Bakonyi Péter a villányi új nemzedék talán legfiatalabb tagja, aki abban különbözik ottani kortársai jó részétől, hogy nem második, hanem első generációs termelő. Tudni kell még róla, hogy nem rokona a Csányi Pincészet alapemberének, Bakonyi Antalnak, akinek a fiát egyébként pontosan ugyanígy hívják. Bakonyi Péterről a Pécsi Borozón olvastam először, nemrég pedig elkeveredett hozzám két palack bora, egy 2009-es hárslevelű, valamint a Csavargó névre hallgató 2010-es házasítás. Előbbi nem nagyon tetszett, zárkózottnak, kicsit unalmasnak is találtam, utóbbit viszont szívesen kortyolgattam. Elöljáróban elmesélem még, hogy a termelő mindösszesen egy hektáron gazdálkodik mostanában, ha nem értettem félre semmit, akkor a Zuhánya és a Makár dűlőkben, telepítget, bővítget, zöldségekkel is foglalkozik, vannak ambíciói. Minderről honlapján is tájékozódhat a kíváncsi olvasó. A csavarzáras Csavargót királyleánykából és zöldvelteliniből szürte alkotója. Halvány színnel és harsogó illatokkal indít, amíg nem tudtam, miből van, próbáltam kitalálni, nem jutottam messzire. Virágok és gyümölcsök játszanak benne karcsún, kívánatosan. A korty ízes-zamatos, nem túl szofisztikált, de kellemes, savai szépen játszadoznak, a 11,5-es alkohol elég, búcsúja tiszta. Technológiailag hibátlanul kivitelezett, üdítő-frissítő bor. 4 pont hétszázötven forintért, a vevőnek jó biznisz.
Bakonyi Péter Csavargó 2010
2011.02.24. 08:20 AG 2.0
1 komment
Címkék: négypontos villány 2010 csavargó bakonyi péter
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
117 2011.05.22. 21:28:11
A zöldveltelini tipikusan osztrák fajta, de vannak kiváló tételek a pécsi és villányi borvidéken is. Ezek közül kiemelném a Bankert Zöldveltelinijét. Eddig mind két a tételt el lehetett érni Pécsett a Radó Vinotékában, de a Bankert féle már nem biztos, hogy lesz, mert egy szálloda-lánc megvette az egész tételt. Aki ehhez hozzájut, vegyen (szintén 1.000,- Ft körül van)! olyan grépfrútos (tényleg!) élményben lesz része, kis szénsavval, friss savakkal, hogy bitos nem fogja elfelejteni! Nekem az egyik kedvencem. És ha valaki tudja, honnan lehet most szerezni, szívesen veszem a tippet.