HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Simcic Teodor Belo 2007

2010.02.10. 08:00 AG 2.0

A múltkori, kissé szomorú véget ért moviázás alkalmából jeleztem, két szlovén bor érkezett, a másik még hátravolt akkor. Utóbbit Marjan és Salkan Simcic készítette, az ő pincéjük majdnem annyira híres, mint a Movia, a leginvenciózusabbak között tartja számon a szakirodalom. Kísérleteznek, bióznak, tán dinamizálnak is, ha úgy látják jónak. Hugh Johnson is szereti őket, két négycsillagos birtokot ismer Szlovéniában, az egyik a Movia, a másik ez a Simcic. Merthogy van ilyen nevű termelő több is, Edi Simcicet dettó a nagyszerűek közé sorolják Goriska Brdában. Marjan és Salkan Simcicről viszonylag sok minden kiderül a pince négynyelvű honlapjáról, egyebek mellett az is, hogy szőleik nemcsak hazájukban, hanem a szomszédos Olaszországban is elterülnek, nem ritka ez arrafelé. Aki magyarul is szeretne olvasni valamit róluk, ide kattintson. A fehér Teodor a legmenőbb Simcic-selekciják egyike, megint Johnson szerint egyedülállóan remek ez a rebula alapú házasítás. Meg is érkeztünk a ribollához egy hirtelen kanyarral, néhány hónapja csodálkoztam rá, hogy olyan is lehet, mint a Radikoné, meg olyan is, mint Valentino Butussié. A Teodornak amúgy hatvan százaléka rebula, 20-20 egység jutott benne a pinot grigiónak és a sauvignonessének, ami bizony nem más, mint a tocai friulano alternatív neve. A bor készítésének módozatairól minden megvan itt, színe-illata alapján le sem tagadhatná, hogy héjon ázott, szűrésben meg nem részesült. Színe annyira azért nem mély, és nem is zavaros, csak kicsit matt, illata kifejezetten tiszta, gyümölcsöket is tartalmaz, de nyilván meglehetősen markáns. Szájban komplex és érdekes, inkább közepes, mint nagy, zamatos és színes is. Mondhatni, vörösborosan búcsúzik, a tanninok érezhetőek, simák, finomak. Egészében is jóízű, karakterében nem áll messze a fent linkelt Radikon-terméktől, ám barátságosabb, befogadhatóbb, átlagos mércével is értelmezhető. Aki szívesen szétnézne az ilyen típusú különlegességek világában, első lépcsőfokként bátran igénybe veheti. Már amennyiben Ljubljanában jár, és módja van betérni valami vinotékába. Derék 6 pont.

13 komment

Címkék: hatpontos szlovénia 2007 simcic rebula teodor

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ha pedig valaki egészen a borvidékig elmerészkedik, annak én ezt a vinotékát tudom ajánlani, nagy választék, rengeteg nyitott palack, amiből poharazni is lehet, és angolul is jól beszélnek (gondolom németül is)

www.vinotekabrda.si/en/vinoteka.php
@vörös és fehér: nagyon tetszik a linkelt lapon a "price" oszlop :)
@muskotály küvé: ja igen, tényleg, mondjuk lehet oldalt euró-ra is szűrni, hát eleve bevallják ha valamiért egy kisebb zacskónyi pénzzel kell menni
az is derék, hogy sauvignonasse-ra átkeresztelték az összes tocai friulanót/furlanski tokajt, legeredetibb mégis a "Kaj to?" elnevezésű...
@zoli:
az én kedvencem a Jakot :)) asszem Radikon csinálta meg.
@shiraz: lehet, hogy több humorérzéke van a szlovénoknak, mint az olaszoknak, lásd: www.natisone.it/0_store/vini/vigneto/vigneto14.htm
Az olaszoknál egy ilyen megoldást láttam csak:
www.collavini.it/Pdf/eng/Bianchi/Friulano.pdf - mondjuk ezt is túlzás lenne eredetinek találni...
@shiraz: így van, szerintem remek ötlet volt tőlük, professzionális spammerként be is dobom: itt írtam erről már: alkoholista.blog.hu/2008/05/11/egy_goriziai_ikon
Azt hiszem, a pinot grigió az a szürkebarátot takarja.
@RAMBO: az is volt tokay...
Nemrég túráztam le Szovénia egy részét.
Mindannyian a Bled-i krémesért mentünk:

www.youtube.com/watch?v=vE4eHN4jmXw

Fogalmatok sincs hogy itt miről van szó!
Ez a krémes a világ legjobbja, magyarország szóba sem jöhet. Értékelve 10+ PONT. Hátborzongató remekmű. Gy azóta visszament, 3,5 órát autózott azért hogy telerakja a hűtőtáskát.

Megnéztük a kastélyt, ittunk egy csomó sört.

Laško ZLATOROG-Tiszta terrorizmus, vallatásra kéne használni, egyértelműen megszavaztuk a világ legroszabb sörének. Mínusz 100 pont. Izgalomra nincs ok az Union is ihatatlan. A helyi Radler könnyfakasztó.

Boroztunk is, főleg olaszrizlingek meg Sauvignon de még 15 euróért sem voltak jó példák.
Vettem néhány szlovén vöröst találomra a szupermarketben de csak annyira voltak jók mint a magyar futtbalcsapat.

Mindegy, a Bohinj tónál frissen fogott pisztrángot ettünk, 10 pont!
A kávénkat azonban mosatlan (?) kávéscsészében hozták ki.

Szóval izgalmas hely.

Tehát nem a szátokat tátani hanem május végén irány Szlovénia:

www.galenfrysinger.com/slovenia_lake_bled.htm
@Kóstolómester: krémesügyben azért próbáld ki a Soliert Gödöllőn, ha arra jársz egyszer...
Bledben egyébként hol árulják ezt a krémest? Hátha arra járok egyszer...
@Kóstolómester: kösz! nem is olyan soká Bledtől kb. 80 km-re leszek, az nincs is olyan messze.
süti beállítások módosítása