Mindig vannak szavak és kifejezések, amelyeknek sodrásuk van, amelyekre lehet építeni. Amelyek alakítják a divatot. A borban is. Hogy aztán csak a termelők hisznek abban, hogy hasznos használni ezeket, vagy a fogyasztók is ezerrel veszik az üzenetet, akik becserkészésére hajtanak általuk, az nem mindig kézenfekvő. A barrique-nak jó ideje vége, aki nem veszi észre, tévúton jár, a latin neveknek is bealkonyul lassan, a magas alkoholokra és a brutális extraktokra sem az idén kaptuk fel a fejünket. Ez idő szerint inkább a kézművesség van soron. Ezzel persze képtelenség akkorát aratni, mint mondjuk a barrique-kal – a kézművesség érzékszervileg kevésbé felismerhető –, a célcsoport kisebb, de a tolongás figyelemre méltó. Egyre többen próbálnak felszállni a szekérre. Úgyhogy helyesen kérdezi, aki azt kérdezi, vajon mit helyénvaló kézműves bornak neveznünk, és kik a kézműves borászok. Két végletes álláspontot ismerek. Az egyik szerint kézműves az, akinek nincs pénze korszerű eszközökre, és a hiányt szeretné erénnyé kovácsolni. A másik másképp rekeszt ki, amikor azt állítja: a kézművesség az egyetlen járható út, mindenki más csal, huncotkodik, nincs egy őszinte mozdulata. Az igazság, mint rendszerint, a közép közelében van. A kézművesség szerintem nem minőséget, hanem műfajt jelöl – noha minden körülmények közt minőséget várok tőle, ráadásul azt akarom, hogy a kézműves bor ne csak egyedi legyen, hanem elvezetes is. De pusztán attól, hogy a termelő agyba-főbe babusgatta saját kezűleg, egyetlen termék sem lesz értékesebb. A készítés módja és a filozófia önmagában kevés. Egy Spielberg-mozi is okozhat több örömet, mint egy Tarr Béla-film. Az elv mit sem ér, ha a gyakorlat nem igazolja vissza az érvényességét. Eljutottunk a lényeghez: a kézműves bor olyan termék, amelyre a termelő az első pillanattól az utolsóig személyesen figyel. Maga telepíti-gondozza a szőlőt, ott van minden fontos pillanatban, a zöldmunkáknál, a szüretnél, a préselésnél, a fejtésnél, a derítésnél, a palackozásnál. Sőt: a kézművesség a természetességre való törekvést is feltételezi. A kézműves bor nem külön kaszt, eredendően nem különb a nem kézművesnél – de az igyekezetnek érződnie kell belőle, hogy készítője többet akart. A kézműves bor lehet jó, közepes, pocsék. De bárhogy sikerül, muszáj őszintének lennie. Ha csak játssza, lebukik, ha nem azonnal, később. Hogy mindehhez szükség van-e konkrét definíciókra, esetleg részletekbe menő szabályozásra, maximált hektárszámokkal, egyebekkel, nem tudom. Fogyasztóként nem is feltétlenül érdekel. Hiszen a főszabály eléggé egyértelmű: nem az a legény, aki mondja, hanem az, aki teszi.
Kísérlet a kézműves bor körülírására
2010.06.10. 08:00 AG 2.0
51 komment
Címkék: kézműves gondolatmenetek
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2010.06.10. 09:01:40
diktatorikus kleptokrácia 2010.06.10. 09:13:24
Benikuty 2010.06.10. 09:17:49
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.10. 09:20:17
Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.10. 09:26:42
Hazabeszélek, de per pill jobbat nem tudok javasolni, mint hogy aki úgy érzi, hogy a témában elfér nála egy kis útmutatás, iránymutatás, segítség, az válasszon magának egy-két-akárhány szimpatikus bloggert, borászt, kereskedőt, sommeliert, aztán kóstolja meg, amit ők ajánlanak. Ha "átjön", akkor Hawaii, ha meg nem, hát akkor is legalább bővült egy kicsit a kedves érdeklődő világképe.
A zárómondat figyelemre méltó és maximálisan egyetértek: tegyük a dolgunkat!
Labancz 2010.06.10. 09:44:39
Azzal a kitétellel, hogy kézműves borból is csak kétféle van: a rajongva szeretett és az ihatatlan rettenet kategória.
Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2010.06.10. 09:54:52
1.) aki szerint csak kétféle kézműves bor van
2.) és aki szerint nem :-)
Szvetozár 2010.06.10. 10:18:32
gazdakor.szie.hu/video/adatlap/419
borpancsoló 2010.06.10. 10:32:40
@Vucsics.Krisztián: Szerintem nem jobb, mert egy olyan buta és üres, divatciklusokból álló borágazat képét sugaljuk ezzel, amire - azt hiszem - egyikünk sem vágyik. Tegnap még mindenki technokrata volt és enzimek és vitaminok mixeiből készített bort és az volt a pozitív, ha minnél nagyobb, erősebb borászat volt, ma meg mindenki kézműves.
Én nem tudom, de én mind a kettőben látom a szépséget. De nem látom, hogy konvertálható lenne egyik a másikból. Középút nincs? Saját stílus nincsen már?
De. Azoknál a borászoknál, akiknek nincs szűkségük már minden marketingmaszlagot bevetni hogy hírnevet szerezzenek és egy palackal többet adjanak el évente. Én Őket követném inkább, nem pedig a divatot, ami lehet hogy holnapra már ciki lesz.
Szóval csak óvatosan az "elkézművesedéssel" . :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 10:49:52
Azzal tökéletesen egyetértek, hogy az elsődleges szempontnak a minőségnek kell lennie. Pusztán a termelési modell pedig semmiképpen nem garancia a minőségre még akkor sem ha szerintem annak az egy fontos alapköve.
De nem is ez a lényeg, hanem ez: "kézműves bor olyan termék, amelyre a termelő az első pillanattól az utolsóig személyesen figyel. Maga telepíti-gondozza a szőlőt, ott van minden fontos pillanatban, a zöldmunkáknál, a szüretnél, a préselésnél, a fejtésnél, a derítésnél, a palackozásnál."
Ezzel nagy tisztelettel vitáznék. Egyrészt mi a helyzet a családi birtokokkal ahol apa és lánya/fia viszi a kubatúrát? Ott már kettő vagy akár többfelé tud oszlani a figyelem. Vagy mi a helyzet ha a gazda bármilyen okból kifolyólag a munkafolyamat egyes fázisait kiszervezi bérmunkába? Sok olyan termelő van akiket nagy konszenzussal tartunk a kézművesség megtestesítőinek, mégis bármunkában telepíttetnek, permeteztetnek és végeztetnek el sok munkát. A kapálásra (már ha nem gyomirtózik a gazda), zöldmunkára, szüretre meg szerintem még a legkisebb birtokokon is szerveznek segítséget.
A kézművesség szerintem nem egyszemélyes műfaj és nem is jelenti azt, hogy az az egy ember csinál a két kezével mindent, ha pedig nem ő csinál mindent akkor elkerülhetetlen, hogy bizonyos dolgokat nem tud tökéletesen ellenőrizni. De még ha ezen túl is tesszük magunkat akkor is ott van a használt technológia kérdése. Ha a gazda egy személyben csinál mindent és ott van mindenhol, vajon mennyire kézműves egy bor amit hűtött kóracél tartályban fordított ozmózissal való sűrítés után aromásító fajélesztővel erjeszt majd savpótol és mustsűrítménnyel javít egy személyben a gazda?
Én is sokszor megpróbáltam megfogalmazni a kézművesség lényegét és sosem sikerült olyan kritériumrendszert kitalálni ami védhető és vállalható lenne. Nem is olvastam sehol, senkitől teljesen elfogadható definíciót.
Így arra jutottam, hogy nem is kell definiálni a kézművességet.
lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2010.06.10. 10:55:23
Különbözni vágyás természetességben, minőségben a 'bortermelőtől', léptékben, egyediségben a 'borászattól'.
Ha megvalósul ez a különbözés - jó értelemben persze:) - akkor beszélhetünk kézműves borról.
A továbbiakban viszont ez már nem számít: egyszerűen bort kóstolunk, bort iszunk, bort értékelünk...
felvetés 2010.06.10. 11:37:27
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 11:55:40
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.10. 13:14:07
Ha megpróbálnátok megvitatni, hogy mit is jelent általában a "kézműves" jelző egy táskánál, bútornál, ruhadarabnál, és hogy ezekben mi is a közös, akkor szerintem sokkal hamarabb célhoz érnétek. Aztán persze azt kell megszaglászni, hogy mindez mit is jelent a borok esetében.
Én azt gondolom, hogy ez a jelző a "nem tömegtermék" áruvédjegyet igyekszik biztosítani, és tényleg a személyes odafigyelés, áttekintés, ellenőrzés a lényeges gondolata, az egyediséggel együtt. Aztán hogy jó lesz-e a termék, az korántsem biztos, leginkább tán a kézművesünkön múlik. Ismét a megboldogult (nem borvidéki) szomszédember példáját idézném, akinek sem a területe, sem a szaktudása, valószínűleg az alapanyaga sem volt kiemelkedő, és hát csapnivaló bort is készített. Ha mesterévé vált volna a szakmának, hát ő is kézműves bort készített volna. Így is tán azt tette, de inkább csak amatőrnek neveztük volna, mint kézművesnek.
fiatalborivo 2010.06.10. 13:29:16
- Törekvés a szőlőterületme maximális ismeretére hogy tudjam hogyan él
- Törekvés a munkák átlátására, ha nem is én csinálom az én szájízem szerint csinálják
- Törekvés a szőlő saját szájízem szerinti feldolgozására, a must alakítására, a bor érlelésére.
- Törekvés a természetességre
- Törekvés arra hogy ne csak kézműves legyek hanem annak is láccak
- Törekvés arra hogy amit előállítok előbb legyen jó aztán kézműves és aztán eladható.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.10. 13:35:10
alkoholista.blog.hu/2008/10/04/kezmuves_bor_technologiai_vagy_marketing_kategoria
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 13:42:33
loading 2010.06.10. 13:45:12
borpancsoló 2010.06.10. 14:24:04
- Törekvés a munkák átlátására, ha nem is én csinálom az én szájízem szerint csinálják
- Törekvés a szőlő saját szájízem szerinti feldolgozására, a must alakítására, a bor érlelésére.
Ez 15.000 hl-es éves kapacitásnál is megvan. :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.10. 14:41:36
További nagyon fontos ismérv: nem szájal arról állandóan, hogy ő mekkora kézműves, szemben a többiekkel, AKIK...
beragadt 2010.06.10. 15:56:31
Kézműves kontra ipari.
Én ebből a technologiát és a léptéket emelném ki.
azaz természetesség és családi.
Aztán ezt persze lehet még finomítani, de valahol itt kezdődik a különbség. Szerintem.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.10. 15:59:38
Mondok egy példát. Van egy haverom, aki "borászkodik". Van szőlője, néhány munkafázist (metszés, hajtásválogatás) ő csinál, néhány másik munkafáist szakcsoport (permetezés, talajművelés). Egyetlen permetszer nevét nem ismeri, sem a hatásukat. A boraira egy ismert név figyel, ő gondozza. Fogalma sincs a cimborámnak hordóban zajló folyamatokról, a borászati munkákról. Aztán lepalackoznak mondjuk 1000 üveg nagyon finom bort. Szerinted ő kézműves? Szerintem nem. A bora igényes? Szerintem igen.
shiraz 2010.06.10. 16:33:01
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.10. 17:09:41
hegyaljai 2010.06.10. 18:41:09
Nem túl elegáns meghatározás valamire, hogy mi nem. A kézműves bor minden csak nem a jól meghatározott technológiai bor. Annak ugyanis az a veszélye, hogy a termőhely, az évjárat hatását a bevitt energia és anyagok tehát végső soron pénz eltünteti. A kézműves borászat pedig ezeket engedi érvényre jutni, de nem lemondva minden technikai lehetőségről, és feltétlenül földbesűlyesztett cserép edényekben kénezés nélkül készítve a bort. A kézműves szó csak abból a szempontból helyes, hogy a tulajdonos, pincemester kezének minden fázisban jó lenne találkoznia kell a termékkel. Inkább a fej a fontos, ahol a filozófia, és a napi döntések születnek, és a végrehajtó kéznek nem kell feltétlenül ahhoz a fejhez tartoznia.
Egyébként a vita abból a szempontból is érdekes, hogy mindenki "kézműves borról" beszél, de a kategóriát nem a végtemék minőségével határozza meg, hanem a körülményekkel. Tehát inkább "kézműves borászatról" van szó.
Én ezt csak akkor ellenzem, ha a termelő ezt a kifejezést helyezi a marketing kommunikációjának a központjába, remélve, hogy ez a varászó elfedi bora hiányosságait. :-)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 18:59:42
A példád szerintem marginális. De elsősorban nem ezért rossz. Arról már sokan írtak, sok dologot, hogy mitől _NEM_ kézműves egy termelő. Az érdekes az lenne, hogy mitől az.
Persze én továbbra is irrelevánsnak tartom a dolgot. Már kérdeztem, hogy miért gyakoribb téma az, hogy valaki kézművesnek tartja magát és nem az, mint az, hogy valaki jónak tartja a borát és nem az. Melyik a nagyobb probléma? Miért nem arról beszélünk?
Azt is kérdeztem, hogy miért baj az, hogy sokan, sokfélét értenek kézműves bor alatt. Miért baj ez? Halászlé alatt is többféle dolgot értünk, mégsem problémának, hanem a gasztro-kultúra gazdagságnak tudjuk be.
Még egy népdal vagy népmese is változik faluról falura, generációról generációra.
Már kérdeztem tőled, de választ nem kaptam, hogy pontosan mi is a baj a kézműves bor definiálatlanságával? Tán tucatszám látod meggazdagodni a magukat méltatlanul kézművesnek tartó gazdákat?
Igen, van egy trend ami a hazug illúziót áruló globális nagyipari termeléssel szembe megy. Igen, van egy határozott szemlélet, hogy "gondolkodj globálisan, de cselekedj lokálisan", van egy egyértelmű, de kisebbségi akarat, hogy a profitmaximalizálást egyedüli prioritásnak tekintő élelmiszeriparnak legyen alternatívája ami a környezettel együtt a benne élő embert is védi.
Ez, jó, ezt védeni, támogatni, segíteni kell. Sőt, ha írni és olvasni tud valaki akkor kötelessége.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.10. 19:15:42
Sőt azt sem érzem, hogy a kézművesség mint hívószó automatikus árnövekedést eredményezne.
Ráadásul szomorú tény, hogy ma Magyarországon a bor néven kereskedelmi forgalomba kerülő és a fogyasztók poharába kerülő boroknak mennyiségileg elenyésző hányada kerül ki olyan termelő pincéjéből akik magukat kézművesnek tartják. Viszont nyomasztó többsége olyan pincészetektől kerül ki akik nyíltan és törvényesen pancsolják a bort.
Kérdem én, miért nem a valódi problémáról beszélünk? Miért az elenyésző és piaci volumennek nem rendelkező kisebbség hitelességén rágódunk és miért nem a milliós palackszámban ócska lőrével piacot butító és borkultúrát nyomorítók hitelességéről?
Vagy csak engem zavar ez az aránytalanság? Csak én gondolom úgy, hogy először a nagyobb problémákat kellene megoldani és a nüanszokról majd utána lenne érdemes vitatkoznunk?
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.10. 22:33:25
Szerintem válaszoltam is rá: ha nem baj, hogy valamit annak nevezünk, ami nem, akkor nincs problémám a dologgal.
A kézműves bicskás sem azért kézműves, mert az övé jobb bicska. Hanem azért, mert a mester keze nyoma van rajta. Egy modern bicska lehet jobb, mint egy 100-200 éves technológiával készülő. De attól nem kézműves. Ennyi.
A megfejtés egyébként az "IGÉNYES". Igényesen lehet bort készíteni 80 hektáron - kézműveset nem.
Egyébként a haverom példája se rossz: ha valaki nem uralja a technológiát elejétől a végéig, akkor nem lehet kézműves. A céhekben a kézműves mesterek minden munkafázist maguk végeztek. Olyan cipész nem volt, aki nem tudott talpalni - vicces lenne, ha valaki kézművesnek (mesternek) nevezné magát, ha teszem azt a metszéssel vagy a permetezéssel nincs tisztában.
Szerintem.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.10. 23:01:34
pupakpepe 2010.06.10. 23:43:05
Sok-sok igaz és sok-sok támadható érv elhangzott itt, gyakran egy hozzászólótól is.
"Halászlé alatt is többféle dolgot értünk, mégsem problémának, hanem a gasztro-kultúra gazdagságnak tudjuk be" írta BZoltan.
Kérdem én, akkor a borok közt miért kell beskatulyázásra törekedni? mért nem fogadjuk el, hogy a világ olyan nagy és kerek, hogy meg kell, hogy férjen alatta a hiperreduktív és a fahordóban, üvegballonban, vagy akár agyagedényben készült bor, gyakran egy borászaton belül is...
(nem Zoltán ellen beszélek, de ő írta e néhány sort, amiről ez eszembe jutott..)
Egy példát had hozzak én is. Képzeljünk el egy kis borászatot, mondjuk 3-4 hektár. Apa és fia végeznek minden munkát (metszéstől a palackozásig). A szőlőterületek közt azonban van olyan, ami kevésbé koncentrált, kevésbé vastag alapanyag. Hosszú-hosszú évek tapasztalatából(!) kiindulva úgy döntenek, hogy innen reduktív (hűtött erjesztés, élesztőzés, stb.) bort készítenek. Úgy, hogy teszem azt mellette vannak spontán erjesztett, fahordós, hagyományokra alapozott boraik is. Kézműves-e az ilyen borászat?
Vajon nem attól lesz-e kézműves a borászat, hogy ISMERIK a területeik, fajtáik, alapanyagaik adottságát, és nem félnek használni technológiát, ha úgy adta a természet, hogy egy-egy terület, dűlő szőlőterméséből úgy lesz szép, finom és szerethető bor?
Miért kéne lándzsát törni egy olyan borász felett, aki nem fél technológiát és az emberi tudást és eredményeket használni, hogy az alapanyagból a maximumot kihozza? (ez persze könnyen támadható mondhat, de a természet olyat is tud produkálni, amit nem lehet mennyiségi korlátozással, szüreti időpontok tologatásával kivédeni... és ilyenkor lehet, hogy KELL az élesztő, lehet, hogy kell a cukorral való javítás, lehet, hogy kell a savpótlás... - hogy erre hozzak egy példát: egy kedves ismerősöm egy Balaton környéki borászat főborásza volt réges-rég. Mesélt egy olyan évjáratról(60-as évek vége felé), mikor a szőlő június(!!!) elején fakadt és még november végén is 13 Mm fokkal tudtak szüretelni... vagy csak gondoljunk a nem is oly régi 2003-as extrém meleg évre... (cukorpótlás; savpótlás))
Ahogy AG írta, az igazság talán valahol a két szélsőség között rejlik.
Amúgy én nem szeretem a "kézműves" jelzőt.(talán pont amiatt is, hogy nem meghatározható; talán pont amiatt is, hogy a jól meghatározható ellenpéldával (technológiai bor) szemben született ez a jelző. A "hagyományos" jelző vhogy jobban fekszik nekem.(borra értve persze)
Ha a bor kellemes, szerethető akkor jó. Valahol ez a lényeg, nemde?
AG szavaival zárnék - kicsit kiegészítve: "Hiszen a főszabály eléggé egyértelmű: nem az a legény, aki mondja, hanem az, aki teszi" a JÓT.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 07:01:46
Amúgy mondom, hetekig vitatkozhatunk azon, hogy mi _NEM_ kézműves, a kérdés az, hogy mi az.
A te meghatározásod egyértelműen rossz. Sorolj fel 10 szerinted hiteles kézműves magyar borászatot. Biztosíthatlak, hogy valahol, valamilyen apróságban eltérnek a te meghatározásodtól.
Szerinted hány termelő palackoz magának? Hány termelő bérpermeteztet? Hány termelő alkalmaz kapásokat? Hány termelőnek szüretelnek napszámosok? Hány termelőnél végzik a zöldmunkát bérmunkások? Hány termelőnél van/volt kiadva bérmunkába a telepítés?
Addig jó a definíciód ameddig ezekről nem tudsz.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 07:09:47
Szerintem nem skatulyáz be senki senkit.
A probléma itt azzal van, hogy vannak termelők akik magukat a saját mércéjük szerint kézművesnek tartják. Másoknak persze más a kézművesség meghatározása és ezért rosszallják, hogy az adott termelő kézművesnek tartja magát.
Én úgy gondolom, hogy mindenki úgy határozza meg magát ahogy akarja, ez mindenkinek alapvető joga.
Számonkérni a saját normáinkat valaki önmeghatározásának kapcsán pedig szerintem nem ésszerű.
Tökéletesen illeszkedik ez a kérdés arra, hogy van aki hazafinak tartja magát ameddig mások szerint nem az, van aki becsületesnek tartja magát míg mások szerint nem az, van aki szépnek tartja magát de mások őt csúnyának tartják.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 08:58:43
Saját definícióm szerint azok a hobbiborászok / egymaguk dolgozó kistermelők a kézművesek, akik uralják azt, amit csinálnak. (TERMÉSZETESEN durva rossz borokat IS lehet kézművesen csinálni, MINDADDIG, amíg - a bicskékhoz hasonlóan - nincsenek zsűrizve.)
Bár nem szeretem a csöpögős parasztromantikát, de dr. Bussay fogalmazott úgy valahogy, hogy tavasszal elkezdi tőkénként végiggondolni, hogy az a tőke mit fog csinálni idén, jövőre, és azután. Ő "beszélgetésnek" nevezte ezt - én irtózom az ilyen szavaktól, de a lényegét értem. (És nem tudom, dr. Bussay kézműves-e a definícióm szerint.)
Azt a termelőt nevezem kézművesnek, akinek a felesége ha kimegy a szőlőbe, el tudja neki mondani TELEFONON, hogy a szélső sorban föntől a második oszlopközben a második tőke, arról szedj a gyerekeknek, mert az a legédesebb, és a tesója a második sorban van egy oszlopközzel lejjebb.
Tudom, ezen a szűrőn kevesen akadnak fenn: te hány népi iparművész bicskásról tudsz az országban? És hány olyan késesről, aki "svájci" bicskát árul? Ismétlem: semmi baj a svájci bicskával, éppen egy hónapja vettem egyet.
És szerintem az IGÉNYES szó mindent elmond, amit egy igazán jó borról el lehet mondani, nem kell olyan jelzőket ráaggatni, amik nem igazak.
És személy szerint elvesztettem az érdeklődésemet aziránt, hogy mire használjuk a "kézműves" szót, tényleg nem akarok ezen vitatkozni, megsérteni bárkit meg pláne nem. ne feledjük: amint bárki ráírhatta (azt hiszem cukorfoktól és fajtaösszetételtől függően) a borára azt, hogy "minőségi", ez a szó a bort ismerő embereknek a büdös világon semmit nem jelent. Főleg nem azt, hogy a bor jó minőségű lenne. Így lesz ez a kézműves szóval is, hamarosan.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 09:03:31
Egyébként szerintem az amit te leírsz az nem kézművesség, hanem a háztáji hobbi meghatározása.
A zsűrizéstől pedig nekem borsózik a hátam :)
Amúgy te milyen borokon láttad azt a címkét, hogy "kézműves bor"?
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 09:19:43
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.11. 09:41:26
Az egyik korábbi védencéről egyébként Szentesi úr épp tegnap mesélte el nekem, hogy kiderült róla, cuccoz, mint a szél. A pincéje hamarosan lekerül majd a listáról.
Kézműves késesek: www.kesmives.hu/tagok.php
Kb. még egyszer ennyi késes lehet, aki megfelelne a kritériumoknak, de nem lépett be a céhbe eddig.
Nem hiszem egyébként, hogy több valódi kézműves borászt el tudna tartani a magyar piac, mint ahány késest...
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 09:58:16
Ez megint csak azt jelenti, hogy amíg nincs pontosan körülírva (nem feltétlenül a bortörvényben, de ha nem ott akkor valamilyen "céhszabályban"), hogy mi "cucc" és mi nem "cucc", addig bő tere van a "cuccozó" szitokszó használatának.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 10:01:50
Miért olyan nagy tüske ez a kézmûvesség neked?
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 10:16:31
"Én nem ismerek egyetlen olyan termelőt sem aki a marketing kommunikációjának a középpontjába helyezné a kézművességét. Te tudsz ilyenről?"
majd amikor egy konkrét cég hirdeti azt, hogy kézműves borokat árul, azaz a nála kapható borok kézművesek, akkor visszaírsz, hogy:
"Ez szigorúan véve egy kereskedô oldala."
Én semmi mást nem állítottam mint azt, hogy a kézművesség marketing kategória. Én ezt az állításomat bizonyítottam.
És mint írtam: nem zavar az se, ha kemecében sült bor néven árulják - csak megjegyeztem, hogy az én értelmezésem szerint a "kemencében sült" nem azt jelenti, hogy "hordóban forrt".
És úgy látom nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy számomra mindegy, ki minek tartja magát, az IGÉNYES bort szeretem és értékelem.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.11. 10:18:27
@BZoltan: nem a kézművesség a tüske, se neki, se nekem (ha nyilatkozhatok némileg helyette is). A tüske a szélhámosság: ha valamilyen kifejezést elkezdenek olyan célra is használni.
Én például kizárólag az olyan dolgokat és embereket szeretem, amik/akik azok, aminek/akinek látszanak, és amit állítanak róluk/magukról, az fedi a valóságot.
Pl. én egy seggfej vagyok, állítom, ezért másnak már felesleges is ezt állítani. Vagy elég, ha csatlakozik. :)
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 10:26:20
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 10:43:39
Amúgy én azt kérdeztem, hogy "te milyen borokon láttad azt a címkét, hogy kézműves bor", hasonlóan ahhoz, ahogy a "minőségi bor" fel van tüntetve. Ugyanis te erről írtál.
Nem érzem bizonyítva, hogy a kézművesség marketing kategória lenne.
Tökéletesen egyetértek egy korábban leírt véleménnyel, hogy a kézművesség egy szándék a különbözésre.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 10:51:43
Nagyon sok dolog van ami mérgezi, fékezi a magyar borkultúrát és korántsem meglepő módon a magukat vagy bárkit kézművesnek tartók nem tartoznak ide.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.11. 10:55:22
ha a kézműves helyett az IGAZ szóval próbáljuk a behelyttesítést, akkor mindjárt elveszti a mérletkorlátját...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.11. 11:05:17
egyébként persze nem örülök a vita elmérgesedésének, mert az a benyomásom, hogy a legvehemensebb ellenfelek sem gondolnak nagyon mást a fontos kérdésekről, csak máshova helyezik a hangsúlyt. persze lehet, hogy tévedek
a sok érdekes komment után is szívesen megismétlem az utolsó mondatomat, azzal a kiegészítéssel, hogy szerintem egyértelműen többen vannak azok, akik nem (vagy nemcsak) mondják, hanem teszik. ráadásul valóban a jót :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 11:07:06
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.11. 11:16:55
Abban a nagybetűs dologban igazad vagyon. Pl. ismerek egy céget (bormanufaktúra, khmmm), aki pusztán A BOR névre kereszteli egyes termékeit. Saját szőlőjük nincs, khmmm.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 13:01:28
Éppen ezt írom én is: ez egy marketing kategória. Egy védjegy. Mint a krémtusfürdő, a habszappan, az intelligens mosópor, stb. "Be different".
Végre egyetértünk ebben.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.11. 13:04:47
Én tisztellek téged annyira látatlanban, hogy soha nem mondanék rád ilyet, még ha bizonyos kérdésekben nem is értünk egyet.
t f 1 (törölt) 2010.06.11. 13:10:16
1. én
2....
3....
:)))
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 17:34:51
Számomra az, hogy egy termelőben megszületik a szándék a kézművességre az nem azt jelenti, hogy ezt csak marketingérdekből tennék.