Kovács Kálmán és Tamás csak 2001-ben kezdtek borászkodni Csopakon, de sok évtizedes családi gyökerekről van tudomásuk. Megvan a pince, a borház, az étterem, betelepítették a területeket, három hektáron gazdálkodnak, az építőmunka ugyanakkor még zajlik. A középpontba az olaszrizlinget helyezték, okosan tették. A Szent Donát nevet választották, ez némelyeket zavarhat, azokat legalábbis, akik még emlékeznek rá, hogy Garamvári Vencel dél-balatoni vállalkozását egykoron St. Donatusnak hívták. Kovácsék kiváló dűlőkkel rendelkeznek, van szőlőjük a Berekhátban, a Sáfránykertben, a Nagykútban, a Szitahegyben, ezek jó részét Jásdi István vagy Figula Mihály munkássága révén már ismerhetjük. Kézműveskednek, igyekeznek természetes szőlőművelési és borkészítési eljárásokat alkalmazni, bakműveléses rizlingjük is van, mostanában fordult termőre, öreg tőkéket is birtokolnak. A roppant fiatal és rokonszenvesen ambiciózus Kovács Tamás nemrég megtisztelt néhány palackkal, mondván, kíváncsi lenne a véleményemre. Mostanra végigmasíroztam a soron, ideje elmesélnem, mit gondolok. Öt bort kóstoltam eddig, a legjobbak a 6 pontos szint körül teljesítettek. Kettőt tudnék kiemelni, a nagykúti olaszt és a Kisrizlinget, utóbbihoz szedték a szőlőt arról a bakműveléses parcelláról. Mindkettő ígéretes matéria, de az a benyomásom, hogy mire elkészültek teljesen, addigra elveszett belőlük a gyümölcs egy része. Tiszták, tartalmasak, de nem elég frissek, életteliek. A Kisrizling egyébként ott volt a nagy olaszrizlingezésen, tetszett a sorban, a kollégának is bejött. A Bodonkúti más, mint emezek, friss-barátságos-színes illattal kezd, ám itt ízben nincs oly mértékű harmónia, amely maradéktalanul elégedetté tehetne. A chardonnay-ból és olaszból házasított Tramontana is sűrűnek, de kócosnak találtatott, a sauvignon blanc-nal szemben pedig pirkadt színe miatt támasztottam kifogásokat, amúgy minden egyéb tekintetben dicséretet érdemelt. Most látom, olyan ez a bejegyzés, mintha csalódott lennék, holott nem is. Összességében azt gondolom, az irány természetesen jó, az eredmények ígéretesek, de még van hova előrelépni. Drukkolok, hiszen aki az olaszrizlinget becsüli, csakis jó borosgazda lehet.
Öt csopaki a Szent Donát pincétől
2011.02.21. 18:00 AG 2.0
5 komment
Címkék: balaton olaszrizling hatpontos csopak 2008 2009 szent donát
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lackó 2011.02.21. 20:56:22
ASHGAE 2011.02.21. 22:25:50
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.02.22. 10:29:22
Cirfandlia 2011.02.23. 15:25:37
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.24. 12:06:42
Egyébként azt hiszem, hogy a gazda előfordul az Alkeszen, sztem jól kijönnénk vele.