A múltkori, kissé szomorú véget ért moviázás alkalmából jeleztem, két szlovén bor érkezett, a másik még hátravolt akkor. Utóbbit Marjan és Salkan Simcic készítette, az ő pincéjük majdnem annyira híres, mint a Movia, a leginvenciózusabbak között tartja számon a szakirodalom. Kísérleteznek, bióznak, tán dinamizálnak is, ha úgy látják jónak. Hugh Johnson is szereti őket, két négycsillagos birtokot ismer Szlovéniában, az egyik a Movia, a másik ez a Simcic. Merthogy van ilyen nevű termelő több is, Edi Simcicet dettó a nagyszerűek közé sorolják Goriska Brdában. Marjan és Salkan Simcicről viszonylag sok minden kiderül a pince négynyelvű honlapjáról, egyebek mellett az is, hogy szőleik nemcsak hazájukban, hanem a szomszédos Olaszországban is elterülnek, nem ritka ez arrafelé. Aki magyarul is szeretne olvasni valamit róluk, ide kattintson. A fehér Teodor a legmenőbb Simcic-selekciják egyike, megint Johnson szerint egyedülállóan remek ez a rebula alapú házasítás. Meg is érkeztünk a ribollához egy hirtelen kanyarral, néhány hónapja csodálkoztam rá, hogy olyan is lehet, mint a Radikoné, meg olyan is, mint Valentino Butussié. A Teodornak amúgy hatvan százaléka rebula, 20-20 egység jutott benne a pinot grigiónak és a sauvignonessének, ami bizony nem más, mint a tocai friulano alternatív neve. A bor készítésének módozatairól minden megvan itt, színe-illata alapján le sem tagadhatná, hogy héjon ázott, szűrésben meg nem részesült. Színe annyira azért nem mély, és nem is zavaros, csak kicsit matt, illata kifejezetten tiszta, gyümölcsöket is tartalmaz, de nyilván meglehetősen markáns. Szájban komplex és érdekes, inkább közepes, mint nagy, zamatos és színes is. Mondhatni, vörösborosan búcsúzik, a tanninok érezhetőek, simák, finomak. Egészében is jóízű, karakterében nem áll messze a fent linkelt Radikon-terméktől, ám barátságosabb, befogadhatóbb, átlagos mércével is értelmezhető. Aki szívesen szétnézne az ilyen típusú különlegességek világában, első lépcsőfokként bátran igénybe veheti. Már amennyiben Ljubljanában jár, és módja van betérni valami vinotékába. Derék 6 pont.
Simcic Teodor Belo 2007
2010.02.10. 08:00 AG 2.0
13 komment
Címkék: hatpontos szlovénia 2007 simcic rebula teodor
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vörös és fehér 2010.02.10. 08:53:38
www.vinotekabrda.si/en/vinoteka.php
muskotály küvé 2010.02.10. 14:37:35
vörös és fehér 2010.02.10. 15:18:47
zoli 2010.02.10. 15:48:05
shiraz 2010.02.10. 16:53:34
az én kedvencem a Jakot :)) asszem Radikon csinálta meg.
zoli 2010.02.10. 17:29:25
Az olaszoknál egy ilyen megoldást láttam csak:
www.collavini.it/Pdf/eng/Bianchi/Friulano.pdf - mondjuk ezt is túlzás lenne eredetinek találni...
vörös és fehér 2010.02.10. 21:18:51
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.10. 21:41:32
zoli 2010.02.10. 23:45:19
Kóstolómester (törölt) 2010.02.11. 07:29:05
Mindannyian a Bled-i krémesért mentünk:
www.youtube.com/watch?v=vE4eHN4jmXw
Fogalmatok sincs hogy itt miről van szó!
Ez a krémes a világ legjobbja, magyarország szóba sem jöhet. Értékelve 10+ PONT. Hátborzongató remekmű. Gy azóta visszament, 3,5 órát autózott azért hogy telerakja a hűtőtáskát.
Megnéztük a kastélyt, ittunk egy csomó sört.
Laško ZLATOROG-Tiszta terrorizmus, vallatásra kéne használni, egyértelműen megszavaztuk a világ legroszabb sörének. Mínusz 100 pont. Izgalomra nincs ok az Union is ihatatlan. A helyi Radler könnyfakasztó.
Boroztunk is, főleg olaszrizlingek meg Sauvignon de még 15 euróért sem voltak jó példák.
Vettem néhány szlovén vöröst találomra a szupermarketben de csak annyira voltak jók mint a magyar futtbalcsapat.
Mindegy, a Bohinj tónál frissen fogott pisztrángot ettünk, 10 pont!
A kávénkat azonban mosatlan (?) kávéscsészében hozták ki.
Szóval izgalmas hely.
Tehát nem a szátokat tátani hanem május végén irány Szlovénia:
www.galenfrysinger.com/slovenia_lake_bled.htm
muskotály küvé 2010.02.11. 14:20:58
Bledben egyébként hol árulják ezt a krémest? Hátha arra járok egyszer...
Kóstolómester (törölt) 2010.02.11. 20:48:01
www.hotel-park-bled.com/park-hotel-bled-slovenia-restaurants-cream-cakes.html
muskotály küvé 2010.02.12. 13:34:30