HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Bock Pince 2011 augusztusában

2011.08.30. 11:45 AG 2.0

Mindegy, a szubkultúra mennyire figyel oda, tény, hogy Villány az egyetlen igazán sikeres magyar borvidék. A borászatok a válság okozta gondok ellenére épülnek, növekednek, a szőlők szépek, a borok színvonalasak, a turisták csapatostul érkeznek, isznak, esznek, hálnak, fogyasztanak, elégedettek. Míg Tokaj például továbbra is csak az elszántabb néprétegek körében népszerű, addig Villányról szinte mindenki tud, szinte mindenki járt már ott – illetve visszajár rendszeresen –, szinte mindenki ismeri Gere Attila vagy Bock József nevét. A legmenőbb termelők rég túlnőtték az úgynevezett bormédia kereteit, messzire ne menjek, Bockkal épp a Playboy készített látványos fotókkal illusztrált nagyinterjút. Egy szó, mint száz, Villány elvan nélkülünk. Már csak az a kérdés, mi elvagyunk-e nélküle. Érdekes, hogy hiába igyekszem nem törődni a divatokkal – és bírom egyszerre kedvelni Bourgogne-t és Bordeaux-t –, mégsem voltam ott lent évek óta. Úgy döntöttem, ideje változtatni ezen; két pincét látogattam meg hirtelen. Bock József borai első kedvenceim közé tartoztak a 90-es évek közepén, azóta is szívesen iszom őket, egyszer-kétszer olyasmit is próbáltam bizonygatni, hogy nemcsak válogatott, hanem belépő szintű termékeivel sincs gond. Mint mindig, a pincészetben 2011 augusztusában is építkeznek, hatalmas tárolóterekkel és egyéb termekkel bővül a komplexum. Bockék mintegy 65 hektáron gazdálkodnak, kb. ugyanennyit integrálnak, 600 ezer palack telik meg évente. A piramist mindenki ismeri, a paletta színes, a rozétól a fehéreken át az alap-, a közép- és a felső kategóriás vörösökig terjed. Tamás Róbert sommelier szíves közreműködésével megkóstoltam ezt-azt, és találkoztam meggyőző tételekkel. Először is a csavarzáras üvegbe töltött, friss-finom kétezertízes olaszrizlinggel és az öreg tőkés hárslevelűvel. Majd megnéztünk a pincében néhány tízes hordómintát: úgy tűnik, egyáltalán nem ártott a buta évjárat a pinot noirnak, és a merlot-t sem viselte meg annyira. Kétezerkilenc persze más világ: izgalmasak a különféle hordókísérleteknek alávetett cabernet franc-ok, klasszak a merlot-k, igen átütőnek találtam a kékfrankost, nagy elődeit idézte a letöltésre előkészített, tartályban egalizált syrah. Jutott a végére néhány palackos darab, egyebek közt remek pinot noir 2006-ból, sűrű cabernet sauvignon a Jammertalból, végül krémes-hömpölygős Magnifico merlot. A Magnifico legelső évjáratával még nem tudtam mit kezdeni, de azóta sokat változott a világ – és benne én: a csúcsmerlot volt most a legklasszabb a sorban. Bock József kérésére kellett tennem egy próbát a 2007-es pinot-val – nem esett nehezemre –, amire a helyi borbíráló bizottság azt mondta, szép-szép, csak nem pinot. Ennek következménye van: nem kaphat premium besorolást a tétel, classicus lesz szegény. Ha engem kérdeznek: pinot az a pinot. Bock-pinot. Az ember maga a stílus – és ez pont jól van így.

9 komment

Címkék: villány bock pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az, hogy "integrálnak" ugye egy szinonimája annak, hogy felvásárolt szőlőből készítenek saját márkás bort?
egy szálat elvarrtam, elnézést
nyilvan toled nem varhato el, h. kritizald, hiszen nem ezert latnak vendegul, de kikivankozott belollem, sorry...!!(es van igazsagalapja, talan te is tudod!)Abbahagytam.
@Niterider: dehogy nem, abszolút elvárható. ahogy az is elvárható, hogy pletykák terjesztését ne segítsem. a harmadik pont egyébként simán maradhatott volna, azon énfelőlem lehet vitatkozni :)
kevés volt a nulla a pinós palackok száma végén?;)
Arra a kékfrankosra nagyon oda kell majd figyelni!!!
A Bock Pince jégszponzor lett Fehérváron. Mostantól minden borára eggyel több pontot kap :)
süti beállítások módosítása