25 hektárnyi területet von be a bioművelésbe bejelentett módon az egyik legismertebb magyar borász. Bock József elmondta, az utóbbi években már lehetőség szerint tartózkodtak a gyomirtó használatától, elsősorban zöld szerekkel dolgoztak, 2009-re megérett az idő arra, hogy a váltás mellett döntsenek. Mindez nem érinti a 70 hektáros birtok teljes egészét, amelynek csak bő harmada alkalmas arra, hogy megfeleljen a feltételeknek. Olyan parcellákról van szó, amelyek kellő távolságban vannak a szomszédos szőlőktől, ez fontos. Számos ellenőrzésnek nézünk elébe, az elvárások kemények, bízunk benne, hogy tudjuk teljesíteni, amit vállaltunk, magyarázta a termelő, megjegyezve, a szabályok itt-ott rigorózusnak tűnnek. Rájöttünk, így sem kerül sokkal többe a szőlészkedés, tette hozzá. A bevont területek közé kerül az Ördögárok és a Feketehegy dűlők jelentős része, a Jammertal ellenben nem, illetve csak kis részben, nem megfelelőek a szomszédos viszonyok. Bock József jónak értékeli a 2009-es évjáratot, a néhány napnyi októberi eső kockázatát vállalták, a hónap végén és november elején szüreteltek, túlérett szőlőt szedtek. Jó ízű, testes, telt borok érnek a pincében, magas alkoholokkal. A borász az ilyen borokat szereti, akkor is, ha tudja, sok kritikát kapnak emiatt. Úgy látja, fontos, hogy a szeszeket megfelelő beltartalmi értékek ellenpontozzák, hogy meglegyen az egyensúly. Nekem is volt már borom, amit nem tartottam harmonikusnak, a 24-26-os mustfokkal szüretelt pinot noirt túlzásnak éreztem, állapította meg. Bock József kedvence még mindig a Bock Cuvée, amelyet 1991 óta készít hasonló iskolázásban, és hosszabb érlelés után enged a piacra. A fogyasztó a rozét, a portugiesert, az Ermitage-t vásárolja, a drágábbak közül a Royal Cuvée-t és a syrah-t. Utóbbit a mester divatbornak tartja, évről évre a legtöményebbet akarja belőle elkészíteni. A 600 ezer palackos Bock Pince megérezte a válságot 2009-ben, a vendégek száma nem csökkent, de kevesebbet költöttek, az értékesítés mintegy húsz százalékkal visszaesett, igaz, 2008-ban nagyjából ekkora növekedést produkáltak 2007-hez képest. A borász 2010-től stagnálást vár, ám 2011-től már emelkedő pályát remél, és azt is, hogy a politika és a hivatalok nem nehezítik, hanem inkább megkönnyítik a vállalkozások dolgát minden téren. Bock József optimista, állítja, aki szőlővel és borral foglalkozik, másmilyen nem lehet. A szőlő mindenáron élni akar, ilyenek vagyunk mi magunk is, fogalmazott.
Bock József bioművelésbe kezd
2010.02.11. 08:00 AG 2.0
58 komment
Címkék: hírek villány emberek bock
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.11. 08:10:16
Miért kezd? Engem ez nagyon érdekelne.
Kísérletezik? Meggyőződéses? Piacot lát benne?
Miért teszi?
A bioművelés, majd később biodinamikus hozzáállás elhivatottságot követel egy bizonyos szinten.
Nem mondta véletlenül hogy mi hajtja őt ebbe az irányba?
marvin__42 2010.02.11. 09:04:53
A feltörekvő kisebbektől valahogy jobban megszoktuk, természetesebbnek vesszük a bioművelést - ami persze nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne vele, ha egy Bock József is belevág, de érdekes lenne tudni az indokait, szóval csatlakozom Mester kérdéséhez.
fiatalborivo 2010.02.11. 09:28:24
marvin__42 2010.02.11. 10:36:43
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.11. 10:38:42
Talán nem kizárólag a válság miatt, hanem egyre nagyobb a tülekedés Villányban, a "kicsik" jó/jobb és barátságosabban árazott borokkal szorongatják a nagyokat. Bemegyek egy Sparba, mit látok: majdnem 2 rugó egy Bock rozé. Na, ne vicceljünk már...
Kabagyöngye 2010.02.11. 10:47:07
loading 2010.02.11. 11:19:26
@Hepci: Ebben igazad van: ennyi pénzért komolytalan ajánlat. A belépő szintű borai általában túlárazottak és nekem egyáltalán nem ízlenek, ártól függetlenül. Magam nem veszek, csak ha buliban vagy egyéb rendezvényen van, akkor kóstolom (meg 1x évente).
fiatalborivo 2010.02.11. 11:34:21
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.11. 11:41:25
2010.02.11. 11:47:48
Kabagyöngye 2010.02.11. 12:02:41
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.11. 12:04:12
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.11. 12:16:31
Mi még tanultuk az egyetemen, hogy az a bizonyos jelleg a CS "fajtajellege", muhahaha.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.11. 12:18:05
kifli 2010.02.11. 12:32:07
fiatalborivo 2010.02.11. 13:23:44
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.11. 13:36:39
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.11. 13:44:02
muskotály küvé 2010.02.11. 14:27:05
kifli 2010.02.11. 14:27:55
kifli 2010.02.11. 14:31:55
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.11. 14:35:05
egy módszertani kiegészítés: a bejegyzés úgy készült, hogy hallottam, villányban többen is biózni készülnek, köztük bock. felhívtam, a vonatkozó alrovat szellemében megkérdeztem, mi újság. még csak nem is ezzel kezdte, én tereltem a téma felé a beszélgetés folyását
szóval, nem kérkedik ő egyelőre semmivel :)
kifli 2010.02.11. 14:43:32
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.11. 14:46:25
(én egyébként ritkán - mondjuk évente egyszer - vacsorázom a bock bisztróban, olyankor öt-hat borából iszom, felháborítóan gyengével nem szoktam találkozni. te mikor ittál utoljára rossz bockot?)
kifli 2010.02.11. 14:51:47
de engem a gyenge középszer is ki tud hozni a sodromból:)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.11. 15:32:06
Egyébként Geréék is ebbe az irányba lépnek, csak az egész birtokon, ha jól emlékszem a honlapjukra. Ha már bijo.
spajder 2010.02.11. 16:09:31
A baj az, hogy szerintem most egy kicsit el vagyunk kényeztetve. Sok jó és ígéretes kispince van, egyre több a inősége és jó bor 2-3.000 forint körüli áron és a termelők is egyre több helyen elérhetőek. Sajnos ez szerintem hosszú távon nem lesz fenntartható, a nagy hal meg fogja enni a kicsiket. A harc meg megy, hogy ki lehet a legnagyobb hal.
fiatalborivo 2010.02.11. 16:14:10
shiraz 2010.02.11. 18:34:05
Kóstolómester (törölt) 2010.02.11. 21:02:02
Ha hiteles, a védjegy a palackon jelzi. Ha nem hiteles akkor meg bio kalóz.
Akkreditált bio az sok munkával jár, a helyzet szigorú. Sok borász egyszerűbbnek tartja ha fél-biozik és védjegy nélkül árulja borát mert nem kell betartania az összes szabályt.
A Bock védjegyesen fog belevágni úgyhiszem és remélem ezzel ösztönzi a többieket.
A bio kalózokba viszont én nem bízom, elhivatottságukat sem tisztelem. Csak a fizikai szőlőművelésig jutnak el, a spirituálisig nem.
Mondjuk az már biodinamika és ezt az extrémet Bock papából nem nézem ki.
Ui: A rozéjával az a baj hogy hiányzik belőle a friss üdeség.
Ui: A Bock csúcsborokat szoktam élvezni.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.11. 22:15:13
Lesz sok jól iható, becsületes, elérhető árú alapbor, és kikopik a nagy neveknek a lehúzós árú béna termékkészlete, amire sokan panaszkodnak a villányiak esetében, mert ott túl nagy lesz a verseny.
Ezek lesznek azok a borok, amik nem nyernek nemzetközi versenyeket, amiket itthon isznak meg hazai fogyasztók, és ezzel teljesül BZoltán álma is. (Ő szokta ezt a tézist emlegetni, nem?)
Valszeg viszont a nagyok tudnak majd exportálni, mert ott lesz mennyiség, megmaradnak a csúcsboraik a csúcson, mert lesz miből szelektálni, meg tényleg jól felépítik a brand-jüket, és ezekkel a borokkal lesz majd lassan ismert a magyar bor a nemzetközi borpiacon. (Ezt meg sokan mások emlegetik mint vágyott célt.)
...én meg bizonytalan vagyok, mert élvezem, amíg meg tudok fizetni pár hazai csúcsterméket, ha mindet nem is fogyasztom.
benchmade 2010.02.11. 22:50:39
kifli 2010.02.11. 22:51:22
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.11. 23:45:27
A nagyobb baj az, hogy a rozéjánál legalább százan kínálnak itthon jobbat. Feleennyiért.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.12. 05:59:34
lackó 2010.02.12. 07:52:34
Amúgy mondjuk olyan 3-4 éve a rozénál szerintem olyan 1000-1200 körül volt a lélektani határ, most már felcsúszott olyan 1500-re. Az 1800 már nekem is sokacska, de van már 2000 Ft-ért is, tény. A 2008-as tényleg üde volt, szerintem az volt Boxi egyik legjobb rozéja.
t f 1 (törölt) 2010.02.12. 08:20:08
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.12. 08:21:51
lássuk be, a rozé üdítő, termelési költsége töredéke az árnak, termelési kultúra szempontjából nulla, és közel 2ezer forintot adunk érte...
Ennyirét tudja a Doki eladni a borait...
shiraz 2010.02.12. 08:25:22
Péter,
egy alap, "leengedett" rozénál igazad van.
DE lehet rozénak szüretelni oyan szőlőt amiből vörösbor nem készül plusz 8-10 hónapos fahordós érlelés stb. azért ezek ktsg növelő tényezők. egy jó Karner sillerről már nem is beszélve. :)
üdv
KA
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 08:53:33
Azért (fafejű vagyok) még egy darabig maradok a Gál, Frittmann, Orsolya példányoknál, leginkább pedig - ha spórolni is akarok - a Szent Istvánnál és a Varsányinál... :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 08:58:05
@AG 2.0, @lackó: majdnem kedvet csináltatok a Bock rozéhoz, de egyelőre maradok a Gál, Frittmann, Orsolya példányoknál, meg - ha spórolni is akarok - a Szent Istvánnál és a Varsányinál...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 08:58:46
lackó 2010.02.12. 08:59:35
Fura ez a téma, mert nem is tudom, hogy álljak hozzá. Igazából én nem tudom rozéként kóstolni a hordósakat, viszont vakon, csukott szemmel már menne...előítéletek?
Hogy egy Balla kadarka sillerről ne is beszéljek :)
lackó 2010.02.12. 09:01:37
A 2008-asról volt tapasztalatom, a '09-es nem tudom milyen...viszont ollóért cserélhetünk Font rozét :DDD
Emlékszem még anno emberünkre, aki folyton a Feind-rozékat ajnározta...mi lehet most szegénnyel :D
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.12. 09:16:00
lackó 2010.02.12. 09:32:29
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.12. 09:37:01
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.12. 09:41:23
loading 2010.02.12. 11:00:41
@AG 2.0: Frittmann 850 Ft volt legutóbb mikor vettem náluk. Igaz, a bolti ára jellemzően 1100-1300 Ft között van.
Illetve kérdésem: még mindig van hozzáadott CO2 a Bock rozékban? Néhány éve még volt.
lackó 2010.02.12. 11:14:02
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.12. 11:27:59
de nem ez a jellemző, amikor a rozé "sikeréről" beszélnünk, arról, amit Albert is mond, hogy "cool inni"...
egy kezemen meg tudom sajnálni, aki "komolyan" veszi a műfajt...és ők éppenséggel nem is adnak el belőle 50ezer palackot 4 hónap alat...
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.02.12. 11:30:28
freud bácsi...:-D
loading 2010.02.12. 13:58:04
t f 1 (törölt) 2010.02.12. 14:03:17
shiraz 2010.02.12. 14:58:13
majd kóstold meg Frigyes 08-as pinot rozéját is :)
Spiny_Norman 2010.02.12. 21:17:02
Ez van, a borvásárlás az ünnepek komolyabb befektetései mellett semmi más, mint one year wonderek levadászása.
sucli 2011.03.06. 00:01:36
Zephyrke 2011.03.07. 22:02:31