HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Szentesi Nadapi Rajnai Rizling 2007

2009.10.28. 08:00 AG 2.0

Szentesi József bemutatásába most nem bonyolódnék bele, néhány héttel ezelőtt megírtam a lényeget. Talán annyit emelnék ki ezúttal mégis, hogy bár a mester elsősorban a történelmi magyar fajták iránti fokozott érdeklődéséről híres – több tucatnyival kísérletezik tudomásom szerint, amelyek felsorolásától eltekintenék –, akkor sem retten meg, ha világszerte jól ismert szőlőből kell bort készítenie. A 2007-es nadapi rajnai rizlingről is meséltem a múltkori öcsizéskor, közben eljött hát az idő, hogy a palack fenekére nézzek. De erről is eszembe jutott valami még: sokan abszolút etalonnak tartják a hazai rajnaimezőnyben ezt a bort, és én is úgy gondolom, a legjobbak között a helye. Na szóval. A Csúcsos-hegyen termett, alkoholja mindössze 12,5-es, maradékcukra 15 körüli, ha jól emlékszem, nem teljesen tudatosan lett félszáraz, hanem így alakult. Tükrösen tiszta, halvány, fiatalos aranyszín. Áradóan gyümölcsös illatok, ezen belül is elsősorban déliek, nem citromosan frissek-hűsek, inkább mandarinosan-mangósan érettek, melegebbek. Érződik belőlük, hogy a bor már megállapodott, a petrolos beütés is ezt támasztja alá. A mineralitás diszkrét árnyalat. Teste a viszonylag alacsony szesz ellenére figyelemre méltó, a korty telt és sima felszínű, savai érzetre nincsenek sokan, de szépen, selymesen játszanak a nyelven, okosan ellenpontozzák a vártnál kissé dominánsabb édességet. Kedves és vonzó, egyszerre hatásos és elegáns bor. Demeter Zoltán 2007-es birtokfurmintjának emlékét idézte fel bennem. 7 pont. Szentesi József azt mondja, a 2008-as még szebb lesz. Kíváncsiságom határtalan.

2 komment

Címkék: hétpontos rajnai rizling 2007 szentesi etyek–buda

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem a várban volt szerencsém a 07-est és a 08-ast(pult alatti tétel) együtt kóstolni.
A 07-est én is 7 pont körülire tenném, nekem egy hagyányival több sav jobban állna neki,szeretem az ilyen stílusú boroknál, ha van benneük egy kicsit több vibráció.Persze így is elegendő az egyensúlyhoz.
A 08-asnál nem volt ilyen típusú hiányérzetem, nyilván koránál fogva még sokkal "sallangmentesebb". Én nehezen tudom megítélni egy nagyon friss borról, hogy milyen magasra fogja vinni.
A 08-as is hozzta a 7 pont körüli szintet, ha a dinamikája megmarad, emmellett nyer némi komplexitást, akkor valóban többre viheti.
süti beállítások módosítása