HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Két Champion-díj a Csepel-szigetnek

2009.06.26. 08:00 AG 2.0

Nagyjából két éve úgy gondolom, Frittmannék után, Fonték és a Gedeon Birtok mellett a szigetcsépi Gál Pincészet lesz Magyarországon a következő alföldi olcsóbor-sztár. Azt hiszem, az elsők között figyeltem fel rájuk, először meglepően finom félédesükről írtam, aztán a borfesztiválon felderítettem teljes szortimentjüket, ízlett minden. Áttörésük ezzel együtt várat magára, de biztos vagyok benne, hogy nem sokáig. A borversenyeredményeket általában igyekszem visszafogottan kezelni, ám abban mégiscsak van valami, hogy az imént rendezett, sorrendben 10. Vinagorán egy Csepel-szigeti borászat két Champion-díjat is behúz a maga kategóriájában. A zsűri az egyaránt 2008-as szigetújfalui szürkebarátot, illetve szigetszentmártoni kékfrankos rozét emelte nagyon magasra. Utóbbi ráadásul aranyérmes lett az áprilisi rozé-világbajnokságon.

A Vinagora-eredményekről picit részletesebben, csak a csempionokat említve: a száraz fehérek között Gálék szürkebarátja mellett a szlovák Chateau Modra Rulandske Biele 2008-at díjazták, a vöröseknél Bock József 2007-es syrah-ja lett a legjobb, az erősített boroknál jerezi került a tetőre. Késői szüretben a soproni Vincellér Ház 2005-ös zenitje nyert, a botritiszes kategóriában szokásukhoz híven két régi vágású aszút találtak kiemelkedőnek az ítészek, a Monyók família 1999-es és Kiss István 1975-ös 6 puttonyosát.

Ezeket hagyom is, térek vissza Gálékhoz. Akik természetesen roppant mód örülnek a sikernek, bár azt tapasztalják – mint Gálné Dignisz Éva elmondta –, az ilyesmire legfeljebb a szakma fogékony, a fogyasztó nem annyira, és az éttermek meg a szaküzletek sem kezdtek el jobban kapkodni a boraik után. Ezzel együtt szürettől szüretig minden elfogy, nagyobbrészt helyi értékesítés keretében, és a palackozott mennyiség is növekszik, 20 ezernél tartanak évjáratonként. Van azért előrelépés a hozzáférés tekintetében is, Budapesten például az Asztali Borok Házában, a Borkápolnában, a Winebarban és a Maligán Borétteremben is bevásárolhat 1000 forint körüli dolgaikból mindenki, akinek kedve szottyan hozzá.

A Gál Pincészetnek közel 100 hektárnyi szőlője van a Csepel-szigeten, több mint a fele új telepítés, zöme fehér, ami kék, az kékfrankos. Pincéjük ezer hektoliteres, de eddig még nem használták ki a teljes kapacitást. Boraikat reduktív iskolázással készítik, tartályban érlelik és tárolják, palackos raktárra előbb-utóbb szükségük lesz, meg a hatfejes félautomata palackozó helyett is kellene profibb berendezés.

A híres rozéból – amely tehát a cannes-i Mondial du Rosén is aranyéremre érdemesült – 35-40 ezer palacknyi mennyiség készült, de csak 10 ezerrel töltöttek le ténylegesen, a többi elmegy lédigben. Egy üvegjéhez néhány napja már hozzájutottam – tényleg még azelőtt, hogy a vinagorás Champion-díjak beestek volna –, meg fogom kóstolni, lesz egy újabb poszt akkor. Addig is figyelek, hogy talál rá a publikum a jóra. Meg azután is, persze.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek alföld rozé vinagora gál pincészet szigetcsép

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása