A Kardos Szőlőbirtok teljesen új szereplő a tokaji mezőnyben. A mádi kispincészetet apa és fia viszi, az ifjabbik Kardos Gábort sokan ismerhetik, akik jártak már a Présház borkereskedésben, vagy esetleg a Sziget fesztiválon, szemben a nagyszínpaddal, rézsút. Idősebb Kardos a 80-as évek vége óta készít bort, korcsmát visz a településen, a palackozás sokáig nem merült fel. Ehhez az új generáció ambíciói kellettek, először a 2008-as évjáratból töltöttek tételeket. Komoly szárazak és izgalmas édesek produkálása a cél, a területek, a szőlők megvannak ehhez, a Betsek és a Padihegy ideális kiindulópontnak tűnik. Úgy rémlik, valamikor régebben kóstoltam a kétezernyolcas furmintot, és nem tetszett, öreg hordósnak, oxidáltnak éreztem. A címszereplő jelentős lépés a jó irányba. Késői szüret, termésválogatás, magas musfokok, izmos alkohol, 15 feletti maradékcukor, félszáraz kategória. Bontás után, első szippantásra ebben is érezni véltem valami bizonytalanságot, ami azonban hamarosan elillant, másnapra, harmadnapra pláne nyoma sem maradt, minden összevágott, hogy apránként elfogyhasson az utolsó cseppig. Világos szín, körtés-gyümölcsös illat, a háttérben némi ásványossággal. Elég nagy test, sima felszín, okos arányok. Hasonló analitika mellett a szesz és az édesség együtt meg is billenthetné, de nem teszi, a finom savaknak hála nincsenek egyensúly-problémák. Jó ízű, barátságos bor. A bicegős kezdés után belelendült, végül megsturcolta a 6 pontot.
Kardos Betsek Furmint 2009
2011.09.21. 14:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: hatpontos tokaj furmint mád 2009 kardos betsek
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.