HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Három nyolcpontos a tizenkettőből 2.

2009.10.26. 08:00 AG 2.0

Az első részben hat merlot-val ismerkedhettünk meg, hat másik értékelése következik a másodikban is. Bevezetésképp elejtett merlot-méltató szavaimat nem ismétlem meg, tessenek visszalapozni igény szerint. Egy fontos részletre azonban kitérek, noha nem mondok vele újat. Nemcsak a nagyvilágban, Magyarországon is szezonjuk van a monstruózus alkoholoknak. A tizenkettőből tizenkettőben ha nem is külön életet élt a bornak ez a módfelett fontos alkotóeleme, de a kelleténél mindenképp jobban mutatta magát. Volt, ahol lépést tudtak vele az egyebek, volt, ahol nem. Írtam már róla, általában szesztoleráns vagyok, azt tartom, magas fokok mellett is elérhető a harmónia. Mégis úgy gondolom: a 15 és a 16 nem a jövőbe vezető út fontos állomása, hanem csak kitérő, kanyar, ahonnét előbb-utóbb úgyis vissza fog fordulni a borászkodás. Senki sem vagyok, hogy tanácsot adjak, de visszafogottan muszáj megjegyeznem: itt az idő, el kell indulni az elegancia felé. Más kérdés: ugrás után három 8 pontos borról is szó lesz, és egyikük sem halkszavúságáról híres.

Bock Merlot 2007. Vissza a Mediterráneumba – először osztrák közreműködéssel jártunk ott. Érett mélység, aszalt gyümölcsök az előtérben, animalitás a háttérben. Inkább koncentrált, mint komplex. Az első a sorban, amelyben lépést tartanak a szesszel az egyéb alkotóelemek. Bővelkedik cserekben. 6 pont.

Montes Alpha Merlot 2006. Mély szín, édes illat. Finom és sűrű, gyümölcsös és fás, mintegy mellesleg gyógynövényes is. Újvilági, a szebbek közül. Valamire rettenetesen emlékeztetett, amit nem is régen kóstoltam, de hiába törtem a fejemet percekig, nem jöttem rá, hogy erre. Itt és most – azaz ott és akkor – nem érte el párja színvonalát. Társaságunk tagjai közül többen rajongtak érte, én csak 6 pontot adtam.

Gere Solus 2007. Sűrű és hatalmas, a legszebb, legmélyebb szín és a leggazdagabb illat. Erdei gyümölcsök, aszalt szilva, bőr, rétegzettség. Szájban nagy, cserei okosak, savai elegendőek, hossza kivételes. Meghökkentően fiatal és energikus, időre van szüksége, de jelen állapotában is élvezetes. Többet tudott ebben a kontextusban, mint akár a borfesztiválon, akár a Kopár-bemutatón. 8 pont, első hely.

Konyári Sessio 2006. Rosszul járt a Solus után. Hopp, ez elég üres, állapítottam meg. Percek múltán előkeverednek a gyümölcsösen érett finomságok. Mások ki bírták kóstolni az eleganciát, velem nem tudott mit kezdeni a blockbuster után. Kóstoltam máskor, szólóban, jobban tetszett, most be kellett érnie 5 ponttal.

Takler Primarius Merlot 2006. Megint egy óriás. Mélyen gyümölcsös és érett. Komplex, a szesz erőlködik, de mivel roppant mód tartalmas a bor, nem vergődik sokra. Túlérett, töppedt karakterek játszanak benne, a tannin határozott, de nem bántó. Jó lesz ez, állapítottam meg több mint egy éve. Még nem annyira krémesen elsöprő, mint a 2003-as fénykorában, de jó úton halad, 8 pont, harmadik hely.

Salentein Primus Merlot 2003. Sokkal visszafogottabb, ki kell forgatni a tartalmakat. Ahogy mozog, úgy mutat többet és többet. Elegáns, grandiózus, sűrű. Sok-sok érett gyümölcs. Krémes, mint egy osztályon felüli Amarone. Ánizsos lecsengés, friss a végén. Primarius 2003, kockáztattam meg a tippet. Nem jött be. 8 pont.

12 komment

Címkék: balaton 2006 chile szekszárd hatpontos merlot ötpontos villány takler nyolcpontos argentína bock gere solus konyári salentein primarius montes

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Bock-kal magam megjártam az év elején. Vékony, testetlen, savanykás, inkább kocsmai kékfrankos illat és íz. Két napig próbálkoztam vele, aztán kiöntöttem.
És ugyan ritka szokásom, de megjegyeztem a borboltban, hogy kár volt felvenniük a szortimentbe, főleg ennyi (3e) pénzért.
A 15-16 alkoholról: Ha 2007-ben ilyen cukornál érett meg a szőlő, akkor ennyi alkohol van benne. Ezzel nem lehet mit tenni. De inkább az évjárat egyediségét mutatja ez, mint a hibáját.

USA-ban ezt megoldják... felöntik vízzel.
@Cukker: csak az a baj, hogy mostanság nem csak 2007-ből ekkorák az alkoholok. Teljesen egyetértek a szerzővel, a magas alkohol probléma ma idehaza. Valamit csak lehet tán tenni, keresni kéne a módját. Kontaktolni az ausztrál kollégákkal például :) Ott komoly harc folyik a magas alkohol megszeliditésére (igaz, ott pénz is van kutatásra), mivel az egész világ kritizálja őket emiatt (és a túlérettség miatt, nyilván a kettő öszefügg). Az egész világ nyilván még nem tudja, hogy itt magasabbak az alkoholok, mint a Barossa völgyben...
@Octopus: Egyszer beszélgettem az egyik itt is szereplő bor termelőjével, aki azt mondta, hogy nagy bort csak túlérett szőlőből lehet készíteni. Ennek pedig egyenes következménye a magas alkohol, ha szárazra készíti.
A nálamnál hozzáértőbbek talán tudnak rá majd megoldást (a szedd korábban mozgalmon kívül).
Kár, hogy a 2006-os Vesztergombi Reserve nem volt a sorban.
Kíváncsi lettem volna, mennyire alkalmi most félárazva 4e-ért?

takács bálint - zsebtévé
@loading: nem vagyok se szőlész, se borász, de nem gondolnám, hogy túlérett szőlő lenne az alapkövetelmény. Pl a nagy Bordeaux-i és burgundi vörösök sem tűnnek túlérett alapanyagból készült boroknak...
@loading: én a legritkább esetben érzem túlérettnek a brunellokat, bordeaux és burgundia meg sokszor kifejezetten éretlen. tény, hogy mostanában egyre több termelő hagyja túlérni a szőlőt, no én meg olyannal beszélgettem (nem szerepetl a tesztben bora), aki meg ez ellen küzd, mert érzi, hogy a magas alkohol a fogyaszthatóság (még egy pohárra ivás) ellen megy.
de gondolom mindkét termelő megtalálhatja a számítását
A sorból két gyanúsított is van, ki mondhatta a túlérettes képletet:) - én se értek egyet vele.

Az alkoholproblémáról. Nagyon akut, főleg az elmúlt évek tükrében. Úgy gondolom néhány fajta nincsen nálunk a számára ideális helyen (pl. a tág értelembe vett pinot család elterjedése). Átgondoltabb talajművelési és ezáltal vízgazdálkodási stratégiákra lenne szükség. A koncentráló hatású terméskorlátozást is ésszel szabad csak csinálni, optimális generatív-vegetatív egyensúlyra törekedve. A szárazságtűrő és gyengébb cukorgyűjtő hagyományos pontuszi fajtáinkat is illene felértékelni a vázoltak ismeretében. Remélem előbb-utóbb gyakori beszédtéma lesz mindez...
Albert gazda, osszesitett eredmenyt szabad tudnunk?
@loading: hát ez a bock-merlot minden volt, csak vékony és vizes nem. csodálkoztunk is, hogy a sima merlot ilyen sűrű ebben az évjáratban bockéknál

@zoli: muszáj lesz neki beszédtémának lennie :)

@vinos: az összesített eredményt tőlem sajnos nem tudjátok megtudni, a borravalóról viszont majd bizonyára igen, a szervező-szerző összesítette a pontokat
@vörös és fehér: @Octopus: Ha majd ismételten találkozok vele, akkor elmondom neki a véleményeteket. Bár azt is el tudom képzelni, hogy addigra megváltozik a véleménye (fogalmam sincs mikor lesz ugyanis a következő találkozásom).
@AG 2.0: Akkor így jártam. :(
süti beállítások módosítása