A Bodrog Borműhely is egy az utóbbi időben örvendetesen szép számban feltörekvő tokajiak közül, Hajdú János és Farkas Krisztián érdekeltsége, utóbbi a Bortársaság kötelékébe tartozott – vagy tartozik? –, de ez a körülmény önmagában aligha lett volna elegendő, hogy a bodrogkisfaludi kispince viszonylag gyorsan bekerüljön a köztudatba. Először is sokat dicsért száraz furmintot és hárslevelűt kóstoltam tőlük, elég savasnak találtam mindkettőt, az ötpontos szint környékén teljesítettek szerintem. A minap aztán megfordult a poharamban a Mesés nevezetű késői szüretelésű furmint, azonnal egyértelmű lett, ideje bejegyzést fogalmaznom. Decemberben (!) szedték a szőlőt, 33-as mustfokig jutottak, fában erjesztettek, csaknem egy évig benne is érleltek. Halvány aranyszín, fiatalosan, tükrösen csillog. Nagyon szép illat, sok-sok gyümölccsel, frissel és aszaltakkal egyaránt, sűrű is, könnyed is. Szájban ugyanez megy tovább és bontakozik ki elegánsan. Harapható az anyag, krémességét-édességét határozott savak ellensúlyozzák, szükség van ezekre a 109 grammnyi cukorhoz. Felszíne sima, a botritisz jelen van, de nem telepszik rá. Nem kérdés, hogy az ilyesmi a furmint legbájosabb, legkedvesebb előfordulási formája, minden cseppje jólesik. Örömbor. 7 pont, minimum.
Bodrog Borműhely Mesés 2008
2011.01.07. 14:00 AG 2.0
20 komment
Címkék: tokaj furmint hétpontos késői szüret 2008 mesés bodrog borműhely
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.07. 14:28:33
Mindenesetre gratulálunk a fiúknak, bár engem eddig a száraz tételeik győztek meg jobban.
drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2011.01.07. 15:46:13
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.01.07. 15:57:14
drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2011.01.07. 16:54:40
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.01.07. 18:05:14
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.07. 19:37:22
marvin__42 2011.01.07. 22:59:04
A képekkel sem lenne semmi bajom, de nem is elengedhetetlenek.
kezesbárány 2011.01.08. 17:20:05
A bor ettől még lehet nagyon szép, de annak aki tanulta is a borászatot annak nem hiteles a mondandó.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.01.10. 10:01:58
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.10. 12:28:53
Azt a választ kaptam, hogy áztatás előtt valamivel 30 fölötti majd a két napos (egy kis erjedő musttal való hidegindítással) áztatás után 35-ös értéket mutatott a refraktométer. A mustot ülepítették, majd szűrték és ez után a laborvizsgálat 372 g/l cukrot mért. Ez megfelel cirka 31.5 magyar mustfoknak.
A tanulság az, hogy:
1. a mustfokmérés 17.5 fokos musttal pontos
2. a refraktométerek igen ritkán pontosak
3. az erjedés beindulása még pontatlanabbá teszi a mérést
4. az ülepítés és szűrés mindig vesz ki cukrot is a mustból
Az én személyes véleményem pedig az, hogy a minőségi, tiszta és a hagyományos borkészítésért elkötelezett termelőknek fokozottan oda kell figyelni, hogy az amit mondanak, írnak az következetes és mindenek előtt a legapróbb és legjelentéktelenebbnek tűnő részletekbe menőkig is hiteles legyen.
Mint fogyasztó pedig mindenkit bátorítok arra, hogy ha bárhol arról olvas vagy hall, hogy mennyi palackot termel egy termelő és mennyi szőlője van, milyen mustfokkal milyen analitikájú bort palackoz akkor szánjuk rá azt a pár percet, hogy utánaszámolunk a hozamnak és annak, hogy stimmeljenek a számok.
Ne hagyjuk belekényelmesedni a kedvenceinket sem a hitelességet megkérdőjelező trehányságokba.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.10. 23:01:22
Tudsz esetleg hozzá adni valami támpontot, hogy hol lehet utánanézni az átváltásoknak?
Pl. tőkeszám * tőketerhelés, de abból mennyi bor lehet min/max, kb mennyinek illik még lennie? (1 kg v 0,75 kg szőlő lesz kb. egy palack, valami ilyesmi rémlik fel a távolból - de gondolom botritiszes édes boroknál ezek is borulnak)
A mustfok-cukor-alkohol téma még távolabb van tőlem...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.11. 06:42:09
A hozam az ugye szőlészeti technológiafüggő. Ha tudod a sor és tőketávolságot és a hozzávetőleges tőketerhelést akkor már tudsz számolni.
Egy 2m sortávolságú és 1m tőketávolságú ültetvényben 1 hektáron ugye 5000 tőke van. Ha a gazda azt mondja, hogy 1.15kg/tőke a terhelése akkor az ugye 5800kg szőlő. A lékinyerés változó de 65% (ez az ami egy töppedt, aszús szőlőnél jóval kevesebb) körül szokott lenni, vagyis ilyen területen mondjuk must jön le átlagosan. Nyilván a pincében a fejtésekkel kopik a bor, de ez úgy 5000 palack bort jelent.
Ez nagyobb sor és távolsággal csökken, magasabb tőketerheléssel nő és nagyobb lékinyeréssel megint csökken :) De amint látod az egy tőkéről egy palack az úgy 1.2kg-os tőketerhelést jelent ami már korrekt, de még messze nem mondató radikálisnak.
Ezzel a számolással simán kideríthető, hogy egy gazda vásárol-e fel szőlőt.
zoli 2011.01.11. 09:29:31
(mustfok-2,5):0,08 = g/l cukor.
A várható alkoholtartalom számítása sokkal nehézkesebb, mert nagyban befolyásolják az erjedési körülmények (hőfok, nyílt/zárt, fajélesztő/nem fajélesztő, stb), de durván 16,5g cukor ad egy alkoholfokot
Másik képlet a várható alkoholtartalomra:
(MMx0,74)-2 = %v/v alk.
zoli 2011.01.11. 09:34:50
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.12. 15:40:05
@zoli: ...és nem volt tanninos? (Hátha te emlékszel/válaszolsz.)
zoli 2011.01.13. 09:48:21
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.01.13. 10:54:11
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.13. 14:09:02
@zoli: amire én emlékszem, az hasonlított egy nagyon koncentrált, sokáig áztatott fekete teára, volt egy hasonló cserzőhatása. Meg is lepődtem. Mivel pont volt kéznél egy tokaji borász, ő mondta, hogy szerinte épp egy fordítást iszok, ami azért ázhat rendesen héjon, ne csodálkozzak, én meg nem csodálkoztam tovább. Ennyi.
Az alkeszen nem tudom mit írtak, nekem sajnos nem rémlik.
zoli 2011.01.13. 21:46:11
Az ázott tea amúgy tipikusan öregedésre, oxidációra utaló jegy:)
alkoholista.blog.hu/2011/01/10/topofthepops
-ennél olvastam. A belinkelt honlapjukon a leírás gondolom arra utal, hogy nem a fojtogató muskotályillatra mentek rá a hosszabb héjon áztatással, hanem inkább a gyorsabban feldolgozott, üdébb, virágosabb stílust mellett döntöttek.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.14. 00:29:25