HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Günzer Z. hússzal szedte az oportót

2009.09.17. 08:00 AG 2.0

Zajlik a szüret a Villányi borvidéken, Günzer Zoltán, aki kadarkájával és Ördögárok Cuvée-jével került ismét az érdeklődés homlokterébe, eddig csak a portugiesert és a pinot noirt szedte le. Előbbi egy része a rozéba került, azt a hányadát ellenben, amelyből fajsúlyos vöröset készítene a borász, 20 fokkal vitték be, és ígéretesnek tűnik. Ez lesz a pince történetében az első presztízsportugieser, amihez termőre kellett fordulnia két hektár új telepítésnek. További hat hektár is új szereplő a Günzer-birtokon, négyen kékfrankos, egyen-egyen syrah és pinot noir érik. Utóbbi 24-es mustfokot tudott most, pinot noirja még nem volt a termelőnek. Minden más kint van. A nyolc újjal összesen húsz hektáron teremnek immár a Günzer-szőlők, ami egyfelől minimálisra szorítja a felvásárlást – nagyjából 150 mázsára, ebből csak rozét csinálnak ezentúl –, másfelől komoly hozamkorlátozást tesz lehetővé, sőt szükségessé. Günzer Zoltán ugyanis némi  visszaesést tapasztal az értékesítésben, amit nem a mennyiség és az árak egyöntetű emelésével szándékszik ellensúlyozni, hanem éppen ellenkezőleg. Termékei forgalmazóját, a Bortársaságot azzal kereste meg, csökkentsék érdemben az árakat, így tegyék elérhetőbbé a borokat. A portugiesert például vissza kell vinni az 1500 forintost lélektani határ alá, vázolta terveit, hozzátéve: a jelenleg a polcon alig 5000 fölötti Ördögároknak is kevesebbe kell kerülnie a 2007-es évjárattól. Nincsenek nagy problémák, de az a fontos, hogy később se legyenek, mondta erről. Az eddig 80-100 ezer palackos éves termelés ugyanezen a szinten marad, magyarázta Günzer Zoltán, hiába nőtt a termőterület. Egyszerűen koncentráltabbak lesznek a borok, nemcsak a portugieser, de a kékfrankos és az összes többi is. A prémiumkategóriában a jövőben felzárkózhat a bordeaux-i küvé mellé egy másik házasítás, pinot noirból, syrah-ból, kékfrankosból, de ezek természetesen önálló fajtaborként is megjelennek, néhány ezer palackos tételekként. Középen marad a kétcabernet-s házasítás – a franc 60:40 arányban veri a sauvignont – és a kadarka, amely még keresi a helyét. A 2003-as évjáratban roppant sikeres merlot nem tér vissza, termése az Ördögárok Cuvée-be kerül. A vendéglátás még nem indult be Günzer Zoltánnál, a beruházás elkezdődött, de le kellett állítani, talán tavaszra be tudják fejezni. A termelő sokat vár tőle, úgy számol, borai húsz százalékát képes lesz helyben eladni.

4 komment

Címkék: hírek villány emberek günzer zoltán

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem fura, hogy egy 20 fokos oportó (portugieser) hír lett. Volt olyan időszak Magyarországon, amikor 20 fok alatt le sem szedték bornak a szőlőt.
A 20 Magyar mustfokos portugieser érett szőlőnek nevezhető, de fajtától függetlenül az alkoholos érettségen kívül van még tanninos érettség is, meg extrakt szempontjából érett, különleges bor.
Tehát öröm, hogy 20 fokos, de sajnos ez az egy adat nem elég arra, hogy kimondjuk róla, hogy ez a világ legjobb bora, sőt még azt sem, hogy ez a világ legjobb portugieser bora. És természetesen semmi garancia nincs arra, hogy a 22 fokos szőlőből jobb bor készül.
@hegyaljai: Kiegészítve a mondatodat, egy 24-es pinotból aztán végképp nem lehet szép Pino-t összehozni...(16 alk.) Időben le kellett volna szedni..

Hülye kérdés, de mitől lesz az oportó presztízsbor? -> 1500Ft ért?
A cukorfok nem minden. A tavalyi, 23 fokkal szüretelt Biankámtól "meg kellett szabadulnom", mert ihatatlanul lágy lett.
süti beállítások módosítása