét a vesszőparipám... de. ha névvel szerepelne hegyaljai is (vagy napoletano) akkor rögtön tudnánk ki miért mondja azt amit mond.
nekem nincs jogom persze elmondani csak nekik. ha akarják...
persze az is érthető ha nem. (főleg hegyaljai esetében)
mai kedvenc idézetem:
Ha a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat emelnek, az optimisták vitorlát bontanak.
üdv
KA
ON
homonna 2010.02.17. 23:08:44
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.17. 23:27:34
Viszont nagyon érdekel, hogy a személyes ízléseden túl miért látod problémának a koncentrált borokat.
Én problémának - ahogy ezt sokszor és sok helyen elmondtam, leírtam - azt érzem, hogy sokan erényt igyekeznek kovácsolni a gyengeségből és a nagyobb tőketerhelés és/vagy korábbi és biztosabb szüret és/vagy a fajélesztő és hűtött erjesztés érdekében ülepített, szűrt must használata miatt vékonyabb alapanyagból készült bor bizonyítványát magyarázzák amikor kritizálják a koncentráltabb iskola borait.
Neked természetesen minden fenntartás nélkül elhiszem, hogy te ezt a kérdést más irányból közelíted meg.
homonna 2010.02.18. 00:40:32
:-)
Aszústratégiák témában folytathatjuk.
a szárazakról egy másik fórumon vagy személyesen.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 04:20:22
Én fontosnak tartom, hogy elismert termelők elmondjál őszintén és nyíltan amit gondolnak. Ahogy csak a beszedett gyógyszer gyógyít ugyanúgy csak a kimondott problémákat lehet megoldani.
Aszústratégiában számomra ésszerűnek hangzik az, hogy aszút csak abban az évben készítsenek a gazdák amikor a körülmények arra ideálisak. Az édes-borok szerintem is a természet ajándéka amit minden évben elvárni nem szabad.
Az aszú egy külön kategória és én csak mint kívülálló kibic szurkolok Tokajnak. A száraz bor témája viszont nagyon érdekel és nem vagyok biztos benne, hogy a maradékcukor szerinti osztályozásnak van értelme, igazándiból szerintem nincs is értelme foglalkozni ezzel a kérdéssel. Valahol valamilyen nyilvános formában azért tényleg érdekelne ebben a témában is a véleményed. Fórum szerintem van erre bőséggel. Szerintem ha leírod a véleményed akkor lesz olyan blog ahol szívesen közlik.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 07:02:57
Shiraz persze kivétel, számomra nemzeti hős ahogy állandó fél-valós jelenlétével elvisel bármit. (Bár shiraz, szinte mindenki tudja kicsoda)
BZoltán külön kategória, mindig "Silas" az önkorbácsoló jut eszembe róla a Da Vinci kódból.
Engedd meg Attila hogy elmondjam milyennek látlak:
Egy csomó szakmai kérdést feltettek neked és kritizáltak.
Ezt azért tudni kell:
Attila mikor Tokajban belevágott a borkészítésbe, már akkor megvolt az elképzelése és ezen NEM VÁLTOZTAT.
Olyan helyzetben van hogy az tehet amit akar. Nem függ "tradíciótól", külföldi főnökségtől vagy helyi berögződésektől és elvárásoktól.
Alkeszes "Vörös és fehér" azért tiszteli Attilát mert ő SZABAD a tokaji leláncoltak között.
Végül is azt tesz Hegyalján amit jónak lát mert azon kevesek közé tartozik aki megteheti. A sajtó tiszteli, a szakma kedveli.
Én folyamatosan figyelem az Aszú sztoriját Tokajban és nem csodálkozom Attila hozzáállásán.
Akár tetszik nektek, akár nem végül is IGAZA VAN száraz boros téren (és valamennyire édesbor téren is).
Tény hogy NEM készített még elég aszút ahhoz hogy ezt a műfajt kiválóan csinálja. Nem gondolom hogy valaha is itt az élmezőnybe fog törni ezzel de nem is célja. (A 2003-as aszú nem mozgatta meg világom. A 2008-ról majd AG regél)
Még csak kísérletezés folyik, álmok, tervek megvalósítása és jódarabig ez lesz, ezért "hullámvasút" a borpalettája de a szárazborok figyelemre méltóak a Határi furminttal az élen.
Nem géniusz de Tokaj romantikus.
Piros ő ott hol mindenki más kék.
Szerény de nagy önbizalommal.
Én szemmel tartom őt de még nem rajongok érte és boraiért. Makacs, csökönyös, de kitartó srác. Tokajnak szüksége van rá mert szárazboros borászként véleményem szerint 10 év múlva legenda lesz. Tőle engem az ilyen borok érdekelnek igazán.
Ui: Attila remélem nem bántottalak meg semmivel. Továbbra is bízom benned.
("Hegyaljai"-t pedig nem bántani, a srác otthon van a témában)
t f 1 (törölt) 2010.02.18. 07:24:48
OFF
Nem akarok személyeskedni, de az első bekezdésedből nekem az jön le, hogy nem bírod elviselni a kritikát. Én elhiszem, hogy nagy tapasztalatod van kóstolás téren, de pont attól leszel hiteltelen, hogy névtelenül, ellentmondást nem tűrően "mondod meg a tutit"(ahogy fentebb említve volt). El kell fogadni, hogy más vélemény is van a tiéden kívül.
ON
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 07:27:39
t f 1 (törölt) 2010.02.18. 07:36:19
A szaktudásnak, tapasztalatnak pedig csak úgy van értéke/becsülete, ha ember is áll mögötte, nemcsak egy anonim nick.
ON
zoli 2010.02.18. 07:41:51
Ezt nem bírtam megállni, bocs.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 07:44:48
Egy apróság azonban ne kerülje el a tisztelt olvasótársaság figyelmét, én nagyon ritkán tévedek...
shiraz 2010.02.18. 07:46:44
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.18. 07:46:53
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.18. 07:49:09
shiraz 2010.02.18. 07:51:18
hegyaljai-t szerintem azért ne "srácozzuk" le :)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.18. 07:53:46
shiraz 2010.02.18. 07:55:53
Anthony said: "Az édes borok készítéséhez alkalmas borászati hozzállás és eljárások olykor túl gyakran kapnak még szerepet a száraz borok készítésekor Tokajban. Az eredmény alkoholban gazdag, csersavas bor, amely elfedi a csodálatos terroirokat." (NY Times 1 hete)
Shiraz says: örülök az egyetértésnek :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 07:56:00
Te pedig az anonimitás homályából személyeskedsz a nevüket vállaló emberekkel.
Az, hogy nagyon ritkán tévedsz pedig simán nem igaz. Tévedtél itt már magyar nyelvtani kérdésben is, pedig végzett magyartanárnak mondod magad. Gyakran tévedsz, csak erősen ignorálod azt ha valaki erre rámutat.
shiraz 2010.02.18. 07:57:11
shiraz 2010.02.18. 07:58:20
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 08:02:45
It is very important for the new generation in Tokaj to be focussed against the old guard.
Please tell me, was I right with my evaluation of Attila?
Félreértés ne essék, shiraz kezdte az angolt...
Ui: Hegyaljai nem csak híres hanem öreg tapasztalt róka a "srác"...hahaha
@drbarta: Ne félj...nem leszek csalódás.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 08:09:59
Aggodalomra semmi ok, az idő engem igazol. Valóban végzett magyar tanár vagyok de az is igaz hogy a diplomával kezemben azonnal elhúztam Londonba és belevetettem magam a borvilágba mert az nagyobb izgalmat igért mint az alacsony bér és a szélmalomharc itthon.
Ui: A szélmalomharc továbbra is folytatódik itthon.
Ui2:Ha már itt tartunk Zoli, szerinted nem csak én tévedek hanem a hozzászólók 72%-is.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.18. 08:16:52
lackó 2010.02.18. 08:19:18
Nem azzal van a gond, hogy a 72% téved, hanem azzal, hogy ha van egy valaki, aki ha téved, ne hajlandó beismerni és képtelen a kompromisszumokra.
Szerintem pedig sok stílusnak helye van a piacon, mert minden ember ízlése szubjektív, az a szerencsés, ha mindenki megtalálja a neki tetsző stílust. Az, hogy HA és BZ különbözőképpen gondolkodik, szerencsés dolog, nincs kaptafa, jól van ez így.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.18. 08:21:39
érdekes, hogy épp nekik van a leghatározottabb véleményük, kérdést soha nem etsznek fel...
hiába, a névtelenség magabiztossá és tévedhetetlenné tesz:-D
borkősav 2010.02.18. 08:22:52
csak nem tudom hova kellene kirakni
ja shiraz és a te antonid kikre gondolt szerinted ebben a kis szösszenetben??
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 08:26:47
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 08:27:55
Ez a nap igazsága :) pedig még csak fél kilenc van.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.18. 08:36:30
(Bár veled nem tárgyalok)
Nem csak te vagy ezzel így...feleségem aki szintén olvassa a MA-t egy hétre eltiltott a "közügyek gyakorlásától", ha megtudja hogy ma itt jártam, lesz nemulass. Szerinte az én pozíciómban semmi szükség rá hogy itt foglaljam a teret.
Úgy volt hogy jövő csütörtökig sehol sem leszek de a Homonna Attila cikkhez fűzött hozzászólások miatt kénytelen voltam hozzászólni.
Világos hogy jobb lett volna ha nem.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.18. 08:54:18
Jómagam nem tudok állást foglalni ebben a kérdésben, mert mindkét iskolának IMÁDOM a kiemelkedő tételeit (a koncentráltból pl pont Bzoltánék borai). Azért bízom benne hogy ez a kérdés nem fekete és fehér. De tény hogy ez az új tokaji iskola, bármennyire is próbálják páran bagatellizálni (lásd itt pár hsz), óriási jelentőségű.
Főleg az édesbornál lenyűgöző az áztatás kerülése, hiszen ez a kinyert lé mennyiségét tekintve ÓRIÁSI veszteség, az elegancia érdekében. Attila jól sejtem hogy te sem áztatsz az Édeshármasnál sem?
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.18. 09:04:51
A magasan koncentrált, héjon áztatott brok inkább borkülönlegességek, amiért én is szintén rajongok.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 09:33:50
Vannak ám itt bőségesen kis és nagytermelők, kereskedők, gasztroszakemberek.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.18. 09:36:33
homonna 2010.02.18. 13:11:00
a szárazakról: jól eltaláltad, csak az elegancia a cél.
ha nem próbálkozunk új módszerekkel, akkor nem fejlődünk. nincs szentírás a témában, nincs épkézláb technológiai hagyomány a borvidéken, nincsenek komoly pincemesterek, borászguruk, ha úgy tetszik.
nincs kitől tanulnunk(bocsánatot kérek), tehát magunknak kell kitalálnunk a megfelelő módszereket. én ezt találtam ki magamnak.ezzel lehet vitatkozni, egyet érteni.nem kötöm fel magamat , ha egy neves borblogger vagy tisztelt névtelen kommentelő 3 pontot ad erre az iskolára.és be fogom látni , ha tévedtem, erre már volt példa.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 16:38:49
Kérlek ne nevezd problémának azt ha valaki a tiedtől eltérő modellben dolgozik. Legalábbis addig nem ameddig a fogyasztó nincs becsapva.
Elég sokat szenvedtünk már a hátunk mögötti lesajnáló, lenéző intrikáktól. Legalább mi, független kistermelők fogadjuk el, hogy jó (és itt messze nem csak ízre jót értek) bort sokféleképpen lehet csinálni.
homonna 2010.02.18. 17:13:54
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.18. 17:36:55
Tényleg érdekel, hogy miért probléma ez. Szerintem ezek csak módszerek amikkel más stílusú bort lehet készíteni. De nem érzem a fogyasztót becsapva azzal, hogy mi a magasabb extraktra törekszünk és áztatunk.
Tokaj témában mint írtam én kibic vagyok. A Somló jóval kisebb és kevesebb olyan termelő van aki a szőlőből/borból élne.
Amúgy nem azt mondom, hogy te nézel le minket vagy bárkit.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.18. 18:09:13
@shiraz: szokás szerint támogatom az álláspontodat. Hiteles ÉS őszinte véleményt csak névvel lehet írni. Ha a név hiányzik a szöveg mögül, duma az egész, gyakran nem is (csak) a hitelesség hiányzik belőle, hanem az őszinteség is...
@Kóstolómester aka Tévedhetetlen: a borokkal kapcsolatos ismereteidet - bár írtál már számos orbitális marhaságot - nem kérdőjelezhetem meg, mert nálam egész biztosan többet tudsz.
De. Magyartanárnak gyenge eresztés lennél az arc(z)méretedhez képest. Kettes alá, fiam, leülhetsz. :)
Hogy ne csak személyeskedjek: ittatok már Homonna Ordinárium Furmintot? Aki nem, sokat veszített, az utolsó 8 üveget meg Szentesi J. elkérte a Maligánból anno...
e_easy 2010.02.18. 20:04:32
borkősav 2010.02.18. 20:46:02
a nevesítéssel meg az a baj hogy ha valaki más véleményen van és ennek hangot ad, akkor rögtön lecseszik elvezettetik kitiltják, persze nem erről a blogról beszélek,mert talán itt lehet a legjobban véleményezni, de minden boros oldalnak megvan a törzsgárdája, akik ugyan azt fújják, és ha valaki beleugat kidobják. Ez játékszabály és hiába nevesítesz, akkor meg még alád is raknak, ha esetleg ismernek.
Tehát bár nem tiszta a dolog de működik
hegyaljai 2010.02.18. 22:37:13
Ettől függetlenül fenntartom a kritikámat az aszústratégiával kapcsolatban. Természetesen ha GA jónak látja minden érdeklődőnek megadhatja a címemet, ami a MA esetében direkt elérhető.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.19. 00:56:15
Erősen terhelt tőkékről, éretlenül szüretelt gyümölcsöt te áztatgathatsz hetekig abból magas extrakt nem lesz az ziher. 30-35g/l extraktot te középvacak szőlőből nem áztatsz ki az életben sem. Alacsonyabb tartományban lehet, hogy pár grammot dobsz a muston, de most ugye nem erről van szó.
Szerintem a Nagy Bor, függetlenül attól, hogy Tokajról, Somlóról, Badacsonyról vagy bármely más borvidékről van szó nem azon múlik, hogy áztatod avagy sem az alapanyagot, hanem azon, hogy az alapanyagod az kifogástalan minőségű és egyedi, a termőhelyre jellemző, különleges beltartalmi értékű szőlőgyümölcsből készül.
Az alacsony terhelés, minél kevesebb növényvédelem, öreg tőkék, jó termőhely, érett gyümölcs. Vagyis magas színvonalú szőlészeti munkával elért tökéletes alapanyag. Ez a Nagy Bor lényege.
Hogy ezután, te kóracélban hűtötten erjeszted és újfahordóban neveled, vagy áztatod és nagyobb hordókban érleled a bort az már csak stílus kérdése. Nem a műfaj teszi naggyá a bort, hanem az alapanyag minősége.
Én személy szerint nem foglalkozom a mustfokkal egy bizonyos tartomány fölött. A 21 és 23 mustfok között nálunk leginkább az évjárathatás dönt.
Ha Attila vagy bárki más abban hisz, hogy a neki szimpatikus műfajban a 21 mustfokkal szüretelt alapanyag a legjobb és áztatás nélkül tudja a számára célként kitűzött bort elkészíteni akkor hajrá, szurkolok neki, nekik, hogy eredményesek legyenek. De könyörgöm ne nevezzük problémának és az ördögtől valónak azt ha mások más borászati módszerekkel dolgoznak.
A probléma az nem az áztatás és a koncentráltságra való törekvés, hanem a magas tőketerhelés, túlzott vegyszerhasználat, éretlen gyümölcs szüretelése.
A legeslegnagyobb probléma mindenek előtt pedig az, hogy törvényileg engedélyezve van a mustfok javítása.
kisgágó 2010.02.19. 08:02:08
Zoltán fején találta a szöget, neki sikerült pár mondatba sűríteni a lényeget.
Főleg az utolsó megjegyzésben lévő tény bicskanyitogató - abszurdisztánban, ahol a túlszabályozást és bürokráciát mesterfokra fejlesztették- cukrozni bezzeg szabad.
Az pedig egyenesen arcpirító, hogy Hegyalján vannak olyan termelők, akik arra lettek kényszerítve, hogy a megtermelt jó minőségű szőlőt 40Ft/kg áron az aranyháromszögbe adják el homoki lőrét feljavítani, mert máskülönben nem él meg.
Anélkül, hogy megbántsak bármely alföldi borászt -megkaptam már párszor, hogy nem kenyerem a tapintat- ez szerintem Hegyalja szégyene.
Attila jó gyerek, jó ötletekkel.Ő a saját módján vitt friss vért Tokajba, respect neki.Én speciel megemelem a kalapom mindenki előtt, aki csak egy kicsit is megmozgatja az állóvizet Tokajban, és odairányítja az emberek figyelmét. Pár megjegyzésével lehet vitatkozni, azt pl. hogy nem lehet kitől tanulni, én másképp tapasztaltam.
Az út egy irányba visz, és a legfontosabb -szerintem- amihez BZoltánt tudom idézni:
"Az alacsony terhelés, minél kevesebb növényvédelem, öreg tőkék, jó termőhely, érett gyümölcs. Vagyis magas színvonalú szőlészeti munkával elért tökéletes alapanyag. Ez a Nagy Bor lényege."
Minden más csak részletkérdés,minthogy az is hogy ki melyik iskolát követi. Tokajnak rengeteg gyönyörű arca van, rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel. Az, hogy ki milyen stílusban próbálja Tokajt a borain keresztül bemutatni, ízlés kérdése -a piac majd eldönti,minek van létjogosultsága, minek nincs-.
Kardos Gábor
Mád
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.19. 08:46:05
Pl. az érintett termelők részére be lehetne vezetni a napi - ha ez sem lenne elég, az óránkénti - ÁFA-bevallást...
LOL
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.19. 09:46:07
azt hiszem, nincsen méltatlanabbul kezelt pince ma Mon-n ennél a pincénél...
borkősav 2010.02.19. 12:55:28
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.19. 13:40:46
borkősav 2010.02.19. 20:34:53
aztán Demeter Zoltán is kitünő munkát végzett, de amikor ő eltűnt a porondról por kezdte lepni az egész sztorit, hallani itt ott egykét dolgot de ennyi. Nincs egy név olyan semmilyen mint hallottuk van borász aki biztos tehetséges ha elnyerte ezt a munkát, de ilyen nevek után nehéz doga lehet. a tulaj meg nyilatkozgat ezt azt nem tul meggyőzően. Úgy látom bár ritkán tudom kostolni, meg még nem voltam ott, hogy olyan nihil van
kifli 2010.02.20. 01:45:54
borkősav 2010.02.20. 07:51:26
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.20. 08:34:19
Menj el ShirazAndrásékhoz, nézd meg, most mi van a palackokban. Az a lényeg. A többi PR és marketing, meg soxor légfénykardozás. :)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.20. 08:35:48
hegyaljai 2010.02.20. 09:47:36
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.20. 10:33:36
Azok a dűlők, amelyek terméséből a Szepsy-féle Királyudvar borok készültek, jelenleg is a Királyudvar tulajdonában vannak, nem pedig Szepsy Istvánéban...
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.21. 08:20:24
Szerintem rendkívül elkötelezett a tulajdonos, és roppant tudatosan dolgoznak, talán a legtudatosabb profi munka jelenleg ott folyik az országban. Amilyen szelekciót a szőlőben és a pincében is végeznek, már az is döbbenetes.
Meg szerintem messze a legtöbbet ők tették (és személyesen Hwang), hogy a Tokajiból valóban újra világszintű ikon váljék. Olvass utána a mostanában megjelent nemzetközi visszhangnak a pincét illetően.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.21. 08:22:20
napoletano 2010.02.21. 21:58:45
Igy is eleg meghokkento nezni, hogy mive valt az artatlan "Aszustrategiak 2." c. beiras.
Amugy aki nem volt a Kiralyudvarban, az... menjen el, utana hitelesebb lesz, ami velemenyt ir rola. En ugy latom, Tokaj kezdi magahoz huzni Hwang urat, es ez jo. Remelhetoen mindkettojuknek.
Ameddig pedig HA nem veszi egykezi iranyitas ala Tokajt, addig miert ne lehetne velemenye, akar sarkos is? O ebbol el, mi pedig joreszt kibicelunk. Am ezen tul - en ugy lattam, igen szivosan keres, kutat, es jobbra tor, es soem mondta, hogy mar mindent tud, most mar csak ki kell bontani azt a rengeteg tudast, amivel uj nap virrad Tokajra... :-) Ergo fenntartom, hogy nem volt szo "tuti" mondasarol, bar lehet, az ide valo beirasok nem kepezik pl. egy jeles magyartanarnak a magyartanari munkassagat, egy tevedhetetlen kostolomesternek tevedhetetlensegi munkassagat... volt mar hasonlo :-)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.22. 00:03:36
Azért izgatottan várom kifli indokait arra, hogy szerinte miért a Királyudvar az ország legjobb pincészete.
(Én is szeretem őket, de abszolút sorrendbe még sosem próbáltam meg lehelyezni senkit, bevallom.)
borkősav 2010.02.22. 07:44:19
shiraz 2010.02.22. 11:21:25
Kedves Nemakarommondani a neved (szerintem jól ismerjük egymást, sőt üzleti kapcsolatban is állunk, ha tévednék hát így jártam),
Barátsággal és tisztelettel írok Neked.
ezt írod:
"Szerintem ha egyszer ezek a szabalyok (es nem csak itt, ugy alt. a Neten)"
Ez többször is felmerült, sajnos konkrétan nem igaz. A világ minden komoly borblogján a szerzők névvel vállalják az írásaikat. A nyomtatott sajtóval szemben az Internetes borírás nem azért lett kitalálva, hogy ott aztán név nélkül mindentbele. Ez csak egy más felület. Az írástudók felelőssége alól nem lehet kibújni.
Ha pedig a hozzászólók előremutató beszélgetést szeretnének folytatni, szerintem ők is névvel kellene hogy tegyék.
Ráadásul Magyarországon most komoly problémák vannak a borvilágban amelyekről csak felelőséggel szabad beszélni. Ezért kell a név.
Ha egy bor megítéléséről beszélgetünk, az ugye vélemény kategória, semmi gond nem annyira fontos a név.
Ez az én véleményem. Nem akarok senkit meggyőzni. Mindenki belátása szerint tesz. Szabad világban élünk.
Akinek nem inge ne vegye fel...
üdv
KA
napoletano 2010.02.22. 11:42:41
nem vitatom, hogy igazad van, jobb lenne, ha mindenki sajat nevvel irna ide (is) - de a gyakorlatot tekintve ezt elvarni irrealis. A Net meg tele van alnevekkel, stb. - de termeszetesen a velemenyed en is tiszteletben tartom. De jobb, ha meg inkabb a borra koncentralunk, bamulatos, mennyire szerteszalad egy-egy hozzaszolas-fonal. Es ez lenyegeben uresjarat.
borkősav 2010.02.22. 13:16:52
Az hogy te vállalod a neved szép, meg jó de kemény üzleti vonalat is érzek mögötte, nem kifejezettetn itt de az alkoholistán igen
Aki tudatlan vagy gyenge véleménye van az mindig a nagyhangúak után megy legyen az jó vagy rossz. Ez magyar mentalitás
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.22. 13:48:14
Tetszőleges témában, tetszőleges fórumon, akár elektronikus akár nem elektronikus környezetben mérvadó és hiteles véleménynek csak és kizárólag névvel, arccal, érdekeltségekkel vállaltan szokás elfogadni. Ez magától értetődő trivialitás. Ez nem blogtér, fórum, internet függő kérdés, hanem alapvető emberi és kulturális kérdés.
Aki fontos és meghatározó témában nem vállalja a nevét az mindenhol, mindig és minden körülmények között csak kibic marad aki a partvonalról bekiabál.
Egyetértek Andrással, hogy olyan komoly problémák kerülnek a bortermeléssel és kereskedelemmel kapcsolatban elő amik kicsit nagyobb horderejűek mint az, hogy a kismama fórumon azon évődni, hogy szabad-e cumiztatni avagy sem a gyereket :)
A szőlő és bortermelésben, kereskedelemben tízezrek érdekeltek, emberi egzisztenciák, családok ezreinek létbiztonsága a tét. Alapvető törvényi, szabályozási kérdések merülnek fel. Milliárdos vállalkozások érdekei játszanak szerepet. Ebben a témában komoly súlya csak annak van aki vállalja magát.
Ezt sokszor, sok helyen, sokan leírtuk.
kifli 2010.02.22. 22:07:17
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.22. 22:23:31
shiraz 2010.02.23. 08:20:36
elfogadom a véleményed (mint mindenkiét), egyet nem tudok Veled érteni. őszintén kívánom, hogy egyszer sokkal pozitívabban és optimistábban lásd a világot.
borbarátsággal,
KA
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.23. 09:06:20
a szőlőhöz és a borhoz való hozzáálásuk nagyon sokaknak csípi a szemét, és ennek hangot is adnak, na nem nyílvánosan, hanem névtelenül, baráti körben, vagy éppen kóstolókon, de sosem egyenesen és gerincesen...
én sokáig bedőltem ennek, de örülök neki, hogy ezen túljutottam, és tiszta fejjel kóstolhatomm és értékelhetem ezeket a borokat!
borkősav 2010.02.24. 10:11:51
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.24. 11:16:04
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.24. 14:41:11
Ez így van! Ha valaki majd "mértékadó" akar lenni, akkor úgyis eljön majd az a pillanat, hogy nem internetes fórumokon hangoztatja véleményét.
Aki meg nem, az elkommentelget az internet eme kis szegletében, és vagy komolyan veszik az olvasótársai a véleményét, vagy nem.
Tegyük hozzá az érem másik oldalát is, amit sosem említesz, miszerint:
aki egy ilyen fórumon akar a hozzászólásoknak megfelelni, vagy innen (csak innen) alakítja világképét, az megnézheti magát, és ez jól is van így...
Ez a fórum legfeljebb egy jó öteltbörzének, véleményütköztető-kérdésfelvető helyszínnek alkalmas, nem helyettesítheti a komoly szakmai fórumokat, amik természetszerűen kevésbé szabadszájúak. Aki mást lát bele, az meg vessen magára - gondolom én.
Ha egy közösség elég pici, akkor bizony minden változatban és fórumon ugyanazok a vélemények, emberek fognak találkozni, akár arccal, akár anélkül. Ez elég evidens.
Ha esetleg azt érzed problémának, hogy olyan dolgokat feszegetnek, amelyeket személyesen nem lehet vagy nem mernek feszetgetni, akkor azt a következtetést vonnám le, hogy nem a netes társadalom szenved betegségben, hanem a másik közösség...
...és jó, hogy van egy fórum, amin lehet feszetegni ezeket a témákat.
e_easy 2010.02.24. 15:15:51