HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Azt mondták, hogy bízzunk bennük

2010.01.19. 08:00 AG 2.0

Rendszeres mélyebbre ásást ígértem a minap, van is egy témám, amin dolgozgatok kisebb-nagyobb intenzitással, de hogy addig se maradjunk komolyság nélkül, abban Jásdi István segített hirtelen. A csopaki borosgazda írásait az elmúlt években többször is az Indexre irányítottam, a legutóbbinak, amely arról szólt, mi minden van még egy üveg borban, elég izgalmas volt a visszhangja. Az anyalapomban ma megjelent publicisztikának is volt előzménye: a 2008 áprilisában közölt szöveg azt firtatta, mennyit ér egy borospince audiovizuális output indikátor nélkül. A pályázatok körüli különösségekről nyilván hosszú-hosszú tényfeltárások volnának írhatók, Jásdiék története alighanem cseppként mutat meg valamit a tengerről. A folytatásból, amelyet tehát itt lehet elolvasni teljes terjedelmében, egyebek közt kiderül, hogy vigyázni kell a tetőfedőkkel, de az sem mindegy, ki mit gondol a különböző határidőkről. Azt feltételezem, a szerző vihart fog kavarni ezzel az újabb jegyzetével, de hát vitában ismerszik meg az igazság. Már ha megismerszik egyáltalán.

25 komment

Címkék: pályázatok jásdi gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jásdihoz pedig egyetlen kérdésem lenne: még bízik bármiben is ebben az országban?
Vannak nálunk ilyenek.
Két történet nekem is beugrik.
Egyik: adott évben az Ormánságot, mint lemaradt régiót kiemelt támogatásáról biztosítják szociálisan érzékeny vezetőink, felzárkóztatást ígérve. Ismerősöm is szeretne pályázni, minden kiírást figyelnek, ő mesélte az alábbi esetet. Sikerült kiírni egy olyan pályázatot - amúgy nagyon jó kondíciókkal - amivel csak 5000 lélekszám feletti ormánsági települések élhetnek...
(annak, aki nem ismeri ezt a vidéket: legnagyobb ormánsági település a kb. 3000 fős Sellye)

Másik: nagyharsányi borosgazda vagy 20 év után lecserélné leharcolt traktorját. Nem olcsón rábízza magát pályázatíró szakemberre, kipenget minden járulékos költséget, sikerül is megnyerni a pályázatot, egy baj van csupán: kimerült a keret. Emberünk belenyugszik a megmásíthatatlanba, csak másnap megy fel benne a pumpa, amikor Villányba menet útmentén megpillantja egyik nagyborászunk komplett új gépparkját...
Hát igen, ez van Magyarországon a legtöbb helyen. Csomó dolgot lehetne normálisan, korrektül, gyorsan és pontosan is végezni csak mondjuk kellene hozzá 1-2 dolog. Olyan embereket kéne a hivatalokba ültetni akik fiatalok, értenek a számítógéphez és nem 1 óráig tart 1 oldalt legépelni, tisztába vannak az új előírásokkal, rendszerekkel mert az egyetemen megtanulták, vagy nem tanulták meg de 1 perc alatt utánanéznek mert tudják hogy hol kell. Ja és lehet hogy ezeknek az embereknek nem havi 150 nettot kellene adni hanem kéne adni 100 nettót és jutalékos formában az elintézett ügyek mennyisége és nagyságrendje után még 100 nettót. Lehet jobban pörögnének az ügyek, lenne érdekeltség a minőségi kiszolgálásban.
Amíg vannak egyéni sorsdrámáikat/komédiáikat megírni képes Jásdi Istvánok és történeteiknek helyet adó médiamunkások, addig van remény.
Várom szeretettel a "Enemy No 1" nicket aki egy korábbi írás kapcsán, de hasonló témában fogalmazott meg markáns kritikát amikor hasonló problémákat pedzegettem a pályázatosdi kapcsán.

Süljön le a bőr a képéről mindenkinek aki egyetlen szóval is védi ezt a panamázós bürokrata módit.
Hát mi most morgolódunk, de vannak akik helikopterről hamuzzák a fejünkre a szivart. Ez az örök optimizmus országa:)
@BZoltan: Itt vagyok. Nem tudom, hogy a tudatlanság vagy a manipulációs szándék vesz rá arra, hogy ilyen kijelentéseket tegyél. Mutasd már meg légyszíves hol védtem én a "pályázatosdit"? Én mindvégig a szőlő-bor ágazat nemzeti borítékjába tartozó támogatások kapcsán kérdeztem meg, tudsz-e bárminemű konkrétumot a _diszkriminatív_szabályozásra_. Mivel láthatóan fogalmad sem volt arról, mi a különbség az általad (de egyébként mindenki más által is) "pályázatosnak" nevezett vidékfejlesztési támogatások (amelyek egyébként _nem_ pályázatos formájú támogatások, de ez legyen most a legkisebb probléma), és a szőlő-bor ágazati támogatások között, felsoroltam neked őket, de ezek után sem voltál hajlandó elismerni, hogy keversz bizonyos dolgokat, vagy eleve nem vagy tisztában olyan fogalmakkal, amikről azért igencsak nagy mellénnyel nyilatkozol.
Ez a te dolgod. Nyilvánvaló, ha hiányosak az ismereteid bizonyos dolgokról, úgymond "küzdeni" is könnyebb ellenük, hiszen nem a tényekkel, hanem a saját magad által kreált szélmalmokkal küzdesz.

Szóval süljön le a bőr a képéről mindenkinek, aki manipulál, függetlenül attól, hogy korrupt politikus, vagy csak nagyhangú, a dolgok könnyebbik végén megfogni igyekvő hordószónok, akiben annyi gerinc sincs, hogy elsimerje, ha valamiben nem ő a legfőbb megmondóember.

"Akinek nem inge, ne vegye magára. De akinek inge, az öltözködjön már föl végre!"
Kiábrándító és felháborító cikk. Ami jó benne, az maga a cikk: szerintem Jásdi István nagyon jól írja le, amit szeretne.

Hogy én is mondjak egy szép példát EU-s pénzből történt országfejlődésre: Valahol a Tápióságban (Tápióbicske?) létesült egy aszalóüzem, a környék feles terményeit feles munkaerejével feldolgozandó; papírok szerint zöldmezős beruházás, szép csarnoképület, benne korszerű gépekkel.
Gyakorlatban a gépek Csehországban leszerelt, semmire sem használható öreg vackok; a termelés beindítása környékén megjelenő élelmezés-biztonsági hatóság gyakorlatilag megtiltotta, hogy a gépekkel élelmiszert állítsanak elő. A vállalkozás kénytelen volt csődbe menni.
A dolog nyilvánvalóan arról szólt, hogy a kapott támogatás törtrészért felépítsék a "gyár"-at, aztán utánuk a vízözön. Felelősségrevonás gondolom nincs, már csak azért sem, mert a jogtalan támogatást vissza kéne az EU-nak fizetni. Vajon a nagy mellénnyel reklámozott, vidék- és egyéb fejlesztési projektekre költött pénz hány százaléka landolt a pártsleppek vagy egyszerű korrumpáló csalók zsebében? Nem is az nagyobb baj, hogy korruptak meg csalnak, hanem hogy az egész kidobott pénz, elherdálják és az arra érdemesek elől elveszik a lehetőséget, hogy tényleg a környék fejlődéséhez hosszú távon hozzájáruló dolgot csináljanak meg.
Azt üzenném Jásdi úrnak, hogy szerintem is nagyon jó a stílusa, de bennem se bízzon meg. Ezen kívül gratulálok a bátorságához.
Ha mindenki felrúgná a szaros bilit, csak befolyna valamikor a leve az impotens korrupció fehér gallérjai alá.
Megmondom én, mi volt a probléma.
Kevés volt a jatt a rohadék haszonleső söpredéknek. Ez a véleményem róluk: ...................................................................(mindenki helyettesítsen be azt amit akar)
@Enemy No 1: Sajnos tényel nem vagyok elég okos, hogy manipulálni tudnék bárkit vagy bármit.

Azt azért megkérdezhetem, hogy ezen karcos véleményedet lennél-e szíves a neveddel, arcoddal együtt vállalni.

Amúgy én hol szőlő-bor ágazati pályázatokról??? Segítek, sehol...
@BZoltan: Zavaromban a szokásosnál is több elírást ejtettem. De bevallom, összekuszálódtak a gondolataim. Nem kedvelem az anonim verbálos agressziót.
Szóval, ahogy én látom ez a "pályázatosdi" igen nagy károkat okoz az országnak, minden területen, nemcsak a borászatban. Rengeteg az adminisztrátor, az adminisztráció. Ha valaki nyer, akkor előbb-utóbb (utóbb) kap egy a pályáztató hatóság által elkészített szerződést, amibe néhány adatot be kell írnia, majd alaáírva visszaküldeni. Aztán várni kell. Hogy mire? "Jogászaink ellenőrzik a szerződés szövegét." Azét a szerződését, amit ők készítettek.
Számomra az a legnagyobb tragédia, hogy amíg egy görög, román, stb. adminisztráció megpróbál a saját honfitársainak valamit elintézni és keresi az EU szabályokban a lehetőséget, addig nálunk az adminisztráció a saját honfitársainak elmondja, hogy sajnos ez ezért és ezért lehetetlen.
egy példa: nagyon kevés milliós beruházás 20%-a az akadálymentesítés. no comment...

egy másik példa: hol van az előírva, h pályázatíró céget kell megfizetni? most komolyan. nem csinálnak ők semmi, de semmi különöset
@BZoltan: Jásdi és a Te írásaid között nem az az érdemi különbség, hogy ő saját névvel, Te pedig nick-kel írsz, hanem az, hogy ő tényszerűen, konkrét személyeket, eseményeket és mechanizmusokat ír le, megfogható és bazonosítható módon. Ettől több és erősebb, mint a kocsmai szintű, indulatban ugyan gazdag, de a komolyabb szintű szellemi erőfeszítéstől már (mindenféle mondvacsinált kifogásokra való hivatkozással) nélkülöző szitkozódás.

A problémák felismerése és néven nevezése a semminél több, de az adott probléma felszámolásához önmagában még édeskevés. Ha megnézem a Vindependent honlapját, a taglista igencsak impozáns, sajnos, az utóbbi időben én elég keveset hallottam a szervezetről (remélem, csak azért, mert a Pannon BC játssza most az ő szerepüket is), de jó lenne, ha ezek a kritikák nem állnának meg a net-es publikációk szintjén.
@egri Fehér: a pályázatíró cégek alkalmazásának haszna a legtöbbször a piac két szereplőjénél csapódik le: 1) a pályázatírónál 2) azoknál a "megkérdőjelezhető elveket valló" pénzosztó személyeknél, akik adott esetben akkor is pályázatíróhoz irányítják az érdeklődőt, ha erre valójában nincs semmi szükség. (Aki ma ki tud tölteni egy SzJA-bevallást, annak a legtöbb támogatási nyomtatvány kitöltése sem lehet probléma.)

Ez ellen küzdeni nem könnyű, de nem is lehetetlen.
Elkserítő Jásdi cikke, gratula a bátorságáért.
Mi nem is pályázunk semmire, hosszú évekig elvi okokból még az alanyi jogon járó földalapú támogatást sem vettük föl, bár ez már más történet. Ja és sajnos simán el tudom képzelni hogy tf1 verziója a tutiság.

Ja és amennyire tudom, pont fordítva volt: mert a Pannon BC érdekérvényesítőkészsége-képessége szinte 0 volt, ezért jött létre a Vindependent, de ott is nagy a csönd.

enemmy No1: ja és egy személyes példát még hadd írjak le: nekünk a legnagyobb segítség az lenne, ha páratlan széségű 7 soros pincedombunkon bevezetnék az alapvető infrastruktúrát (víz, csatorna, sziilárdburkolatú út), ez már álatlános vidékfejlesztés lenne, ehelyett leginkább a vidékrombolás az, ami érződik.
@Enemy No 1: Már ne haragudj, de veled ellentétben én névvel, arccal, érdekeltséggel és érthető elfogultsággal vállalom minden hozzászólásomat.

Ha nem értesz egyet velem ahhoz jogod van. Ha kíváncsi vagy valamire rákérdezel. Nekem meg jogom van vagy válaszolni vagy nem válaszolni függően attól, hogy miként látom helyénvalónak.

Bennem indulatok a téma kapcsán sosem voltak, a te személyeskedésed és agressziód viszont riaszt és majdhogynem félelmet kelt bennem.

Igen Jásdi bátor, sőt vakmerő, hogy így nekimegy konkrétan személyeknek, hivataloknak. Én ennél gyávább módszert választok, egyszerűen nem érdekelnek a pályázatok. Mindent saját erőből csinálok. Cserébe nem kell pályázatíró (rendszerint kapcsolatokkal rendelkező lobbizó) végek zsebét és korrupt hivatalnokok zsebét tömnöm, nem kell aggódnom és feleslegesen reménykednem.
Szóval...ültünk Istvánnal a Volvojában és hasonló dolgokról beszélgettünk ahogy fogyott az út. Valaki azt írta róla hogy bátor, vakmerő...a hozzászólásokban.
Nekem meg az a véleményem hogy ELKESEREDETT...
Már mindenki leírt mindent felettem. (De marhára NEM tetszik a feleslegesen kiéleződött, Zoli és első számú közellenség közötti vita)
István azért írta ezt a cikket az Indexbe mert ebben a kutyátlan világban már szinte nincs hova fordulni. Vajon kiben lehet még bízni?
Én egy egyszerű ember vagyok de a gyerekeim braziliai ju-jitsura járnak, a gázpisztoly pedig ott a Passat kesztyűtartójában. Öltönyös, mosolygós, pályázati képviselőkkel pedig szóba sem állok.
@pinotnoir_777: Nálunk a Somlón 4 éves ciklusban jönnek az ígéretek arra nézve, hogy lesz víz a hegyen.

Groteszk módon a legutóbb lett volna lehetőség arra, hogy kimondottan jó áron minden érdeklődő pincéhez felhozták volna a vizet. A projektet a somlói gazdák (igen tudható, hogy kik, de akkor sem írom le ide) torpedózták meg. Gondolom volt akinek nem érdeke, hogy növekedjenek a négyzetméterárak a javuló infrastruktúra miatt és nem mindenkinem érdeke, hogy működő vendégházak, termelői kimérések legyenek a hegyen.

De azt is érdekes látni, hogy hova építenek utakat.

Néha arra gondolok, hogy az összefogásnak nem a fesztiválokon való összeölelkezésben és egymás vállának a puhára való lapogatásában kellene kimerülnie.
@BZoltan: "Groteszk módon a legutóbb lett volna lehetőség arra, hogy kimondottan jó áron minden érdeklődő pincéhez felhozták volna a vizet. A projektet a somlói gazdák (igen tudható, hogy kik, de akkor sem írom le ide) torpedózták meg. Gondolom volt akinek nem érdeke, hogy növekedjenek a négyzetméterárak a javuló infrastruktúra miatt és nem mindenkinem érdeke, hogy működő vendégházak, termelői kimérések legyenek a hegyen."

Pedig már ideje lenne! A Kreinbacher megcsinálta már az utakat rendesen? Vagy az is húzódik
további munkálatok miatt?
@Kóstolómester: Hát felénk nem javított senki utat, pedig a támfalakhoz való köveket hordó járgányt láttunk bőségesen. Az út majd arra megy amerre mennie kell :(

A vizet azt nagyon sajnálom. Tényleg nagyot lendítene a hegyen.
@Kóstolómester: "(De marhára NEM tetszik a feleslegesen kiéleződött, Zoli és első számú közellenség közötti vita)"

Félreértések elkerülése végett: a vita BZoltán _egy_ konkrét (és egy másik írás kapcsán született) kijelentése kapcsán indult, és nem általános érvényű.
Ezzel pl. maximális mértékben (sőt! sőt...) egyetértek:
"Néha arra gondolok, hogy az összefogásnak nem a fesztiválokon való összeölelkezésben és egymás vállának a puhára való lapogatásában kellene kimerülnie."
Az az egyszerű helyzet, hogy a kultúrországokban (ott, északnyugatabbra) a közpénzeknek max. 15-20%-át lopják el (pályázat, támogatás, metróépítés, bármi).
Nálunk meg ennyi fordítódik/marad meg az eredeti célra. Jó esetben. :)
süti beállítások módosítása