HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bock József bioművelésbe kezd

2010.02.11. 08:00 AG 2.0

25 hektárnyi területet von be a bioművelésbe bejelentett módon az egyik legismertebb magyar borász. Bock József elmondta, az utóbbi években már lehetőség szerint tartózkodtak a gyomirtó használatától, elsősorban zöld szerekkel dolgoztak, 2009-re megérett az idő arra, hogy a váltás mellett döntsenek. Mindez nem érinti a 70 hektáros birtok teljes egészét, amelynek csak bő harmada alkalmas arra, hogy megfeleljen a feltételeknek. Olyan parcellákról van szó, amelyek kellő távolságban vannak a szomszédos szőlőktől, ez fontos. Számos ellenőrzésnek nézünk elébe, az elvárások kemények, bízunk benne, hogy tudjuk teljesíteni, amit vállaltunk, magyarázta a termelő, megjegyezve, a szabályok itt-ott rigorózusnak tűnnek. Rájöttünk, így sem kerül sokkal többe a szőlészkedés, tette hozzá. A bevont területek közé kerül az Ördögárok és a Feketehegy dűlők jelentős része, a Jammertal ellenben nem, illetve csak kis részben, nem megfelelőek a szomszédos viszonyok. Bock József jónak értékeli a 2009-es évjáratot, a néhány napnyi októberi eső kockázatát vállalták, a hónap végén és november elején szüreteltek, túlérett szőlőt szedtek. Jó ízű, testes, telt borok érnek a pincében, magas alkoholokkal. A borász az ilyen borokat szereti, akkor is, ha tudja, sok kritikát kapnak emiatt. Úgy látja, fontos, hogy a szeszeket megfelelő beltartalmi értékek ellenpontozzák, hogy meglegyen az egyensúly. Nekem is volt már borom, amit nem tartottam harmonikusnak, a 24-26-os mustfokkal szüretelt pinot noirt túlzásnak éreztem, állapította meg. Bock József kedvence még mindig a Bock Cuvée, amelyet 1991 óta készít hasonló iskolázásban, és hosszabb érlelés után enged a piacra. A fogyasztó a rozét, a portugiesert, az Ermitage-t vásárolja, a drágábbak közül a Royal Cuvée-t és a syrah-t. Utóbbit a mester divatbornak tartja, évről évre a legtöményebbet akarja belőle elkészíteni. A 600 ezer palackos Bock Pince megérezte a válságot 2009-ben, a vendégek száma nem csökkent, de kevesebbet költöttek, az értékesítés mintegy húsz százalékkal visszaesett, igaz, 2008-ban nagyjából ekkora növekedést produkáltak 2007-hez képest. A borász 2010-től stagnálást vár, ám 2011-től már emelkedő pályát remél, és azt is, hogy a politika és a hivatalok nem nehezítik, hanem inkább megkönnyítik a vállalkozások dolgát minden téren. Bock József optimista, állítja, aki szőlővel és borral foglalkozik, másmilyen nem lehet. A szőlő mindenáron élni akar, ilyenek vagyunk mi magunk is, fogalmazott.

58 komment

Címkék: hírek villány emberek bock

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Bock József bioművelésbe kezd..."

Miért kezd? Engem ez nagyon érdekelne.
Kísérletezik? Meggyőződéses? Piacot lát benne?
Miért teszi?
A bioművelés, majd később biodinamikus hozzáállás elhivatottságot követel egy bizonyos szinten.
Nem mondta véletlenül hogy mi hajtja őt ebbe az irányba?
@Kóstolómester: Igen, ezek tényleg érdekes kérdések, főleg egy Bock József hírnevű és nagyságrendű termelőtől/borásztól.
A feltörekvő kisebbektől valahogy jobban megszoktuk, természetesebbnek vesszük a bioművelést - ami persze nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne vele, ha egy Bock József is belevág, de érdekes lenne tudni az indokait, szóval csatlakozom Mester kérdéséhez.
Ha egy kis borász eleve ennek áll neki, hát jó, mit veszíthet, tesz a környezetért, egészségért, azt késöbb ha nem működik max elkezd permetezni meg más anyagokat használni, de 25 hektárnál a kísérletezés és a meggyőződés, az nem játszik. Egyik se üzleti kategória. 25 hektár Villányban minimum negyed milliárd forint, arról abból profitot termelni egyszerűen kötelező. Ez pedig üzleti kategória. Nem nagyon lehet a döntésének más 1. szempontja mint a piac, a jobb profit. Aztán ezek mellett minden más érv felsorakoztatható még, ami mind igaz is lehet, de ha az első nem teljesül akkor a többi magában semmit nem ér.
@fiatalborivo: Amit Te leírtál, az azt jelenti, hogy üzletileg kell, hogy legyen értelme a bio-átállásnak. Ez, gondolom, így is van, de ebből nem következik, hogy alapvetően üzleti az oka. Lehet más oka is, ami miatt ezen gondolkodott, aztán megnézte, hogy üzletileg mennyire kivitelezhető.
@Kóstolómester: kérdésedre részben ott a válasz a szöveg alsó harmadában: a bevétel 20%-kal visszaesett...
Talán nem kizárólag a válság miatt, hanem egyre nagyobb a tülekedés Villányban, a "kicsik" jó/jobb és barátságosabban árazott borokkal szorongatják a nagyokat. Bemegyek egy Sparba, mit látok: majdnem 2 rugó egy Bock rozé. Na, ne vicceljünk már...
Bock József az elmúlt pár évben bebizonyította, hogy bármit el tud adni, amin a neve szerepel és ez nem kis eredmény, végül is gratulálhatunk is hozzá. A "bio" közeliség pedig jó dolog, külföldön építi ám a respektet, pontosan azért amit Ti is írtatok, hisz általában hittből, a környezet tiszteletéből fakad. Okos dolog ez facelift, már látom is magam előtt a gumicsizmás borászt kamillával a gomblyukában, amint katicákat gyűjt gyufásdobozba a szőlőben... Nem kérdés, be fog neki jönni. Már látom is 2012 tavaszán a pesti éttermek ajánlatát, Fitnesz menü: Grillezett pulykamell jégsalátával és Bio Bock Roséval...
@Kabagyöngye: Szerintem igaz. Üzletileg kifizetődőnek tűnik: fokozott érdeklődés a bio termékek iránt, nagyobb az árrés, kevesebb hazai szereplő, azaz piaci rés. Az infók alapján a költségnövekedés alacsonyabb, mint a várható bevétel növekedés, vagy ha nem jön be, akkor is fedezi a jelenlegi árrése.
@Hepci: Ebben igazad van: ennyi pénzért komolytalan ajánlat. A belépő szintű borai általában túlárazottak és nekem egyáltalán nem ízlenek, ártól függetlenül. Magam nem veszek, csak ha buliban vagy egyéb rendezvényen van, akkor kóstolom (meg 1x évente).
@marvin__42: igaz amit mondasz, de miután megnézte hogy üzletileg kivitelezhető-e akkor döntött. Ha az az eredmény hogy hát talán meg izé esetleg ha minden összejön akkor hiába lett volna más motivációja ami miatt elkezd gondolkodni, ha nem éri meg nem csinálja meg. Ő!!! Aki kisebben utazik vagy esetleg másból is van bevétele az azt mondhatja hogy márpedig nekem szimpi a bioművelés meg az ehhez hasonlók és nem érdekel hogy évente az 1 hektáromon bukok 300 000 ftot mert én akarok biobort, vagy nem érdekel hogy évente bukok 90 millát a Villányi birtokomon mert én vagyok az egyik nagybank feje és nem fogok éhen halni.
hát izé. lehet, hogy konkrétabban bele kellett volna kérdeznem, hogy miért. nem tettem, mert úgy éreztem, nagyjából tiszta a képlet. az elején mondja is, hogy az utóbbi időben egyre inkább törekedtek a zöldre, ennek logikusan következő következő lépése a döntés. és hogy miért tiszta szerintem a képlet: úgy érzem, az európai bor számára evidencia, hogy a minél természetesebb természetesség irányába kell menni, abban van a jövő. hogy bock erre ráérez, az annyiban nem véletlen, a villányiak már húsz éve is nagyon gyorsan éreztek rá arra, mit is kellene csinálni, merre is kellene menni :)
bár érdekes kérdés, hogy miért teszi, de a lényeg, hogy teszi... rossz csak nem sül ki belőle. ;)
Sose gondoltam, hogy ők TÖREKEDTEK a zöldre, azt hittem, csak egyszerűen nem ért be rendesen :)
@Kabagyöngye: még gondolkodom, hogy ez most jó poén volt, vagy sem :)
@AG 2.0: igen jó (poén) volt...
Mi még tanultuk az egyetemen, hogy az a bizonyos jelleg a CS "fajtajellege", muhahaha.
@Hepci: paprika? hát az már nincs a bock-borokban :)
marketing bullshit
@kifli: mindenféle alap nélkül ilyet moondani meg butaság. Mert ha egyszer bio művelés akkor támogatás, azaz pályázat és ha nyer, akkor ellenőrzés, elég komoly, ha meg ellenőrzés akkor úgy is kell csinálni ahogy azt kérik és ahogy kérik az nem marketing hanem annál több.
@fiatalborivo: akkor fordul át a marketingbullshit nochdazuba... :)
@AG 2.0: "az európai bor számára evidencia, hogy a minél természetesebb természetesség irányába kell menni, abban van a jövő" - szerintem ez a lényeg; hogy a döntésben a szigorú "stratégiai" szempontok mellett mennyire játszottak szerepet emocionális vagy etikai jellegű szempontok, nincs is jelentősége (de valószínűleg nem elhanyagalhatóak).
@fiatalborivo: az alap az a sok ihatatlan bor amit Bock produkált jó drágán az elmúlt kb 20 évben.
mellesleg azok a borászok akik a bio vagy biodimanikus művelést komolyan és hitelesen végzik, azok nem kérkednek ezzel, sőt nem is jelzik ezt a palackon. elég ha a bor önmagáéret beszél. (ha beszél)
@kifli: megint ezek a plebejus indulatok :)

egy módszertani kiegészítés: a bejegyzés úgy készült, hogy hallottam, villányban többen is biózni készülnek, köztük bock. felhívtam, a vonatkozó alrovat szellemében megkérdeztem, mi újság. még csak nem is ezzel kezdte, én tereltem a téma felé a beszélgetés folyását

szóval, nem kérkedik ő egyelőre semmivel :)
@AG 2.0: én egy borászt minding a leggyengébb tétele(i) alapján ítélek meg. ezen az alapon pedig lehetek indulatos, illetve bizalmatlan ezen borásszal szemben
@kifli: világos és érthető. bízzunk benne, hogy majd neked is bizonyít :)

(én egyébként ritkán - mondjuk évente egyszer - vacsorázom a bock bisztróban, olyankor öt-hat borából iszom, felháborítóan gyengével nem szoktam találkozni. te mikor ittál utoljára rossz bockot?)
@AG 2.0: hát régen ittam, bevallom.

de engem a gyenge középszer is ki tud hozni a sodromból:)
Biztos félműveltség az alkoholistára hivatkozni, de sokakat meglepett, hogy milyen jól bírta Bock a tilón... . Be kell valljam, még engem is.

Egyébként Geréék is ebbe az irányba lépnek, csak az egész birtokon, ha jól emlékszem a honlapjukra. Ha már bijo.
Ittam német bio Pinotkat és egész jók voltak. Szerintem arrafelé van piaca, vélhetően nálunk is bővülni fog. Szerintem előremenekülés az egész, hogy milyen nem túlzottan izgat, mert személy szerint engem sem nyűgözött le Bock úr mostanában a boraival. Korrekt, iparos munka, részemre semmi több.
A baj az, hogy szerintem most egy kicsit el vagyunk kényeztetve. Sok jó és ígéretes kispince van, egyre több a inősége és jó bor 2-3.000 forint körüli áron és a termelők is egyre több helyen elérhetőek. Sajnos ez szerintem hosszú távon nem lesz fenntartható, a nagy hal meg fogja enni a kicsiket. A harc meg megy, hogy ki lehet a legnagyobb hal.
ez nem a belépő bora de:"ezüst medállal térhetett haza a Bock Pincészet 2006-os Magnificoja" ja honnét "Concours Mondial de Bruxelles 2009" ez mellett a SZent István Irsai Olivér2008je lett ezüstös csillogású és aranyos volt a Wunderlich Pincészet 2005-ös Pinot Noirja. Véletlen lenne hogy vörös kategóriába pont a Bock? és több magyar nem, jó persze nem minden jó magyar bort küldenek ki, de valószínű hogy megéri mert ezt a plecsnit ha rárakja a palackokra akkor még ha ezüst is, tuti többen veszik.
@kifli: "mellesleg azok a borászok akik a bio vagy biodimanikus művelést komolyan és hitelesen végzik, azok nem kérkednek ezzel, sőt nem is jelzik ezt a palackon. elég ha a bor önmagáéret beszél."

Ha hiteles, a védjegy a palackon jelzi. Ha nem hiteles akkor meg bio kalóz.
Akkreditált bio az sok munkával jár, a helyzet szigorú. Sok borász egyszerűbbnek tartja ha fél-biozik és védjegy nélkül árulja borát mert nem kell betartania az összes szabályt.

A Bock védjegyesen fog belevágni úgyhiszem és remélem ezzel ösztönzi a többieket.

A bio kalózokba viszont én nem bízom, elhivatottságukat sem tisztelem. Csak a fizikai szőlőművelésig jutnak el, a spirituálisig nem.
Mondjuk az már biodinamika és ezt az extrémet Bock papából nem nézem ki.
Ui: A rozéjával az a baj hogy hiányzik belőle a friss üdeség.
Ui: A Bock csúcsborokat szoktam élvezni.
@spajder: Szerintem nem erre megy a piac, szebb jövőt vizionálok.

Lesz sok jól iható, becsületes, elérhető árú alapbor, és kikopik a nagy neveknek a lehúzós árú béna termékkészlete, amire sokan panaszkodnak a villányiak esetében, mert ott túl nagy lesz a verseny.
Ezek lesznek azok a borok, amik nem nyernek nemzetközi versenyeket, amiket itthon isznak meg hazai fogyasztók, és ezzel teljesül BZoltán álma is. (Ő szokta ezt a tézist emlegetni, nem?)
Valszeg viszont a nagyok tudnak majd exportálni, mert ott lesz mennyiség, megmaradnak a csúcsboraik a csúcson, mert lesz miből szelektálni, meg tényleg jól felépítik a brand-jüket, és ezekkel a borokkal lesz majd lassan ismert a magyar bor a nemzetközi borpiacon. (Ezt meg sokan mások emlegetik mint vágyott célt.)

...én meg bizonytalan vagyok, mert élvezem, amíg meg tudok fizetni pár hazai csúcsterméket, ha mindet nem is fogyasztom.
Aki már beszélt a borásszal pár pohár bor után az úgyis tudja a választ.
@Kóstolómester: ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna
@Kóstolómester: a Bock rozéból hiányzik az üdeség (ez még nem lenne nagy baj, legalábbis Villányban, mert a többiek se nagyon üdék, inkább nehézkesen tompák).
A nagyobb baj az, hogy a rozéjánál legalább százan kínálnak itthon jobbat. Feleennyiért.
@Hepci: ez azért így túlzás. egyrészt nem mindig hiányzik az üdeség, nekem a 2008-as pl. kimondottan tetszett fénykorában. másrészt jó lenne, ha tényleg feleannyiért kínálnák a többiek. a bt-nél bock rozé 1800, figula 1350, lisicza 1230, ikon 1090, ezek persze különbségek, de ezer alatt nincs már semmi.
@AG 2.0: devan, devan, devan...Font!!!

Amúgy mondjuk olyan 3-4 éve a rozénál szerintem olyan 1000-1200 körül volt a lélektani határ, most már felcsúszott olyan 1500-re. Az 1800 már nekem is sokacska, de van már 2000 Ft-ért is, tény. A 2008-as tényleg üde volt, szerintem az volt Boxi egyik legjobb rozéja.
@lackó: Úgy ám! Font rozé a pincénél 700 Ft!
@AG 2.0: sajnos ebben mi fogyasztók vagyunk a ludasak! :-(
lássuk be, a rozé üdítő, termelési költsége töredéke az árnak, termelési kultúra szempontjából nulla, és közel 2ezer forintot adunk érte...
Ennyirét tudja a Doki eladni a borait...
@ringsider:
Péter,
egy alap, "leengedett" rozénál igazad van.
DE lehet rozénak szüretelni oyan szőlőt amiből vörösbor nem készül plusz 8-10 hónapos fahordós érlelés stb. azért ezek ktsg növelő tényezők. egy jó Karner sillerről már nem is beszélve. :)

üdv

KA
@AG 2.0: @lackó: majdnem kedvet csináltatok a Bock rozéhoz...
Azért (fafejű vagyok) még egy darabig maradok a Gál, Frittmann, Orsolya példányoknál, leginkább pedig - ha spórolni is akarok - a Szent Istvánnál és a Varsányinál... :)
Már megint elszállt... bakker... megismétlem...

@AG 2.0, @lackó: majdnem kedvet csináltatok a Bock rozéhoz, de egyelőre maradok a Gál, Frittmann, Orsolya példányoknál, meg - ha spórolni is akarok - a Szent Istvánnál és a Varsányinál...
Bakker, most meg már látom az előzőt... bocsánat!
@shiraz: érdekelne a tapasztalatod, mennyire keresik az emberek az ászkolt rozékat?

Fura ez a téma, mert nem is tudom, hogy álljak hozzá. Igazából én nem tudom rozéként kóstolni a hordósakat, viszont vakon, csukott szemmel már menne...előítéletek?

Hogy egy Balla kadarka sillerről ne is beszéljek :)
@Hepci: bakker, bakker, ollózd ki :)))

A 2008-asról volt tapasztalatom, a '09-es nem tudom milyen...viszont ollóért cserélhetünk Font rozét :DDD

Emlékszem még anno emberünkre, aki folyton a Feind-rozékat ajnározta...mi lehet most szegénnyel :D
@lackó: nyitott vagyok az ajánlatra, ha a Font kb. olyan, mint a Frittmann. :)
@Hepci: szerintem most már jobb is :)
@Hepci: általában nem száll el, valami zavar szokott lenni néha az erőben, a következő kommenttel kiélesedik az is, amely előzőleg elszállni látszott
@ringsider: igazad van nagyrészt, egy ponton vitatkoznék. a rozé sikerét és árnövekedését szerintem elsősorban az hozta meg, hogy nagyon széles körben _cool_ inni őt. én nem nagyon vásárolom, vagy ha mégis, akkor inkább olyat, amilyenről shiraz úr ír. és sajnálom, hogy belőle kevés van, legutóbb a görög lazaridiét találtam említésre méltónak a műfajból, meg előtte bott frigyes talán 2007-esét. karnerét ezek után muszáj lesz megpróbálnom. egy nekem jó rozé tudhat annyit, mint egy sűrű fehérbor :)
@t f 1: felment az ára tavaly óta.
@AG 2.0: Frittmann 850 Ft volt legutóbb mikor vettem náluk. Igaz, a bolti ára jellemzően 1100-1300 Ft között van.
Illetve kérdésem: még mindig van hozzáadott CO2 a Bock rozékban? Néhány éve még volt.
@loading: biztos az, hogy felment?
@shiraz: persze András, ezzel tisztába vagyok!
de nem ez a jellemző, amikor a rozé "sikeréről" beszélnünk, arról, amit Albert is mond, hogy "cool inni"...
egy kezemen meg tudom sajnálni, aki "komolyan" veszi a műfajt...és ők éppenséggel nem is adnak el belőle 50ezer palackot 4 hónap alat...
@ringsider: számolni, nem sajnálni pesrze...
freud bácsi...:-D
@lackó: 600 körüli összegre emlékszem. Bár öcsém vásárolt ott legutóbb nekem.
@AG 2.0:
majd kóstold meg Frigyes 08-as pinot rozéját is :)
Ez már csak ilyen: a rozé egyre divatosabb (nem baj), ez növeli a keresletet, ami növeli az árat. Emlékeznek a best buy Mészáros szortimentre? Cirka 25 %-os áremelkedés egy év alatt, köszönhetően a jó ár/érték aránynak, mely ezzel a növekménnyel már messze nem best buy.
Ez van, a borvásárlás az ünnepek komolyabb befektetései mellett semmi más, mint one year wonderek levadászása.
Minek?Entweder, oder Herr Bock!Szerintem ez nem jó üzenet, ezek szerint a méregdrága borai tele vannak vegyszerrel, vagy mi?
@fiatalborivo: Szerintem a biodinamikus termelést jobban el lehet képzelni egy jól összetartó területen, ahol mindenki ismeri a másikat, és tudja, hogy a másik betartja a termesztési szabályokat. Pl. Weninger - az ifjabb - igen erősen hangoztatja borai biodinmikus voltát, nem is csodálom. Katicabogarakkal meg atkákkal bíbelődni jobban megéri ott, ahol nem valószínű, hogy egyik hétről a másikra elviszi a szőlőt a rothadás, vagy a peronoszpóra. Elég elkeserítő látvány az ilyen. Ráadásul a művelés is egyszerűbben oldható meg. Ez is eléggé anyagi ok. Ez csak egy vélemény. Senki ellen vagy mellett nem szól.
süti beállítások módosítása