HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

F. X. Pichler és Franz Hirtzberger

2009.12.16. 08:00 AG 2.0

Megint Ausztriába kirándulunk, nincs mit tenni, elfogult vagyok, eltántoríthatatlanul szeretem Wachaut. Legutóbb ráadásul szép öreg borokat kóstoltunk, van egy melki mellékutcában egy vinotéka, jóformán több régi évjáratú bort tartanak, mint újat. Néhány éve már én is vásároltam ott, mostanában meg N. Prof. tévedt be a boltba, anélkül, hogy egyeztettünk volna előtte. A két ikonikus termelőtől egyaránt 2001-es borokat vett, Pichlertől Riesling Reserve M-et, Hirtzbergertől Hochrain Smaragdot. Érdekes, hogy pontosan 2001-es M-hez volt már szerencsém, de nem rizlinghez, hanem zöldveltelinihez. Ezt a rizlinget meg egy művelt-képzett hozzászóló emlegette fel másfél hónappal ezelőtt az Alkeszen, úgyhogy már csak emiatt is rettenetesen megörültem, amikor megláttam az asztalon. Koros borokat kóstolni amúgy nehéz ügy. A fehérek esetében pláne nem vagyok biztos benne, érdemes-e dekantálni őket, vagy ellenkezőleg, a legjobb formájukat hagynánk elillanni a levegőben. Arról nem is beszélve, hogy nyilván egészen mást mutatnak, mint fiatalon, és mást ahhoz képest is, amihez szokva vagyunk ebben az országban, ilyen rövid múlttal. Magam úgy vagyok vele, hogy ha az oxidáció reszelt almás, birses illatjegyeit felfedezem, már nem bírok semmit a bor javára írni. A mézes-köves érettséget ellenben akkor is tolerálom, ha már a színesség és a komplexitás rovására megy. Nem mindenki értett ezzel egyet múlt pénteken. Nem állítom, hogy a két bort simán össze lehetett volna keverni, de hasonlítottak egymásra erősen. Édes-barackos-minerális illattal kezdtek, nagyon távolról figyelt némi enyhe petrolosság. Az első orrpróba intenzitása alapján a Hirtzberger került előnybe, testben és savakban is többet mutatott. Az időt ellenben a Pichler szerette jobban. Ahogy teltek-múltak a percek és az órák, ahogy melegedtek a borok, úgy nyílt egyre szebbre, a koncentráció maradt, a komplexitás kibontakozott, talán még vibrált is, már-már fiatalosan. Persze odatette magát a végig szélesen hömpölygő, ám rétegeit kevésbé feltáró Hirtzberger is. Fogalmam sincs, mit mutattak ezek a presztízstermékek fiatalon, hogy akkor is annyit érdemelhettek-e, mint most: a Pichler erős 8 pontot, a Hirztberger vastag 7 pontot. Mindenesetre pillanatnyi tudásom szerint azt gondolom, leginkább három-négy éves korukban érdemes wachaui Smaragdokat iszogatni. De azért semmiképp se szaladjanak el, ha nyolcévesekkel kínálják önöket.

5 komment

Címkék: ausztria hétpontos wachau nyolcpontos rajnai rizling 2001 hirtzberger fx pichler

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem szorosan a cikkhez tartozik, de megkérdezném a szerzőt, hogy risling smaragdokról beszélve kb. ugyanazért az árért mit választana, csúcs presztizsű termelő alap-szintű dűlőjéből származó bort, vagy valamivel kisebb, de azért elég jól csengő nevű termelő, kicsit magasabb presztizsű dűlőjéből származót?
Úgy látszik meg kell követnem a művelt hozzászólókat és mesterkóstolókat, tényleg nem derült ki számomra, hogy nem csak a zöldveltelininek állít emlékművet FX mester.
Vagyishát tőlük kellett megtudnom.

Amúgy mibe kerülnek ezek a palackok a melki vinotékában?
@drbarta: előbb az egyiket választanám, utána egyből a másikat. nem elkenni akarom a választ, komolyan így gondolom :)

@Szomjas Gödény: a vásárló sajnos nem emlékszik a konkrét árakra
Ez ám a jó...jólesik a felső polc borairól olvasni. Annyit hozzáfűznék még AG megjegyzéséhez hogy fiatalon teljesen vadító volt az "M" rízling, akkor ütötte a 10 pontot símán akárcsak a 2007-es Brand a Josmeyer-től. Nekem már nincs belőle de GY barátomnak igen aki 15-20 éves korában szándékozik majd kinyitni az utolsó kettőt mert a pincészetben hosszútávfutásról beszéltek meg arról hogy ne hűtsük ezt a bort hanem pincehőmérsékleten igyuk hogy ne maradjunk le semmiről. Mellesleg ez a hozzáállás a csúcs tokaji száraz boroknak sem árt, viszont hamar felszínre hozza az alkoholt bennük.
Ui: Kösz az e-mailes ébresztőt AG. Többet kéne olvasnom téged és nem az alkeszon lófrálni annyit.
@Kóstolómester:
a hőmérsékletekről: a pár napja megénekelt knollok maradékát kb. 16-17 fokosan kortyolgattam el kb. egy héttel a bontás után. fantasztikusak voltak. ezekkel általában úgy szoktam, hogy 12 környékéről indulunk, aztán hadd melegedjenek
süti beállítások módosítása