HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Öt bor az Öreghegy Szőlőbirtoktól

2010.09.08. 08:00 AG 2.0

A keceli–hajósi központú Öreghegy Szőlőbirtokról egyszer már írtam, a nagyméretű alföldi pincészet kunleányát kóstoltam meg és elemezgettem. Nemrégiben egy komplett hatos karton keveredett el hozzám, öt boron túlvagyok, a rozé még nem volt meg, hamarosan csapra verem azt is. Ennyi talán már elég ahhoz, hogy megállapítsam: számon tartandó borászatot hozott össze az a bizonyos 104 termelő. A birtoknak egyébként – mint az iménti linkre kattintva kiderülhetett – saját honlapja is van már, de azt nem állíthatom, hogy rengeteg ott az érdemi információ. Ennek következtében egyelőre nem tudom, hogy a jellemzően hajós–bajaiként jelölt, OEM minősítésű borok miért nem évjáratosak, meg azt sem, hogy mennyibe kerülnének, ha eljutnának valamely kereskedés polcaira. A színvonaluktól ott lenne a helyük az érdeklődés homlokterében, az ötös fogat összes darabja visszakézből elpáholta azt a bizonyos kunleányt, simán beleillenek az alföldi elit derékhadába. Mind szárazak, korrektek, alacsony alkoholokkal, kidolgozott részletekkel, egyensúllyal. A fehérek kevésbé izgalmasak – legnagyobb borvidékünkön ez általában fordítva szokott lenni –, a vörösök színesebbek, barátságosabbak. A pinot gris-vel és a sauvignon blanc-nal sincs gond, ha több frissességet mutatnának, nem kellene azon morfondíroznom, megérdemlik-e a 4 pontot. Ahogy a Duna kékfrankos esetében nem is kell. Filigrán, de finoman fűszeres, élénk, de nem savanyú. A két cabernet – mondhatni természetesen – többre képes ennél. A franc és a sauvignon színe mély rubin, illatuk gyümölcsösen tartalmas, szinte sűrű, testük közepes, ízeikben rétegek vannak, lecsengésük rendezett. A franc melegebb, a sauvignon hűvösebb, mindkettő hibátlan a kategóriájában. Utóbbi kapaszkodik az 5 pontos magasságokért, előbbi könnyedén eléri ezt a szintet. Ha ezer forint körül-alatt lenne az áruk – biztos ott van valahol –, fényes karriert érdemelnének.

89 komment

Címkék: alföld négypontos ötpontos kékfrankos cabernet franc sauvignon blanc cabernet sauvignon pinot gris öreghegy szőlőbirtok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az OEM borokon a címkézésre vonatkozó szabályozás szerint nem kötelező feltűntetni az évjáratot. Az évjárat természetsen választható meghatározó jelölés. Az évjáratmegjelölés csak akkor használható, ha a must (beleértve ebbez esetlegesen használt sűrítményt is) legalább 85%-a ugyanabból az évjáratból származik.
@BZoltan: Ez mióta van így, azt tudod? Vagy sosem volt kötelező az évjárat feltüntetése, csak én gondoltam úgy?
Az Öreghegy borokat készíti a Lalá néven az Indexen kommentelő borász [jellegzetes mondása: -(hihi)]?
Arról lehet tudni valamit hogy a 104 gazda milyen módon állt össze? Van egy pincetulaj és beszállítanak neki szerződésszerűen vagy valódi szövetkezetet alapítottak vagy hogy történt. Honlapon nem találtam semmit, tud erről valaki valamit?
@Szomjas Gödény: Az aktuális szabályzatot én 2009 novemberében kaptam meg és ha jól értettem akkor a tavalyi borokat már e szerint kell címkézni. Korábban is valami hasonló volt, esetleg a százalékok voltak eltérőek. De pontosan nem emlékszem, mert amint megjött az új szabály azonnal elfelejtettem a korábbit :)

Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy ha egy boron nincs évjáratmegjelölés akkor azt én évjáratházasításnak veszem.
@BZoltan: Leginkább én is. Viszont csak 1,5 éve kezdett feltűnni, hogy találkozok olyan palackokkal, amin nincs évjáratmegjelölés. Ráadásul nem is számomra ismeretlen termelőktől. Szóval ez új dolog volt, azt gondoltam mondjuk még 2 éve sem volt egyáltalán engedélyezett.

De hogy a cikkhez is szóljak, nekem még mindig nem egyértelmű, hogy egy tetszőleges hazai cabernet-nek többre hivatottnak / képesnek kell lennie egy kékfrankosnál. Sokszor valszeg a kékfrankost venném le a polcról, mert úgy érezném , hogy csökkentem a mellényúlás esélyét.

...és persze örvendetes, hogy becsületes borokat talál AG arrafelé is, meg hírt is ad róluk. Ahhoz képest, hogy jó 10 éve, szegedi éveim alatt mennyire kimagaslott Hajós és Baja az Alföld boraiból, mostanra valahogy eltűntek a ködben...
Nagyon OFFFFF: Meglepődtem Albert hogy politikáról is írsz(bár nem vagyok nagy index olvasó). Gratula a cikkhez.

Nem linkelem, nem ide tartozik aki akarja megtalálja.
Most, hogy ezt elolvastam, megyek, veszek egy alföldi Koccintóst. Egészségünkre!
Kösz a figyelem felkeltésért! Mivel sűrűn előfordulok Kecel-Jánoshalma vonalon, feltétlen benézek.
Bár a 104 beszállító nekem egy kicsit soknak tűnik a minőség egyenletessége szempontjából...
@fiatalborivo: -Valódi termelő csoport, 110-nél több, különböző tulajdonrészű taggal. Ötszázharminc hektár szőlőterület,Hajós, Kecel, Császártöltés, Soltvadkert, Nemesnádudvar, Bócsa határában, harmincnál több szőlőfajta. A pincét 2008 novemberében adták át, bekerülési klt-sége 1,4 MRD forint, melyből 0,4 MRD forint AVOP. A többit a gazdák adták össze. Harmincötezer hl KOR tároló+erjesztőtér. Palackozás, folyóbor értékesítés elsősorban exportra.
@lacibor: ezek már érdemi információk, köszönet.
Igazi nagyipari borászatról beszélhetünk tehát, pincészetről szerintem semmiképp. haha.
@lacibor: ez most invitáció?(haha)
@Benikuty: -Igen, ha eljössz, megbeszéljük.
@lacibor: az bizony jó lesz. (hihi-haha)
Egyébként arra jártam szombaton, csak nem volt időm boros kitérőt tenni.
@lacibor: igen. Ezt vedd fenyegetésnek, mert az alföldi borok ügye nékem szívügyem. A feleségem keceli lány:)
@lacibor: Nagyon jó kezdeményezésnek tartom az ilyen termelői csoportot, akkor is ha csak azt nézem, hogy így 110 családnak és környezetüknek van biztosítva a munkájuk-megélhetésük, ráadásul ehhez még az is hozzájön, hogy jó minőségű és relative olcsó borokat tudtok készíteni, akkor pláne az a véleményem, hogy ez a pince kitörési példaként állítható az alföldi borászat elé.(van más is, de az alföldön ez volna a leginkább járható út)
Tehát csak így tovább és sok sikert!
A borokat még nem kóstoltam, így kénytelen vagyok gazda véleményére alapozni :) de ha arra gondolok, hogy az alkeszok egy Font rozéra is 4 pontot adtak, akkor egészen jó boraitok lehetnek :)

Az "elsősorban exportra" elszólásod pedig egy kicsit elszomorító, mert azt a következtetést lehet belőle levonni, hogy belföldön nemigen van igény az ilyen borokra, ez csak erősíti azt a véleményemet, hogy a belföldi fogyasztók két táborra szakadtak: az egyik az übersznob társaság, akik az agyonsztárolt borászok elképesztően túlárazott borait isszák(művalkesz), a másiknak minden mindegy csak olcsó legyen. Remélem, hogy ez változni fog....
@Tóth Ferenc: azt azért ne felejtsük el, ha el is fogadjuk a meglátásod, két "táborról" aligha beszélhetünk, mivel az egyik a kettő közül (naponta-nyitok-egy-mátéküvét) aligha tesz ki többet pár tizedszázaléknál a magyar borfogyasztókon belül.
@Tóth Ferenc: Ez a modell szerintem nemcsak az alföldi boroknak, hanem úgy általában a magyar bornak az egyetlen kitörési pontja.

A kulcs egyértelműen ott van, hogy a szőlőt megtermelő gazdának közvetlenül érdekeltnek kell lennie abban, hogy jó bor készüljön az alapanyagból amit szüretel.
@BZoltan: @Tóth Ferenc: @lacibor: Csak erősen tudok bólogatni, egyetértek abban hogy ez a fajta termelői összefogás jól működő modell lehetne és abban is hogy 200 szőlővel foglalkozó gazdát lehet találni szinte minden szőlővel foglalkozó faluban, így a magyar bor szempontjából nem csak az alföldön,de minden egyes borvidéken lehetne ilyen jellegű termelői kört kialakítani. Az egyetlen számomra fura dolog, hogy az 1 milliárd forintos része a dolognak amit 200 gazda dobott össze az fejenként 5 milliót jelent. Igen persze különböző a tulajdonrész, de akkor is 2-3 millió is soknak tűnik. Vagy volt 3 befektető, aki 300-300 millát beadott és a töbiek adták össze a maradék 100at?
@fiatalborivo: bocs a 200at elnéztem, ha 110en dobták össze akkor fejenként 9 millára jön ki a történet????
@fiatalborivo: Ha elkezded összeszámolni akkor nagyon hamar kijön ám, hogy egy szőlősgazdának 10 milliónál jóval többe kerülne, ha saját pincét, pincetechnológiát, palackozót, palacktárolót és infrastruktúrát kellene kiépíteni önállóan.
@BZoltan: Nem szóltam semmit, nem vettem figyelembe hogy a 110 gazdára 530 hektár jut. Ha egy gazdának van 5 hektárnyi szőlője akkor van 10 millája is, én kisebb méretekben gondolkodtam.
@fiatalborivo: -Igen, volt aki egy-két millióval, volt aki ötvennel.
@Tóth Ferenc: "elsősorban exportra" Az Öreghegy - a Kunleány OFJ kivételével - csak minőségi bort hozhat forgalomba. Erre adták a támogatást. Arra nincs se pénzünk, se kedvünk, hogy a multikat kenőpénzzel tömjük - csak a lehetőségért - a kisebb láncokhoz meg kicsit sok a borunk.(hihi) Gondolj a Boranalra. Az ő borát sem látod belföldön. Meg azután nagyon fiatalok vagyunk, nem ismernek.(még)
@lacibor: Nem baj, jól van ez így, az a lényeg, hogy minden évben kiürüljön a pince :) ha exportra, hát oda.
A magyar fogyasztó meg majdcsak rájön arra, hogy van bor a lőrén túl is
@lacibor: Megkérdezhetem, hogy az Öreghegy pincészetben alkalmaztok-e mustjavító technikákat és édesítetek-e bármilyen módszerrel bort?

Az is érdekelne, hogy egy ilyen szövetkezet jellegű modellben a termelők hogyan vannak motiválva a minőségi szőlő termelésében? Van-e megszabott szőlészeti technológai? Elő van-e esetleg írva a metszésmód, növényvédelem? Vannak-e tiltott dolgok mint például a vegyszeres növényvédelem vagy vegyszeres rovarírás?
@Tóth Ferenc: "ez csak erősíti azt a véleményemet, hogy a belföldi fogyasztók két táborra szakadtak: az egyik az übersznob társaság, akik az agyonsztárolt borászok elképesztően túlárazott borait isszák (művalkesz), a másiknak minden mindegy csak olcsó legyen."

jájjj...
@Tóth Ferenc: ez így erős, meg nem igaz. Pont itt van ez a bejegyzés is. Meg szerintem vagyunk még így egy páran, akkor most melyik táborban vagyunk?
@lackó: Igen, erős, és ez az én véleményem, de nem is kötelező egyetérteni vele.
@AG 2.0: Rég leszoktam arról, hogy bárkit minősítsek. Mindenki megteszi azt saját maga
@Tóth Ferenc:

na, ezt a témát alighanem lezárhatjuk. mondjuk elindítani sem volt sok értelme :)
Eztet most jól kibeszéltétek. És a haza se derült fényre. :)
@Tóth Ferenc:
na jó, jó...és még azt sem mondom, hogy nincs igazad, hogy van két ilyen kategória, de akkor csak ez van és semmi más, vagy van az "egyéb" halmaz is? Vagy esetleg van egy madám küvié?

@AG 2.0: hirtelen lesz ez, elvarratlan szálak vannak. Vagy nem is lehet elvarrni?

A szőlő érne, az eső meg esik, esik és esik...
@lacibor: BZoltan felvetése engem is érdekelne, mondjuk olyan 10 oldal terjedelemben. Felkereshetlek egy interview erejéig?
harmadik halmaz elemeként: olcsón/jót:) megyek, veszek, iszom:)
Útba esik hála Istennek.
@BZoltan: -Igen. A mustjavítás száraz cukrozással nincs kizárva, bár tavaly és tavalyelőtt csak bérfeldolgozott(a bor a termelő tulajdona, bármikor értékesítheti, csak fizesse meg a költségeket) tételeket javítottunk. Használok tannint, fajélesztőt, tápsót, hűtve-irányított erjesztést. A két félédes borunkhoz saját sűrített mustot használok.
Mivel az Öreghegy csak úgy kapott támogatást, ha minőségi borkészítést vállalt fel, a gazdák is(java része)kénytelen AKG rendszerben termelni. Bár az idén...
A valamilyen okból(fajta, temésmennyiség)asztali kategóriájú szőlőt is feldolgozzuk(tudásunk szerint a legjobban)vagy bérben, vagy egy másik erre a célra alakított Kft tulajdonaként.
@lacibor: A társaság végezett vagy végeztetett olyan gazdasági felmérést, hogy szigorúbb szőlészeti technológia mellett milyen költségtöbblettel és milyen mennyiségi kompromisszummal lehetne olyan minőségű alapanyagot szüretelni, hogy ne legyen szükség utólagos javításra?

Értelemszerűen nem arra gondolok, hogy bárki feketeöves szakember kapásból rámondja, hogy áááá úgy nem lehet, hanem korrekt számítások alapján megmutatni, hogy ennyiből lehetne ilyen alapanyagot előállítani.

Arra például gondoltatok, hogy abból az 500 hektárból 10-20 hektáron néhány olyan gazdával megegyezve aki erre alkalmas és hajlandó kipróbáljátok a minőségibb alapanyagot eredményező technológiát?

Értelemszerűen nem várom el pont tőled, hogy hétfőn amikor bemész a munkahelyedre akkor az asztalra csapsz és elveted a pancsolást :) Téged erre képeztek, ebben dolgoztál vélhetőleg nem keveset és ezért fizetnek most is.

De szerintem még neked is érdekes lenne kipróbálni milyen az amikor sikeres és nyereséges piaci terméket hoztok létre pancsolás nélkül.
@Tóth Ferenc: Hát igen , sajnos. Száraz bort mustsürítménnyel édesíteni bizony pancsolás :( ahogy a must cukrozása, tanninozása is az. Nem ítélem el azt aki mégis él ezekkel a törvényes módszerekkel, de sajnálom, hogy az így készült szeszes italok is ugyanazon a polcon, ugyanazon termékcsoportban versenyeznek a különbségről mit sem sejtő fogyasztó kegyeiért mint azok borok amik alkoholtartalma és maradékcukra természetes forrásból származik.
@lacibor: megjöttek a hitelesség bajnokai, mint alább olvasható.
Láttam én már karón varjút.
Mi van akkor, ha valaki egyszerre cuccoz és figyeli a holdjárást? Az a biopancsoló?
@BZoltan: na, az azért természetes forrás/anyag. talán szerencsésebb úgy fogalmazni, hogy nem a tőkékről származik.
Ma egyébként, ha jól látom (pl. Danone, abcúg és fuck off), az a tendencia, hogy a mindenféle egyéb, de természetes eredetű szarral "dúsított" termékekre bazi betűkkel rányomják, hogy "MESTERSÉGES ADALÉKOT NEM TARTALMAZ". A szerény szellemi képességű fogyasztó meg boldog, mert mindössze kígyóbőr-őrleménnyel sűrítették be a "joghurtját". Muhaha.
@Benikuty: alább=fentebb. hülye eb:)
@Hepci: Szerintem teljesen egyéni megítélés kérdése, hogy kinek mi a természetes és kinek mi az elfogadható.

Nem hiszem, hogy a jelenlegi problémára az lenne a megoldás, hogy keresztes hadjáratba kezdünk a pancsolás ellen.

Én csak azt szeretném, ha a fogyasztók megértenék, hogy a bor készítése során ezer alkalommal kerül a termelő döntés elé, hogy az olcsóbb, biztosabb, kiszámíthatóbb, de mindenképpen minőségi és eredetiségi kompromisszumot jelentő utat választja, vagy pedig a munkaerőigényesebb, drágább, kockázatosabb, de mindenképpen magasabb minőséget és az eredetiség örömét eredményezőt.

Én annak örülnék szívből ha az ilyen kompromisszumokról nyíltan és egyenesen beszélnek mindenki és nem menne a gigawattos vetítés és kamillázás.

Az Öreghegy weboldalán ott áll, hogy "a megtermelt kiváló minõségû szõlõkbõl" kiváló minõségû borok készülnek.

Nos, a legnagyobb tisztelettel szerintem az a szőlő amit sűrítményezni, cukrozni, savpótolni kell az jónak, elfogadhatónak mondható...de kiválló minőségűnek azért kicsit túlzás lenne.

Ennyire legyen már jelentése a szavaknak.
@Benikuty: jajj, ne már! voltam BZoltánéknál, láttam eleget, TUDOM, hogy amit és ahogy csinálnak, az példaértékű. lehet Zolit szekálni a fáradhatatlan vitastílusáért, de a boraik gyönyörűek, mindennemű maszek-matekot nélkülöznek, tiszták, finomak. szóval tudom, láttam, hogy nem csak a "szája jár", be is tartja, amit másokon számon kér.
@Parci: (és egyébként szerintem épp maximálisan igaza is van abban, amit ír...)
@BZoltan: valószínűleg megoldaná a problémát, ha a szóban forgó beavatkozásokat (mustcukrozás, sűrítményezés, tannin, savmanipulálás, chips, stb. = a beltartalom kémiai megváltoztatása) fel kellene tüntetni a palackon. Talán ezt még ki lehetne lobbizni, csak kérdés, van-e értelme. Hiszen van egy csomó jó törvény is kis hazánkban, amit képtelenség betartatni, így aztán csak lebegnek a semmiben.
Kérdés, a felsorolt beavatkozások mindegyikét ki tudná ellenőrizni/kiszűrni a mostani totálkorrupt/ostoba rendszerben, vagy egyáltalán, egy jobb rendszerben? Feltehetőleg némelyik módszer visszafogott alkalmazása a termékből ki se mutatható.
@Hepci: Meglepően sok minden kimutatható a megfelelő laboratóriumi eszközökkel.
De én nem is az előíró-ellenőrző-büntető rendszerekben bízok az élet más területén sem.

Sokkal nagyobb erőt érzek a fogyasztói tudatosságban, elvárásokban és a termelői közösségekben. Ameddig ezen területeken nincsen fejlődés addig a vasalt bakancs és a gumibot is hasztalan.

Alaphangon működő hegyközségek kellenének. Az ültetvényekben nincsen titok. Ha látom, hogy egy gazda 3-4kg-ra ereszti el a terhelést és már 17-18 mustfokkal lekapkodja a termést és tavasszal már piacon van a félédes borával akkor nem kell csúcstechnikás labor, hogy pontosan tudható legyen, hogy pancsolt a bor.

Kezdetnek simán elég lenne ha hegyközségi szinten korlátozva lenne a tőketerhelés és az ész nélküli növényvédelem no meg a vegyszeres rovar és gyomirtás. Ezek pont olyan dolgok amiknek az ellenőrzése röhejesen egyszerű.
@BZoltan: na őszintén, te el tudsz képzelni valami objektív és befolyásolhatatlan mérési eljárást, amikor már ott tart a világ, hogy egy nemi erőszakot se lehet bizonyítani a bíróságon, mert minden "szakértő" mást állapít meg és ezt megtehetik a szakértői státuszuk elvesztése nélkül?
Amíg a pórnép nagy tömege olcsó szart kíván venni mindenből, olcsó szar hodályokban, addig lesz, aki az olcsó szart megtermeli.
Azt meg mikor fogjátok elérni legalább azon a kicsi hegyen, hogy másfél kilónál több szőlő ne legyen egy tőkén? Pedig ott lehetne, a Somló igazán nem tömegigényeket elégít ki, még az ottani leggagyibb kivitelben se.
@Hepci: Persze, hogy el tudok képzelni. Ilyen rendszer működik Európa több nagy presztízsű borvidékén.
Azt persze én sem állítom, hogy a jelenlegi magyar agráradminisztráció személyzete lenne erre alkalmas. Nyilván nem az. Ezért is szoktam mondani, hogy hegyközségestől azok minden gittegyletén át az egész adminisztrációig mindenkit el kellene zavarni és tiszta alapokról újra építeni az egész rendszert.

A Somlón pedig nagyon nem abba az irányba mennek a dolgok, hogy ne az olcsó tömegigényeket szolgálnák ki sokan. Látod, már syrah rozénk is van :(
Változás a Somlón akkor lesz, ha a nagyok is rájönnek, hogy csak a kompromisszummentes minőségnek van jövője.
egy kis pozitív gondolkodás sokat segít
@Hepci: @BZoltan:

a kreinbacher rozé mit tesz tönkre? tényleg csak kíváncsiságból kérdezem, pont azért, mert nem értem. az a benyomásom, hogy több különféle téma keveredett itten össze. persze lehet, hogy minden mindennel összefügg..........
@AG 2.0: Semmit nem tesz tönkre. Somlói illetve Nagy-Somlói borként kékszőlőből készült bort nem lehet forgalomba hozni. A törvény az törvény. A kérdéses bor nyilván nagyon finom balatoni tájbor, de nem somlói. Bevallom nekem nem esik jól, hogy a kereskedő a Somlói borok között listázza és Somlói borként dicséri.

Igen, minden mindennel összefügg.
@BZoltan: -Bizony próbáltunk. Így született meg a száz-száz hl-nyi kézzel szüretelt Cabernet franc és Kékfrankos. Természetesen ezek is technósan.(hihi)
@lacibor: Öröm ezt hallani :) Kívánok ezeknek a tételeknek akkora sikert, hogy idővel egyre nagyobb arányban tudjatok ilyen borokat készíteni.

A kézi szüret például munkát ad ami ugye jó dolog.
@Tóth Ferenc:

Szerintem ez azért nem teljesen így van. Egy teljesen valódi példa. Aldebrőn van a Tóth és Tóth pince, kb 50 hektár, kommersz de profi módszerek (értsd: mindenhol rajta van min. 2, de jellemzően sokkal inkább 3-4 kg szőlő a tőkékeken, de mindent odafigyeléssel, tudatosan csinálnak, maga az ültetvény is nagyon szép, ápolt).

Az eredmény szerintem tiszta ízű, szerethető, egyszerű de jó borok, 4-5 pont környékén, ha te viszel edényt, 300 fortintért litere.

Na most jön a lényeg. kb 5 éve találkoztam velük először, akkoriban indultak, és mindenhol kerestek piacokat, sokszor dömpingáron kellett a világ minden tájára is szállítaniuk.
Tavaly újra elmentem, és csodák csodájára azt mondta a tulaj, hogy már egyáltalán nincsenek eladási gondjaik, és mind belföldre adják el a bort, és nem is multikba. Több mint a fele helyben fogy el (gáznyomásos inoxtartályokból kimérve)!!!A másik elég meg főleg Kelet-Magyarországon és az Alföldön kocsmákba és kis boltokba terítik. Ez összesen kb félmillió liter bor.

Őszintén szólva én is csodálkoztam, és nagyon örültem, hogy ezt hallom, de hát azért vannak néha ilyen pozitív történések.

A sznobságról meg zárt fogyasztói kasztokról szóló teóriáid pedig szerintem teljesen alaptalanok (amellett hogy sértőek), szerintem a fiatalabb generációkban egyre több a nyitottság, akik direkt örülnek minden egyes újonnan megjelenő, de valami nagyon jót és különlegeset mutató pincének.

Már egyszer fölhoztam neked pár éve Köpcös példáját, na szerinted akkor az ő sztorija miről szól? Az ő borait mitől szerette meg az "übersznob társaság"? Talán nem esetleg azért, mert teljesen máshogy áll a szőlészkedéshez és a pincemunkákhoz is, mint a nagy átlag a környékén?

pinotnoir 777, egy holdkóros idióta aki grankrü besorolásról álmodozik (szerintem a boristenek fórumon nekem szántad ezt a titulust)

ps: ez a fenti címkézésed is mutatja, milyen egyszerűsítő, sértő lózungokkal állsz a legtöbb dologhoz a vitákban.

ps2: éljenek a korrekt, tisztességes és olcsó borok! Ha tehetném se innék minden nap különleges, drága borokat. Lottónyertesként is tutira vennék frankó kis olaszrizlinget meg kékfrankost Józsi bácsitól a hegyen, 300 forintért literét! Vagy éppen Tóth és Tóth-tól Aldebrőről.
@pinotnoir_777: (ez a "holdkóros idióta" qrva jó borokat csinál ám ;], T.F. pedig láthatóan magára maradt a véleményével, szóval fel ne vedd!)
@pinotnoir_777: :) Annak ellenére, hogy mostanában Bujdosó folyó pinot noirt, rozét, szürkehavert iszom háromszázért, érdekelne a Tóthék elérhetősége. Kérlek, írd meg!
@Benikuty: merlot az a pinot noir, lüke bolhás:)
@Parci: ne exponáld magad az mellett, akinek a pince kulcsa a zsebében van. szerintem.
@Benikuty: Akkor nem értem kinek és miért írtad az előzőt. De mindegy is :)
@Tóth Ferenc: Bővebben:
Örülök és gratulálok Tóth és Tóth sikereinek(csak így tovább), de azért hadd hívjam fel a figyelmedet egy apróságra: Aldebrő. Nem alföld. Ha én azokba a boltokba, ahova ők szállítanak, odaviszek egy ugyanolyan minőségű, ugyanolyan becsületes bort ugyanannyiért, a kutya sem veszi meg. Mert alföldi "tablettás". Nüansznyi különbség, ugye? De a fafejekbe ez annyira belevésődött, hogy ennek megváltozásához egy generációváltás nem elég.

ps. nem "holdkóros idiótáztalak"
Az meg nem érdekel, milyen bélyeget ragasztasz rám.
@Tóth Ferenc: Illetve ez a bélyegzés inkább téged minősít
@Benikuty: ööö... asszem akkor félreértettelek. :)
Tóth Ferenc,

Szerintem Aldebrőnek sincs nagyságrenddel jobb híre, mint az Alföldnek. Ami van, azt Tóthék érték el (meg talán Varsányiék) az elmúlt 5-10 év kemény munkájával. Mert a korábbi évtizedek félédes debrői hárslevelűje nem egy jó hívószó...

Ja tényleg igazad van, csak álmodozónak írtál le aki megmosolyogtató.

Nekem az Alföldről Köpcös és Maurer Oszkár jelenti a pozitív modellt, és szerintem pár év alatt igen komoly sikereket értek el, működik a dolog.

Szerintem a kínálaton is múlik azért a dolog. Évek óta az a véleményem, hogyha a polcokon a 800-1000 forintos kategóriában legalább 70%-os eséllyel tisztességes, hiba nélküli borok lennének (most ezt 5%körülire saccolom a legjobb esetben), akkor sokkal több ember szokna rá a jó borokra, mondjuk a sörről. NAGYON kevés olyan nagy cég van, mint a Tóthék.

Benikuty: Tóthék: 37/480-231, amúgy a falu főutcáján egy szépen felújított parasztházban vannak.
@AG 2.0: köszönöm.
@pinotnoir_777: Neked is. Varsányi ugye Verpelét? Ott jártam, de nem estem hasra.
@pinotnoir_777: az "álmodozó" és a "holdkóros idióta" között jelentős különbség van. Szemantikailag.
Szerintem lehet úgy is savazni egymást, hogy legalább nem hazugságot ad az ember a másik szájába...
@Benikuty: nem ittál eleget (hogy hasra ess). A négylábúak egyébként is stabilabbak, meg mélyebb a súlypont... :)
Btw, a Varsányi cég olyan "iható, mindennapokra vacsorához" típusú borokat készít. Néhány boruk besztbáj (rozé mindig), néhány okés (olaszrizling), a nehezebb műfajokban (pinó) meg alig érik el az iható szintet.
@Hepci: szerintem meg igazából le kellene zárni ezeket az unalomig megfutott, ismétlődő, és már elsőre is fölösleges köröket. magamat is beleértve, igyekszem így cselekedni a jövőben.
@Parci: nézd, én roppant simulékony vagyok, mint már sokszor kiderült... :)
Ők meg azt csinálnak egymással, amit akarnak. Csak bizonyos játékszabályokat illik betartani, akár bjútiful frendsipről, akár permanens cinkelésről van szó...
@Hepci: helyén tudom én a Varsányit kezelni, és Téged is. Remélem én is viselhető vagyok, aztán megyek főzni...
@Tóth Ferenc: -Bevésődött bizony. Meg aztán az emberek hatvan százaléka félédes, édes bort iszik.(most nem vitatkozom senkivel, hogy ez pancs-e avagy sem, jogszerű borra gondolok) Nem is hajlandóak mást. Némelyiket rá sem bírom beszélni, hogy kóstoljon meg egy szárazat. Pláne vöröset. Na ezek az édeset-ivó sznobok meg lúzerek. Mert, hogy szerintem ilyenek is vannak. Az isten sem tántorítja el őket a ettől a szokásuktól. Én sem. Készítek félédes fehéret, meg még vöröset is, bár magam nem fogyasztom. Szakmai érdeklődésből viszont minden elém kerülőt megkóstolok. Sőt, ha ízlik...
@lacibor: Ó, ezek az édesborivól azonnal leszoknának az édesborokról, ha csak természtes édesbort lehetne kapni és azt csak azon az áron amibe egy ilyen kerül.

Ugyanis annak az édesborivó 60%-nak a 99%-a csak és kizárólag édesített bort iszik és csak 1% iszik természetes édesbort. De lehet, hogy optimista vagyok ezzel az egy százalékkal :(

Szerinted ebből a 60%-ból hányan tudják, hogy nem édesbor az amit isznak, hanem édesített szárazbor?

Mi lenne ha őszinték lennénk velük és azt mondanánk neki, hogy vegye meg a szárazbort és cukrozza fel magának olyan édesre amilyen édesen szereti. Pont mint a kávát és a teát. Hiszen jelenleg is ezt issza, csak most a termelő édesít helyette, a vevő meg megveszi az illuzót, hogy édesbort iszik.
@BZoltan: do it yourself cukrozás, ez teccik.
Az egyebeket is csinálhatná maga a fogyasztó, csipetnyi tannin, pár csepp sav, aztán belógatná a csipszet, mint a teába... :)
@Hepci: érted, lehetne venni ugyanúgy ilyen filtereket.. aki a húzós tannint szereti csipetnyi fahéjjal, olyat, aki inkább az édes-mazsolás irányba menne, olyat. és lenne a boltban "nyers fehér" és "nyers vörös" bor, fasza flakonokban, 150 ft / liter áron. zsír! :)
süti beállítások módosítása