HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Az Elesko Wine 2011 májusában

2011.05.17. 14:00 AG 2.0

Nincs jobb, mint összekötni a kellemeset a kellemessel. Amikor összeállt nagyjából, hogy a szlovákiai jégkororong-világbajnokság alkalmából nem töltünk egyszerre huzamosabb időt Pozsonyban, hanem megjárjuk háromszor oda-vissza, már-már lemondtunk a borvonal legalább minimális feltérképezéséről. Pedig kaptunk tippeket jókor, elsősorban bazini – avagy pezinoki – cépontokkal, ott van a kisváros a nagyváros tövében. Aztán jött az etyeki sauvignon blanc-ozás, ahol két Elesko-tétel is kiváló teljesítményt nyújtott. Ez a pincészet sincs messze, Modor – avagy Modra – határában terül el, a Malokarpatska borvidéken. Úgyhogy megkértük Bott Frigyest, aki néminemű kereskedelmi és marketing-együttműködésben van az Eleskóval, szervezzen nekünk néhány órás látogatást a múlt pénteki elődöntők elé. Megtette, nagyon-nagyon szívélyesen fogadtak-kalauzoltak bennünket, köszönjük. Az Elesko lényegében Éleskő egykori váráról kapta a nevét. Más frontokon gyűjtött nagytőkét fektettek bele, jól tették, érdemes nézegetni fényképeket. Az előző évtized első felében kezdtek szőlőt telepíteni, a borászat és az egész komplexum – kiváló étterem és nagyjából százképes Andy Warhol-galéria (!) is tartozik hozzá – 2007-08 körül készült el, az első évjárat a 2008-as volt. Valamivel több mint száz hektáron gazdálkodnak helyben, van még harminc a Tokaji borvidék szlovákiai részén. Jelenleg 600 ezer palacknál tartanak éves szinten, nem olcsók, a szerényebb pinceárak öt euró körül járnak, de azt mondják, elmegy minden nagyjából. Fehér és vörös egyaránt színesíti a palettát, a sauvignon blanc-tól a pinot gris-n, a viognier-n, a chardonnay-n, a rajnai rizlingen át a morva palaváig, a magyar furmintig és hárslevelűig, illetve a kékfrankostól a merlot-n és a pinot noiron át a szlovák dunajig – de ki is hagytam néhányat. Az épület abszolút korszerű, rengeteg acéltartállyal, kevesebb fahordóval és barrique-kal, trustosokkal is. Kombájnnal szüretelnek, tartályban erjesztenek, a fehérek nagyobb része nem lát fát, a vörösök általában igen. Kóstoltunk nem keveset, minden kategóriából; három szint van, a basic line egy fehér és egy vörös házasításból, valamint egy rozéból áll, utánuk következnek a fajtaborok, a premium line még bővülni fog, van egy két-háromezer palackos vörös küvé is, Veterlin néven. A derékhad tíz euró környéki áron érhető el. Az a helyzet, hogy minden ízlett, nehéz volt kiválasztani a kedvenceket. Jó alapanyag, maximum másfél kilós hozamkorlátozás, modern technológia, hibátlan borászati munka. Ráadásul mintha mind többet nyújtott volna, mint a szimpla reduktív gyorsborok. A 2010-esek savai sem voltak durvák, de a 2009-esek azért barátságosabb arcot mutattak ott is. Fehérben alighanem az acélosan tiszta 2010-es rajnai, a hordóban pihenő pinot gris, a chardonnay, a félédes palava, továbbá a tokaji furmint és hárslevelű kapott el leginkább. Nemrég került szóba, hogy még soha nem volt szerencsém olyan szlovákiai tokajihoz, ami akár a minimális elvárásoknak is megfelelt volna. Bott Frigyes azt mondta, nem sokáig lesz ez így. Igazat állított: az említett két 2009-es száraz a hatpontos szintet kacagva tudja. Rendben voltak a vörösök is: az alapházasítás éppúgy, mint a merlot, a dunaj vagy a Veterlin; csak a pinot noirt szeretem kevésbé tanninosan. Ráéreztek északi szomszédaink a lényegre, ez egyre világosabb, írtam két hete. Nem írtam butaságot, a térkép egyre színesebb. Minden szempontból örülök ennek.

4 komment

Címkék: szlovákia pincék és borászatok elesko

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Elesko Wine 2011 májusában > Az a helyzet, hogy minden ízlett...
65 karakter ami felteszi a lecet
Ez az Éleskő-dolog eszmbe sem jutott :)
Albert, milyen volt a Dunaj? A szlovákok szeretik-dicsérik a saját új fajtáikat.
@muskotály küvé: hoztam belőle egy üveggel, majd utána elmondom :)
@AG 2.0: a lényeg az, hogy jó volt...
süti beállítások módosítása