HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Hogyan lesz 10 pontos egy bor?

2009.12.10. 08:00 AG 2.0

Amikor másfél héttel ezelőtt megírtam az Így pontozok én c. szöveget, eszembe jutott, érdemes lenne kitérni arra is, hogyan kaphatja meg bármi a legmagasabb elismerést. Kifejteni, mi a különbség mondjuk a nyolc-, a kilenc- és a tízpontos bor között. Hiszen 8 vagy éppen 93-94 körül és fölött már tényleg végtelenül szubjektív minden, nüanszokon múlnak maguk a nüanszok is. Abban a szövegben végül nem bonyolódtam bele a részletekbe, de nem felejtettem el a témát. Kedden aztán elolvastam AM kolléga Alkesz-bejegyzését, amelyben életem eddigi egyetlen 10 pontos száraz fehérboráról is írt, és végképp megihletődtem. Menjünk sorjában. Mindmáig összesen négy bor kapta meg tőlem a 10-est. Az Oremus 1999-es 6 puttonyos birtokválogatása, megint csak az Oremus 2000-es 6 puttonyosa, a piemonti Roberto Voerzio 2001-es Barolo Rocche dell' Annunziata Torriglionéja és a wachaui Hirtzberger 2006-os Singerriedel rizlingje. Mind a négy tételhez volt szerencsém máskor, más körülmények között, később. Korábbi teljesítményét egyikük sem tudta megismételni. A Voerzio pl. másodjára kilencet kapott, és elhalványította egy Disznókő-aszú. A 2000-es Oremusnak is be kellett érnie a 9-essel egy-két Vega Sicilia árnyékában. A Hirtzberger Singerriedel még rosszabbul járt, igaz, írás nem született belőle. Ez év februárjában meglátogattam Bott Frigyest Komárom mellett, rengeteget kóstoltunk a pincében, a végén színvonalas borozásba bonyolódtunk. Több wachaui is sorra került a nagyszerű Vinculum és más Bott-finomságok mellett. Az ott és akkor AM ítéletéhez hasonlóan kb. 8 pontosnak talált Hirtzbergert többen is előzték. Ebből is következik: a 10 pontos élmény egyszeri és megismételhetetlen. Ahhoz, hogy megmutatkozzék, mindennek hajszálpontosan össze kell vágnia. Nem elég, ha a bor zseniális. Kell hozzá a hangulat, a kerülmények, kell egy olyan sor, amelyben más kivételes tudású versenyzők is vannak, hogy közülük emelkedhessen ki, ami aktuálisan tökéletes. A 10 pont csupán egy pillanat. Ez a pillanat egy-két órán, legfeljebb egy estén át tarthat. 10 pontos bort nem lehet napokig kóstolni, különben biztosan nem lesz 10 pontos. A 10 pontos bor mi vagyunk. "Van, amikor minden sikerül. Jó a társaság, a hangulat, kitűnőek a borok. Amikor az embernek végképp eszébe sem jut, hogy hibákat keressen, jólesik minden korty és minden falat, elégedettség van, öröm, boldogság" – írtam a Singerriedel-posztban. Ez a kulcs. És ha a kulcs kéznél van, annál nagyobb szerencse borivót nem érhet. Keressék kedvükre.

25 komment

Címkék: oremus voerzio tízpontos hirtzberger gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vannak esetek, mikor az ember elragadtatja magát!
DE! Ha egy bor nem nyújtja többször is ugyanazt, akkor az nem annnyi! Erre való a többszöri kóstolás, hogy kivédhető legyen az emberi tényezőből adódó egyszeri túlzott kilengés. Így annyit mondhatsz el, hogy a Hirtzbergerrel volt egyszer egy 10 pontos estéd!
Egyébként szabadna megkérdeznem, hogy mely tételek voltak , amelyek megelőzték a Singelriedelt azon az ominózus Komárom melletti kóstolón?
@drbarta:
"Így annyit mondhatsz el, hogy a Hirtzbergerrel volt egyszer egy 10 pontos estéd!"

pont erről beszélek, de nekem ez elég is :)

a vinculum és egy prager, hogy pontosan melyik, arra már nem emlékszem
Még kiegészítésként: én nem hiszem, hogy a 8-9-10 pontos borok között a hangulat és a körülmények tennének csak különbséget.
8 pontos bor azért nem szemenszedett ritka, és nem olyanokra adunk 8-at ami már fokozhatatlan. Vannak olyan tapasztalható nagyságok, melyeknél objektívnek tűnik az egyértelmű többlet azokhoz a borokhoz képest amelyekre 8-at szoktunk adni.
@AG 2.0: Ez akkor történt, amikor az MA-n először írtál a Vinculumról?
@drbarta: "nem olyanokra adunk 8-at ami már fokozhatatlan"

hát hogy ti (?) mit csináltok, azt nem tudom, én csak arról tudok beszélni, amit én csinálok :)

"hogy kivédhető legyen az emberi tényezőből adódó egyszeri túlzott kilengés"

eszem ágában sincs kivédeni semmit. én iszom, nem ítélkezem :)

"Ez akkor történt, amikor az MA-n először írtál a Vinculumról?"

nem

"Vannak olyan tapasztalható nagyságok, melyeknél objektívnek tűnik az egyértelmű többlet"

az objektivitás felbukkanását ebben a kontextusban nem tudom értelmezni
"a Hirtzberger Singerriedel legyőzése azért még odébb van"
Ezek szerint nem is volt annyira odébb..:)--(nem kekeckedésnek szántam ezt, hanem érdekesség..bizonyára az első Vinculum kóstolásnál fényesebb emléked volt a H.S.-ről, de a Vinculum olyan mély nyomot hagyhatott, hogy meg kellett nézni őket egymás mellett is, akkor meg így alakult...)

"hát hogy ti (?) mit csináltok"
Nem vagyok túl jó fogalmazó, ezt általános alanynak szántam

"az objektivitás felbukkanását ebben a kontextusban nem tudom értelmezni"
Nehéz dolog objektivitást keverni egy ennyire szubjektív dologhoz.
De szerintem ahogy egy 6 pontos borhoz képest a SAJÁT mércéd szerinti objektivitásod szerint egy 8 pontos egyértelműen többet nyújt, úgy a 10 pontosnak is saját mércéd szerint többet illik rendre nyújtania a 8 pontosnál.
Ez lehet, hogy nehezen érthető...
Valószínűleg az a helyzet, hogy 5-8 pont közötti borhoz rendszeresen van szerencsénk, így ebben a kategóriában már kevésbé tudnak a pillanatnyi körülmények befolyásolni.
8-10 pont közötti TÉNYLEGESEN világklassszis kategóriához pedig igen ritkán, így ebben a kategóriában sokkal nehezebb önmagunkkal szemben objektívnek lenni. Ha pénz nem számít, és bármi bármikor az asztalra kerülne, kvázi gyakran ilyeneket fogyasztanánk, akkor letisztultabb lehetne, hogy önmagunk számára mi is a 8, 9, ill 10 pont.
@AG 2.0: Nem tudom, de én ebben a felső tartományban érzem a tíz pontos rendszer korlátait. PL.: Van előtted 6 csodálatos nagy bordói küvé. Sorba illene raknod, de pontozással. Tizet nem adsz (mert eddig csak négyszer adtál :))
Mit csinálsz? 8-9 pontokat osztogatsz. De ezzel durván "digitalizálsz" egy olyan tartományt, amit finomabban is szét lehetne választani. Mi van ha tényleg mindegyik nagyon izlik, de azért különböző mértékben? Na ilyen helyzetekben szerintem nyilvánvaló a 100 pontos rendszer előnye. Nem csak Parker bácsi miatt terjedt el.
@vinos: Szerintem nincs probléma a 10 pontossal, csak a felsőbb tartományban is jól el kell különíteni az egyes értékeket.
Mint ahogy a 3 pontos bortól egyértelműen jobb(a leíró értékrendje szerint) az 5 pontos , úgy a 8 pontostól is több kategóriás különbség kell hogy elválassza a 10-est.
@vinos: miért kéne pontokban megmutatkozni a minőségi különbségnek? főleg, ha azok esetleg csak stílusbeli kérdések...
egyetértek Albert-tel abban, hogy a 10 pont az nem kóstolási, hanem kvázi elméleti kategória, azt inkább a szívével adja az ember, és nem az eszével! az más kérdés, ha mondjuk nálam egy bor 10 pontos, akkor az mindaddig annyi, amíg hiba, vagy öregedés nem befolyásolja a minőségét!
@vinos: @drbarta:

a 10 pontos rendszernek szerintem nincsenek korlátai. sőt még annak az 5 pontosnak sincsenek, amelyet shiraz andrás vázolt fel itt az előző bejegyzés alatt. ha úgy érzem, az egyik 9-es jobb, mint a másik, akkor azt leírom a magyar nyelv segítségével

meg hát eleve: a pontozás csak játék, amíg nem élünk vissza vele. remélem, én nem élek. a legfontosabb momentumok egyike: nem szabad ezt az egészet annyira komolyan venni, amennyire sokan hajlamosak. egyebek közt egy kicsit erről is szól ez a poszt

"több kategóriás különbség kell hogy elválassza a 10-est."

nem KELL. semmit sem kell, mindent csak lehet :) a borhoz, a bor értékéhez szerintem nem szabad ilyen mereven hozzáállni, mert a végén matematikává válik az egész. a bor nem 100 méteres síkfutás
@ringsider: Az objektivitást én se úgy értem, hogy az mindenkire érvényes szabály kell hogy legyen. Én úgy értem, ha nekem van egy értékrendem ( tartalmazva számos mások számára objektív tényezőt)ami alapján x-értékűnek érzek egy bort, akkor az 2 hét múlva is legyen x-értékű(esetlegesen +/- 1 kategória) Hozzászólásod alapján úgy érzem Te is így érzed!

@AG 2.0:Igen, a pontozás játék! De egy játéknak is vannak szabályai! A játékban is fontos a következetesség. Mivel Te írsz borokról, amit sokan olvasnak, és sokan esetleg mérvadónak is tartják a véleményedet, fontosnak érzem ezt! Pillanatnyi jókedv 1 kategóriányi különbségnél többet nem kéne , hogy számítson, amennyiben hasznos útmutatást szánsz adni!
Egyébként ne érts félre! Általában egyetértek, vagy legalábbis nagyon ritkán észlelek 1 kategóriánál több eltérést a saját és a Te értékeléseid között!
@AG 2.0: A pontozás csak játék ha az íróasztalfióknak, vagy baráti társaságban pontozol, vagy ha egy csoda folytán minden bor ingyen elérhető lenne. Ha nem, akkor a publikált pontozás (ha tetszik, ha nem) vásárlási tanácsadás (consumer report) is egyben. Ha tehát sokat csuklasz az jelenthet jót, de rosszat is... Pl. a 2007-es Attilát biztosan újra kellene kóstolni.
@drbarta: . "Én úgy értem, ha nekem van egy értékrendem ( tartalmazva számos mások számára objektív tényezőt)"

Bocs, ennek úgy van értelme: ...tartalmazva számos, mások számára szubjektív tényezőt..
@vinos: bízom benne, hogy jól vagy legalább közepesen élek a rám mért felelősséggel. az említett bor egyébként nem kapott pontot, egy korty alapján nem is kaphatott, csak belőttem valahova, azzal, hogy remélem, máskor is elkaphatom valahol. hátha így is lesz.
@AG 2.0: Inkább jól. drbartához hasonlóan én is ritkán észlelek +/- 1 pontnál nagyobb különbséget a saját és a Te pontjaid között. Természetesen én először visszaszámolok a 100 pontos rendszerből egy korábban közölt útmutató alapján :)
Gratula az ötlethez!
Ez is egy olyan kérdés, ami mindenkit érdekel, de nehéz sokféle, átgondolt véleményt gyűjteni róla.

Valóban nagyon sokat befolyásol a pillanat az értékelésben, így könnyen lesznek le/feltaszítva a borok a 97 pontos magasság fölé,

de drbarta "hitét vallom" abban, hogy annál többet kell, hogy jelentsen egy 10 pontos osztályzat, mint hogy "rohadt jó napon volt ma, azért nem 9" - sajnos a reprodukálható rész az olvasó számára mindössze a bor megvásárlása, azzal nem tud semmit kezdeni, hogy nekem épp nagyon jól jött ki minden, és ezért ez a bor így most méginkább az inkánál.

Persze a megokolható és védhető véleményem valszeg csak szerényebb állítások megfogalmazásához nyújtana elegendő muníciót.
...és persze én még nem ittam 95 pont feletti bort (vagyishát nem kóstoltam eleget ahhoz, hogy tudjak róla).

Szóval most igazából csak kotnyeleskedek.
@Szomjas Gödény: ott egy fontos momentum, ehhez már nagyon komoly tapasztalat is kell, elég sok elfogyasztott nagyon jó borral és az ezzel járó tapasztalásokkal, izlésformálódással stb.
@vinos: pont emiatt szeretem én is a 100-as rendszert, amit te is leirtál. Lehet szóban is leirni a minőségbeli különbségeket, ahogy AG irta, de miért ne látszódhatna a pontban is? Hiszen pont erre van :)
"A 10 pont csupán egy pillanat. Ez a pillanat egy-két órán, legfeljebb egy estén át tarthat. 10 pontos bort nem lehet napokig kóstolni, különben biztosan nem lesz 10 pontos. A 10 pontos bor mi vagyunk."

ámen. ezen pillanatért, katarzisért kóstol az ember bort. ezért nem hagyja abba egy drága, éveken át dédelgetett, ünnepi alkalomkor kinyitott... dugós csúcsbor után sem. (azért qrvára elmegy a kedve)

egyszer megvolt, talán. de lehet, hogy csak 9,5 pont volt.
@AG 2.0:
"meg hát eleve: a pontozás csak játék, amíg nem élünk vissza vele."
nagyon egyetértek veled. végre egy borírással foglalkozó ember is leírta.
@shiraz: különben pedig...ha belegondolok, sosem vettem elő egyetlen jegyzetemet sem. Amíg nem kezdtem el firkálni, nekem bőven elég volt annyi, hogy tetszett, nem tetszett. Ott lesz bármi jelentősége és ott kell vigyázni, amikor megosztod mással is...viszont a sok-sok pont is félrevezethet. Amikor hozzád bemegy valaki, akkor pontokat kérdeznek, vagy bort kérnek?
@shiraz: lehet, hogy az emberek elsősorban a véleményre, nem pedig a pontokra kíváncsiak?
@lackó:
nálam az én véleményemet szokták kérdezni
süti beállítások módosítása