Ha jól emlékszem, két évvel ezelőtt én találtam ki az Alkeszen, hogy megmondom, mit iszom karácsonykor, és akkor hátha a kedves olvasónak is kedve lesz ilyesmiről beszélgetni. Talán nem helytelen, ha ezt a hagyományt saját hasábjaimon folytatom. Úgyhogy önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy sok mindennel készülök. Szenteste például talán gombaleves is lesz, de barnasörös-aszaltszilvás pulykamell biztosan – hátha bírok ebből az unalmas madárból finom ételt készíteni –, a további napokra pedig előirányoztam egy kis hamis halászlevet, amely a halat ugyan nem fogja nélkülözni, ellenben felzöldségeltetik alaposan. Valamikor nyúl is sül majd egészben, cserépedényben. Sőt a moldován tefteli is felmerült mint egzotikus opció. Az biztos, a ma este fénypontjának Demeter Zoltán 2007-es Főborát szánom, előtte Nobilis Csirke-mál furmintot bontok. A folytatást még nem tudom, a nyúl is sűrű fehéret vagy könnyű vöröset kívánna, Vesztergombi József kadarkája jó partnere lehetne. Ki kell ezeken kívül bomlania a napokban Barta Károly 2008-as késői szüretének, valamint a 2006-os Konyári Pávának, mindkettőre nagyon kíváncsi vagyok. Ha utóbbihoz illő fogást nem kreálok, legfeljebb megisszuk szólóban. Szép ünnepet mindenkinek.
Bort inni 2009 karácsonyán
2009.12.24. 08:00 AG 2.0
12 komment
Címkék: nobilis karácsony konyári vesztergombi józsef demeter zoltán barta károly
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lorien · http://lorien.blog.hu 2009.12.24. 09:04:10
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.24. 09:37:05
Nálunk oroszosan alakul a karácsonyi menü.
Előételnek lesz ikrás (nem bírom, ha kaviárnak hívják a sima lazac, maréna vagy hering ikrát urizálva kaviárnak hívják) tejfölös rozskenyér lesz savanyú uborkával. Ehhez almalét fogunk inni :)
Utána borscsleves lesz tölcsérgomba betéttel. Ehhez egy 2007-es Juhfarkot bontok.
Főételnek citromos rizottó lesz modénain refritált nagy maréna lesz. Ehhez az előzetes terveimmel ellentétben egy Merry Edwards 2006-os Sonoma Coast Pinot Noir lesz.
Utána gyömbéres, szegfűborsos mézeskalács jön sajttállal és 2007-es Hillával.
Gyomorlazítónak egy kék címkés Tanduay rumot fogok kínálni :)
Boldog karácsonyt.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.24. 12:24:07
különben honnan az oroszos vonal? csak azért kérdezem, mert a kárpát-medencében én főzöm a legjobb borscsot és sütöm a legütősebb kaukázusi saslikot :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.24. 13:10:38
A mostani borscs nehézsége az, hogy a sógornőm nálunk karácsonyozik és ő húsevésileg kihívásokkal küzd. Ezen segítettem a még ősszel szedett és szárított tölcséres rókagombával. Már tegnap megfőztem és ma már csak érik :)
Bitang jó lett. Az én titkom az egészen kis méretű és kiváló (nálam ez majdnem mindig organikust is jelent) cékla, répa, káposzta, hagyma.
marvin__42 2009.12.25. 01:00:35
Ez a Szászi bor viszont igen szép meglepetés volt: 1600 Ft körüli áron olyan közel került illatban és ízben is a félszáraz 2006-os Kabócáshoz, hogy majd hanyatt estem. Nem ugyanaz, persze, de azért ez feleannyiba kerül, mint a Kabócás...fogok még találkozni ezzel a borral, azt hiszem.
Holnap-holnapután lesz még: Heimann Barany-völgyi kékfrankos, Ikon Evangelista és Degenfeld Fortissimo.
Boldog karácsonyt!
2009.12.25. 09:30:38
Gál Tibor Chardonnay 1997 :)
e_easy 2009.12.25. 11:10:35
Tegnap: Jack Daniels es 2007es Vinculum. A mait meg nem tudom :)
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.12.25. 20:31:53
Ray Tango 2009.12.25. 21:20:33
- Szentesi József A Cuvée 2008
- Bussay Olaszrizling 2007
- Patricius 5 puttonyos Aszú 2002
Ma este:
- Losonci Úrráteszi Olaszrizling 2008
Holnap:
A Boeuf Bourgignon a Kislaki Bormanufaktúra 2007-es Birtokvörösével készül, jut a pohárba is belőle.
És még Bussay Csókaszőlő 2008 és Gróf Buttler Merlot Nagy-Eged 2005.
loading 2009.12.25. 22:01:09
Kislaki Bormanufaktúra Sauvignon Blanc 2007 - rosszul palackozott tétel (dugós) -> mosogató. Ez lett volna a sült/rántott halhoz és a töltött káposztához.
Azért még szétnézek a spájzban....
takács bálint - zsebtévé 2009.12.26. 10:25:47
25-én Szepsy Furmint 2006. Szétesés jelei erősen.
26-án még egy lehetőség Szepsynek.
takács bálint - zsebtévé
Briós 2010.01.04. 14:37:41