HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Dobogó Furmint 2009

2011.03.25. 12:00 AG 2.0

A Dobogó Pincészetet a 90-es évek közepén hozta létre a Zwack család, kezdetben csak régi vágású, borostyánszínű hatputtonyosokat készítettek, Izabella teljes értékű színre lépésével azonban megváltozott a koncepció, előtérbe kerültek a száraz borok és a könnyű házasítások is. Ami, ha nem tévedek, egybeesett Domokos Attila borász leigazolásával. Öt hektáron gazdálkodnak, vannak szőlőik például a Betsekben, a Szenttamásban és a Szerelmiben, pincéjük Tokaj városában található, még nem jártam náluk, ami késik, nem múlik. Furmintvonalon a Dobogó is komoly és sűrű darabokkal hozakodott elő eleinte. Nemrégiben ez a leosztás is módosult, annyiban, hogy a birtokbort könnyedebbre hangolták, nagynak meg ott van a dűlőszelekció, utóbbit 2009-ben a Betsek terméséből szűrték. Ez sem drága, az alaptétel pláne nem, alig kerül többe kétezer forintnál. A furmintfebruáron kóstoltam mindkettőt, ízlettek, a Betsek dobogós lett. A másikból vettem egy üveggel. A szokásos palack, nem dugó, hanem csavarzár. Tiszta szalmaszín, élénk, friss, gyümölcsös illat, a fajta nyárialmás komolyságával, minden nehézkesség nélkül. Több, mint játékos, kevesebb, mint komplex. Testben könnyed-közepes – nem vékony –, felszíne sima, savai elegendőek, jól iható, barátságos. Szerintem igen nagy szükség van ilyen furmintokra is a nehézbombázók között. 5 pont.

7 komment

Címkék: ötpontos tokaj furmint dobogó 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igen, kellenek, nekem speciel jobban is esnek (nem csupán pénzügyileg), mint a nehézbombázók.
Más kérdés, hogy ebben a műfajban viszont elég nehéz ár/érték versenyszámban harcba szállni a Royal és a nagy cég furmintjaival.
Ja, meg a Patricius-sal. Mondjuk jártam már úgy, hogy valami best buy-ból betáraztam nem keveset, aztán egy idő után meguntam mindig azt inni. Szóval kell a változatosság jó áron.

tb - zstv
@takács bálint - zsebtévé: nem is szabad nagyon betárazni szerintem. én újabban max. két azonos palackra limitálom magam pont ezért. aztán persze néha megszegem.. :)
@takács bálint - zsebtévé: @Parci: hehe, Ti nem dőltetek be étteremmel. :)
Nekem a Maligán-kaland után maradt vagy 100 palack best buy szekszárdi vörösborom (Halmosi kadarka többségében meg Ferenczi pinók). Gondoltam, ennyi pénzért nem kapok többet ilyet, ezért nem próbáltam őket eladni, megittuk egy bő év alatt. Elég unalmas lett a végére...
@Hepci: lyézus... el is ment volna a kedvem a bortól egy életre sztem. :)
@Parci: az élet mindig produkálhat váratlan helyzeteket. Mostanában pl. rengeteg PET-palackos - egyébként teljesen rendben lévő - somlói rizlinget ittunk. Az egyik vevő nem tudta kifizetni a metszőollóit...
@Hepci: belegondolok, mit tudnál tenni, ha mondjuk orvosi fecskendőket forgalmaznál :)
süti beállítások módosítása