HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Tóth István Bikavér Válogatás 2003

2010.08.31. 08:00 AG 2.0

Az egyszer már megidézett nagyszabású ivászatnak Tóth István volt a vitathatatlan sztárja. Egyikünk három jól megőrzött palackkal készült az eseményre, másikunk hozzátett még egyet spontán, de nemcsak a mennyiség, a minőség tekintetében is tündökölt az egri mester. Sokat gondolkodtam azon, mely borának jusson címszereplői státus, háromból bármelyik megérdemelte volna a kiemelést. Ezek szépen egymás után megugrották a hétpontos lécet, egy maradt alatta csak: az 1999-es válogatott bikavér e példánya sajnos fáradtnak tűnt; ha biztos is, hogy nem olyan régen indult el lefelé a lejtőn, élvezeti értékei meg sem közelítették a többiekéit. Aki olvassa a blogomat, tudja, nem vagyok fenntartások nélküli híve a kékfrankosoknak. Egyszerűen nem szeretem a savhangsúlyos vörösöket. Ha azonban mindenki olyan borokat készítene ebből a mások szerint sokra hivatott fajtából, mint Tóth, sosem kellene panaszkodnom. A 2003-as és a 2000-es egedhegyiek hibátlan fűszeres-gyümölcsös-érett-harmonikus izgalmaikkal mindannyiunkat lehengereltek. Hét- és tízéves korukra fittyet hányva villogtak, az öregedés leghalványabb jeleit sem lehetett tetten érni bennük. 7 pont és 7 pont – ami annak fényében külön is értékelendő, hogy a 2003-ast kétezer forintért lehet megvásárolni itt. Nem értem, hogy az ördögbe nem fogyott el réges-régen. A legendás, számtalanszor magasra emelt 2003-as bikavér-válogatás persze ezeken is túltett, összetettebbnek, színesebbnek találtuk, közel járt a nyolcashoz. Maradok a 7 pontnál mégis, hadd legyen meg a szerencseszám az összesítésben. Tóth István munkásságát mindig nagyra értékeltem. Az utóbbi években mintha kevesebb szó esne róla – pedig aki ennyire életre való és hosszú életű borokat készít, annak ott kellene lennie a közvetlen élmezőnyben. Fenemód kíváncsi vagyok, mit tudnak majd a 2006-osok – még csak a franc volt meg – és a 2007-esek.

57 komment

Címkék: 2003 eger 2000 kékfrankos bikavér hétpontos tóth istván

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A 2003-as KF tényleg nagyon jó bor és jó vétel.
Tegnap az Tscoban 1.3e-ért találtam Toth István Bikavér Superior 2005-öst. Nem tudom országos-e, vagy csak lokális, de az is jó vétel.

tb - zstv
hehe, én meg pont találtam egy ilyen bikát a hűtőben.. :)
@Parci: már nem is nagyon kell hűteni :)
@muskotály küvé: no, azt ne is mondd, ha ilyen marad az idő, akkor a 2009-es borok marha drágák lesznek... :(
"Nem értem, hogy az ördögbe nem fogyott el"

Talán úgy, hogy nincs mindenkinek 2ezer forintja borra.
@Tóth Ferenc: ez kétségtelenül így van, azonban nem is "mindenkinek" kell megvennie, hanem a borkedvelőknek. az általuk tipikusan vásárolt borok között pedig ez nem drága, sőt. "gondolom" erre célzott AG.
@Tóth Ferenc: Kedves Ferenc, én nagy barátja vagyok az alföldi boroknak. Akkor is az voltam, amikor Ön tf1 néven, aktív borászként, volt szíves engem borkereskedőnek titulálni. "Valami borkereskedő hívott"...emlékszik?:)
Megkockáztatom, hogy Tóth István csúcskategóriás borai értékükben kevesebbe kerülnek, mint némely száz hektár körüli birtokos, tömegbort termelő alföldi gazda termékei.
Kérem, kóstoljon össze egy Tóth István (alap)kékfrankost egy Frittmann csúccsal, az áraikat is összevetve, aztán térjünk vissza az ügyre.
Arra is kíváncsi lennék, hogy az a kékfrankos, ami a kecskeméti lehajtónál járva telefonban egyeztetve lédig 400, mitől lesz Soltvadkertre érve 600/liter.
bocs az offért!
@Parci: Tiszta sor, én is megadok 2ezer pénzt egy TI borért, de belőlünk van nagyon kevés. Sokan ennyi pénzért 5-6 órát dolgoznak. Róluk beszéltem.
És ők is szívesen innának TI minőségű bort.
@Tóth Ferenc: kissé elkalandoztam, de három kérdőjel elég fölényes.
@Tóth Ferenc: az kimaradt, hogy nálam is az ünnepek bora.
@Tóth Ferenc: AG - gondolom - azt nem érti, hogy a hozzánk hasonlók miért nem szippantották még fel a készletet. én mindenesetre most csökkentettem eggyel, ne féljen a 2003-as bika egyedül, biztos ami tuti. :)
Tóth Ferenc,

Ez azért nagyon nem ilyen fekete vagy fehér. Nagyon sok, Tóth Istvánnál több nagyságrenddel nagyobb borászat van, ami messze nem hoz ilyen átlagszínvonalat és ennek ellenére sokkal drágábban eladja a borait.

A Tóth István vörösök szerintem is a legjobb vörös vételek itthon, már sok éve.
@Tóth Ferenc: ...de TI borát megvehették volna pár év alatt azok, akik a Monarchiában vásárolnak, csak mást bort veszek. (Ezek jellemzően nem az általad említett emberek, azt gondolom a Monarchia kínálata alapján.) AG 2.0 azon csodálkozik, hogy ezek az vásárlók még miért nem fogyasztották el a készletet (pedig még jó ár-érték arányt is jelent a betévedők számára - teszem hozzá én).

Ezúton tájékoztatom, hogy a közönség megkérdezésének lehetőségét ellőtte, de maradt még egy felezője, eldöntendő kérdésekhez, további szövegértelmezési kérdésekhez pedig akár fel is hívhatja valamelyik ismerősét.

Benikuty kommentjét pedig már ki sem merném fejteni, azt hiszem, hogy vagy könnyen félreérthető, vagy könnyen csúnya anyázás lehet belőle, szóval szerintem ne itt folytassátok le azt a vitát, hogy ki mennyiért adja oda az előre leegyeztetett árhoz képest a portékáját.
Elgondolkodott már valaki a blogolvasók és borblogolók közül, hogy arányaiban mennyi bort pusztítanak el az ilyen kifinomult "szakértők", mint mi?
Halkan mondom: kurva keveset. Így aztán nem csak TI boraiból akad eladó/elfekvő, hanem a nála jóval többet píárolt nevek, sőt, a legkézművesebb kézművesek nedűiből is...
@Szomjas Gödény: Vagyishogy érthető legyek, én úgy gondolom, hogy szoktam tudni, mit csinálok, azaz ha a kommentjeimben szövegértelmezési problémákat vél felfedezni a nyájas olvasó, akkor megkockáztatom azt a kijelentést, hogy a hiba nem az én készülékemben van. A tévedés jogát fenntartom.

*ismét legyint*
@Hepci: 2000 ft-ért illett volna elfogynia. nem értem, hogy mit nem ért ezen senki. :) jó, oké, mondjuk nem tudom, hogy mennyi készült belőle, de valami azt súgja, hogy nem tízezres nagyságrend. 2003 meg elég rég volt.
Beszéljünk világosan. A Monarchia kurva szarul menedzseli Tóth Istvánt. Ennyi.
@Benikuty: A Frittmann selection vs. alap TI kékfrankos megállapításoddal nem értek egyet.
A kommented további része meg nem tartozik rám/ránk.

Ugyanakkor az is igaz, ha visszaolvas a kedves borblog/borírás olvasó, hogy TI legutoljára 2007-ben volt felkapva. Utána "elfelejtődött". Gondolom majd erre sorsra jut jónéhány most még épp kedvenc borász is. Mondjuk részben ilyen az élet maga (néha el-el tűnnek barátaink, de jönnek újabbak helyettük), de olykor kicsit furcsa.
@Hepci: kivancsi lennek nehany ezzel kapcsolatos szamra. ez a kerdes mindig felmerul bennem mikor a hazai borfogyasztas/borhelyzet a tema.

A magam reszerol nem ismertem a Toth Istvan borait egeszen tegnap estig :)
Tóth István boraival kezdődött el a borfanatizmusom, azóta is őrízgetek egy palack Bikavér Válogatást tőle. Vörösben nagyon az élen van Egerben.
@Tóth Ferenc: Nem akarnálak bántani, de ha minden boros fórumon támdsz mindenkit aki nem csak Ft-os bort iszik, az bennem visszatetszést kelt.
@Parci: szombaton eszembe jutott, tulajdonképpen minek dugdostuk a vörösöket hűtőládába, mire sorra kerültek, kellően lehűvösödtek volna az asztalon is :)
@Tóth Ferenc: a többi borral való összehasonlítástól eltekintve, 2 ezer forint úgy nominálisan egyáltalán nem magas ár egy jó vörösborért. Az, hogy ilyen árkategóriájú borra a legtöbb embernek úgymond nincs pénze (ami azért a legtöbb esetben inkább értékrend, mint objektív korlát kérdése; 2 ezer forint egy mozijegy ára is lehet), inkább 4-5 ezres kategóriűtól érvényes.
@muskotály küvé: gondolom óvtuk őket a kinti hidegtől. :)
kiváncsi leszek a 2006,2007-es TI borokra. 2003-as évjáratig jobban láttam mi történik a borokkal, házasításokkal. érdekes lesz.
@shiraz: a 2006-os CF szerintem tök rendben van. mást még nem kóstoltam.
@muskotály küvé: ne haragudj, de az átlagvásárló számára 1000 Ft a lélektani határ. Van aki 1500-ig is elmerészkedik.
Ez akkor is így van, ha tudja 2000 Ft-ért akár jobb bort is kaphat.
És az átlagvásárló évente egyszersem jár borboltban.
Vissza az alaptémához: valóban a korábbi 3500 Ft-os árához képest jó vételnek számít a bor. És a 2006-os Cabernet Franc-ja is rendben van.
@loading: nem akarok leragadni a témánál, itt egy borboltról és az ő közönségükről volt szó...
@loading: de könyörgöm, "kit érdekel" az átlagvásárló egy hardcore borblogon..? gasztro blogon sem nyögi be az ember, hogy a nagy magyar átlag párizsit vesz a tescóban, és a gresham palota elé sem megyünk el tüntetni, mert többet laktunk kollégiumban. vagy komolyan az összes boros blogon a 6-800 ft-os folyóborokat kéne tesztelni kizárólag? a totalcar se teszteljen többet új audit, csak 10 éves használt opeleket?

2000 ft-ért ez a bor olcsó. ez nincs ellentmondásban azzal, hogy az emberiség felének 300 ft-ért is megfizethetetlenül drága volna, sajnos.
@Parci: Akkor kéretik ezt komolyan venni más alkalommal és más borblogon is. Pl. ha a magyar borkultúráról megy a téma. Köszönöm.
Másrészt "miért nem fogyott el" kérdés még nyitott: Szerintem pont a "hardcore közönség" találta drágának a bort az eredeti 3500 Ft-os árért.
Btw: a pincénél 2000-ért lehet(ett) kapni.
@muskotály küvé: Bocs, csak szeretnéd, de valójában nem. :)
@loading: most nem teljesen követlek, nem értem, mire célzol, de amit fent leírtam, azt így gondolom bármilyen közegben. (azaz: borblogon nem az átlag borfogyasztónak ír az ember)
@loading: a btw kapcsán kérdezném én is, hogy ezt tényleg 3500-ért adták? emlékeim szerint én is a vettema pincénél is, de a monarchiánál vagy vmelyik áruházban is, de tuti nem adtam sosem 2500-nál többet érte.
@vörös és fehér: annyi volt a posztban linkelt borboltban. A normál, nem válogatás ment 2000 Ft körül.
@Parci: Két külön dologról beszélünk, mert közben témát váltottál. :) Az eredeti felvetett kérdésre - "miért nem fogyott el a bor" - egyik válasz volt, hogy többeknek még 2000 Ft is sok egy borért, akármilyen jó is. Ebből lett némi "kavarodás". Ugyan fel-felröppent egy-egy gondolat, hogy miért nem fogyott el, de vissza-visszatért a fogyasztó lélektani árhatára. Amelynek utolsó darabjára reagáltam, mely után ledorgálsz.
Mint korábban is írtam, a bor eredeti ára (már vagy 5 éve - a korábbi évjáratok esetében is) 3500 Ft körül mozgott. Lehet többeknek volt a következő gondolata: Egri Bikavér, 3500 Ft, közel ismeretlen/nem trendi termelő -> inkább valami más.
@loading: bocsánat, hogy beleszólok, de asszem, az a gond, hogy mindenki más a kékfrankosról beszél, te pedig a bikavérről
@loading: közben AG megválaszolta.

annyit tennék hozzá, h dorgáltalak le (semmiképpen nem állt szándékomban), csak őszintén nem értettem az egész átlagfogyasztós vonalat (amit Tóth Ferenc dobott be amúgy, inkább neki kellett volna címeznem másodszor is valószínűleg).
@AG 2.0: Így van. Nekem összefolyt a kettő. Sorry.
@Parci: :)
@Parci: akkor jó :) a házasítások mikéntje is érdekelni fog
Nem hiszem, hogy különösebben nagy jelentőséget kellene tulajdonítani annak, hogy egy termelő régebbi évjárata még kapható.
Messzemenő következtetéseket pedig a legteljesebb mértékben értelmetlen levonni.

Az, hogy egy prémium kategóriás 1500-3500 forintos bor mennyire fogy az elsősorban nem az ár függvénye, hanem annak, hogy a kereskedő mennyire teszi magát oda és mennyire foglalkozik az adott tétellel.

A kereskedő nem biztos, hogy gyorsan túl akar adni minden boron. Mondjuk azért mert jónak tartja, hogy egy régebbi évjáratot még elő tud rántani a hűvösből ha arra kerül sor és amúgy is van az a termelőtől ugyanazon fajtából újabb évjáratú bor amivel tudja hozni a forgalmat.

A lényeg röviden az, hogy egy relatíve drága bort is el lehet adni gyorsan és egy besztbáj boron is lehet üldögélni évekig. A különbség az csak az, hogy a kereskedő mit akar és mire képes.
@benchmade:
Kíváncsi lennék, Te hány palack Tóth István bort vásároltál a Monarchiánál az elmúlt években? Vagy esetleg Istvánnál Egerben?
Csak hogy tisztázzuk a dolgokat:
1.István borai ott vannak minden komolyabb borfesztiválon, ahol kiállítunk, folyamatosan lehet kóstolni őket, nincs háttérbe szorítva a Mester.
2.István borai elérhetőek a hiperekben is
3. Rajtatok, fogyasztókon múlik elsősorban, hogy egy adott termelő bora illetve évjárata milyen gyorsan fogy el.
Mindenki csak fikáz meg fanyalog, de nem vásárol.
Elmegyünk egy jó kis szervezett kóstolóra, megkóstolgatjuk a termelők borait, majd egy hónap múlva egy másik szervezett kóstolón megismételjük, aztán jönnek ismét az új kóstolók.
Megbeszéljük az amúgy mindig ugyanazzal a közönséggel a terroiristenek legújabb áldozati bárányait, megveregetjük egymás vállát hogy mi aztán milyen szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk, aztán hazamegyünk és szépeket álmodunk a legmenőbb termelőkről amint amforából öntik a szánkba a legcsodásabb nedűket. Aztán másnap felébredünk és kezdődik minden elölről. Csak egyet felejtünk el. Vásárolni a borokból.
Mi lenne, ha egyszer vennénk is pl. egy karton Tóth István bort? Vannak már 6-os kartonok is, még csak 12 palackot sem kell venni. Ennek biztosan István is és a kereskedő is nagyon örülne! Az aki kurva szarul menedzseli István borait.
Üdv:
Ferriolo
@Ferraiolo: Szerintem a jelenlegi piaci versenyhelyzetben messze nem elég az, hogy egy bor csak "ott van" valahol. Az, hogy a jó bornak nem kell cégér manapság már nem igaz. Kóstolóeseteket, borvacsorákat, pincelátogatásokat és borász-fogyasztó találkozókat kell szervezni.

Túl sok termelő követi el azt a hibát, hogy megcsinálja a tényleg nagyon frankó bort aztán elégedetten kiül a pinceajtó elé és várja a fogyasztókat és a kereskedőket. Bár valóban voltak idők amikor ez így ment, de sajnos azok az idők már nagyon elmúltak.

Ezért továbbra is azt tartom, hogy a termelőnek az elsődleges feladata jó bor elkészítése után, hogy megtalálja azokat a kereskedőket akik hatékonyan tudják és akarják is képviselni a boraikat.
@Ferraiolo: pár éve egyébként pontosan ezt csináltam volna, vettem volna egy nagykartonnyit belőle. azóta arra jutottam, hogy 2, maximum 3 palacknál többet szinte semmiből sem veszek, egész egyszerűen azért, mert annyi pazar bor és pincészet van, akkora az igazán szép kínálat (és ezen felül az is gyorsan változik, hogy épp mit keresek egy borban), hogy nem fogyna el.

tényleg nehéz ügy lehet az értékesítés manapság, az izgalmas kínálat ugyanis nagyobb és szerteágazóbb, mint valaha. (szemétből is még több van, de akik boros blogokon élnek, úgy is kb. képben vannak)
@Parci: igaz, de ezzel együtt nem bánom, hogy a 2000-s kékfrankosból tucatot vettem, amiből egy hiányzik. Dehogy hiányzik:) Jó volt inni!:))
@Benikuty: nekem is vannak régebbi tételeim még dögivel, és őszintén szólva nem bánnám, ha T.I. 2000-es KF-ok volnának... :)
@Parci: Ha reája szomjazol István bátyám 2000-s kékfrankosára, egy szavadba kerül, és részed lesz benne:)
@Benikuty: jó, akkor ne szarozzunk: reája szomjazom. :D mikor/hol? :D (valamit biztos találunk az én hűtőmben is... ;))
@Parci: ha megyek haza Egerbe, hozok fel néhány palackot, aztán megbeszéljük:)
@Ferraiolo:

kedves ferraiolo,

csak azért szólok hozzá, mert most épp kiült a döbbenet az arcomon, amikor megnéztem az egyik hiper / egri borvidék ajánlatát (Tóth I, Egri Korona, Hungarovin)
tudod, ez is hozzátartozik ahhoz, hogyan gazdálkodik egy kereskedő a portfóliójával
Örömmel jelentem, hogy a 99-s évjáratú bikavérnek kutya baja. Él és virul, teljesen rendben van, tudja azt, amit ifjabb testvérei. Két palacknyi a bizonyíték, így inkább felfüggesztem az egy hete kezdett "felivási" kampányt.
A gyenge tételért elnézést, nagyon bánt a dolog.
Ráadásul kékfrankos akció van a Monarchiánál, TIKF03-mal, pl. Hö.
süti beállítások módosítása