HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bort inni 2009 karácsonyán

2009.12.24. 08:00 AG 2.0

Ha jól emlékszem, két évvel ezelőtt én találtam ki az Alkeszen, hogy megmondom, mit iszom karácsonykor, és akkor hátha a kedves olvasónak is kedve lesz ilyesmiről beszélgetni. Talán nem helytelen, ha ezt a hagyományt saját hasábjaimon folytatom. Úgyhogy önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy sok mindennel készülök. Szenteste például talán gombaleves is lesz, de barnasörös-aszaltszilvás pulykamell biztosan – hátha bírok ebből az unalmas madárból finom ételt készíteni –, a további napokra pedig előirányoztam egy kis hamis halászlevet, amely a halat ugyan nem fogja nélkülözni, ellenben felzöldségeltetik alaposan. Valamikor nyúl is sül majd egészben, cserépedényben. Sőt a moldován tefteli is felmerült mint egzotikus opció. Az biztos, a ma este fénypontjának Demeter Zoltán 2007-es Főborát szánom, előtte Nobilis Csirke-mál furmintot bontok. A folytatást még nem tudom, a nyúl is sűrű fehéret vagy könnyű vöröset kívánna, Vesztergombi József kadarkája jó partnere lehetne. Ki kell ezeken kívül bomlania a napokban Barta Károly 2008-as késői szüretének, valamint a 2006-os Konyári Pávának, mindkettőre nagyon kíváncsi vagyok. Ha utóbbihoz illő fogást nem kreálok, legfeljebb megisszuk szólóban. Szép ünnepet mindenkinek.

12 komment

Címkék: nobilis karácsony konyári vesztergombi józsef demeter zoltán barta károly

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szép tételek. Nálam inkább a fehérboros vonal lesz túlsúlyban. A Somlói Apátsági Pincészettől a 2008-as juhfark, amit a legnagyobb érdeklődéssel várok, illetve a Hilla is ott van desszertbor gyanánt. Még nem tudom, hogy a Szászi valamelyik kabócása vagy inkább a Liliomfija essen el, bár inkább ez utóbbira hajlok. Ideje lesz elkortyolgatni Szepsy Botondját, régóta őrizgetem. Kortyolgatáshoz pedig bevásároltam Matyi Dezső akciós fehérboraiból, kíváncsi vagyok rájuk. Eddig egy Cirfandlit kóstoltam, az egészen elfogadható tétel volt.
Komoly menüt esztek végig Albert az biztos.

Nálunk oroszosan alakul a karácsonyi menü.

Előételnek lesz ikrás (nem bírom, ha kaviárnak hívják a sima lazac, maréna vagy hering ikrát urizálva kaviárnak hívják) tejfölös rozskenyér lesz savanyú uborkával. Ehhez almalét fogunk inni :)

Utána borscsleves lesz tölcsérgomba betéttel. Ehhez egy 2007-es Juhfarkot bontok.

Főételnek citromos rizottó lesz modénain refritált nagy maréna lesz. Ehhez az előzetes terveimmel ellentétben egy Merry Edwards 2006-os Sonoma Coast Pinot Noir lesz.

Utána gyömbéres, szegfűborsos mézeskalács jön sajttállal és 2007-es Hillával.

Gyomorlazítónak egy kék címkés Tanduay rumot fogok kínálni :)

Boldog karácsonyt.
@BZoltan: hát azért ezt nem mind ma este esszük :)

különben honnan az oroszos vonal? csak azért kérdezem, mert a kárpát-medencében én főzöm a legjobb borscsot és sütöm a legütősebb kaukázusi saslikot :)
Az orosz vonal nekem onnan jön, hogy kedvelem az orosz és ukrán kultúrát, gasztrológiával, zenével, irodalommal mindennel együtt.

A mostani borscs nehézsége az, hogy a sógornőm nálunk karácsonyozik és ő húsevésileg kihívásokkal küzd. Ezen segítettem a még ősszel szedett és szárított tölcséres rókagombával. Már tegnap megfőztem és ma már csak érik :)
Bitang jó lett. Az én titkom az egészen kis méretű és kiváló (nálam ez majdnem mindig organikust is jelent) cékla, répa, káposzta, hagyma.
Nekem ma a halhoz egy Szászi Szentgyörgy-hegyi Rizling (2007) jutott. Ketten vagyunk (ebből én iszom :-), így sok palackot nem bontok, csak holnap-holnapután, a tágabb családdal.
Ez a Szászi bor viszont igen szép meglepetés volt: 1600 Ft körüli áron olyan közel került illatban és ízben is a félszáraz 2006-os Kabócáshoz, hogy majd hanyatt estem. Nem ugyanaz, persze, de azért ez feleannyiba kerül, mint a Kabócás...fogok még találkozni ezzel a borral, azt hiszem.

Holnap-holnapután lesz még: Heimann Barany-völgyi kékfrankos, Ikon Evangelista és Degenfeld Fortissimo.
Boldog karácsonyt!
Árvay Sauvignon Blanc 2007
Gál Tibor Chardonnay 1997 :)
@marvin__42: ahol lehet en hirdetem ezt a szaszi rizlinget, legutobb kabocas melle kostoltam, de nekem tovabbra is ez jon be.
Tegnap: Jack Daniels es 2007es Vinculum. A mait meg nem tudom :)
Hát mindenek előtt volt némi Crémant d'Alsace a Sick-Dreyer birtokról, aztán meg falatozáshoz Dunaszekcsői Chardonnay 2008 a Mestrinelitől...
Szenteste:

- Szentesi József A Cuvée 2008
- Bussay Olaszrizling 2007
- Patricius 5 puttonyos Aszú 2002

Ma este:

- Losonci Úrráteszi Olaszrizling 2008

Holnap:

A Boeuf Bourgignon a Kislaki Bormanufaktúra 2007-es Birtokvörösével készül, jut a pohárba is belőle.
És még Bussay Csókaszőlő 2008 és Gróf Buttler Merlot Nagy-Eged 2005.
Kislaki Bormanufaktúra Pirosbor 2008 - halászlé (ehhez nem jött be), illetve ma csirkepaprikás (ehhez igen)
Kislaki Bormanufaktúra Sauvignon Blanc 2007 - rosszul palackozott tétel (dugós) -> mosogató. Ez lett volna a sült/rántott halhoz és a töltött káposztához.
Azért még szétnézek a spájzban....
24-én Thummerer Bikavér 2006, (még?)nem olyan jó, mint a 2004-es.
25-én Szepsy Furmint 2006. Szétesés jelei erősen.
26-án még egy lehetőség Szepsynek.

takács bálint - zsebtévé
@takács bálint - zsebtévé: Én is ugyanezt a bort (Szepsy) bontottam 25-én, de nálunk nagy sikert aratott : ) csakúgy mint 24-én a 2006-os Pannonhalmi Infusio
süti beállítások módosítása