A Merfelsz Pince tízéves, nem is gondoltam volna, éppúgy meglepődtem, mint amikor kiderült, hogy Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi vállalkozása is pont ennyire van benne a korban. A szekszárdi borászat a közelmúltban került az érdeklődés homlokterébe, különösen azok kedvelték meg, akik a fajsúlyos, mégis barátságos borok híveinek vallják magukat, és alighanem nagy sikernek kell elkönyvelnünk azt is, hogy a Borbarát már 2008-ban a 7x7 legjobb magyar birtok közé sorolta. Merfelsz Gábor, aki Arató krisztinával közösen rakta le az alapokat, civilben bankár a fővárosban, gyökerei azonban szekszárdiak, meg is van az indíték. Tizenkét hektár, remek területek, szép présház, modern technológia, ez mind megvan. Sajnos van olyan is, aminek jobb lenne nem lennie: túlbonyolított, néha kínos bornevek az Agent Provocateurtől a Bel Cantón át a Musica Nobiléig és az Esti Csókig, hogy a márkanévként működő Nectar Sexardique-ról sok szó ne is essék. Persze a belbecs mindig fontosabb a külcsínnél, úgyhogy utóbbit csak hozzá kellene igazítani az előbbihez. A 2007-es bikavér-válogatásról annyit tudni, hogy embert próbáló kóstolgatás révén jutottak el összetételéhez, fele kadarka és kékfrankos, másik fele titok. Csillogó rubinvörös, nem igazán mély, ne is legyen. Illata kellemesen gyümölcsös és fűszeres, meggy és cseresznye játszik benne, melegebb, erdei gyümölcsös árnyalatok is gazdagítják, a kadarkát kiszagolhatónak véli az ember, pláne, mivel értesült róla, hogy van benne. Szájban minimum közepes test, finom savak, visszafogott tannin. A magas alkohol ellenére könnyed, tiszta ízű, jól iható. Egyelőre vastag 5 pontot kap, nem biztos, hogy kedvezett neki a kontextus.
Merfelsz Bikavér Selection 2007
2010.01.01. 08:00 AG 2.0
12 komment
Címkék: szekszárd ötpontos bikavér 2007 merfelsz
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
muskotály küvé 2010.01.03. 01:47:54
Ami nem tetszik Merfelsztől, az a rozéjai. A tavaly kapható is asszemm 13,5% alkohollal bírt a szénsav mellett, de a mostani Nérója 15%-os alkohollal nyomul... Tényleg kegyetlen. (A szőlőfajta nevének és a bor jellegének szerencsés egybeesése.)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.03. 11:01:46
Vörös: a hímesnevű Nectar S. igen jó benyomást tett rám tavaly.
Benikuty 2010.01.03. 11:40:59
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.03. 12:28:00
muskotály küvé 2010.01.03. 23:17:20
Azért nem akarok senkit lebeszélni róla, a Kézműves Borok Házánál kapható a Néró, hátha másnak bejön.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.04. 08:17:48
Én az elmúlt néhány év boraira jellemző magasabb alkoholt elsősorban annak tudom be, hogy a 2006-2008 évek kimagaslóan melegek, naposak voltak a legtöbb magyar borvidéken és többen szüreteltek magasabb mustfokot adó teljesen érett szőlőt. A 2009-es borok szerintem már kevésbé lesznek tüzesek.
Másodsorban pedig az az ok, hogy egy az elmúlt évek során a hozamkorlátozást jóval komolyabban veszi sok termelő mint a 90-es években és az alacsonyabb terhelés sok esetben nagyon megnyomja a gyümölcs cukortartalmát még mielőtt az élettanilag érett lenne. Így születnek a magas alkoholfokú, de karcsú és zöld borok.
Egyszóval én nem piaci szándékot látok a dolog mögé, hanem az évjárathatást és a technológiai fejlődést, útkeresést.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.04. 08:32:51
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.04. 11:40:14
Amúgy a magam (és a mi boraink részéről) annyit tennék még hozzá, hogy a tapasztalataink szerint messze nem triviális úgy eltalálni a szüret időpontját, hogy a szőlő az már tökéletesen érett legyen, de ne szaladjanak az egekbe a cukrok. Főleg a 2006-2007-es évekhez hasonló forróságban. Gyakorlatilag órákon tud múlni a dolog.
Az alkohol meg persze olyan mint a maradékcukor kérdése. Koncentrált, testes bort nehéz 12vv% szesszel és maradékcukor nélkül csinálni, sőt ez majdhogynem ellentmondás.
muskotály küvé 2010.01.04. 12:45:50
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.04. 13:07:37
Nekem az a tapasztalatom, hogy a Somlón 21-23 mustfok között van az amikor a gyümölcs teljesen érett. Ez 13.5-15vv% alkoholt jelent 0-25g/l maradékcukor "opcióval". Ezen utóbbit én befolyásolni már nem tudom, a forrás ott áll meg ahol megáll.
Az alkohollal amúgy ugyanaz a móka mint bármely más analitikai adattal, önmagában semmit nem jelent. Aminek jelentősége van az a sav-cukor-szesz-extrakt négyes harmóniájának és egyensúlyának.
A lényeg pedig az, hogy az alacsony alkoholfokú és csontszáraz de testes és koncentrált bor az olyan mint az egykezes tapshang. Már feltéve ha betartjuk a törvényeket.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.04. 15:25:53
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.04. 16:29:12