HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

C. von Schubert és Johann Geil

2010.07.11. 08:00 AG 2.0

Alaposan elmélyedtünk a német rizlingek rejtelmei között, a borwerkes Peter Klingler szíves kalauzolása mellett, minikereskedése választékának és saját gyűjteményének felhasználásával, remek társaságban. A tapasztaltakból kétrészes bejegyzés születik, hogy ne fárassza olvasóimat betűtenger. Nyolc német borral számoltunk, hozzácsaptunk egy komoly osztrákot a másik iskolával történő összehasonlítás végett, de a mikrotermelő Marco van Elkan dugósság miatt kiesett. Így is volt minek a fenekére nézni, szinte semmi nem maradt utánunk. Elsősorban Mosel állt érdeklődésünk homlokterében, ennek azért is örültem, mert pont ezt a borvidéket eléggé el nem ítélhető módon kevésbé ismerem, mint mondjuk Rheingaut vagy Pfalzot. Holott a tradíciók alapján a mezőny legelején lenne a helye, és a jelene is fényes. A Maximin Grünhaus Schlosskellerei C. von Schubert nem aprózza el, történetét több mint ezer évvel ezelőtt indítja. Az ősiesség a címkéken is meglátszik, ilyenekkel díszíthették a palackokat már a múlt század elején is. Nekem ezzel nincs bajom, a hagyományokat, a színeket és a cirkalmakat egyaránt szeretem. A finom rizlinget pláne. A C. von Schubertnek manapság több mint harminc hektárja és szerteágazó választéka van, amelyből elsőként a 2008-as Abtsberg kabinett trocken superiort vettük magunkhoz. Gyönyörű, citromos-friss rizlingillattal kezdett, nagyszerű sav-cukor egyensúllyal folytatta, egyesek a kelleténél édesebbnek találták – tipikus Albert-bor, tréfálkoztak –, nekem természetesen nagyon tetszett, rögvest kiosztottam 6 pontot. Másodjára tettünk egy kanyart Rheinhessenbe, a legnagyobb német borvidékek egyikére, amely aktuálisan főként Klaus Peter Kellernek és a Gunderloh-nak köszönhetően kapaszkodik hatalmas tempóban. Johann Geil neve kevésbé ismert, mint az említetteké, a borait ellenben nyugodtan a nagyokéi mellé teheti, már ha egy üveg alapján szabad ilyet állítani. A 2007-es spätlese trocken bájban, kedvességben elmaradt a sor első darabja mögött, de szerkezetben, tartásban, erőben egyértelműen többet mutatott. Kifinomult, színes, komplex rizlinget tisztelhettünk benne, nem sajnálhattam a 7 pontot. A C. von Schuberttől még egyet bontottunk, utolsóként, de előre veszem, úgy áll össze a koncepció. A 2003-as édes Herrenberg kabinett érdekes módon a mezőny legolcsóbb bora lehetett, a próba után ez érthető. Illatából elszökött a frissesség, a sokak által jellemzőnek vélt petrolosság dominált inkább, és szájban sem ficánkolt önfeledten. Nem is alkoholból kellett volna még az egyensúlyhoz – régi vágású módon mindössze 7,5-es volt a szesze –, hanem az életadó savakból. Maximum 5 pont. Folytatás holnap, amikor 8 pontos magasságokba hágunk, és le sem akarunk jönni onnan fentről.

1 komment

Címkék: c 2003 hatpontos ötpontos hétpontos németország rajnai rizling 2007 2008 mosel rheinhessen geil von schubert

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsian várom a többi bort is.
Nekem az utolsó alig 5 pontos borhoz szintén volt szerencsém, és nekem kifejezetten nagyon tetszett. Ha a pontoktól el is navigálunk a leírás sem igazán felel meg annak a bornak amit én kóstoltam kb. 2 hete. Én kifejezetten üde, fiatalos,friss érzetű bort kóstoltam jócskán tartalmazva még primer hatású gyümölcsöket. Az volt az érzetem, hogy a savak nem hogy elfogyóban lennének, hanem még további kerekedésre szorulnának. Mintha túl korán nyitottam volna meg. :)

borrajongo.blog.hu/2010/06/28/kulonbozo_stilusu_maradekcukros_borok_egy_riesling_egy_juhfark_es_egy_ezerjo

Lehet persze, ha egy erős riesling-sorban kerül rá sor akkor nem így éreztem volna.
És persze nem zárható ki, hogy ilyen korú boroknál lehetnek szerencsésebb és kevésbé szerencsés palackok is. (pl. a Vino Castillo-ban tavaly beszerzett Georg Breuer Berg Rottland Rheingau riesling 03-asok közül egy akció révén vagy 5 példányhoz volt szerencsém, és elég nagy volt a szórás: egy nagyon jó volt, egy elég jó, egy dugós, 2 meg öreg)
süti beállítások módosítása