Annyira ízlett néhány héttel ezelőtt Alvaro Palacios 2007-es Camins del Prioratja, hogy amikor a viszonylag rég említett V. Prof megkérdezte, mivel koccintsunk egy fontos családi esemény bekövetkezte alkalmából, némi gondolkodás után azt mondtam, esetleg vásároljon valamit a fent említett termelőtől. Az önéletrajzi elemekről ennyit, a lényeg, hogy a választás a világhírű fenyegyerek 27 hektáros bierzói borászatának második legolcsóbb termékére esett, amely alig kerül többe 10 ezer forintnál. A Descedientes de J. Palacios Alvaro és Ricardo unokaöccse közös vállalkozása, a J. egy harmadik személyt jelöl, mégpedig előbbi apját, utóbbi nagyapját, Josét, előtte tisztelegnek a leszármazottak. Bierzóról, erről az eldugott északnyugat-spanyol borvidékről Palaciosék színre lépése előtt még kevesebbet lehetett hallani, mint Prioratról, de pillanatok alatt olyan ügyesen felrakták a térképre, hogy több száz euróért is bírnak bort értékesíteni onnét. A J. Palacios az autentikus mencia fajtát biodinamizálja, ebből is sejthető, olyan szőlő nincs, amelyet lehetetlen sikerre vinni. A menciáról azt hitték, azonos valamelyik cabernet-vel – itt és itt is ezt olvastam –, de most már biztosan tudják, hogy ez nem így van. Amikor a 2006-os Villa de Corullont kóstoltam, ezekről a tévelygésekről még nem tudtam, és eszembe nem jutottak róla Bordeaux fő fajtái. Sötét szín, intenzív, mégis elegáns illat. Gyümölcsös és fűszeres, kicsit talán gyógynövényes is, egyszerre hűs és meleg. A klasszis spanyolok így szokták, van bennük valami mediterrán áradás, mégis szárazan visszafogottak, soha nem édesek. Bizonyára azért is, mert a területek többnyire magasan vannak, klímájuk kiegyensúlyozottabb, mint laikusan gondolnánk. De vissza a borhoz: a nagy testnek tiszta ízű tanninok és derekas savak adnak lendületet, a kortyban semmi nehézkesség, lassúság nincs. Komoly, izgalmas, egyúttal jól iható darab, maga a tökéletes 8 pontos, tizednyi eltérés nélkül.
J. Palacios Villa de Corullon 2006
2010.02.25. 08:00 AG 2.0
8 komment
Címkék: 2006 spanyolország nyolcpontos bierzo palacios mencia
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 08:53:58
A kézművesség csúcsa ez a hely. Ide kellene kinézni pár dél-magyarországi termelőnek hogy inspirációt nyerjen.
Bock például kimehetne biodinamika ügyben tapasztalni.
Szerény véleményem szerint a hihetetlenül eredeti terroir is segitett ezt a spanyol régiót reflektorfénybe hozni.
Végül,de nem utolsó sorban, ez volt az egyik legjobb kóstolójegyzet amit olvastam tőled.
lackó 2010.02.25. 10:53:52
De komolyan, spanyol kóstolóra készülök és beszerzési helyeket keresek, a weinundco-nál szép a választék, de nem tudom, biztonsággal le tudom-e szállíttatni.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.25. 12:18:24
@lackó: hiszen be van linkelve :)
lackó 2010.02.25. 12:55:21
kifli 2010.02.25. 14:47:26
együtt kóstoltam egy 2006-os Gere Kaparral. Tanulságos volt. Egyébként a Gere Kapar kissé rusztikusnak és szétállónak (parasztbor?) tűnt, szerintem max 3e forint lenne a reális ára. Ez különösen szembetűnő volt amikor ezt a két bort összekóstoltuk.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.26. 08:35:08
Merre lehet olvasni az írásaidat, kóstolási jegyzeteidet?
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.26. 13:39:43
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.26. 14:27:09
miért tetszett a kurujon?