A Törley, a Hungarovin, a György Villa és a Szent István Korona közötti összefüggéseket egyszer már megpróbáltam kibontani, nem kezdek bele még egyszer, akit érdekel, kattintson. Mindig érdekes kérdés, mennyi az a pénz, amiért már iható és élvezhető bort lehet kapni. Tapasztalataim szerint a határ fehérben lentebb van, mint vörösben, de az az igazság, hogy az elmúlt években kicsit elhanyagoltam ezeket a kategóriákat. Ha jobban megnézzük, az 1000 körül c. oldaldobozban is inkább ezer fölötti borok találhatók, és messze nem frissül az a lista annyira, amennyire ildomos lenne. Különös, hogy a borkultúrában úgy-ahogy elmélyedő fogyasztó egy idő után a kevesebb forintot jobban sajnálja elkölteni, mint a többet. Pedig ha kinézünk az elefántcsont torony ablakából, rá kell jönnünk, ennél a szegmensnél fontosabb nincs, mindennek az olcsón jótnál kellene kezdődnie. Mentségemre szóljon, hogy az elmúlt szűk egy évben is igyekeztem nem félreugrani például az Alföld, a portugieser vagy az irsai olivér elől. Ezentúl mindenesetre még nagyobb figyelmet fordítok, ennek jegyében vásároltam nagyjából hatszázért ezt a chardonnay-t a hipermarketben. A sorozatból utoljára kb. három éve ittam valamit – a 2006-os sauvignon blanc ügyesen eljátszotta a szerepét, a merlot kudarcot vallott –, nem volt kérdés, hogy most is fehéret választok. Halvány, tiszta szín, csipetnyi szénsav mutatóba. Intenzív, bodzás-szénás-virágos illat, a chardonnay fajtajellegessége is ott bujkál benne valahol. Ízei korrektek, savai élénkek, moderáltak, gyümölcsössége értékelhető, a hossza nem végtelen. Kellemes reduktív ivóbor, simán teljesíti, amit vállalt, talán többet is. 4 pont. Ennyiért szinte ingyen van.
Szt. István Korona Chardonnay 2009
2010.05.07. 08:00 AG 2.0
23 komment
Címkék: négypontos chardonnay szent istván korona etyek–buda ezer körül
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.05.07. 09:54:05
alkibiadesz.blog.hu/2010/05/06/majusunnep_ujratoltve
e_easy 2010.05.07. 10:11:11
marvin__42 2010.05.07. 10:17:12
Azért jó, hogy vannak ilyen posztok, és fontos ez a kategória.
jeffrey goines 2010.05.07. 10:23:26
Ha bárki kipróbálja, kíváncsi vagyok, hogy egyetért-e velem.
everyonegetsshot 2010.05.07. 10:38:45
lackó 2010.05.07. 10:43:26
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.05.07. 10:49:24
dagatt 2010.05.07. 10:59:37
Valaki ugyanott a Varsányi rozét említette, hogy ízlett neki, kipróbáltam azt is. Annyi pénzért tényleg nem rossz, sőt, ha nem félszáraz lenne (ezt csak otthon vettem észre), még egy-két palacknyit vennék belőle.
"ennél a szegmensnél fontosabb nincs, mindennek az olcsón jótnál kellene kezdődnie" - ezzel mélységesen egyetértek.
Benikuty 2010.05.07. 11:07:32
akimellon 2010.05.07. 11:34:45
Refuse/Resist! 2010.05.07. 12:34:37
Ha normálisan tárolja az ember, simán kibír 1-2 hónapot.
Napkutya 2010.05.07. 13:36:44
Jómagam, a barátaimmal együtt inkább boros vagyok, mint sörös és (lehet köpködni....) szeretem a fröccsöt is!
No mármost, a mi túlélő technikánk (gyanítom a tiétek is) a következő:
1. Megpróbálunk összehozni két-három havonta egy szabad hétvégét. (Családosoknál gyerekre mama vigyáz, nincs beütemezve giga takarítás, függönymosás, stb.)
2. Fogjuk a párunkat, és kiválasztunk egy borvidéket. Jelenlegi a favorit Villány és Szekszárd, sőt, már van pálya is! - de a legjobb buli Hajóson volt (Alföld!!!).
3. Megkóstolunk mindent, ami érdekel. A bort csak MÁSNAP választjuk ki.
4. A lényeg: Megkérdezzük a pincegazdát, mit vigyünk szerinte magunkkal, ha azt akarja, hogy visszajöjjünk. Eddig még mindig bejött!!!
Kiváló borokat találtunk így, és ha az árat nézzük,(Itt a teljes költségről beszélek!)még általában jobban is jártunk, mintha elmennénk egy normális boltba és palackonként vásárolnák Budapesten.
Volt egy kellemes hétvégénk, vettünk bort, -ott, ahova a nagykereskedő talán el sem jut- és összegészében olcsóbban megúsztuk, mintha vakon kipróbáltunk volna egy hétvégi grillezésnél néhány palack másfél-kétrugós bort, ami valahol jó kritikát kapott...
Ami a címadó bort illeti, nekem is bejött. Rizottóhoz (főzni) vettük, és én majszolgattam el a maradékot ebéd előtt. Rendben volt!
Benikuty 2010.05.07. 13:37:20
A Kochnál így néz ki a dolog: fehérek 200, rozé,vörösök 250 pénz. Korrekt borok a mindennapokra:)
daniel_e 2010.05.07. 14:30:06
Viszonylag friss dolog, de mindenképpen megér egy próbát : Jackfall Tótágas 2007
990Ft-ért szerintem kihagyhatatlan!
Cabsav, Franc és Merlot, a Sidewayz-ben biztosan van, máshol nem tudom.
Ha valaki kóstolta, írja meg!!!
muskotály küvé 2010.05.07. 15:23:53
A buddhisták isznak alkoholt? Csak az oldalsó dobozban hirdető buddhista közösségre célzok...
Vagy le akarnak szoktatni? :)
pupa pupánszky 2010.05.07. 15:29:02
Sir Nyű 2010.05.10. 14:44:16
Oenophile 2010.05.12. 08:17:00
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.12. 11:49:39
Próbáld ki a Szent István Pázmándi Cab. S. rozét is! Hasonló ár, verhetetlen best buy rozéban.
kovácspéterke 2010.05.14. 08:13:28
evernever 2010.05.16. 15:46:08
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.17. 10:51:16
dagatt 2010.05.29. 09:28:47
Nem vagyok szárazbor-sznob, egyszerűen nem kedvelem a túlzott édességet a borban (ezért hagy szinte teljesen hidegen az aszú is például). Az egyetlen kivételes eset, ha nassolhatnékom támad, de nem akarok csokit enni. Akkor jöhet valami késői szüretelésű, de közben is az a kellemetlen érzésem van, hogy nő a zsír a derekamon... :)
@Hepci: a nyár folyamán valószínűleg ki fogom próbálni.