HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Janousek Chardonnay 2008

2010.11.19. 18:25 AG 2.0

Szlovákia mindig is érdekelt, Csehország nemkülönben, lehet, elsősorban a jégkorong miatt, de ez nem biztos, mindegy, majd máskor-máshol mélyedek el ebben. Annyi biztos, arrafelé járván már jóbor-ivó korszakom hajnalán sem csak a sörök, gyomorkeserűk és borókapálinkák rejtelmeit óhajtottam felderíteni, próbálkoztam a hozzám legközelebb álló alkoholműfajban is. Csehül hamarabb jutottam sikerélményhez, szlovákul sokáig azt kellett tapasztalnom, le vannak maradva arrafelé hozzánk képest. Persze hozzá kell tenni, a felvidéki magyar termelők, főképpen Bott Frigyes, de Mátyásék vagy a Strekov is ott vannak a spiccen, ők azonban más kategóriába tartoznak. Ha már szlovákok: a Chateau Bela egyik-másik tétele igencsak kedvemre való volt, pincelátogatásomkor éppúgy, mint pár hónappal ezelőtt Bécsben. Akárhogy is, amikor Muskotály kolléga néhány héttel ezelőtt jelezte, talált egy online borboltot, amelynek segítségével rendelne néhány érdekesnek tűnő dolgot, társultam, és találomra kértem két hátha becsületes fehéret. Az egyik vígan forog a poharamban, meg sem várom, hogy kiürüljön az üveg, megírom. Rendben van az élmény. A Janousek pincészet honlapja tanúsága szerint – ha semmit sem néztem el, csak szlovákul mesélnek magukról, remélem, jól értem a lényeget – a legfiatalabbak egyike az országban, 2006-ban alakult egy másik vállalkozás bázisán, székhelye a Pozsony mellett található Bazinban van, területei mindazonáltal másutt is elterülnek. A címszereplő chardonnay-hoz Kürt környékén szüretelték a szőlőt, kézzel, ládákba, irányítottan erjesztettek, 14-es alkohollal palackoztak. Zöldes árnyalatokat mutató, tükrösen tiszta szín, elsöprően tiszta, fajtajelleges illat, barackkal, ananásszal, izgalmas sűrűséggel. Szájban elsőre sok a szénsav – osztrákoktól tanulni nem szégyen –, ha kipörög, élénk, de iskolázott savak és finom, karakteres ízek maradnak, teste közepes, talán kicsit nagyobb is, felszíne sima, búcsúja barátságos. Hibátlan munka, a készítők célja vélhetően nem az egyediségben rejlő lehetőségek kiaknázása volt, hanem az, hogy nemzetközi szinten versenyképes terméket készítsenek, iparkodásukat siker koronázta, erős 6 pont. Tíz euróba sem kerül, tipikus best buy tehát.

4 komment

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs, AG, de nem tudom kihagyni, ha már Bazin szóba került:

www.youtube.com/watch?v=39_1fUkxfZ0
Köszi! Ez zseniális!
Így kell indítani egy klasszikus másnapot :)

Sikerült tegnap mindent, azaz mindent végigkóstolni, cserébe ki kényszerültem hagyni az előadásokat...
kerdezte szmeagol - sorry, nem tudtam kihagyni :)

de tenyleg hol van?
ez mar a post atomora-pontos-poszt era ? :D
süti beállítások módosítása