Szeremley Huba badacsonyi borgazdasága tíz évvel ezelőtt nagyon is érdekes volt, előfordult, hogy toronymagasan nyerte a Borbarát magazin top 12-es szavazását. Ez ma már hihetetlenül hangzik, pedig a borok nem gyengültek, ellenkezőleg, kidolgozottabbak, finomabbak lettek. Csak az újdonság varázsa múlt el, a kezdeti nagy dobásokat nem követték újabb meglepetések. Ma is tanulságos elővenni egy akár tízéves tételt, általában kiderül, milyen gyönyörűen öregszenek ezek a badacsonyiak. Néhány héttel ezelőtt több év pauza után megint Szeremley éttermében ebédeltem, kilátással a Balatonra – ízlett minden –, beleszagoltam feleségem rizlingjébe, felébredt bennem a vágy, úgy éreztem, muszáj belőle meginnom egy palackkal. Ez a bor korábban szemelt rizling néven futott, de valami hülye szabály miatt módosítani kellett a nevét. Olasz- és rajnai rizling házasítása, az arányokról nem tudni. Tetszik a színe, nem sárga, nem zöld, kicsit matt. Illatában ásványok, virágok, visszafogottan, meg az az olaszrizlinges valami, amit hol mandulának, hol rezedának mondanak a szakértők. Kemény bor, erős a sava, elég egysíkú, talán még nem érett össze. Utóízében megint ez az intenzív olaszrizlingesség. Vannak kortyok, amikor magasabbra emelném, de maradok végül a 4 pontnál, az is azt jelenti, hogy oké. Ha kicsit korosodik, sokkal jobb lesz, ebben biztos vagyok.
Szeremley Rizling 2007
2009.06.25. 08:00 AG 2.0
4 komment
Címkék: négypontos olaszrizling badacsony rajnai rizling szeremley 2007
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
sucli 2011.03.27. 22:56:05
Teljesen elfelejtettük, hogy a magyar fehérbor nemcsak Irsai Olivér csemegeszőlőből készült "szagos" borok kavalkádja -ami kétséget kizáróan finom fröccsbort ad nyári éjszakán - , hanem éves, érlet, testes nedű is lehet. Ahhoz viszont terroir kell, Somló, Badacsony, Csopak, persze Tokaj (bocs, az nálam külön kategória), ahogy Ausztriában Wachau, vagy a Rheingau Németországban. Ne felejtsünk, nem jó, butultunk már eleget!Hajrá Balaton-felvidék!
2011.03.28. 09:23:38
sucli 2011.03.28. 21:53:14
Az ócskát is veszik az emberek esténként a tévében, egy jó borvidék "eladása" csak nem lehet akkora gond.
Mindenki azt eszi, -issza-amit kap, amire azt mondják, hogy jó.Mikor ittál tíz éve pálinkát - falusi disznóvágáson kívül-?Éa ma? Summa: a közízlés formálható jó irányba is, bár a méjnsztrím ma Mo-on nem ezt mutatja, ez igaz.Uff én beszéltem:)
2011.03.28. 22:04:01