HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bor a Szigeten

2011.08.12. 09:40 AG 2.0

A Sziget fesztivál az egyik legklasszabb dolog, amit a magyar emberek az elmúlt húsz évben összehoztak. Kétezer környékén volt egy hullámvölgyem, úgy éreztem, mindenki ott van, aki nem számít, emiatt vagy kétszer kihagytam, de csakhamar visszanyertem a lelki egyensúlyomat. Minden nap persze nem fér bele, öreg vagyok már ahhoz, idén hárommal tervezek. Az egyik megvolt csütörtökön, a koncertekkel úgy jártam, mint a borokkal olyankor, ha nem igazán jön be az első. Elkezdem nyitogatni sorban a többit, egyik sem tetszik maradéktalanul, aztán vagy sikerül megállni valamelyiknél, vagy nem. Amikor megnéztem-meghallgattam a La Roux-t félig – illetve a másik felét is, messzebbről, Radovánnal társalogva közben –, még nem sejtettem, hogy ennél hosszabb időt egyetlen helyszínen sem töltök. Két szám Good Charlotte (rossz), három Lajkó Félix (nem rossz), kevés Kasabian (tavaly bejött, most hamar eluntam), extatikus Crystal Castle (mulatnak a fiatalok), anakronisztikus Judas Priest (mulatnak az öregek), a végére némi Chemical Brothers (mulat mindenki), aztán hazatértem korán. Szombaton és vasárnap folytatom. Viszont mégsem kulturális, hanem borblog ez, ideje rátérni a lényegre. Többször megírtam, mindig a Hilltop borozója kerül a középpontba a Szigeten, magától értetődő módon mintegy. Ezúttal máshogyan történt. Oda is benéztem természetesen, megittam a két deciliter prémium chardonnay-mat becsülettel (2009-eset), szokás szerint rendben volt, de mentem tovább. A Radovin sokkal jobb helyen van most, mint tavaly, szemben a Nagyszínpaddal, ennek egyfelől nagyobb forgalom a következménye, másfelől meg az, hogy kedvenc kereskedőim egyike máris megutálta a zenét. A választék erősen bortársaságos, rengeteg Sauskával, fogy a rozé, mint a pinty, aszút még nem kellett bontani az elmúlt napokban, mondták este. Ittam hosszúlépést Béla és Bandi-mésfelesből (klassz), kóstoltam Günzer-kadarkát (minimum tehetség), Sauska 13-assal zártam záráskor (2010 ellenére okészint felett). A Présház is stabil pont ezen a rendezvényen kb. másfél évtizede, összeszedett szortimenttel települtek ki, a Vylyan vagány 2010-es chardonnay-jából repetát is kértem. A Hungaricum faluban saját standdal van kint tucatnyi borászat Borpalotától Szeleshátig, húzzák befele a fröccsöt a szomjas népek rendületlenül. Egy standon Csillagvölgy-palackokat is láttam, a Jekl Borozót ellenben még nem találtam meg. Mindazonáltal: egy helyen mintha kétliteres petpalackból töltögették volna a deciket ugyanúgy 350-ért, mint egyebütt a jót, másutt meg, ha nem tévedek, a 2007-es rozékészlet felszámolására törekedtek éppen. Észnél kell lenni. Itt meg van egy térkép.

41 komment

Címkék: sziget vylyan hilltop présház sauska radovin

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Távol álljon tőlem, hogy fanyalogva politizáljak, de nem egészen értem, hogy egy kereskedő, miért a másik kereskedő borait promótálja egy ekkora tömegrendezvényen...
(@demisec: persze félreértés ne essék örülök, hogy rendes bort isznak az emberek egy könnyűzenei fesztiválon, természetesen nem ezt nem értem, még mielőtt...)
kérdés hogy mi a "rendes" bor?
@shiraz: amit én iszom, az mind rendes bor. aztán vannak még nagyon rendes borok is :)
@AG 2.0: az más! :) tehát te egy rendes ember vagy, ergo amit megiszol a rendes helyen (benned) rendessé válik?
Sauska 13 műanyagpohárból...
Mi ez a rozémánia mostanában?
hát a fesztivál nem a minőségről szól, piák esetében legalábbis.. :D www.onlinepszichologia.hu/hirek/eljen-a-fesztivalszezon
@sapuh: szerintem nem gond az egy ilyen helyen
Nekem mostanában van Sziget-hullámvölgyem.
Úgy érzem, sokáig fog tartani.
A hungaricum falunál két duzzadt kopasz mérte a Juhász rozét, a legalja vendéglátós fajtából. Széles mozdulatokkal dobálták az üres üvegeket az alumínium konténerbe, ahol azok nagy csattanással törek össze, mint a mixerek, úgy húzták az egymás mellé állított poharak fölött az üveget, így egy csomó bor a pultra ment, de ez még le is lenne tojva, ám a fickók legfeljebb két és féldeci borból töltötték a házmestert. Mérőedény sehol, a "szemre" megy az adag, de néha annyira torzan, hogy amikor koncertre menet üvegbe kértünk hat deci bor + három deci szóda kombót, az egyiknek már rá kellett szólnia a másikra, ugyanis a hétdecis üvegben annyi bor maradt, hogy az már mindenkinek feltűnt, hogy legfeljebb fél litert töltött ki. És még volt pofájuk reklamálni a jattért...

Mivel nincs jatt, vastagon elkezdtek csalni máshol is, a Sarki fény kimérésben a négy centes adag akár fele(!) is illúzió lehet.

----

Nekem az idei Sziget egyébként nagyon bejött - különösen a színpadok elrendezése sikerült tökéletesen. Katlan Tóni kifőzdéje (?) nagyon plusszos példa: lamentáltam a csülkös pacalhoz a főtt krumpliért, és másnapra lett, pedig nem tervezték az étlapra. A sült káposztájuk is szuper volt, pont mint anyukámé.
lúzer aki szigetre megy
@kifli: emiatt most újra kell gondolnom az életemet :D
@Kenedy1: a hamisított bor is az?
@shiraz: ezen a kérdésen tényleg három napig gondolkodtál? hogy jön ez ide? miért kell ezt a témát folyton elővenni? miért nem veszed elő máshol?
@AG 2.0:
nem gondolkoztam három napig, most vettem észre a kommentet :)
sajnálom, hogy érzékenyen érintett a kérdésem.
a véleményem az, hogy nem minden bor "rendes" és a magyar bor gondjaihoz nagyban hozzájárul a mindeféle beavatkozásokkal csinált borszerű ital eltűrése. (persze még lehetne sorolni más problémákat is, bürokrácia stb...) az is cinkos aki hallgat. amíg nincs hatósági és társadalmi akarat a helyzet rendezésére, ne várjunk megoldást. amig nincs párbeszéd, csak szőnyeg alá kerülnek a dolgok, lassan ellehetetlenül az autentikus bortermelők élete.
azt gondolom, hogy egy nyilvános borblog is a párbeszéd terepe, de ha Téged zavar ez a téma vagy nem értesz egyet ezzel, ígérem nem zaklatom többé a blogodat a témával.
köszönöm türelmed
@shiraz: köszönöm ígéredet, sok sikert kívánok a más fórumokon folytatott harcokhoz. csak keményen!
köszönöm a biztatásst :) harcról nincs szó, csak őszinte, nyílt párbeszédről :)
a harc ellenségeket feltételez, de mindannyian ugyanazon az oldalon állunk, legfeljebb nem mindenkiben tudatosult ez :)
@AG 2.0: Tudsz olyan szerkesztett fórumról, blogról vagy akármilyen boros sajtóról, ahol tudatosan felvállalják ezt a témát?

Nekem úgy tűnik, hogy még a legfüggetlenebb orgánumok szerkesztői is ívesen kerülik a borok hitelességének kérdését.

Én már rég nem várom el egyetlen blogtól vagy szaksajtótól, hogy határozottan állást foglaljon, de ezzel együtt a legőszintébben csodálkozom ezen a konformizmuson. Úgy tűnik, hogy mindenki nagyon óvatos, senki nem akar senkinek a lábára lépni és mindenki inkább hallgat mert nem akarja Pandóra dobozát kinyitni. Pedig ha körülnézünk a magyar borvilágban akkor láthatjuk, hogy egyszer, valamikor már kinyílt ez a ládikó és kiszabadult belőle minden kín amitől a magyar bor a szenved.
Pedig mostanra már tényleg csak a remény maradt ebben a dobozban. A remény, hogy a tiszta, termőhelyhez hű borok a helyükön legyenek kezelve.
@BZoltan: nincs erről szó. egyszerűen csak qrva unalmas.

(bővebben: nekem fölösleges ezredszerre is elmondani. albertnek is. x-nek is. y-nak is. ez a téma itt is, az alkoholistán is lerágott csont, kis túlzással az összes olvasó már rég eldönthette, mit gondol róla. időnként épp ezért jó volna egy kicsit másról is beszélgetni. ettől független sok megtérítendő ember van, de tipikusan nem itt.)
@Parci: Az az baj, hogy sehol még csak bele sem kezdtünk a téma valódi megbeszélése.
Egy-egy kóbor hozzászólásban felmerül, pik-pak azonnal megtörténnek ugyanazok a reakciók, rendszerint ugyanazoktól a hozzászólóktól és kész.
A felszín kapargatása az amit te már unalmasnak tartasz. Ezt egyébként konkrétan én is unalmasnak tartom.

De valódi tényfeltárásra, az érdekvonalak/csoportok és a valódi motiváció bemutatására, az egyes módszerek mibenlétének a fogyasztók számára érthető módon való leírására még csak halvány kísérletet sem tesz senki, sehol, soha.

Szóval én nem tartom lerágott csontnak és nem hiszem, hogy akár a boros blogtér olvasói rendelkeznének azzal az információval, hogy valójában ki tudják alakítani a véleményüket.

Érdekes, hogy a gasztróval foglalkozó bloggerek sokkal elkötelezettebben foglalkoznak az alapanyag származásával és eredetével mint a borosok.
@BZoltan: és ezen te csodálkozol? Hány tényfeltáró firkász nyakát tekernék ki, ha beletúrna a darázsfészekbe?
Esetleg hány borblogger maradna vino potyolino nélkül? Nahát...:)
@BZoltan: az ételekben kézzelfoghatóbb az alapanyag minősége/milyensége, borban meg, hát, ki vállalja be, hogy ő az egyszemélyes labor. Ki meri megnevezni, hogy az egyik borban tannint érez, a másikban meg tanninpótlást? Barrikhordó helyett chipset? A sav helyén savtompítót?
Ez a hatóságok feladata lenne, maximum őket lehet ösztökélni, meg a törvényhozókat. Ha minden borblogon mindenki feszt őrjöng, hogy le a manipulátorokkal, akkor történik valami?
Vagy valaki felvállalja, hogy konkrétan megnevez hamisítókat és a műveletet, amit végeznek?
No, Kató Shiraz András vagy te, Zoltán?
Gyerünk, legyetek tökösek!
Körül is nézek a hűtőben valami tablettásért. Éppen Mészáros kadarka van benne. Azt pancsolták vagy sem, meg tudja mondani valaki?
@BZoltan: egyetlen kerdesre valaszolj legyszi: shiraz ket kommentje miben mutat elore, mi bennuk az ertek?
@Hepci: szerintem Pál nem kutyul. De jó bort se csinál:)
csak rá kéne írni a plalackra mi is van benne. semmi többre nem lenne szükség. mint bármely élelmiszer esetén pl joghurt, sajt, vagy virsli. miért nem lehet ezt a boroknál??? na vajon
@Parci: Szerintem az, hogy felvetette a kérdést, hogy minden bor "rendes" bor-e és az hogy a nyitott párbeszédet javasol a témában.
Én legalábbis ezt a kettőt fontosnak, értékesnek és előremutatónak tartom.
@BZoltan: ne haragudj, zoli, de ugyanaz a mantra megy mindig, újra meg újra. unalmas

tegyen kezdeményezéseket, van olyan helyzetben, hogy tehessen. tudsz ilyenekről? én nem

csak a siránkozás, az okoskodás és a vádaskodás

kiflinek igaza van, az a jövő, hogy rajta legyen a címkén minden. valaki felvetette már? konkrétan? elindult az úton? elsőként írom meg, ha megteszi. nem is itt, hanem sokkal nagyobb nyilvánosság előtt
@AG 2.0: albert, igen felvetette már többször, de nem valósult meg, tudod lobbiérdekek.
amúgy azt hiszem a borászok feladata lenne, nem az enyém.
sajnálom hogy indulatos vagy, nem így ismerlek.
@AG 2.0: Parcinak már írtam. Újra meg újra megvakarjuk a felszínt, de mélyebbre már nem nézünk újra meg újra feldobjuk a labdát, de le már nem ütjük. Tényleg unalmas, de biztos vagyok benne, hogy amint elkezdenénk feltárni az egész mechanizmust az már izgalmasabb lenne mint a Twin Peaks.

Te is, András és sokan azt mondják, hogy a termelők lépjenek. Voltak akik megtették, de csírájában fojtottak el minden haladó kezdeményezést. Akik mögé állnának egy ilyen ügynek azok kicsik és gyengék. Akiknek a zavaros viszonyok és a mindent megengedő üres szabályzás az érdekük azok pedig nagyok és erősek.

Mondtam neked is és másoknak is, hogy én a tájékoztatásban hiszek és a tudatos fogyasztókban bízok. Én nem siránkoztam soha és nem is vádaskodtam. Tény, okoskodtam :) de ennyi gyengeségem had legyen.

Én jelenlegi patthelyzetben - mert nagyon abban vagyunk - úgy gondolom, hogy a szabad sajtó, hiteles tényfeltáró újságírás, az aktívan kommunikáló fogyasztói közösségek tudják előre vinni a dolgokat. Én már nem hiszek abban, hogy a piaci viszonyoknak kiszolgáltatott, az ostoba pályázatosdik által megkötött kezű, hitelek nyomása alatt szenvedő vagy más okok miatt lapító termelőkkel együtt működve egyről a kettőre lehetne lépni. Klubokat, egyesületeket, céheket lehet gründolni, de valódi együtt működésre és konszenzusra ilyen horderejű kérdésben nincs esély a termelők között.

Utolsó mentsvárnak, az egyetlen megmaradt lehetőségünknek a fogyasztók hiteles tájékoztatását és a jelen helyzet alapos bemutatását tartom. Akár a közösségi akár a szerkesztett média által.

Hogy ki mindenki vetett fel mennyi mindent az egy jó kérdés. Tessék itt van egy izgalmas oldal, hat izgalmas és olvasmányos dokumentummal: www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=A363&p_tag=&p_tagj=&p_munkatars=&P_stilus=nyito.css&p_honl_rend=&p_ules=I#biz_ules

Ezekből láthatod, hogy ennél lényegesen egyszerűbb kérdésekben is impotens a törvényhozás. Szerinted az hír lenne, hogy egy ilyen helyen elhangzik egy javaslat? Szerintem nem, pedig ez már elég komoly fórum. Nézd meg, Szepsy István mondta meg a frankót ennek a bizottságnak. Eredménye? Semmi. Visszhangja? Semmi?

Nem arról kell nagy nyilvánosság előtt beszámolni, hogy valaki nagy marokkal hányja a falra a borsót. A nagy nyilvánosság előtt inkább fel kellene tárni, hogy valójában miből is van és hogyan is készülnek azok a szeszesitalok amiket tízmillió magyar bornak gondol. Beszélni kellene nyíltan arról, hogy milyen társadalmi következményei lettek annak, hogy a kilencvenes évek óta minden támogatás, minden pályázat minden szabályzat kevés kivétellel a gépesített, technósított nagy-gazdaságoknak kedvez. Beszélni kellene arról, hogy nemcsak a magyar bornak, de a teljes magyar agráriumnak a kitörési pont _NEM_ az olcsó vacak, hanem a minőségi és egyedi kategória lenne.

De én már nem várok el senkitől semmit. Volt amikor még azt hittem, hogy elvárhatok bármit is, de tévedtem. Túl nagy felelősség felvállalása lenne belekezdeni egy komoly tájékoztató kampányba. Sok érdeket sértene és sok konfliktust eredményezne.
@AG 2.0: Ha valaki gyors linket kérne arról, hogy miről is beszélek és Szepsy Istvánt hitelesebbnek tartja: www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/MB/A363/1011111.pdf

A 9. oldalnál érdemes kezdeni.
@BZoltan: zoli, azt hiszem, tisztában vagyok a problémákkal, egy részükkel legalábbis biztosan

szepsyt is hitelesnek tartom, de nem kell messzire mennem, hitelesnek tartalak téged is

a félmondatos, kétszavas benyögéseket, a mindenről ugyanaz jut eszembe, húdetudom az igazságot, de nem mondok semmit, mert nem az én dolgom mentalitást nem tartom hitelesnek
@kifli: "csak rá kéne írni a plalackra mi is van benne. semmi többre nem lenne szükség."

egyetértek.

@AG 2.0: "a félmondatos, kétszavas benyögéseket, a mindenről ugyanaz jut eszembe, húdetudom az igazságot, de nem mondok semmit, mert nem az én dolgom mentalitást nem tartom hitelesnek"

egyetértek.
Azért lássuk be, hogy ennél jóval kezdeményezőbben lehet csak célt elérni. Olyan ez sztem, mint pl. a luxusadó témaköre. Ha megnézte volna a politika, hogy hogyan alakult az előző 300 évben a gazdagokra kivetett adók sorsa, akkor bele se vágnak, mert borítékolva van a végeredmény. (Mindig kikerülték, legviccesebb formái a játékkártya adó és talán a babaház adó voltak a 18. században.)

A becsületes borászok vs hamisítók csatát úgy látom, hogy mindig is leszrta a politika. Az államnak csak az számított a történelemben, hogy be legyen fizetve az adó, azon túl mindenki azt csinált, amit akart. És ha nem a termelő csalt ezerrel, akkor a kereskedő. Akkor foglalkoznak csak a témával, ha vér folyik az utcán, meglincselnek pár termelőt és felgyújtanak pár pincét. Ha egyszer összeszedem a történeti példákat, akkor lehet kikerekítem egy posztba.

Talán a tényfeltáró újságírás hozhat némi változást a képbe, de akkor a nevén kell nevezni a dolgokat. Ahhoz olyanokat kell közzétennetek, hogy XY olasz importszőlőből csinálja a portugízerét, KB aromából készíti az összes borát, NN pedig hamisítja a származási bizonyítványokat. Persze valódi nevekkel.

Na, ki veszi rá Tiffán Zsoltit, hogy kezdje mondjuk Villánnyal? :)
Javaslom BZoltán linkjéből a 10. oldal hatodik sort, aranyosan bakizik a jegyzőkönyv vezetője:

"...mint egy Romani Conti vagy Satou Marco."

:)
@Szomjas Gödény: a Chateau Marco egy kürti pincészet, középszar borokat csinálnak.
Biztos rájuk gondoltak... :)
@Szomjas Gödény: Szerintem Tiffán Zsolt mint albizottsági elnök még nem csinált semmit, és senki nem tudja rávenni, hogy a Parlament ellenőrző funkcióját a saját kis homozójában megvalósítsa. A 2010-es év nagy sikere volt a Bormarketing Bizottság átalakítása ahol a véleményét figyelembe vették. Azóta van erről bármi nyilvános információ? Nincs, csak annyi, hogy néhányan lemondtak, néhányat leváltottak a tagokból. De hogy mit csinálnak, azt jól titkolják előlünk az AMC-sek, Tiffán Zsolt meg jól tűri.
No most ez csak a marketing pénz, de ezek után ki vár bármit a vérre menő hitelességi, ellenőrzési ügyekben. Ugyan! Haggyuk!
@hegyaljai: Jó kérdés, bár nem ismerem a bürokrácia bugyrait, azt gondolom, hogy a parlamentnek nincs ellenőrző funkciója, erről szólna a hatalmi ágak szétválasztása. Ott az értelmes törvényhozásért lehetne lobbizni, pl hogy töröljék el a felesleges adminisztrációt, a felügyeleti idiotizmus lehetőségeit, meg ilyesmiket.

A törvények betartatását én úgy képzelem, hogy a felügyeleti/nyommozati jogkörrel bíró szerveknél kéne elérni, a hegybírótól a szépemlékű OBI-ig, de ahogy hallom, ott sem sok történik.

A hegyközség esetében már sokkal több múlhat véleményem szerint a borászok helyi közösségén, de itt sincs átütő erő. Ez miért lehet? Ez a mai realitás, ennyit tudunk?
Címszavakban olyanokat olvasok, hallok, hogy a "fináncoknak mindig üres a zsebük", meg hogy a némelyik termelő/hegybíró nem termő ültetvényekre ad ki valótlan származási bizonyítványt, hogy a hegybíró hamisítja az aszút a pincéjében...

Ezeket a nem a termelőknek kéne egymás közt lejátszani? Merthogy ők égetik a saját pofájukat vele? Persze vannak simán bűnügyi kategóriák, azoknál gondolom az országos sajtóban kép/hangfelvétellel együtt való közzététel lehet a lehetséges út, mint Weiszt vesztegetési ügyében, a Margit-híd felújításában, vagy a formailag legnagyobb viccben:

www.origo.hu/itthon/20110311-volt-szt-tiszteket-bocsat-el-a-kulugyminiszterium.html

Meg kellett várni a már korábban is megismerhető listák nyilvános megjelenését, hogy kirúgjanak 7 embert. Mert innen kellett megtudniuk, bizonyára, és innen lett probléma a jelenlétük. Hehe.
süti beállítások módosítása