HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jásdi István és Hamvas Béla

2010.10.28. 09:00 AG 2.0

Elképesztő mennyiségű pocsék és felesleges kötet jelenik meg a borkönyvpiacon, nem véletlen, hogy ritkán foglalkozom ilyesmivel, pedig affinitásom is lenne hozzá. De vannak kivételek, mostanában került a boltokba Jásdi István Szerenád a szőlőben c. írása, 180 oldalon, kemény borítóval, amelyben nemcsak azt meséli el, hogyan lett belőle borosgazda túl az ötvenen – nem kis részben véletlenül –, hanem Csopak és környéke történelmében is elmerül alaposan. Akik esetleg olvasták Indexen publikált jegyzeteit, tudhatják, Jásdi jól bánik a magyar nyelvvel, és szellemileg sem a felszínt szokása karcolgatni, ajánlom tehát a Szerenádot mindenkinek szeretettel, egy jó csopaki áráért hozzáférhető, oda lehet tenni a polcra a többi négy-öt mellé, amelyeket az elmúlt években érdemes volt megvenni. És amely polcon ott kell lennie Hamvas Béla A bor filozófiája c. örökbecsűjének. Régi adósságomat törlesztettem kedves olvasóm, Pápay György biztatására, aki civilben a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője. Sokszor szóba hoztam itt-ott, hogy szerintem teljesen félreértik és -magyarázzák Hamvas alapművét, amely valójában vicces-könnyed örvendezés az életnek, és nem valami szemforgató imakönyv, hogy ünnepélyes pofával kelljen idézgetni folyton. Mondtam azt is, hogy egyszer megírom, miért nekem van igazam. Persze sokáig egy betűig sem jutottam ez ügyben, mígnem a főszerkesztő hirtelen rábeszélt, kész helyzet elé álított, lapzártaidőpontot is kaptam. Nekiültem, jegyzeteltem, körmöltem, lett belőle 20 ezer karakteres esszé. Abban maradtunk, csak akkor közlöm újra itt is, ha a SZIF-en felkerül az internetes világhálóra, úgyhogy ha nem akarnak várni két hónapot forradalmi-lendületes gondolatmenetemre, vásárolják meg az újság 2010/5. számát. Egy pohár szentgyörgyhegyi mellé a betű is jól fog esni, az fix.

26 komment

Címkék: könyv jásdi esszé hamvas

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na én mindkettőt megveszem
Nagyon jó könyv, nem csak a stílusa miatt, hanem kimondottan érdekes is. Ráadásul az ára is baráti.
Kíváncsi lennék mi az a másik 4-5 könyv, amit az elmúlt években érdemes volt megvenni?
Szerintem is rengeteg a gyenge könyv a piacon, ezért viszont könnyen lemarad az ember néhány kevésbé felkapott jó könyvről.
Amit írtál A bor filozófiájáról, abszolút egyetértek. Mindig zavart amikor ájtatos valaminek mondták. Csodás mű. Persze van rengeteg komoly Hamvas könyv is...

A magyar borkönyvek átlagszínvonala tényleg a vicc alsó határát súrolja, csak a profit motivál legtöbbször.

A borászok kórusáról már nem is beszélve...
@shiraz: Hú, az a borászok kórusa az nagyon gáz volt. Én rendesen zavarban voltam amikor ismerősök beszéltek róla.

A bor filozófiája pedig szerintem egy hatalmas mű :) kimondottan élvezet olvasni. Kétlem, hogy akár egyetlen sora is úgy született volna, hogy Hamvas nem volt masszív alkoholos befolyásoltság alatt :)
„Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek:
bármikor, bárhol, bárhogyan."
Hát ezt azért nehéz ájtatosan interpretálni

Mi ez a borászok kórusa ? Nem ismerem
@BZoltan: "Hamvas nem volt masszív alkoholos befolyásoltság alatt :)" Ez inkább egy bűnügyi rovat hírei közé kívánkozó megfogalmazás, Hamvas Bélára nem igazán illik. Nem kétséges, hogy szerette a bort de az a könnyedség és szellemesség ami a könyvből sugárzik inkább társítható néhány jó pohár bor hatásával, ahol az alkohol kötelező, ám mégsem egyedüli szereplő.
@vinos: Azért tettem oda a szmájlit :) Amúgy szerintem pont ez a kenetes modorosság nem illik Hamvashoz és A bor filozófiája művéhez. Hamvas Béla megitta a maga adagját, rendesen ahogy egy jovális borissza művészembernek ez nem róható fel. Nem néhány pohárral, hanem kancsószámra. Pont erről szól maga a mű is :) Nem kisujjeltartott kóstolgatásról ír Hamvas, hanem ivászatról.

Erről jut eszembe az a másik kedves modorosság, hogy néhányan "illatolják" a bort, mintha szagolni nem lenne ildomos :)
@shiraz:
Húúú ezt nem kellett volna...

Köszönöm
@BZoltan: A kisujjeltartott kóstolgatás és az ivászat között, még több kategória létezik. A bor filozófiája szerintem az ivásról és nem az ivászatról szól. Azt, hogy a művet milyen véralkohol mellett írta a szerző azt nem tudom, de a masszív alkoholos befolyásoltság:) biztosan zavarosabb műhöz vezetett volna.
@BZoltan: @vinos:

nagyszerű esszémből az is kiderül, hogy mikor és milyen körülmények között írta. komolyan :)
@AG 2.0: Rendben, akkor visszavonulok olvasni:)
A bor filozófiája könyvvel kapcsolatban van egy kérdésem, amit eddig még senki nem tudott megválaszolni nekem, talán itt meg tudja mondani valaki. Mivel már gyermekkorom óta Tihanyban nyaralok, ezért felfigyeltem a Tihanyi Gyökérkeserűre, amit Hamvas méltatott. Ez valamilyen régi fajta, esetleg világfajta magyar neve vagy valamilyen ürmös bor? Foglalkozik ezzel ma még valaki?
Számomra a Hamvas-életmű egyetlen fogyasztható darabja A bor filozófiája. Két három évente újra és újra elolvasom, nagy élvezettel, mert számomra valami hatalmas bölcsességet, élet-igenlő derűt közvetít.
Tudomásom szerint eredetileg a Magyar Hüperion II. esszékötet része, amit 1936-ban írt. Önálló kötetben a Medito M nevű szentendrei kiadó jelentette meg, valamikor a 90-s években.
@vinos: szerintem akkor volt a leginkább józan, amikor ezt írta. Nekem megvan a teljes életmű sorozat, hát, jól mutat a polcon. Annyi.
Ja, és itt Szentendrén a nevét utca őrzi.
@Benikuty: "Nekem megvan a teljes életmű sorozat, hát, jól mutat a polcon. Annyi."
kar, az igazan nagy poenok ott vannak
a mostani Borigóban olvastam egy fejezetet a Jásdi könyvből, megvételre érdemesnek találtam és még finoman fogalmazok...
@e_easy: hiába, én már ilyen bunkón halok meg. Egyébként a kiadója szerint is nehezen olvasható, csapongó, elvont. Nekem nincs hozzá fülem, mint ahogy Wagner operáihoz sincs.
Nekem az első fontos könyvem a Tamás Jenő-Tamás Ervin: A tőkétől a pohárig volt. Gyönyörű fotókkal és kelő szaktudással fevértezett könyv. Kár, hogy már nem kapható.
@felvetés: nekem az Ablak-Zsiráf (bocs :) )
A Hamvas könyv nagyon fontos munka, de egyértelmű a vicces megközelítés benne. Nem annyira filozófia, mint élmény és tézisgyüjtemény. Nem igazán filozófia azért sem, mert ezeket a téziseket nem fejti ki a tudományosság igényével, rá hagyja ezt az olvasóra. Ha már valaki nagyon belebonyolódott a borról való emelkedettnek szánt "beszély"-be, akkor elolvasva, mit ír a borfogyasztás és kultúra hasonló részéről Hamvas, az nagyon kijózanító és inspiráló tud lenni.
@Benikuty: egyetértek, bár Wagnert előbbre venném, ha muszáj :) Mondjuk ezért is nem kommentelek ided különösebben. A Jásdi-könyv jobban izgatja a fantáziámat!
Kedves A.G.!
Tetszett az írásod a SZF-ben, csak a lényeget felejtetted el kiemelni esszédben (azon túl, hogy mindig, mindenütt). Pedig benne van, csak nem rágod szájba. Lehet, hogy ez szándékos? És ismerve a SZF néhány szerkesztőjét, szinte biztos emiatt kerülhetett be. A bor filozófiája egy tőrőlmetszett (angolszász) empírista filozófiai mű. Le a német idealizmussal!! Örömmel látom, hogy megjött az eszed és öreg korodra Te is egy brit típusú konzervativizmus felé mozdulsz. ;-)
Viccet félretéve, gratulálok! Bár én már elsőre is így olvastam a művet, és igazából meglep, ha mások nem.

@vinos: ha olyat akarsz olvasni, ami igazán komoly alkoholos befolyásoltság alatt íródott, vegyél elő néhány szösszenetet a középkori filozófia tárgyköréből: Boethius, Szent Anzelm, stb. ne feledd, akkor a fertőzött víz miatt bort ittak. ők különösen.
Albert,
kérlek szólj ha a netre is felkerül az írásod!
OFF
most olvastam:
www.okotaj.hu/szamok/39-40/ot39-05.htm
ON
süti beállítások módosítása