Múltkori indexes kérdőívünket igyekszünk a héten feldolgozni, nem egyszerű a helyzet, több mint 13 ezren töltötték ki, időbe-energiába telik a kódolás-dekódolás, kis türelmet kérünk még. Addig is eszembe jutott valami, amiről amúgy polemizáltunk már kommentelgetés közben. Ez az olvasói levél adta az ihletet: "Itt hagytam abba a kérdőív kitöltését! Ha bort iszik, akkor elsősorban milyet? Szárazat-félszárazat. Félédeset-édeset. 1. A kérdezés is szakma, és az újságírás is, de ezt úgysem hiszitek el! 2. Legalább a művelt alkoholistákat megkérdezhettétek volna, hogy van-e különbség a száraz és a félszáraz bor között, ha ti még nem érzitek!" A felkiáltójelek mindig mulattatnak, de ez nem fontos. Két dolog érdekes, az egyik konkrét, a másik általánosabb. Termelők és kereskedők is állítják, ha ott van a címkén a félszáraz jelölés, nehéz eladni a bort. Ha viszont nincs meg az információ, rajonganak a tartalomért a kedves emberek. Különös, milyen központi kérdéssé válik a jóbor-fogyasztás bizonyos szakaszában a cukortartalom. Igen, beletettük a sorba a fenti érdést mi is, noha tisztában vagyok vele, vannak, akik szerint a puszta felvetés is butaság. Csakhogy ne feledjük, projektünk középpontjában nem a kemény mag felkészült tagjai álltak, hanem a szélesebb közönség, amely érdeklődik kedvenc folyadékunk iránt. Sőt az sem mellékes, hogy állandó olvasóim között mekkora azok aránya, akik a bor száraz, és kész alapelv szerint fogyasztanak. Akárhogy is, el kell fogadni, hogy ez a megközelítés meghatározó lehet. Az egész világon az. Más kérdés, hogy célszerű felszólamlani ellene, és nemcsak azért, mert a zseniális Tokaj miatt ez evidens-eminens érdekünk. A borissza ízlésfejlődése egyszerű – már ha megbocsátják az újabb durva szimplifikációt. A saját példámból indulok ki: gyatra háziborokkal kezdtem, amelyek után felüdülést jelentettek a félédes muskotályok és merlot-k, később jöhetett a szárazuralom, végül visszataláltam az édesekhez. Nyilván nem ahhoz a kategóriához, amelynek gyöngyszemeivel szívesen barátkoztam a kezdetekkor. Mai eszemmel azt gondolom, az okosodás értelme eljutni oda, ahol nem számít a cukor. Mindegy, hogy száraz-félszáraz vagy édes-félédes. Ahogy külön-külön semmi más sem számít, az ornamentikát is beleértve – nem véletlenül nem említek számolatlanul leírásaimban illat- és ízjegyeket. Egyensúly és harmónia – ennyi. Megnézem, miből mennyi van a borban, de csak azért, hogy sejtsem, mire számíthatok. Vagyis: a cukor nem ellenségünk, hanem barátunk. A bor fontos alkotóeleme, amely jó esetben nem fed és takar, inkább hozzáad. Kétségtelen, hogy olykor át is verhet, olyan szakértő nincs, aki százból százszor kikóstolja a csalást. Azt azonban remélem, hogy abban a világban, amelyről írni szeretek, száz csalással száz év alatt sem kell találkoznom. Szóval: szárazat vagy édeset?
Szárazat vagy édeset?
2010.05.25. 08:00 AG 2.0
51 komment
Címkék: kérdőív gondolatmenetek
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.25. 08:28:26
Az pedig, hogy elfed... Ha természetes módon maradt benne, akkor kit érdekel? Jó inni? Igen! Akkor meg? :) Bizony, van, hogy nem erjed ki csontszárazra a bor. Ez így van jól!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 08:29:24
Konkrétan 7g/l savval és 9g/l maradékcukorral még száraz a bor, ugyanakkor 8g/l cukorral de csak 5g/l savval már félszáraz.
Ezért marhaság az egész száraz-félszáraz-félédes-édes besorolás. Egyszerűen legyen kötelező feltüntetni a címkére a cukortartalmat, savtartalmat és azt, hogy ezek természetes úton, avagy mesterségesen kerültek a borba.
Nagy kár, hogy nem kevés komoly gazdasági és politikai befolyással rendelkező nagytermelőnek ez nem érdeke és ameddig a törvényhozás úgy működik ahogy, addig esély sincs a változásra.
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25. 08:49:00
Minden nemzet máshogy látja a borfogyasztást, a németeknél az elmúlt évtizedek édesebb kortyokat jelentettek, az angolok általában szárazan szeretik a dolgokat de télen a portói a király.
Nekem is voltak korszakaim, így tömören odaérkeztem, hogy legyen az a bor minőségi (8+) és akkor szívesen megiszom szárazan, félszárazan, édesen, ahogy jön.
Csakhogy az anyagiak általános szűköségge itthon másra készteti a tömeget. Sokan isznak olcsón elkészített, olcsó, cukorral maszkosított borokat mert csak arra telik. Szerintem 15-20 év múlva elérjük Ausztria szintjét fizetésben és elkezdünk rendesen inni, a "Chateau PET" pedig a múlté vagy a hajléktalanoké lesz.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.25. 08:58:59
2010.05.25. 09:17:38
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.25. 09:59:02
Minap este kolbászhoz és zöldpaprikához ittam egy 80 grammos cukrú tokaji küvét. Mert úgy esett jól...
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25. 10:12:16
Félre ne érts.
Már jóideje olvaslak, MINDEN NAP, ami azt illeti. Azért vagyok itt mert rendkivüli jó cikkeket írsz, amit néhányszor ide-oda kapkodó rosszúl megírt írások követnek, mint ez a mai.
Azért kritizállak, mert kedvellek.
Akit nem kedvelek, azokhoz általában semmit sem szólok.
Vannak elvárásaim Albert veled szemben, mert jó vagy.
Mint olvasó, elvárom hogy tartsd a szintet vagy megyek máshová.
Én 7 éve írok borokról és sokszor megkapom a magamét olvasóimtól. Remélem a kritika jobbá tett.
A legélesebb kritika az lesz AG ha nem szólok többé hozzá írásaidhoz. (Még messze van)
ASHGAE 2010.05.25. 10:25:04
Én igen szívesen olvasnám írásaid, merre keressem azokat?
fiatalborivo 2010.05.25. 10:28:31
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25. 10:30:12
fiatalborivo 2010.05.25. 10:30:15
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.25. 10:31:32
az a baj, mesti, hogy amikor elindítottam ezt a blogot, illetve amikor megnyitottam a kommentlehetőséget, akkor nagyon határozottan elhatároztam, hogy azokat az észrevételeket, amelyek nem a tárgyhoz tartoznak, hanem mondjuk engem vagy akár másokat is minősíteni próbálnak, könyörtelenül törölni fogom. persze értem én, hogy te a magad módján mindig jót akarsz, sokkal jobban értem, mint mások, akik türelmetlenek veled, kedvellek is, ahogy mondjuk egy pierre richard-t vagy jacques tatit szokás, de az most már untat és bosszant, hogy mindig azt keresed, milyen hangulatban voltam, amikor egyik-másik bejegyzésemet írtam éppen. szeretnélek lebeszélni erről. előre is köszönöm
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.25. 10:38:52
Akit meg nem lehet egy picit se cukkolni, akkora qrvanagyember és akkora tekintélyt kerített magának, az már régen megsavanyodott. Mint a legutóbbi kadarkánk nyitás után egy héttel.
Kóstolómester (törölt) 2010.05.25. 11:14:00
Az újságírással kapcsolatban viszont fenntartom a véleményem. Kritizálni természetesen ezután is foglak (de kizárólag magánban) és még utoljára szemléltetem hogy mit hiányolok veled kapcsolatban, mikor csúszik nálad a mérce:
Így írtad te:
albertgazda.blog.hu/2010/04/24/a_domaine_weinbachtol_a_chateau_palmerig
És így írta Dagadtos:
alkoholista.blog.hu/2010/05/19/becs_legjobbjai_ii
Tőle kaptam meg amit elvártam szavakban és stilisztikában és az zavart engem, hogy te akár jobban is megírhattad volna, de van úgy hogy egyszerűen nem teszed meg.
Itt van ez a saját blog... a lehetőség óriási...
Nagy szükség van rád mert a magyar nyomtatott borsajtó állóvizében a függtelenek jelentik a legfőbb támpontot, mint amilyen te is vagy.
Minap az egyik legkomolyabb magyar borásszal váltottam levelet, kifejtette hogy ő is szinte naponta olvas téged, annak ellenére, hogy hozzá nem szól.
Csak felfelé AG, csak felfelé...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.25. 12:01:48
igyekszem, mesti, igyekszem, de azért a naprakészségről nem szívesen mondanék le
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.25. 12:09:47
Én jobban szerettem Albert cikkét. Általában jobban kedvelem. Sokkal gyakrabban sugárzik belőle a szeretet és áradó optimizmus. Én sem a precíz leírásért iszom egy bort, hanem az élményért, az érzésért, amit ad. Illyt és ízjegyek nagyon ritkán szerepelnek a leírásaimban. Érzések és benyomások viszont mindig. Szeretem, hogy Albert általában felfele kerekít, még akkor is, amikor csak egy-két korty erejéig érintette meg a bor azt a szintet, pedig egy palacknyit fogyasztott el belőle.
Nincs szándékomban vitát nyitni, de számomra Albert nem borújságíró, hanem egy (számomra) hiteles fogyasztó, aki szereti a bort, és szereti megírni a véleményét, hogy másoknak segítsen. Ez a komment azért született, hogy ebben a megírásban továbbra is támogassam. :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 12:29:11
Albert jól csinálja ezt a blogot. Fogyasztói szájjal kóstol meglehetősen széles portfólióról borokat és hitelesen, kimérten és alapvetően konstruktívan adja vissza azt amit érez. így tovább.
takács bálint - zsebtévé 2010.05.25. 12:49:57
tb - zstv
mossberg operator 2010.05.25. 12:52:32
2010.05.25. 12:55:06
e_easy 2010.05.25. 13:07:04
e_easy 2010.05.25. 13:11:55
lackó 2010.05.25. 13:22:45
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.25. 13:25:47
Benikuty 2010.05.25. 13:53:35
marvin__42 2010.05.25. 14:01:59
A félszáraz kategóriában több a negatív tapasztalatom (pl. fehér Concubina, Nobilis Barakonyi furmint) mint a pozitív (Szászi Kabócások). Ahol gond volt, ott azt érzem, hogy a bor jó, de a maradékcukor nekem bezavar abba, hogy az ízeit élvezzem. Hogy a Kabócásnál pl. miért nem, arról fogalmam sincs...
e_easy 2010.05.25. 14:48:54
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 14:50:41
ASHGAE 2010.05.25. 17:52:51
ezen én is :)
Rambo a CBA-ba jár borért wáháháháhá
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 18:29:20
Benikuty 2010.05.25. 18:33:47
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 18:45:12
Benikuty 2010.05.25. 18:57:31
egyébként a kommented jól példázza, mennyire nem akarod érteni azt, amit a másik ír:)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.25. 19:06:51
Sokfélék vagyunk :) és ez jó is így. De szerintem attól, hogy valaki csak izomdrága és menő borokat iszik és tökéletesen elsajátította a bormédia szóhasználatát attól még nem kell térdre esnünk :)
2010.05.25. 20:36:32
Szegediszomelijé 2010.05.25. 21:04:45
lacibor 2010.05.25. 21:09:53
zoli 2010.05.26. 01:26:52
Az alaptémához: nyilván nem diszkriminál a sokat látott(abb) fogyasztó cukortartalom alapján, de a kérdés feltevésekor, eldöntendő esetben a száraz/félszárazat ikszeli.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.26. 07:26:52
Amúgy igen, rosszul emlékszel, ilyent nem mondtam, bár mondhattam volna. Óriási különbség van valakinek a hozzászólásán nevetni és konkrétan valakit kinevetni. Olyan embert akit személyesen nem ismerek soha nem nevetnék ki. Szerintem sokan vannak itt akik mást adnak elő név és arc nélkül egy internetes fórumon mint a való éltben.
felvetés 2010.05.26. 08:14:40
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.26. 08:43:58
Persze, én nem éltem a nagyüzemi tokajiak korában. :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.26. 09:38:22
2010.05.26. 09:49:36
van, aki szerint a bor színe vörös. mások szerint a vörösbor is csak egy állomás az anyatej és a fehérbor között. stb. stb.
koccintós 2010.05.27. 09:56:38
Hogy a kérdésre válaszolni tudjatok, kóstoljátok meg a Disznókő 2002-es 6 puttyonyos zéta aszúját, a korty lenyelését követő egy percen belül pedig válaszoljatok!
(Mivel legalább két percig az átélt ízorgiától nem fogtok tudni megszólalni, ezért ez nagyjából lefutott meccs...:)
Ha valaki hasonlót mond szárazban, örökbe fogadom!!!
kifli 2010.05.27. 10:39:02
Kóstolómester (törölt) 2010.05.27. 13:10:40
kifli 2010.05.27. 16:47:35
lackó 2010.05.27. 17:12:14
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.29. 11:08:14
Hát, kedves Albert, már bennem is felmerült korábban, hogy megjegyezem, miszerint te a poszt megírása előtt ittál :)
...de mégsem tettem.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.29. 11:38:28
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.29. 12:33:47
Ekkor jutott eszembe, hogy én csak a "szerintem te már megint ittál" sort tudnám - nem túl szárnyalóan - hozzáfűzni.
De majd igyekszem legközelebb bevágni alulra az előzményeket, úgy tán érthetőbb.