A keceli–hajósi központú Öreghegy Szőlőbirtokról egyszer már írtam, a nagyméretű alföldi pincészet kunleányát kóstoltam meg és elemezgettem. Nemrégiben egy komplett hatos karton keveredett el hozzám, öt boron túlvagyok, a rozé még nem volt meg, hamarosan csapra verem azt is. Ennyi talán már elég ahhoz, hogy megállapítsam: számon tartandó borászatot hozott össze az a bizonyos 104 termelő. A birtoknak egyébként – mint az iménti linkre kattintva kiderülhetett – saját honlapja is van már, de azt nem állíthatom, hogy rengeteg ott az érdemi információ. Ennek következtében egyelőre nem tudom, hogy a jellemzően hajós–bajaiként jelölt, OEM minősítésű borok miért nem évjáratosak, meg azt sem, hogy mennyibe kerülnének, ha eljutnának valamely kereskedés polcaira. A színvonaluktól ott lenne a helyük az érdeklődés homlokterében, az ötös fogat összes darabja visszakézből elpáholta azt a bizonyos kunleányt, simán beleillenek az alföldi elit derékhadába. Mind szárazak, korrektek, alacsony alkoholokkal, kidolgozott részletekkel, egyensúllyal. A fehérek kevésbé izgalmasak – legnagyobb borvidékünkön ez általában fordítva szokott lenni –, a vörösök színesebbek, barátságosabbak. A pinot gris-vel és a sauvignon blanc-nal sincs gond, ha több frissességet mutatnának, nem kellene azon morfondíroznom, megérdemlik-e a 4 pontot. Ahogy a Duna kékfrankos esetében nem is kell. Filigrán, de finoman fűszeres, élénk, de nem savanyú. A két cabernet – mondhatni természetesen – többre képes ennél. A franc és a sauvignon színe mély rubin, illatuk gyümölcsösen tartalmas, szinte sűrű, testük közepes, ízeikben rétegek vannak, lecsengésük rendezett. A franc melegebb, a sauvignon hűvösebb, mindkettő hibátlan a kategóriájában. Utóbbi kapaszkodik az 5 pontos magasságokért, előbbi könnyedén eléri ezt a szintet. Ha ezer forint körül-alatt lenne az áruk – biztos ott van valahol –, fényes karriert érdemelnének.
Öt bor az Öreghegy Szőlőbirtoktól
2010.09.08. 08:00 AG 2.0
89 komment
Címkék: alföld négypontos ötpontos kékfrankos cabernet franc sauvignon blanc cabernet sauvignon pinot gris öreghegy szőlőbirtok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.08. 08:55:14
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.08. 09:09:58
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 10:01:54
fiatalborivo 2010.09.08. 11:20:19
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.08. 12:03:50
Én mindenesetre úgy vagyok vele, hogy ha egy boron nincs évjáratmegjelölés akkor azt én évjáratházasításnak veszem.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.09.08. 16:05:35
De hogy a cikkhez is szóljak, nekem még mindig nem egyértelmű, hogy egy tetszőleges hazai cabernet-nek többre hivatottnak / képesnek kell lennie egy kékfrankosnál. Sokszor valszeg a kékfrankost venném le a polcról, mert úgy érezném , hogy csökkentem a mellényúlás esélyét.
...és persze örvendetes, hogy becsületes borokat talál AG arrafelé is, meg hírt is ad róluk. Ahhoz képest, hogy jó 10 éve, szegedi éveim alatt mennyire kimagaslott Hajós és Baja az Alföld boraiból, mostanra valahogy eltűntek a ködben...
fiatalborivo 2010.09.08. 16:19:33
Nem linkelem, nem ide tartozik aki akarja megtalálja.
pupa pupánszky 2010.09.08. 16:35:49
kételkendő 2010.09.08. 16:55:44
Benikuty 2010.09.08. 17:09:29
Bár a 104 beszállító nekem egy kicsit soknak tűnik a minőség egyenletessége szempontjából...
lacibor 2010.09.08. 19:24:30
lacibor 2010.09.08. 19:29:27
lacibor 2010.09.08. 19:36:45
Benikuty 2010.09.08. 19:39:49
Igazi nagyipari borászatról beszélhetünk tehát, pincészetről szerintem semmiképp. haha.
Benikuty 2010.09.08. 19:41:06
lacibor 2010.09.08. 20:12:56
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 20:33:12
Egyébként arra jártam szombaton, csak nem volt időm boros kitérőt tenni.
Benikuty 2010.09.08. 20:49:27
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.09. 07:13:13
Tehát csak így tovább és sok sikert!
A borokat még nem kóstoltam, így kénytelen vagyok gazda véleményére alapozni :) de ha arra gondolok, hogy az alkeszok egy Font rozéra is 4 pontot adtak, akkor egészen jó boraitok lehetnek :)
Az "elsősorban exportra" elszólásod pedig egy kicsit elszomorító, mert azt a következtetést lehet belőle levonni, hogy belföldön nemigen van igény az ilyen borokra, ez csak erősíti azt a véleményemet, hogy a belföldi fogyasztók két táborra szakadtak: az egyik az übersznob társaság, akik az agyonsztárolt borászok elképesztően túlárazott borait isszák(művalkesz), a másiknak minden mindegy csak olcsó legyen. Remélem, hogy ez változni fog....
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.09. 09:23:26
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.09. 11:57:28
A kulcs egyértelműen ott van, hogy a szőlőt megtermelő gazdának közvetlenül érdekeltnek kell lennie abban, hogy jó bor készüljön az alapanyagból amit szüretel.
fiatalborivo 2010.09.09. 13:53:26
fiatalborivo 2010.09.09. 13:54:34
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.09. 16:03:15
fiatalborivo 2010.09.09. 19:48:28
lacibor 2010.09.09. 22:16:14
lacibor 2010.09.09. 22:30:05
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.10. 07:15:12
A magyar fogyasztó meg majdcsak rájön arra, hogy van bor a lőrén túl is
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.10. 07:47:59
Az is érdekelne, hogy egy ilyen szövetkezet jellegű modellben a termelők hogyan vannak motiválva a minőségi szőlő termelésében? Van-e megszabott szőlészeti technológai? Elő van-e esetleg írva a metszésmód, növényvédelem? Vannak-e tiltott dolgok mint például a vegyszeres növényvédelem vagy vegyszeres rovarírás?
2010.09.10. 08:40:16
jájjj...
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.10. 09:12:21
lackó 2010.09.10. 11:56:05
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.10. 12:12:26
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.09.10. 12:14:42
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.10. 12:26:21
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.09.10. 12:29:21
na, ezt a témát alighanem lezárhatjuk. mondjuk elindítani sem volt sok értelme :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.10. 13:43:54
lackó 2010.09.10. 14:04:57
na jó, jó...és még azt sem mondom, hogy nincs igazad, hogy van két ilyen kategória, de akkor csak ez van és semmi más, vagy van az "egyéb" halmaz is? Vagy esetleg van egy madám küvié?
@AG 2.0: hirtelen lesz ez, elvarratlan szálak vannak. Vagy nem is lehet elvarrni?
A szőlő érne, az eső meg esik, esik és esik...
fiatalborivo 2010.09.10. 14:23:45
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.10. 15:19:25
lackó 2010.09.10. 15:55:05
Benikuty 2010.09.10. 17:59:17
Útba esik hála Istennek.
lacibor 2010.09.10. 20:37:45
Mivel az Öreghegy csak úgy kapott támogatást, ha minőségi borkészítést vállalt fel, a gazdák is(java része)kénytelen AKG rendszerben termelni. Bár az idén...
A valamilyen okból(fajta, temésmennyiség)asztali kategóriájú szőlőt is feldolgozzuk(tudásunk szerint a legjobban)vagy bérben, vagy egy másik erre a célra alakított Kft tulajdonaként.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.11. 06:28:42
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 08:48:55
Értelemszerűen nem arra gondolok, hogy bárki feketeöves szakember kapásból rámondja, hogy áááá úgy nem lehet, hanem korrekt számítások alapján megmutatni, hogy ennyiből lehetne ilyen alapanyagot előállítani.
Arra például gondoltatok, hogy abból az 500 hektárból 10-20 hektáron néhány olyan gazdával megegyezve aki erre alkalmas és hajlandó kipróbáljátok a minőségibb alapanyagot eredményező technológiát?
Értelemszerűen nem várom el pont tőled, hogy hétfőn amikor bemész a munkahelyedre akkor az asztalra csapsz és elveted a pancsolást :) Téged erre képeztek, ebben dolgoztál vélhetőleg nem keveset és ezért fizetnek most is.
De szerintem még neked is érdekes lenne kipróbálni milyen az amikor sikeres és nyereséges piaci terméket hoztok létre pancsolás nélkül.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 08:51:54
Benikuty 2010.09.11. 11:47:30
Láttam én már karón varjút.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 12:11:28
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 12:15:48
Ma egyébként, ha jól látom (pl. Danone, abcúg és fuck off), az a tendencia, hogy a mindenféle egyéb, de természetes eredetű szarral "dúsított" termékekre bazi betűkkel rányomják, hogy "MESTERSÉGES ADALÉKOT NEM TARTALMAZ". A szerény szellemi képességű fogyasztó meg boldog, mert mindössze kígyóbőr-őrleménnyel sűrítették be a "joghurtját". Muhaha.
Benikuty 2010.09.11. 12:16:07
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.11. 12:34:17
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 12:39:07
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 12:46:37
Nem hiszem, hogy a jelenlegi problémára az lenne a megoldás, hogy keresztes hadjáratba kezdünk a pancsolás ellen.
Én csak azt szeretném, ha a fogyasztók megértenék, hogy a bor készítése során ezer alkalommal kerül a termelő döntés elé, hogy az olcsóbb, biztosabb, kiszámíthatóbb, de mindenképpen minőségi és eredetiségi kompromisszumot jelentő utat választja, vagy pedig a munkaerőigényesebb, drágább, kockázatosabb, de mindenképpen magasabb minőséget és az eredetiség örömét eredményezőt.
Én annak örülnék szívből ha az ilyen kompromisszumokról nyíltan és egyenesen beszélnek mindenki és nem menne a gigawattos vetítés és kamillázás.
Az Öreghegy weboldalán ott áll, hogy "a megtermelt kiváló minõségû szõlõkbõl" kiváló minõségû borok készülnek.
Nos, a legnagyobb tisztelettel szerintem az a szőlő amit sűrítményezni, cukrozni, savpótolni kell az jónak, elfogadhatónak mondható...de kiválló minőségűnek azért kicsit túlzás lenne.
Ennyire legyen már jelentése a szavaknak.
2010.09.11. 13:01:54
2010.09.11. 13:02:40
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 13:23:06
Kérdés, a felsorolt beavatkozások mindegyikét ki tudná ellenőrizni/kiszűrni a mostani totálkorrupt/ostoba rendszerben, vagy egyáltalán, egy jobb rendszerben? Feltehetőleg némelyik módszer visszafogott alkalmazása a termékből ki se mutatható.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 13:36:53
De én nem is az előíró-ellenőrző-büntető rendszerekben bízok az élet más területén sem.
Sokkal nagyobb erőt érzek a fogyasztói tudatosságban, elvárásokban és a termelői közösségekben. Ameddig ezen területeken nincsen fejlődés addig a vasalt bakancs és a gumibot is hasztalan.
Alaphangon működő hegyközségek kellenének. Az ültetvényekben nincsen titok. Ha látom, hogy egy gazda 3-4kg-ra ereszti el a terhelést és már 17-18 mustfokkal lekapkodja a termést és tavasszal már piacon van a félédes borával akkor nem kell csúcstechnikás labor, hogy pontosan tudható legyen, hogy pancsolt a bor.
Kezdetnek simán elég lenne ha hegyközségi szinten korlátozva lenne a tőketerhelés és az ész nélküli növényvédelem no meg a vegyszeres rovar és gyomirtás. Ezek pont olyan dolgok amiknek az ellenőrzése röhejesen egyszerű.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 14:29:02
Amíg a pórnép nagy tömege olcsó szart kíván venni mindenből, olcsó szar hodályokban, addig lesz, aki az olcsó szart megtermeli.
Azt meg mikor fogjátok elérni legalább azon a kicsi hegyen, hogy másfél kilónál több szőlő ne legyen egy tőkén? Pedig ott lehetne, a Somló igazán nem tömegigényeket elégít ki, még az ottani leggagyibb kivitelben se.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 15:17:44
Azt persze én sem állítom, hogy a jelenlegi magyar agráradminisztráció személyzete lenne erre alkalmas. Nyilván nem az. Ezért is szoktam mondani, hogy hegyközségestől azok minden gittegyletén át az egész adminisztrációig mindenkit el kellene zavarni és tiszta alapokról újra építeni az egész rendszert.
A Somlón pedig nagyon nem abba az irányba mennek a dolgok, hogy ne az olcsó tömegigényeket szolgálnák ki sokan. Látod, már syrah rozénk is van :(
Változás a Somlón akkor lesz, ha a nagyok is rájönnek, hogy csak a kompromisszummentes minőségnek van jövője.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.11. 15:53:36
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 16:02:39
shiraz 2010.09.11. 16:03:22
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.09.11. 16:25:18
a kreinbacher rozé mit tesz tönkre? tényleg csak kíváncsiságból kérdezem, pont azért, mert nem értem. az a benyomásom, hogy több különféle téma keveredett itten össze. persze lehet, hogy minden mindennel összefügg..........
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 16:41:03
Igen, minden mindennel összefügg.
lacibor 2010.09.11. 17:40:02
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.11. 18:25:41
A kézi szüret például munkát ad ami ugye jó dolog.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.09.11. 19:08:27
Szerintem ez azért nem teljesen így van. Egy teljesen valódi példa. Aldebrőn van a Tóth és Tóth pince, kb 50 hektár, kommersz de profi módszerek (értsd: mindenhol rajta van min. 2, de jellemzően sokkal inkább 3-4 kg szőlő a tőkékeken, de mindent odafigyeléssel, tudatosan csinálnak, maga az ültetvény is nagyon szép, ápolt).
Az eredmény szerintem tiszta ízű, szerethető, egyszerű de jó borok, 4-5 pont környékén, ha te viszel edényt, 300 fortintért litere.
Na most jön a lényeg. kb 5 éve találkoztam velük először, akkoriban indultak, és mindenhol kerestek piacokat, sokszor dömpingáron kellett a világ minden tájára is szállítaniuk.
Tavaly újra elmentem, és csodák csodájára azt mondta a tulaj, hogy már egyáltalán nincsenek eladási gondjaik, és mind belföldre adják el a bort, és nem is multikba. Több mint a fele helyben fogy el (gáznyomásos inoxtartályokból kimérve)!!!A másik elég meg főleg Kelet-Magyarországon és az Alföldön kocsmákba és kis boltokba terítik. Ez összesen kb félmillió liter bor.
Őszintén szólva én is csodálkoztam, és nagyon örültem, hogy ezt hallom, de hát azért vannak néha ilyen pozitív történések.
A sznobságról meg zárt fogyasztói kasztokról szóló teóriáid pedig szerintem teljesen alaptalanok (amellett hogy sértőek), szerintem a fiatalabb generációkban egyre több a nyitottság, akik direkt örülnek minden egyes újonnan megjelenő, de valami nagyon jót és különlegeset mutató pincének.
Már egyszer fölhoztam neked pár éve Köpcös példáját, na szerinted akkor az ő sztorija miről szól? Az ő borait mitől szerette meg az "übersznob társaság"? Talán nem esetleg azért, mert teljesen máshogy áll a szőlészkedéshez és a pincemunkákhoz is, mint a nagy átlag a környékén?
pinotnoir 777, egy holdkóros idióta aki grankrü besorolásról álmodozik (szerintem a boristenek fórumon nekem szántad ezt a titulust)
ps: ez a fenti címkézésed is mutatja, milyen egyszerűsítő, sértő lózungokkal állsz a legtöbb dologhoz a vitákban.
ps2: éljenek a korrekt, tisztességes és olcsó borok! Ha tehetném se innék minden nap különleges, drága borokat. Lottónyertesként is tutira vennék frankó kis olaszrizlinget meg kékfrankost Józsi bácsitól a hegyen, 300 forintért literét! Vagy éppen Tóth és Tóth-tól Aldebrőről.
2010.09.11. 19:54:45
Benikuty 2010.09.11. 21:33:58
Benikuty 2010.09.11. 21:41:07
Benikuty 2010.09.11. 22:03:25
Benikuty 2010.09.11. 22:17:40
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.12. 06:54:19
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.12. 06:57:16
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.12. 07:32:28
Örülök és gratulálok Tóth és Tóth sikereinek(csak így tovább), de azért hadd hívjam fel a figyelmedet egy apróságra: Aldebrő. Nem alföld. Ha én azokba a boltokba, ahova ők szállítanak, odaviszek egy ugyanolyan minőségű, ugyanolyan becsületes bort ugyanannyiért, a kutya sem veszi meg. Mert alföldi "tablettás". Nüansznyi különbség, ugye? De a fafejekbe ez annyira belevésődött, hogy ennek megváltozásához egy generációváltás nem elég.
ps. nem "holdkóros idiótáztalak"
Az meg nem érdekel, milyen bélyeget ragasztasz rám.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.09.12. 07:33:15
2010.09.12. 08:25:48
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.09.12. 08:44:48
Szerintem Aldebrőnek sincs nagyságrenddel jobb híre, mint az Alföldnek. Ami van, azt Tóthék érték el (meg talán Varsányiék) az elmúlt 5-10 év kemény munkájával. Mert a korábbi évtizedek félédes debrői hárslevelűje nem egy jó hívószó...
Ja tényleg igazad van, csak álmodozónak írtál le aki megmosolyogtató.
Nekem az Alföldről Köpcös és Maurer Oszkár jelenti a pozitív modellt, és szerintem pár év alatt igen komoly sikereket értek el, működik a dolog.
Szerintem a kínálaton is múlik azért a dolog. Évek óta az a véleményem, hogyha a polcokon a 800-1000 forintos kategóriában legalább 70%-os eséllyel tisztességes, hiba nélküli borok lennének (most ezt 5%körülire saccolom a legjobb esetben), akkor sokkal több ember szokna rá a jó borokra, mondjuk a sörről. NAGYON kevés olyan nagy cég van, mint a Tóthék.
Benikuty: Tóthék: 37/480-231, amúgy a falu főutcáján egy szépen felújított parasztházban vannak.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.09.12. 08:49:52
tóthéstóthról:
albertgazda.blog.hu/2010/05/12/toth_es_toth_debroi_pinot_noir_2006
albertgazda.blog.hu/2009/12/01/toth_es_toth_debroi_harslevelu_2007
Benikuty 2010.09.12. 10:50:45
@pinotnoir_777: Neked is. Varsányi ugye Verpelét? Ott jártam, de nem estem hasra.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.12. 11:27:40
Szerintem lehet úgy is savazni egymást, hogy legalább nem hazugságot ad az ember a másik szájába...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.12. 11:31:56
Btw, a Varsányi cég olyan "iható, mindennapokra vacsorához" típusú borokat készít. Néhány boruk besztbáj (rozé mindig), néhány okés (olaszrizling), a nehezebb műfajokban (pinó) meg alig érik el az iható szintet.
2010.09.12. 11:32:58
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.12. 11:37:36
Ők meg azt csinálnak egymással, amit akarnak. Csak bizonyos játékszabályokat illik betartani, akár bjútiful frendsipről, akár permanens cinkelésről van szó...
Benikuty 2010.09.12. 11:50:18
lacibor 2010.09.12. 22:05:44
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.13. 06:12:34
Ugyanis annak az édesborivó 60%-nak a 99%-a csak és kizárólag édesített bort iszik és csak 1% iszik természetes édesbort. De lehet, hogy optimista vagyok ezzel az egy százalékkal :(
Szerinted ebből a 60%-ból hányan tudják, hogy nem édesbor az amit isznak, hanem édesített szárazbor?
Mi lenne ha őszinték lennénk velük és azt mondanánk neki, hogy vegye meg a szárazbort és cukrozza fel magának olyan édesre amilyen édesen szereti. Pont mint a kávát és a teát. Hiszen jelenleg is ezt issza, csak most a termelő édesít helyette, a vevő meg megveszi az illuzót, hogy édesbort iszik.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.13. 10:46:42
Az egyebeket is csinálhatná maga a fogyasztó, csipetnyi tannin, pár csepp sav, aztán belógatná a csipszet, mint a teába... :)
2010.09.13. 15:27:41