HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bodrog Borműhely Mesés 2008

2011.01.07. 14:00 AG 2.0

A Bodrog Borműhely is egy az utóbbi időben örvendetesen szép számban feltörekvő tokajiak közül, Hajdú János és Farkas Krisztián érdekeltsége, utóbbi a Bortársaság kötelékébe tartozott – vagy tartozik? –, de ez a körülmény önmagában aligha lett volna elegendő, hogy a bodrogkisfaludi kispince viszonylag gyorsan bekerüljön a köztudatba. Először is sokat dicsért száraz furmintot és hárslevelűt kóstoltam tőlük, elég savasnak találtam mindkettőt, az ötpontos szint környékén teljesítettek szerintem. A minap aztán megfordult a poharamban a Mesés nevezetű késői szüretelésű furmint, azonnal egyértelmű lett, ideje bejegyzést fogalmaznom. Decemberben (!) szedték a szőlőt, 33-as mustfokig jutottak, fában erjesztettek, csaknem egy évig benne is érleltek. Halvány aranyszín, fiatalosan, tükrösen csillog. Nagyon szép illat, sok-sok gyümölccsel, frissel és aszaltakkal egyaránt, sűrű is, könnyed is. Szájban ugyanez megy tovább és bontakozik ki elegánsan. Harapható az anyag, krémességét-édességét határozott savak ellensúlyozzák, szükség van ezekre a 109 grammnyi cukorhoz. Felszíne sima, a botritisz jelen van, de nem telepszik rá. Nem kérdés, hogy az ilyesmi a furmint legbájosabb, legkedvesebb előfordulási formája, minden cseppje jólesik. Örömbor. 7 pont, minimum.

20 komment

Címkék: tokaj furmint hétpontos késői szüret 2008 mesés bodrog borműhely

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem véletlenül fordításként készült ez a bor és van egy határozott tanninja is? Vagy az egy másik édes lenne a Bodrog Borműhelytől? Ha igen, akkor meglep, hogy nem említed... Ha nem, akkor meglep, hogy mit is ittam én a múltkor? :)

Mindenesetre gratulálunk a fiúknak, bár engem eddig a száraz tételeik győztek meg jobban.
tudom, hogy off és különben is mit dumálok a pálya széléről, de 1-2 px-lel nagyobb betűméret és néha egy-egy sorköz jót tenne az oldal kinézetének. és ha már lúd: képek is bejátszhatnának :)
@drumlin: hát igen, vissza-visszatérő kritika ez, de kemény vagyok, nem adom meg magam :) képekről szó sem lehet (az erőltetett illusztráció műfaját gyűlölöm, palackokat fényképezni, ilyesmivel vacakolni nem akarok, csak elvenné az időt az ivástól), a betűtípust készen kaptam, én kicsinyíttettem le, nagyobb méretben ellenszenves nekem, a sortöréstelenség koncepció, az egy levegős olvasást szimbolizálja. hosszabb szövegek esetében nyilván kellemetlen, de igyekszem tömören mondani a magamét. ez mondjuk pont az utóbbi idők legrövidebb posztja :))
@AG 2.0: te vagy a főnök. és mivel a google readernél még így is jobb a site, muszáj leszek itt olvasni :)
@drumlin: ennek örülök :) amúgy a fejlécem pl. szerintem szép :)
@AG 2.0: Az tényleg nagyon profi. Bárki csinálta, korrekt. Mind a szimbolikájával, témájával penge.
@drumlin: amúgy meg a Firefox (és biztosan más böngészők is) tudnak egy billentyűkombinációra betűméretet nagyítani, azt lehet használni, ha kicsinek érzel bármit. Nekem amúgy tetszik a sortöréstelenség, meg a rövidség (és persze a tartalom is, különben nem lennék itt :-)
A képekkel sem lenne semmi bajom, de nem is elengedhetetlenek.
Kissé aránytalannak tartottam a 33 mustfokot, és a 109 g/l maradékcukrot. A borászat honlapja szerint a bor alkoholtartalma 11,5 % vol ennyi alkohol 195 gramm cukorból képződik ha ehhez hozzáadjuk a 109 gramm maradékcukrot az 304 g/l ami nagyjából 28 magyar mustfok. Illő lenne a borásznak utána számolnia mielőtt leír valami szépen hangzó dolgot.
A bor ettől még lehet nagyon szép, de annak aki tanulta is a borászatot annak nem hiteles a mondandó.
@fafej11: nyílván volt olyan tétel ami 33as volt...
@ringsider: Én megkérdeztem Farkas Krisztiánt, hogy mi a magyarázata ezeknek a számtani ellentmondásoknak.

Azt a választ kaptam, hogy áztatás előtt valamivel 30 fölötti majd a két napos (egy kis erjedő musttal való hidegindítással) áztatás után 35-ös értéket mutatott a refraktométer. A mustot ülepítették, majd szűrték és ez után a laborvizsgálat 372 g/l cukrot mért. Ez megfelel cirka 31.5 magyar mustfoknak.

A tanulság az, hogy:
1. a mustfokmérés 17.5 fokos musttal pontos
2. a refraktométerek igen ritkán pontosak
3. az erjedés beindulása még pontatlanabbá teszi a mérést
4. az ülepítés és szűrés mindig vesz ki cukrot is a mustból

Az én személyes véleményem pedig az, hogy a minőségi, tiszta és a hagyományos borkészítésért elkötelezett termelőknek fokozottan oda kell figyelni, hogy az amit mondanak, írnak az következetes és mindenek előtt a legapróbb és legjelentéktelenebbnek tűnő részletekbe menőkig is hiteles legyen.

Mint fogyasztó pedig mindenkit bátorítok arra, hogy ha bárhol arról olvas vagy hall, hogy mennyi palackot termel egy termelő és mennyi szőlője van, milyen mustfokkal milyen analitikájú bort palackoz akkor szánjuk rá azt a pár percet, hogy utánaszámolunk a hozamnak és annak, hogy stimmeljenek a számok.

Ne hagyjuk belekényelmesedni a kedvenceinket sem a hitelességet megkérdőjelező trehányságokba.
@BZoltan: Ez valóban nagyon hasznos lenne!

Tudsz esetleg hozzá adni valami támpontot, hogy hol lehet utánanézni az átváltásoknak?
Pl. tőkeszám * tőketerhelés, de abból mennyi bor lehet min/max, kb mennyinek illik még lennie? (1 kg v 0,75 kg szőlő lesz kb. egy palack, valami ilyesmi rémlik fel a távolból - de gondolom botritiszes édes boroknál ezek is borulnak)

A mustfok-cukor-alkohol téma még távolabb van tőlem...
@Szomjas Gödény: A must alkoholpotenciáljára én ezt a táblázatot használom: nokedli.homedns.org/~balogh/mustfok.html

A hozam az ugye szőlészeti technológiafüggő. Ha tudod a sor és tőketávolságot és a hozzávetőleges tőketerhelést akkor már tudsz számolni.

Egy 2m sortávolságú és 1m tőketávolságú ültetvényben 1 hektáron ugye 5000 tőke van. Ha a gazda azt mondja, hogy 1.15kg/tőke a terhelése akkor az ugye 5800kg szőlő. A lékinyerés változó de 65% (ez az ami egy töppedt, aszús szőlőnél jóval kevesebb) körül szokott lenni, vagyis ilyen területen mondjuk must jön le átlagosan. Nyilván a pincében a fejtésekkel kopik a bor, de ez úgy 5000 palack bort jelent.

Ez nagyobb sor és távolsággal csökken, magasabb tőketerheléssel nő és nagyobb lékinyeréssel megint csökken :) De amint látod az egy tőkéről egy palack az úgy 1.2kg-os tőketerhelést jelent ami már korrekt, de még messze nem mondató radikálisnak.

Ezzel a számolással simán kideríthető, hogy egy gazda vásárol-e fel szőlőt.
Ha viszont nincs kéznél táblázat, itt egy elég egyszerű képlet:
(mustfok-2,5):0,08 = g/l cukor.
A várható alkoholtartalom számítása sokkal nehézkesebb, mert nagyban befolyásolják az erjedési körülmények (hőfok, nyílt/zárt, fajélesztő/nem fajélesztő, stb), de durván 16,5g cukor ad egy alkoholfokot
Másik képlet a várható alkoholtartalomra:
(MMx0,74)-2 = %v/v alk.
Amúgy meg számolással vagy anélkül, kóstoltam én is ezt a bort és kifejezetten tetszett, hogy jócskán édes kategóriában milyen ivós anyag.
@BZoltan: @zoli: Köszi a részletes összefoglalót, részletekben megvolt több dolog, de semmiképp sem teljesen, és nem is vágom fejből annyira, hogy tudjak vele készségszinten játszani.

@zoli: ...és nem volt tanninos? (Hátha te emlékszel/válaszolsz.)
@Szomjas Gödény: vendéglőben ittam 1/8-ad liternyit, de nem emlékszem ilyesmire. Egy kis krémesség max. Amúgy mi ez a "tanninozás" fehérbor kapcsán(az Alkoholistán is olvastam egy leírásban)?
@Szomjas Gödény: bocsánat, nem vettem észre a kérdésedet. semmilyen tanninra nem emlékszem, kifejezetten kedvesnek és ivósnak találtam a bort, ahogy aztat le is írtam róla.
@zoli: @AG 2.0: Köszi, akkor biztos én emlékszem másra.

@zoli: amire én emlékszem, az hasonlított egy nagyon koncentrált, sokáig áztatott fekete teára, volt egy hasonló cserzőhatása. Meg is lepődtem. Mivel pont volt kéznél egy tokaji borász, ő mondta, hogy szerinte épp egy fordítást iszok, ami azért ázhat rendesen héjon, ne csodálkozzak, én meg nem csodálkoztam tovább. Ennyi.

Az alkeszen nem tudom mit írtak, nekem sajnos nem rémlik.
@Szomjas Gödény: fentebbi kommentek közt olvasható, hogy két napot ázott héjon, onnan esetleg szert tehet ilyesmire, nekem nem tűnt fel.
Az ázott tea amúgy tipikusan öregedésre, oxidációra utaló jegy:)

alkoholista.blog.hu/2011/01/10/topofthepops
-ennél olvastam. A belinkelt honlapjukon a leírás gondolom arra utal, hogy nem a fojtogató muskotályillatra mentek rá a hosszabb héjon áztatással, hanem inkább a gyorsabban feldolgozott, üdébb, virágosabb stílust mellett döntöttek.
@zoli: Köszi, efölött valahogy átsiklottam. A teás hasonlat szigorúan a tanninra vonatkozott, azt gondoltam egyértelmű.
süti beállítások módosítása