A Gróf Buttler Történelmi Borászat még sehol sem volt, amikor világgazdaságos újságíróként először beszéltem a nagy álom megálmodójával, Bukolyi Lászlóval. Mondjuk bő tíz éve. Akkoriban lehetett területeket szerezni a Nagy-Egeden – előfordultak viták és kisebb konfliktusok Egerben a dolgok alakulása miatt. Később kóstoltam a borokat is, az első évjárattól kezdve. Volt, ami tetszett, volt, ami nem; engem sajnos soha nem értek olyan mély benyomások, mint másokat. De nem a múltat akarom bolygatni. Mint mindig, most is a jövő érdekel. Az a hegy Eger fölött egyszerűen gyönyörű, nem sok szebbet látni Magyarországon, a vaknak is világos, a szőlők a dűlőben sokra hivatottak. Azt várom tehát, hogy a birtok új emberei bebizonyítsák, kizárólag klassz-izgalmas borok készülhetnek ott. Magam is beszámoltam arról, hogy a Gróf Buttlert egy ideje Herczeg Ágnes vezérigazgatja. Arról még nem, hogy végbement a válás, felállt az új csapat. A főborász a gyöngyöstarjáni Benedek Péter lett – ha jól számolok, kétszer szerepelt hasábjaimon –, a borász Adamovich Károly, neki az egri Balga Pincéhez is van köze. Mindketten fiatalok, intelligensek, szerények. A szőlész Stefán Tibor, a kereskedelemben és a marketingben Konkoly Mihály és Vörös Attila vállal szerepet. Ha kitart a tulajdonos pénze és lelkesedése, ha tényleg komolyan gondolja, lehet ebből valami. Ami fix: a napokban 800 milliós beruházás keretében kezdődik a feldolgozó, a palackozó és a palackos tároló építése az egyébként még Bukolyi László által fúratott óriás pincénél. Elsősorban bejártuk a területeket. Az Eged főként a teraszos és a bakműveléses rész találkozásánál lenyűgöző, de meggyőző minden pontja. A Szarkásnak nincs könnyű dolga mellette. Utána kóstoltunk, hordóból is. A 2009-esek közt nem kevés tétel pötyög-mozog, némelyiknek még mindig magas a cukra. De amelyik rendben van, az rendben van. A Szarkás kékfrankosa volt az egyik kedvencem, az Eged kissé masszív, mégis kiegyensúlyozott pinot noirja másik. Bejött egy-két merlot, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, portugieser is. Ha majd stabilra, megbízhatóra palackozzák őket, szélesebb körben hódíthatnak, mint elődeik. Megvan bennük a lehetőség. A 2009-es fehérekben kevésbé éreztem a potenciált. Érdekes változás áll küszöbön. Ha minden jól megy, a Gróf Buttlernek négyféle második kategóriás bora lesz. Fehér, rozé, vörös házasítás, cabernet sauvignon. GB néven, csavarzár alatt, polci áron ezer és kétezerötszáz között. Az épp összeállított 2007-es vöröset megnézhettem, 5-6 pontra jó. Nagyjából így áll a 36 hektáros birtok pillanatnyilag, a szubkultúra alszubkultúráján túli világhoz vezető út elején. Hogy ez az egyelőre járatlan út merre vezet, arról a 2011-es szüret után többet fogunk tudni. Még később annál is többet.
A Gróf Buttler 2011 júniusában
2011.06.15. 21:50 AG 2.0
17 komment
Címkék: eger gróf buttler pincék és borászatok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kifli 2011.06.15. 23:51:38
shiraz 2011.06.16. 00:05:04
mindenivó 2011.06.16. 00:47:34
Nemes cél.
európai 2011.06.16. 06:43:30
Ez megragadta a figyelmemet. Korábban volt a palackozással probléma? Ha jól emlékszem, korábban olvastam arról, hogy észrevehető minőségi különbségek voltak azonos évjáratú és fajtájú borok között. A csavarzárat üdvözlöm.
valópapa 2011.06.16. 08:26:38
kezesbárány 2011.06.16. 08:40:46
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.16. 09:25:48
alkoholista.blog.hu/2011/06/06/buttler_kekfrankos_2007
alkoholista.blog.hu/2010/02/27/negy_parbaj_1
Meg az általatok másnapra elfáradónak talált Buttler syrah is ugyanezt a jelenséget erősíti.
De ez persze csak egyetlen jelenség.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.16. 09:27:04
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.16. 09:42:32
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.06.16. 12:51:55
@AG 2.0: Albert, azért ez már komoly felelősség, már sokan komoly médiafelületként is tekintenek rád...:-) sok sikert abban hogy ennek az útvesztőit elkerüld, az újságírós rutinod remélhetőleg segíteni fog benne...:-)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.16. 12:57:25
egyébként én tényleg nagyon sajnálom, hogy kimaradtam ebből
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.06.16. 12:59:46
azt hiszem lehet is sajnálni, habár viszonylag kevesen élhették meg, és még kevesebben nem keserű szájízzel tekintenek vissza rá...:-/
én próbálok a jóra emlékezni, hogy valaha hogy hittem abban a hegyben, meg azokban a borokban...
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.16. 14:13:59
Egyébként neked mik a saját tapasztalataid? Ez európai mellett engem is érdekelne. Köszönöm.
(Amit ringsider írt, az is része annak a tágabb szerepnek, amit szerintem már egy ideje betöltesz a hazai borvilágban, és egy régebbi kommentemben felemlegettem. Én is szurkolok, szerintem mindened megvan a helytálláshoz.)
popokatapetl 2011.06.19. 17:35:06
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.19. 18:02:39
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.21. 17:57:52
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.21. 18:00:45
ennek a fent is belinkelt posztnak az elején röviden összefoglaltam a dolgokat:
albertgazda.blog.hu/2010/05/20/grof_buttler_cabernet_sauvignon_2007
vagy konkrétumokat szeretnél? nem emlékszem mindenre, de pl. ötcsillagos portugieser és 8 pontos pinot noir is volt, ami nem jött be sajnos