HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Jásdi Pince 2009 októberében

2009.10.29. 08:00 AG 2.0

Jásdi István fiatal borász – borásznak fiatal, pontosabban –, tíz évvel ezelőtt kiszállt előző életéből, és beszállt a mostaniba, Csopakon. Gondolom, a történetet sokan ismerik, a Jásdi házaspár a cége eladásából származó pénzeket a Ranolder-ház megvásárlásba, szőlőtelepítésbe és egyéb kapcsolódó beruházásokba fektette, aztán belevágott alaposan. Az elején jó savú reduktív borok készültek, ez a korszak gyorsan véget ért, és már a 2000-es évek elején letisztult a kép. A piramis alapja a mindig megbízható másfél literes rizling, a reduktív sorba a csopaki rizlingen, a pinot blanc–chardonnayn, a szürkebaráton és a cserszegi fűszeresen kívül rozé is illeszkedik, fent jól megférnek egymás mellett a dűlős tételek.

Utóbbiakat eleinte nem találtam igazán meggyőzőnek, nemegyszer lomhának és fásnak mutatkoztak. A 2006-os évjárattól ugrásszerű fejlődést véltem felfedezni, meg is emlékeztem egyik-másik versenyző erényeiről. A 2007-est nem vélte annyira jó évjáratnak a termelő, hogy a komplett prémiumsorral előhozakodjon – Lőczedombi olaszrizlinget töltöttek, ám a Siralomvágó a csopakiba került, nagymértékben emelve utóbbi színvonalát –, 2008 ellenben megint csak teljes értékűnek tekintendő.

A hosszú hétvégén meglátogattam a pincét ügyesen, szereztem tapasztalatokat. Jelenleg 19 hektáron terem a szőlő Csopak környékén, ez elég, nem kell több, bár némi rajnairizling-telepítés felmerülhet. A sorok gyönyörűek, október végén nincs kint semmi, a szüretet befejezték, a borok nagy része leerjedt már. Jásdi István azt mondja, a túlérlelésnek nincs értelme, nem hatalmas és szeszhangsúlyos, hanem elegáns-harmonikus borokat óhajt készíteni, azok alkalmasak arra, hogy megmutassák a termőhelyben rejlő lehetőségeket. Ezért nagyon tudatosan leszedik a szőlőt, amikor megvannak a 19-20-as musfokok.

Természetesen kóstoltunk is, nem keveset. A 2009-es tartály- és hordómintákról még nem igazán bírok mit mondani, markánsak és tiszták, a borosgazda állítja, a 2008-as szintet aligha ütik meg, de van bennük lehetőség. A 2008-asok közül a Ranolder cabernet franc érik még fában, komoly, lendületes anyag, finom lesz. A fehérek már palackban várnak sorukra. Érdekességképpen: összevetettük a sima csopaki olaszt egy F. X. Pichler-féle Federspiel Grüner Veltlinerrel, előbbit sokkal tartalmasabbnak éreztem, pedig osztrákellenességgel elég értelmetlen lenne vádolni engem.

Egy-egy megjegyzés a dűlősekről: a Lőczedombi olasz zamatos és sűrű, a Siralomvágó – a 2006-os öt csillagot kapott a Borbaráttól, Csopak-kivonatnak titulálták – férfiasan egyenes és minerális, a Lőczedombi szürkebarátban szép összhangot produkál a fajtajelleg és a termőhely, a furmintból és olaszból összeállított fehér Ranolder izmos komplexitása lehengerlő. Bontottunk 2002-es fehér Ranoldert is, színe meglepően fiatal, világos, a frissesség és a lendületesség határozza meg illatban és ízben is. Vörösből a 2007-es Ranolder cabernet franc került terítékre, bejött nagyon. Vacsora után még vagy három pohárral kértem belőle.

Csopak egyébiránt fontos termőhelynek számít a magyar bortörténelemben, ami abból is látszik, hogy Hamvas Béla – akiről kb. öt éve készülök alapos elemzést írni, ugyanis durván félreértik szegényt, pátosszal vádolják, tudomást sem véve osztályon felüli humoráról – is nagyon szerette, párban Aráccsal, meg abból dettó, hogy A tanú végén azt kívánja Pelikán gátőr, igaz, csak szentgyörgyhegyi jut neki. Minden jel szerint készülnek lassan a csopaki referenciaborok megint. Maradjunk annyiban, örömteli fejlemény ez.

7 komment

Címkék: balaton jásdi csopak pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt a Hamvas Béla-elemzést erősen meg szeretném sürgetni...
Kíváncsi is vagyok, miket gondolsz róla (és ezzel alighanem nem vagyok egyedül), a humorát meg én is nagyon bírom.
Szóval hajrá! :-)

Amúgy a cikk is érdekes.
Hát nincs egyedül marvin__42, úgyhogy addig ne lássunk új posztot, amíg nincs Hamvas! De nem világos, ki vádolja pátosszal és miért: erről is meg kéne benne emlékezni.

Egyébként ha hazajutok, rohanok a boltba Jásdiért a cikked olvasása után. Ezért nem szeretem ezt a blogot.
Ha már beugrottál a Jásdihoz lehet - sőt biztos - jobban jártál volna ha a kapujuk előtt balra fordulsz. Van ott egy kis logó némi madárkával :) A Tamás pince - bár tavaly jártam ott - mérföldekkel előzte Jásdit.
@spajder: köszönöm, ismerem a tamás pincét is, jónak is tartom, jásdinál jobbnak nem, a mérföldes különbség említését - mondjuk így - vicces költői túlzásnak gondolom, bizonyára maguk tamásék sem látnák ezt másként.
@AG 2.0: Egyértelmű volt, hogy ismered a Tamás-pincét :) Viszont én fenttertom, hogy jóval Jásdiék előtt járnak. Igazi kézműves borászat, sajnos emiatt elég magas árral, így ár/érték arányban nézve tényleg veri őket Jásdi, de minőségben nem.

Tamásék meg nem szoktak soha rosszat mondani a szomszédra - ez tényleg messze áll tőlük - illetve bármennyire egymás ellenfelei is a borászok a munkák idején amivel lehet segíteni szokták egymást. Azért azt tegyük hozzá, hogy az ősz csopaki mester bizony át-átjár "kémkedn"i a szomszédba és ez biztos nem véletlen.
@sleepless: "Ezért nem szeretem ezt a blogot." :-)
Jásdinál mi is voltunk idén, különösen a cserszegije ízlett, de a Nagykúti Chardonnay-t sem hagyhattuk ott - jövő nyáron Figulához is "benézünk". Ezek után pedig a Tamás Pincét sem hagyjuk ki. "Tartalmas" 8 napos csopaki túrának nézünk elébe...
süti beállítások módosítása