HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Gál Lajos Olaszrizling 2009

2010.11.26. 09:00 AG 2.0

Az egerszóláti olaszrizling régmúltjáról nem sokat tudok, a közelmúltjáról többet: a Kádár-korszak végén és a demokrácia hajnalán a biztos célpontok egyike volt azok számára, akik férfiasabbat akartak inni, mint a debrői hárslevelű, de fehérebbet, mint az egri bikavér. Jó néhány egervines palack tartalma lecsúszott az én torkomon is, még mielőtt rájöttem volna, hogy van feljebb, és még mennyire, hogy van. Egy szó, mint száz, a márka presztízse megkopott rendesen, azért pedig, hogy fényeskedjék újfent, talán Gál Lajos Pincészete teszi a legtöbbet az utóbbi években. Az egri borászat szortimentje szerteágazó, vörösborokat is kínálnak szép számmal, mégis az olaszrizling-piramisról a legkézenfekvőbb beazonosítani őt. Szépen és okosan kitalálták a rendszert. A sima egerszólátival kezdenek, a Szó-lá-ti fantázianevű hordóválogatással folytatják, a tetőre a Tóbérc és a Kántor Tag dűlőkből származó csúcstermékek kerülnek, ezek kicsit sem olcsók. A egerszóláti ellenben nagyon is, nem sokkal ezer fölött vettem a Radovinban. A 2009-es évjárat a hírek szerint kiváló szőlőt termett a borvidéken, ezt az állítást is bizonyítja ez a tétel. Olaszrizlinghez illő szalmasárga szín, pici matt árnyalattal. Illatában alma, némi gyógynövényesség, ásványosság, mandula és alkoholos melegség. Teste közepesnél valamivel ismosabb, ízei szinkronban vannak az illatokkal, elég dús, savai tartják az ellensúlyt, bár nem vibrálóak. A pohárban fejlődik, a második korty minden töltés után többet tud, mint az első. Még egy kis kifinomultság és elegancia kellene, hogy stabilan 5 pont fölé emelkedjen. Nyilván roppant jó vétel így is.

22 komment

Címkék: olaszrizling ötpontos eger gál lajos 2009 egerszóláti

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eddig megalltam ennel ill a szolatinal - ezeket kedvelem.
a hireket en is hallottam uh 09bol meg is fogom nezni a "kicsit sem olcso" erosen a lelektani hatarom folottieket is, de meg keresem a szponzorokat :)
@e_easy: a kántor tagot kóstoltam a dropshopban pár hete, teljesen korrekt bor volt, kicsit eltúlzott hordóval, magas extrakédességgel, alkohollal, 6 pontot írtam mellé, és azt, hogy 5000 forintot nem adnék érte.
@vörös és fehér: ajjaj, 5 ropiert mar show me show me :)
koszi
@vörös és fehér:
eltúlzott hordóval is lehet 6 pont?
@shiraz: manapság minden lehetséges :)
@loading: na ez egészen biztos, még szanaszét oxidált borok is lehetnek szupersztárok :)
ötezer egy fehérért? Úgy 15 éve voltam Lajosnál, a Kőlyuk-tetőn dolgozott akkoriban. Készültem ismét, de elment a kedvem...
@Benikuty: most miért mondod ezt? :D

pont feleannyiba kerül, mint a tegnap a barátnőm eljegyzésére felbontott fuligni brunello 2004-es, ami... dugós volt (nem úgy, mint a tabunello, amit együtt néztünk. ebből áradt a dohos szag, és hiába érzem 15 óra szellőztetés után, hogy nagy anyag van "mögötte", előbújni nem tud).
@shiraz: KICSIT eltúlzott hordóval simán. ENYHÉN savhangsúlyos bor is lehet hatos.
@Parci: eljegyzés volt? nem tudja a barátnőd, mit csinált:D azért gratulálok, a szerencse fia vagy!
kedden délután Bussay, csak hogy én is dicsekedjek:)
@Benikuty: köszönöm-köszönjük. nem jöttél se a TC szülinapi bulira, se a Mátrai Tőkések bulira, pedig kéne inni már... valami gyorsrögtönzés a messzi Szentendrén? :)

(melyik Bussay? vagy mész a pincébe?)
@vörös és fehér:
köszönöm a válaszod, most már értem
@Benikuty: szerintem ne menjen el a kedved, hiszen a kétezer forintos borukat meg ezerét adják (róla szól ez a poszt, ugye), te pedig úgyis ezt a kategóriát szereted inkább :)
@Parci: milyen gyorsrögtönzésre gondolsz?
A Bussay pincébe megyünk, kollégával+sofőr:)
@AG 2.0: a szépet szeretem, mint kategóriát, de ezt Te tudod. Reális áron. Karácson előtt beiktatom a táncrendembe, és István bátyámhoz is menni kell a viadukt alá...:)
@Benikuty: olyan gyorsrögtönzés, amikor kibontunk valami bort, aztán megisszuk. ha jönnek még páran, annál jobb, de ha nem, akkor is megisszuk. így elkerüljük, hogy hónapokon át kelljen szervezni, hogy ki mikor ér rá.
@AG 2.0: Á, az vasoxidos terroir valójában. :)
@Parci: szerintem mi ketten hamar zöldágra vergődnénk, de Albertet és Küvét nem szívesen hagynám ki.
@Benikuty: én sem, abszolút jöjjenek, el is várom! :)

én csak annyit mondtam, hogy ha bárki elkezd izélni, hogy így nem ér rá, úgy nem ér rá, akkor is összejövünk, és max. ketten iszunk. aztán jövő hétre megint kiírunk egy időpontot. hol a hiba a gondolatmenetben? :) keménynek és határozottnak kell lenni ebben a mai világban! :)
@Benikuty: este megcsörgetlek, most biztos Szent Vasárnapi Ebéd van, utána Szent Vasárnapi Pihenő stb. :)
@Parci: Majd akkor én, de csak szerdán, mert holnap vidék:)
süti beállítások módosítása