Akkor hát megvolt az olaszrizling-ivászat a Szekszárdi Boregyetemen, azt hiszem, jól sikerült. Voltak százhúszan, a közreműködőknek köszönöm a közreműködést. Nem gondolom, hogy nagyszerű előadó lennék, igyekeztem nem okoskodni sokat, beszéljenek a borok magukért. Szerintem beszéltek, magam is meglepődtem, milyen szépek voltak egymás mellett. Úgy érzem, sikerült megmutatni, milyen sok arca van a fajtának. Kiderült közben az is, hogy a referenciaborok, amelyeket néhány éve még hiányoltam, elkészültek már. Nem jegyzeteltem, más dolgom volt, csak vésegettem a legjava mellé a pluszokat. A tizennégyből két tétel járt öt pont alatt, három a nyolcpontos magasságokat ostromolta. Egy-egy fél mondatot írok mindegyikről, a számszerű értékelés ez esetben pláne csak hozzávetőleges. A Bodri Pince 2007-es virágos olaszrizlingjét elsőként kellett kóstolni, a megfelelő helyet kapta, legfeljebb 4 pont. Szeremley Huba 2008-as exszemeltje finomabb, gyümölcsösebb, mint a 2007-es volt, 5 pont. Gál Lajos 2007-es Szó-lá-tija előtt le a kalappal, gömbölyű, élvezetes, 5-6 pont. A Laposa pince 2008-as badacsonyija tökéletes a könnyed mineralitásával, vaskos 6 pont. Egészen idáig egyenesen haladtunk felfelé, itt kicsit biccentünk, a horvát Vinarija Josic 2008-asa kevesebb izgalmat kínált, 4-5 pont. A Márkvárt Pincészet 2008-asának 15-ös alkoholja csípkedett, de telt és krémes volt a bor, 5-6 pont. A Szent Ilona minap tárgyalt 2007-es somlóija most jobban teljesített, elérte a 6 pontot. Légli Ottó top 1-es Banyászóját azért vetettem be viszonylag korán, mert azt hittem, a 2008-as kerülhet poharainkba. Nem így lett, a zseniális 2007-esekből szállított még a kereskedő, 7-8 pont. Bott Frigyes 2007-ese a Légli testvére is lehetne, 7-8 pont. Györgykovács Imre 2007-esének nem volt könnyű dolga az előző kettő után, 6 pont. Jásdi István 2008-as Siralomvágója nálam megnyerte az estét, gazdagabb, koncentráltabb, mint előde, 7-8 pont. Takács Lajos 2008-asa szokás szerint Somló-koncentrátum, több idő kellett volna neki, 6-7 pont. Bussay László 2007-esében perfekt egyensúlyban van a maradékcukor a savval és az egyéb tartalmakkal, 7 pont. Németh Attila 2006-os félédese bizonyította, 29 grammal is tud valamit az olasz, 6 pont. Boldog vagyok, és elégedett. Igyanak sok-sok olaszrizlinget, érdemes. Persze ne csak ezeket.
Hol is tart az olaszrizling 2010-ben?
2010.01.15. 08:00 AG 2.0
54 komment
Címkék: horvátország bodri olaszrizling györgykovács jásdi bussay szeremley laposa légli gál lajos bott frigyes németh attila takács lajos szent ilona borház josic márkvárt
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vinos 2010.01.15. 09:31:45
fiatalborivo 2010.01.15. 09:53:47
Kóstolómester (törölt) 2010.01.15. 12:05:14
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.15. 12:08:24
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.15. 13:13:36
danmajerle 2010.01.15. 14:30:51
Spiegelberg 2001 - legjobb magyar olasz valaha. 2006 és 2009 között elég sokat bontottam belőle, de csalódnom nem kellett egyszer se. Sajnos már Stephannak is csak pár palackja van, utoljára már visszavásárolt volna, de már nekem is elfogyott.
Figula 2007 Válogatás Vinum Primatis - szorosan az előző nyomában, 1-2 év múlva előzhet is. Ez az árában is látszik, drágább olasszal még nem találkoztam (~ 4500 Ft)
Takács Lajos 2007, 17-es alkohollal, de egyensúlyban.
Nyári Ödön Válogatás 2006, félszáraz, amennyire tudom, csak a pincénél beszerezhető.
Tamás 2007, az előzőekhez képest ár/érték-bajnok .
Türkménbasi 2010.01.15. 14:59:56
Vitatkozni csak a Márkvárt rizling megítélésével kapcsolatban szeretnék. Szerintem a 15-ös alkohol agyonverte az egészet, nekem 4 pontosnak tűnt.
Egyébként az olaszrizlingben az a csodálatos, hogy ahány borvidék annyi féle arcát mutatja.
Nekem a balaton környéki arca tetszik a legjobban, Szásziktól Györgykovácsokon és Jásdikon át egészen le a Léglikig.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.15. 15:17:35
Kíváncsi lennék a véleményedre!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.15. 15:20:18
Én nem vagyok híve annak, hogy egy-egy fajtát kinevezzünk zászlóshajónak és protekcionista jelleggel nyomassuk ezeket a fajtákat, mert szerintem a magyar bor zászlójára a sokoldalúság és a sokszínűség van hímezve :)
Az olasz ezzel együtt kiemelt helyen kellene, hogy szerepeljen. A fajta erényeit kár lenne sorolni, nyilvánvaló, hogy ezerarcú és jó fajta.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.15. 17:13:55
Nekem Gál Lajosnak dűlős tételei tetszettek a legjobban eddig, igaz, hogy baromi drágák a többiekhez képest, meg nehéz is találni belőlük, de igazán egyediek voltak.
A Siralomvágó és mellette több más csopaki a referencia ma számomra is.
Egyszer
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.15. 19:11:38
@pinotnoir_777: sajnos még nem, egy beszerzési forrást már találtam :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.15. 19:29:54
Hamarosan rendelek tőlük egy újabb kartont. Ha érdekel, szívesen adok egy palackot kóstolni. :)
MalbecNC 2010.01.15. 20:32:33
- Bodri: illata bizonytalan, szénsavbizsergés, szimpla íz, szinte nem is cseng, de a végén mégiscsak beleng valahonnan egy kis karamell: 2 pont
- Szeremley: illata friss, gyümölcsös, de szájban nem köszön vissza (talán túl hideg is volt), a sav mintha aludna, rövid lecsengés: 3 pont
- Gál Lajos: illata érett gyümölcs (sárga/őszibarack, szájban szép, gyümölcsök is ott vannak, pont jó sav, nem túl hosszú, de mégis szépen cseng: 5 pont
- Laposa: illata citrusos/meszes, szájban már inkább a gyümölcsé a szó, élénkebb és magasabb sav, közepes lecsengés: 5 pont
- Josic: illata fülledt, nehézkes gyümölcs, íz az a testesebb rusztikus fajta: 3 pont
- Márkvárt: illata nem túl említésre méltó, erőteljesebb sav és alkohol, a lecsengés a savakról szól: 3 pont
- Szent Ilona: (határozott megkönnyebbülés, hogy végre valami izgató) illata közepesen intenzív, határozott ásványi, szolid gyümölcs, testes, középélénk sav, ízek kavalkádja, hosszú lecsengés (az első bor, amit nagyon sajnáltam kiönteni): 6 pont
- Légli: illata nagyon szép keserű mandula (iskolapélda), pici szénsav bizserget és ízben is ott van a mandula, magasabb alkoholnak éreztem, a lecsengés hosszabb. (Egy baja volt, hogy a Szent Ilona után következett): 6 pont
- Bott Frigyes: itt a második tanpélda a keserűmandulára, viszont az egész bor sokkal élénkebb, virgoncabb, „vidám” keserűmandula, barack, virág, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7 pont
- Györgykovács: egyetértek, hátrányos helyzetű volt az előző (szerintem) három után (tegnapelőtt is említettem), illatban, szájban kovakő, ez a bor a talajra mintapélda, élvezetes bor, csak egy kicsit sokan voltunk hozzá és kevés volt az idő:-): 5 pont
- Jásdi: (nekem az est egyik fénypontja volt) illata érett/száraz mandula, mézelő virág, élénkebb sav, eszméletlen zamatos barackos mandula íz, élénk sav, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7-8 pont
- Takács Lajos: illat és íz erősen minerális, sajnos nem tudott szóhoz jutni, ugyanúgy hendikeppes volt, mint a Györgykovács, de a gyémánt akkor is érezhető volt (el lennék vele is egy félreeső sarokban): 6 pont
- Bussay: számomra irdatlan meglepetés, mármint, hogy olaszrizlingből és ott (Zala) és ilyen is (Bussaytól) van! Mézesbarack illat, szájban herbagyümölcs, pempős, testes, picivel magasabb alkohol, de még elmegy, úgy élvezet, ahogy van (nem öntöttem ki): 7 pont
- Németh: illata mézelő, nehéz virág, íze intenzív birsalma, közepes lecsengés: 5 pont
Elégedett lehetsz, tanulságos és élvezetes volt a kóstolás!
Kóstolómester (törölt) 2010.01.15. 20:54:20
OLASZRÍZLING: Se nem olasz, se nem rízling. Ez a fajta romániában a legelterjedtebb, az unio előtti szinte összes "rízling" mind olaszrízlinget takar. Háromszor voltam odalent borkóstoló túrán csak emiatt a fajta miatt.
B kategóriás szőlő, komoly európai borvidékek NEM foglalkoznak vele, a keleti blokk kedvence. Szereti a maradék cukrot, minden 3-5-ik évjáratban jó. Nincs állóképessége, tíz év után kezd szétesni, a magas alkohollal bíró Takács féle változat néhány év múlva kibújtatja a szöget a zsákból. Én a JÓL elkészített somlói változatát szeretem, ott kemény, férfias és tüzes. GY Imre stílusához már kell egy kis odafigyelés, az elmúlt években az övéi voltak a legkomolyabbak. Szekszárdon, a hozzászólások alapján úgylátom nem övezte megfelelő figyelem. A 8 ponthoz számomra kicsit több kellene, MalbecNC összefoglalója jobban tükrözi a hűvös igazságot. Ha Pichler valódi "M" rízlingje is 8 pontos akkor melyik fröccsbor olasz ér fel hozzá?
(Szomjas Gödény mindíg megmosolyogtat)
Mellesleg kedvelem az olaszrízlinget és pontosan tudom hova tartozik.
golem1 2010.01.15. 21:13:12
@Hepci: ez a csicsowine.hu olaszrizling engem is érdekelne. Kóstoltad ezt a 2008-ast, ami fent van a honlapon? Más mi jó tőlük?
Somlóról nekem Kolonics Károly olaszrizlingje nagy kedvenc még. Bár mostanában a juhfarkja is nagyon ott van!! És best buy mind a 2!!
Egerből még felhívnám a figyelmeteket Csutorás Ferenc Olaszrizlingjeire, különösen, ami az Aranycsapat sorozatban szokott kijönni.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.15. 21:30:34
Ha érdekel boruk, kérhetünk együtt: olah.g@freemail.hu vagy 20-9880587. Egy kartont (6 vagy 12 palack, nem vagyok biztos) lehet kérni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.15. 23:28:52
Na az ilyen véleményeket nem szabad elhinni. Az olasz is, ahogy minden más szőlő is olyan gyakran ad jó bort amilyen gyakran kedvezőek a körülmények.
Az ilyen minden X. évben ad csak jó bort rendszerint a brutálisan túlterhelt ültetvényekre igaz.
zoli 2010.01.15. 23:55:08
"Az ilyen minden X. évben ad csak jó bort rendszerint a brutálisan túlterhelt ültetvényekre igaz" - hááát, kadarkával, kabszavval látszik, hogy nem foglalkozol, de sztem a juhfarkot is nyugodtan ide lehet sorolni, örüljünk neki, hogy 4 jó évjárat van mögöttünk, kíváncsi lennék, tudsz-e mondani emlékezetes 2004-es vagy 5-ös juhfarkot vkitől.
fiatalborivo 2010.01.16. 05:18:15
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.16. 07:50:47
A cabernet sauvignon egy nagyon későn érő fajta és a Kárpát-medencében ritkán van számára optimálisan hosszú érési időszak. A Kadarka pedig egy kimondottan rothadékony, fagyérzékeny és napfényigényes fajta. Ebből a szempontból ugyancsak nehezített pályán fut a Kárpát-medencében.
A juhfark pedig egy rendkívül hálás és megbízható fajta. Az egy ordas ostobaság, hogy csak 10 évente ad jó bort. Egy dologra rendkívül érzékeny a juhfark az pedig a terhelés.
Szóval inkább szemantikai volt a kifogásom és ha viccnek szánta az olvtárs akkor csak az én humorérzékem hagyott cserben :)
A lényeg az az, hogy nem egy fajta ad ritkán jó bort, hanem ritkán van tökéletes időjárás ami kedvezne a fajtának. Nem a fajta a hibás... ráadásul a kevésbé jó időjárás egy mértékig kompenzálható művelésmódbeli és rendszerint mennyiségi kompromisszumokkal.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.16. 07:55:45
Mi a baj amúgy a 4-6 pontos borokkal? OK, tehetség, szép... a 4-6 tartományban igen jó borok vannak.
zoli 2010.01.16. 09:09:07
@BZoltan: nyilván Magyarországról beszélek.
A terhelés csak egy dolog, napsütést, hőösszeget nem lehet utólag hozzáadni. Rossz évben az éretlen sav csersav és megmarad, a hozamkorlátozással csak a sűrűség-testesség zárkóztatható vmelyest fel ezek mellé, ami szépíthet a dolgon, de meg nem oldja. Egy rossznak igérkező évben inkább a fürtök kibontása (persze még így is elegendőnek kell lennie e lombfal méretének) és a későbbi szüret lehet némi gyógyír a fenti bajokra, de természetesen szűk a tartomány.
dalton1 2010.01.16. 09:24:46
Nem tudja valaki h lehet-e még valahol kapni a Siralomvágót?
Kóstolómester (törölt) 2010.01.16. 09:48:38
Kóstolómester pedig nem kitalál hanem megállapít.
Nézz utána a tényeknek...és cáfolj meg.
Kóstolómester (törölt) 2010.01.16. 09:53:00
www.bcdb.com/cartoons/Hanna-Barbera_Studios/K-O/Lucky_Luke/
dalton1 2010.01.16. 09:55:04
dalton1 2010.01.16. 09:56:54
Általában aki 20 éve tanulmányoz egy témát sokkal óvatosabb és megfontoltabb lesz. A te megállapításaid sem nem óvatosak, sem nem megfontoltak...
Kóstolómester (törölt) 2010.01.16. 10:08:40
Akkor mi az igazság?
dalton1 2010.01.16. 10:12:49
Csak azt kifogásoltam hogy te úgy írtál erről a fajtáról mint ha tudnád mi az igazság. Simán elhiszem hogy nagyobb a tapasztalatod és kritikussá válik az ember és sokkal többet vár el mint a kezdetekkor, de én ezek ellenére mindig óvatos maradok.
Ráadásul nem értem hogy azok után amit írtál róla hogyan kedvelheted?
Kóstolómester (törölt) 2010.01.16. 10:22:03
Az olaszrízlinget azért kedvelem mert elfogadtam annak ami. A horvát tengerpart sem a francia riviéra, mégis bírom mert közelebb van és leautózható. Az olaszrízlinggel kapcsolatban egy dolog ami nagyon tetszik hogy bizonyos borászok hihetetlen energiát fordítanak rá és előhozzák a feledés köréből. Én például azt is várom hogy mikor indul be már valaki hogy feltegye az ínyenctérképre a Szürkebarátot (Pinot Gris) mert 10 éve az volt fogyasztási előnyben de ma bizony nehéz rátalálnom egy 8-10 pontos palackra itthon.
dalton1 2010.01.16. 10:34:57
A szürkebaráttal kapcsolatban én is várok...legutóbb egy '06-os Bussay-t bontottam de kicsit már elfáradt szegény, pedig annak idején lenyűgözött.
Ha gondolod Bott Frigyesét érdemes megkóstolni (ha még nem tetted).
Kössz az infot bár Szombathely kissé messze van...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.16. 11:06:55
Milyen fajtából lehet még sok termőhelyen ilyen univerzálisan jó fehérbort készíteni a szimpla száraz fröccsnek valótól a száraz/félédes/édes csúcsborokig - Tokajt leszámítva?
Kóstolómester (törölt) 2010.01.16. 11:29:01
A jó az ha valaki megkísérel kitörni.
A Györgykovács 2003-as olasza nálam mérföldkő volt. A Weninger horitschoni,Dürrau 60 €-t kóstáló Kékfrankosa volt még ilyen forradalmi élmény de ez ritka és nem általános példa...és ezért "B" csoportosításuak ezek a fajták.
dalton1 2010.01.16. 11:36:07
Ha ezen tulajdonságok is "bejátszanak" a kategóriába sorolásba akkor OK és én sem gondolom hogy az olaszrizling és a CH egy kategória lenne.
Azért kutassuk a nagy olaszt tovább, én hiszek benne! :)
Épp most válogatok össze egy nagyobb kóstolási sort, ha van ötlete bárkinek szívesen veszem...Légli, Hollóvár, Tamás, Gál Lajos, Bussay, Losonci, Németh A. vannak eddig...több évjárat...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.16. 11:57:36
A tokajiakat leszámítva nagynak nevezhető magyar fehérbort szinte csak olaszrizlinget ittam. A vörösek közül meg többnyire kékfrankosok (vagy kf dominanciájú küvék) voltak az ilyenek...
zoli 2010.01.16. 14:18:31
Meg kell cáfolni? kérlek:
-nem olasz? honnan tudod? senki nem tudja biztosan. amúgy eredeti jelentése szerint igenis olasz. ez ugyanis egy régies gyűjtőnév, amibe a latin népeket tömörítik, sőt, még a románokat is - lásd vlah.
Valószínűsíthetően francia eredetű, a champagne-i meslier-vel gondolták azonosnak, utánanéztem, egyik meslier (petit ~, ~ saint francois) se az.
-sztem nálunk a legelterjedtebb, de szívesen várom a román adatokat
-komoly borvidékek nem foglalkoznak vele? Elég merész dolog Burgenlandot, Colliót vagy Trentinót lekomolytalanozni (hogy csak nyugatos példákat hozzak), lelked rajta...
B-kategóriás, mert a franciák és az angolok azt mondják, ahol egy rohadt tőke sincs belőle, autentikus forrás...
Minden 3-5. évjáratban jó: épp az a legjellemzőbb az olaszra, hogy nem évjáratérzékeny, ráadásul szinte mindenhol képes komoly minőséget adni a Kárpát-medencében, megmutatva a termőhely sajátosságait, ez óriási dolog, olyan akár Olaszországban a sangiovese.
-Nincs állóképessége, tíz év után kezd szétesni - ez már önmagában ellentmondás, ha csak 10 évesen kezd el szétesni, akkor jó az állóképessége...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.16. 20:53:41
Ilyen volt régen az is, hogy a juhfark az 10 évből egyszer ad jó bort. Még a drága nagyapám is így tudta. Aztán kiderült, hogy valóban 2-3kg-os tőketerheléssel csak 10 évente egyszer van olyan tökéletes időjárás amikor az ilyen terhelésű szőlő beérik rendesen. Ezért mondom, hogy a legtöbb fajta az érzékeny a művelésmódra és a nevelésre.
Amit Kóstolómesternek az imént írtál az nagyon korrekt. Annyit hozzátennék, hogy szerintem Badacsony, Csopak, Somló is komoly borvidékek :)
simplysteve 2010.01.16. 21:20:36
Saját sorrendem: Jásdi - Légli - Gál Lajos - Bott.
De a többi is kellemes és változatos élményt adott, nagy ötlet volt a végén a félédes. Szekszárd előtt is még nagy lehetőségek vannak ebben a fajtában, ha nem nyomják el a kékek. Hajrá olaszrizling!
dalton1 2010.01.16. 22:22:33
Igaz egy éve kifejezetten tetszett...
A két dűlősére nagyon kíváncsi vagyok...és a sima olasza is szép.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.17. 10:07:45
Mindkét fajtánál továbbá meg kell jegyezni, hogy az ültetvényekben jelenleg elterjedt teltfürtű klónok biztosan nem tudják még hozni a max közeli minőséget. Érdemes megnézni a kivételeket, pl Ráspi kf-eit, vagy Laposa somlai olaszát, mennyivel tömörebb, kifejezőbb bort adnak mint a telt fürtű változatok borai általában. Szentesi Józsinak pl most termett először egy régi ültetvényről szelektált kis, lazafürtű kf változata és azonos szőlőtermesztés és borászkodás mellett nagyságrendekkel jobb bort adott, mint a megszokott kf, ezenkívül ahogy kivettem a gazda szavaiból, talán ezt a vörösét tartja idáig a legjobbnak, tehát jobbnak mint a cabernet küvét, pinot. Nem biztos hogy ami más klímán, talajon a legjobb, az többszáz vagy ezer kilométerrel arrébb is az lesz.
Olasznál szerintem azért tényleg nehéz megtalálni a megfelelő sav-test harmóniát, sok termőhelyen bizonyos évjáratokban ez lehetetlen. Megérzésem szerint évről-évre kiemelkedő olaszok a magas savakat őrző, de jó érettséget adó terroirokról jönnek majd le.
shiraz 2010.01.17. 10:24:20
én sem tudom értelmezni a szőlőfajták a b kategorizálását. az, hogy bármilyen lexikon csoportokba sorolja a fajtákat, max elterjedtségük szempontjából lehet értelmes. az is igaz, hogy az ilyen könyvek a mainstream gondolatokat tükrözik és sokszor felületesek. (ez olyan mint Robert Parker honlapjának kattintási adataiból listát csinálni, torz kép)
én biztos legnagyobb borélményeimet kb ugyanolyan arányban köszönhetem Pinot Noir-ból, Chenin Blanc-ból, Furmintból vagy Kékfrankosból készült boroknak. De rögötn utána következhet a Chardonnay, a Ribolla Gialla vagy a Riesling. Ennyire vegyes a kép.
üdv
KA
Kóstolómester (törölt) 2010.01.17. 12:15:11
zoli 2010.01.17. 14:26:51
Sztem azokból a fajtákból lesznek világfajták, amelyikeknek elég erős, jellemző karakterük van és viszonylag minden olyan területen, ahol beérik, tudja hozni ezt a karaktert.
Én viszont nagyon sokra tartom azokat a fajtákat, amiket az adott termőtájből kiemelve, nem helyi hagyományok alapján, nem helyi étkekkel párosítva elvesztik a lényegüket, tehát szorosan összenőttek a kultúrtájjal, az ott élő néppel. Idegenként, más szájízzel érkezve vagy átérzed vagy nem, nincs azzal semmi probléma, ha HJ-nek nem tetszik az olaszrizling, de attól még nekünk nem kell automatikusan a saját készülékben keresni a hibát.
(Természetesen a világfajták is őshazájukban tudják a legtöbbet mutatni.)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.17. 18:06:46
Amúgy, érdekes... nekem nem a zsebkönyvek mondják meg, hogy melyik fajta milyen kategóriás.
dalton1 2010.01.17. 18:24:15
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.17. 19:41:26
@Kóstolómester: @zoli: @dalton1 és sokan mások:
én is beleszólnék kicsit a vitába, elnézést. jelenlegi tudásom alapján kb. két dolgot gondolok erről a témáról. az egyik: nemzetközileg az olaszrizling még korántsem mutatta meg magát úgy, mint mondjuk a chardonnay vagy a riesling, és könnyen lehet, hogy soha nem is fogja. a másik: egyre határozottabb meggyőződésem, hogy nincs szőlőfajta, amelyből ne lehetne igazán komoly borokat készíteni
ha innen nézzük, akkor mindenkinek igaza lehet valamennyire, más kérdés, hogy a megközelítésmódok különböznek
aminek viszont egyértelműen lehet örülni, az az, hogy az utóbbi években rengeteg olyan olaszrizling kerül palackba országszerte, amelyet érdemes megkóstolni, és amelyről érdemes beszélni. magam is úgy vagyok vele, hogy a fent említett két világfajtából kóstoltam már idolisztikus élményeket okozó darabokat, olaszrizlingből még nem. de akár csak öt évvel ezelőtt talán szóba sem jött, hogy olaszok ostromolják a nyolcpontos magasságokat, mára pedig eljutottunk idáig. miért kellene azt gondolnunk, hogy ez már a végállomás, hogy nincs feljebb? azt remélem, hogy van. tény: még nem tartunk a bizonyítékok burjánzásánál. egyelőre csak a nagyon is biztató jeleket látjuk
de ez is nagyon jó :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.17. 20:50:07
Ezúttal mivel sikerül megmosolyogtatni?
Más: ha azt mondod, hogy Burgundia fehéreihez sok türelemmel kell hozzáállni (ergo nem túlárazott savas lőre mindegyik, hogy sarkítsak :)), akkor lehet, hogy célszerű lenne a olaszrizlingről is feltételezni a lehetőséget, nem? Esetleg ha nem is kísérletezel vele kitartóan, évtizedeken át...
Itt az egyszerűség kedvéért hivatkoznék Albert véleményére, bár olaszrizlingben én vagyok a szkeptikusabb, ha jól látom a cikkeit.
Kóstolómester (törölt) 2010.01.17. 21:17:47
Már azt hittem kubába mentél 2 hétre! Alig tudtam tartani itt a frontot és restellem hogy kóstolómester ez, kóstolómester az...
Mondtam hogy jobb ha nem szólok hozzá.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.17. 22:19:19
Bár nem is rossz ötlet...
Albert for president!
zoli 2010.01.18. 00:00:22
A másik számomra furcsa dolog, hogy értékmérőnek alkalmazzuk, hogy melyik fajtából mekkora/hány pontos élmény volt a csúcs. Kicsit olyan ez, mint úgy mérni a magyar focit, hogy Puskás hányadik focista lenne az örökranglistán. Ha mégis ebből indulunk ki, akkor is pariban van a világfajtákkal minálunk, mindjárt feljebb olvasható három 7-8 pontos olaszrizling. Chardonnayból, szürkebarátból, rajnaiból tudnánk-e csípőből többet mondani?
Én a termőhelykompatibilitást, kiegyensúlyozottságot legalább olyan fontosnak tartom, mint a referenciaborokat, mert ez utóbbi kevésbé megfogható, sokkal több tényezős képlet, hogy kizárólag a fajtához kössük az érdemet.
Meglátásom szerint akkor válhat tényezővé egy fajta, ha kultúra épül rá vagy inkább fordítva: kultúrára épül. Összeforr a neve egy borrégióval, egyre megbízhatóbb, stabilan jó borok készülnek, ismertségre tesz szert, állandó változásban van, egyre finomodik, kiszelektálódik, eggyé válik a kultúrtáj gasztronómiájával, stb.
Szerintem azért se adtunk mi világfajtát, mert nálunk kb. száz éves hagyománya van a fajtabornak, illetve a zárt régiók se annyira jellemzőek, mi mindig túl sokfélék voltunk az ilyesmihez. Ennek ellenére úgy gondolom nagyon sok fajtánkban benne lakozik a géniusz...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.18. 08:08:17
@zoli: nálunk semmi esetre sem helyeznék egyetlen fajtát sem az olaszrizling elé, az összehasonlítás nemzetközi próbált lenni, lehet, félreérthető voltam. a pontokat soha nem értékmérőnek alkalmazom, hanem csak támpontnak
ami pedig mondandód lényegét illeti, maximálisan egyetértek veled
zoli 2010.01.18. 10:26:48
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.18. 11:20:30
"A vita véget ért, menjetek békével."
Türkménbasi 2010.01.27. 13:52:01
Én mint borhoz nem értő, de nagy olasz kedvelő emberke csak annyit észrevételeznék, hogy:
1.) Nem várom el egy fehérbortól, hogy 15 évesen is a csúcson legyen. Mi a jó abban nekem?
2.) Ha olaszrizlingből folyamatosan hozzá tudok jutni 6-7 pontos palackokhoz és néha egy 8-9-eshez, akkor én boldog vagyok. Nem várom el, (sőt, ellenzem), hogy helyette rajnait termeljünk mert abban több lehetőség van. Termeljék a németek, majd iszom azt is. Dobjunk ki egy ránk jellemző fajtát, mert egy pusztán névrokon fajtából jobb borokat lehet csinálni? Ugyan kérem!
A bormánia nemcsak ízek élvezete, hanem szövetségkötés a tradíciókkal, nyitottság a sokszínűségre és egyben kulturális kirándulás is minden kóstolás alkalmával.