Nyilván nem mondok újat, amikor azt mondom, Tokaj-Hegyalja az ország legperspektivikusabb borvidéke. Ráadásul ha belegondolunk, hogy több mint ötezer hektárnyi területének még mindig csak 10-20 százalékán készítenek jó borokat, máris láthatjuk, a lehetőségek határtalanok. Már csak az a kérdés, hogyan-kinek tudják majd eladni azt a rengeteg csodát két-három emberöltővel később. De nem erről akarok okoskodni, a jövőbe nézés arról jutott eszembe, hogy egyre több Hegyalján az izgalmas és színvonalas kispincészet, már-már tömegesen jönnek elő nívós boraikkal, színesítik a derékhadat, vagy épp azonnal berobbannak az élmezőnybe. A Gizella Pince és Balassa István egyaránt az új generáció jeles reprezentánsa. Kedden este közösen kóstoltattak a Winebarban, délután öttől zárásig, folyamatosan – az időbeni kötetlenség jó ötlet, bár a borászoknak bizonyára fárasztó –, ott voltam, megírom. A borokat megkeverték a sorban, hogy szárazakat félszárazak, édesek és még édesebbek kövessenek, ám én szétválogatom a mezőnyt. A Gizella Pince borai többször felbukkantak a terítékemen – pl. itt és itt –, Szilágyi László és Vass Mariann könnyedebb, lazább szerkezetű, finom borokat készít, ha muszáj lenne párhuzamot vonnom, a Hétszőlő szárazait és késői szüreteit említeném. Az aktuális élmények: a 2008-as battonage furmint illatainak még meg kell állapodniuk, szájban tartalmasabb, rendezettebb, a 2008-as Barát Hárslevelű 4B félszáraz, szép egyensúllyal. A 2007-es Látomás 80 környéki maradékcukrát kedvesen ellenpontozzák a finomhangolt savak, a pince legszebb darabja a 140 grammos 2007-es hárslevelű. Sűrű, mégis élénk-gyümölcsös illatok, krémesség, harmónia, gazdag, hosszú utóíz, 7-8 pont környéke, háromezer forint alatti árával igen jó vétel. Balassa István két hektáron gazdálkodik 2005 óta, szerény parcellái híres-neves dűlőkben találhatók: a Mézes-Mályban, a Nyulászóban, a Betsekben, a Szent Tamásban. Első borai tüstént feltűnést keltettek, joggal. A 2008-as Mézes-Mály furmint karakteres és izmos, utána a 2008-as Betsek Hárslevelű pláne lehengerel. Minerális-gyümölcsös-fűszeres illat, összetett zamatok, erő, elegancia, koncentráció, semmi sem sok, semmi sem kevés. A Betsek Furminttal ugyanebben a koordinátarendszerben maradunk, érzetre fiatalabb, visszafogottabb, tiszta, izgalmas ízekkel, hatalmas potenciállal. A két Betsek az évjárat legütősebb szárazai között lehet az egész borvidéken. A 2007-es édes zéta hömpölygős, mézes, 180-as cukra talán árnyalattal több savat kívánna. A top 3 ezen az estén a privát listámon: Balassa Betsek Hárslevelű 2008, Balassa Betsek Furmint 2008, Gizella Hárslevelű 2007.
Balassa István és a Gizella Pince
2009.11.25. 08:00 AG 2.0
2 komment
Címkék: tokaj furmint hárslevelű rendezvények zéta balassa gizella pince winebar
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.11.25. 13:46:23
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.11.25. 14:47:03