HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Királyudvar és a Domaine Huet

2010.03.07. 08:00 AG 2.0

Az indexes boros fórumon ígéretes kóstoló szerveződött a két címszereplő boraival, a Terroir Club közreműködésével, bepofátlankodtam kívülről. A tarcali Királyudvarban és a vouvray-i Domaine Huet L'Echansonne-ban egyebek mellett az a közös, hogy tulajdonosuk ugyanaz – miszerint Anthony Hwang. Van különbség is, túl a borvidékeken és az alkalmazott szőlőfajtákon: az egyiket a világ legjobb birtokai között tartják számon, a másik még csak törekszik arra, hogy bekerülhessen az elitbe. A minőségben már nincs áthidalhatatlan differencia, az elismertség azonban más dolog. Az Huetről kb. két éve viszonylag sok tudnivalót elmeséltem az Alkesz-olvasóknak, akiket érdekel a történet, kattintsanak. A Királyudvarra érdemes több gondolatot szánni most. Ismert, a kezdetektől jó néhány éven át Szepsy István és Demeter Zoltán vitte a céget, érthető, hogy Hegyalja két vezető termelőjének köszönhetően inkább szem előtt volt, mint távozásuk után. Más kérdés, a hazai borbarátok legkeményebb magjában néhányan úgy vélik, a viszonylagos csend ellenére ez ma Magyarország legklasszabb pincészete – amire a Tokaji borvidék kivételes adottságain túl a tulajdonos lelkesedése, precizitása, koncepcióalkotó és -megvalósító képessége ad garanciát. Engem az utóbbi években ilyen és olyan hatások egyaránt értek. Voltak szikrázóan tiszta és egyenes borok, de olyanok is, amelyekről azt feltételeztem, három-négy éves koruk és a róluk érkezett hírek ellenére átbucskáztak pályafutásuk csúcsán. Akárhogy is, a tárgyalt kóstoló kiváló alkalmat kínált, hogy önnön teljességében mutatkozzon meg a lényeg. Tizennégy tételt vettünk magunkhoz, hetet a Királyudvartól, hetet az Huettől, és általánosan magas színvonalnak örvendhettünk. Nem írok minden borról egyenként, azért sem, mert több helyütt kísértetiesen hasonló jelzőket kellene alkalmaznom. Mindkét pezsgő – Királyudvar Henye 2007, Huet Pétillant 2005 – jólesett, szeretem, ha könnyed és játékos, ami habzik, nem kell nekem Champagne. A secek és a demi secek – a Vouvrayból hozott kategóriák valójában félszáraz és félédes borokat jelölnek – küzdelmében nyilvánvaló volt az Huet fölénye. Ez nem meglepő: arrafelé évtizedek óta pontosan ismerik a célt és a hozzá vezető utakat is – a chenin blanc, illetve a furmint és a hárslevelű száraz képességeinek maximumáról nem szívesen értekeznék, még kevés a referencia. A célhoz visszatérve: az nem más, mint az elegancia és a kifinomultság. Érdekes mindazonáltal – az imént Piemont-ügyben beszéltem erről szőrmentén –, hogy ezeken a szinteken milyen sokat számít az évjárat. A 2008-as Huetek simán leverték a 2007-eseket. Színesebbek, komplexebbek, izgalmasabbak voltak. A Le Mont Demi Sec 2008 a maga 13,43-as alkoholjával, 27-es maradékcukrával és közel 9-es savával kimagaslóan, 8-9 pont környékén teljesített. A Le Haut Lieu Sec 2008 és a Le Clos du Bourg Sec 2008 is ott volt a nyomában, talán könnyedebbre, mégsem unalmasabbra hangszerelve. A Királyudvar 2007-es Betsek Demi Secje és penge 2008-as Secje esetében is fix a 7-8 pont, az egyformán 2007-es Le Haut Lieu Sec és Le Clos du Bourg Sec kerek 7-esre volt elég. Ebben a körben a 2007-es Királyudvar Sec rémlett kevésbé átütőnek, noha a 6-ost az is hozta. Édesben aztán Tokaj felé billent, aminek billennie kellett. A Királyudvar 2008-as Lapis furmintja még nem nyűgözött le, ám utána a 2006-os Családi Birtok Szelekció hipphopp felülmúlta az Huet Le Clos du Bourg 1ere Trie 2006-ot, mondjuk 8-6 arányban. Érdekes, hogy a fentebb linkelt Huet-bemutatón is ott volt mindkettő, fiatalon a francia villogott. Ezúttal a magyar, úgyhogy megint arra a következtetésre kellett jutnom: nemes édesben a tokaji típusú erőteljes összetettség a kiindulópont, a világot innen nézvést kell értelmezni. Ezt a szabályt mi sem bizonyíthatta volna jobban, mint az utolsóként a poharakba került 2003-as Ilona. 190 gramm cukor, 11,5-es alkohol, 7,2-es sav, aszús hangulatok, gyönyörű érettség. Gyümölcsös, sűrű, gömbölyű, tökéletes szerkezetű, végtelen, gazdag bor, nagyobb formában még sosem játszott. 9 pont. Már megint érdemes volt élni.

12 komment

Címkék: franciaország tokaj furmint hárslevelű királyudvar huet vouvray chenin blanc

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia! Én is most kreáltam meg jegyzeteimet a kóstolóról, legtöbb tételt hasonlóan láttunk, 1-2-t nem. Bemásolom ide, ha nem zavr, + az elején kóstolt 3 Demeter bort is.

Demeter Kakas 2008
Koncentrált, izmos bor, erőteljes ásványos karakter, szikár. Részletgazdag, elgondolkodtató tétel, nem könnyen itatja magát, élveztéhez feszültebb figyelem szükségeltetik 6-7p

Demeter Lapis 2008
Illatában is sokkal barátságasabb, sok trópusi gyümölccsel, telt, tömör szerkezetű, gömbölyű, de dinamikus. Részletgazdag, nagy bor, amit nagyon jó fogyasztani, gyakorlatilag nem lehet fogást találni rajta. Erős 8p

Demeter Szerelmi 2008
Hasonlóan barátságos bor, komplex virágos-ásványos illat, hárslevelűhöz képest szokatlanul tömör szerkezetű, sima felszínű, nagyon arányos, elegáns és harmonikus bor, szintén nagyon fogyasztásra ösztőkélő.8p

Királyudvar Pezsgő Henye 2007
Huet Pétillant 2005
Hasonló világú tételek, sajnos túl kevés pezsgőt fogyasztottam eddig, hogy érdemben tudjak róluk írni. Tetszik kifinomult, komplex aromaviláguk a könnyed légies környezetben, számomra a relatíve alacsonyabb nyomású CO2 is jelentősen fokozza a fogyasztahtóságot.
Az Huet jobban tetszett, komplexebbnek, gördülékenyebbnek éreztem.

Királyudvar sec 2008
Koncentrált, lehengerlő stílusú bor, feszes, tömör szerkezet, izmos test, sok gyümölcsösséggel és ásványossággal, savai magasak, dinamikusak. Nagyon tartalmas bor, de még túl fiatal érzetű, harmóniáról még nem beszélhetünk. 6.5p

Királyudvar sec 2007
Érettebb, komplexebb illat, a bor koncentrált, nagyon csiszolt felszinű, igazi „üveggömb stílusú” tétel, gördülékeny , elegáns korty, dinamikája ügyesen egyensúlyoz az ideális és az ideálisnál egy fokkal laposabb határvonalán, ugyan zseniális módon nem billen át az utóbbi oldalra, de el tudok képzelni magasabb ívű gömbfelszínt is. Mindenesetre nagyon szép ,nagyon szerethető bor, profi munka. 7.5p

Huet Haut Lieu sec 2008
Huet Clos du Bourg sec 2008
Huet Le Mont demi sec 2008
Aszalt trópusi gyümölcsök, füge, édeskés fűszeresség, meszes ásványosság nagyon élénk kombinációja. Áradó, lehengerlő nagyon magas szerkezet, aromagazdag szédítő mélységek, savai sokan vannak, de kifogástalanul érettek, soha nem élesek, igazi dinamikus harmóniában tartják a kortyot. A Clos du Bourg szerkezete a legtömörebb, savai a legnagyobb rezgésszámon vibrálnak. A le Mont áttetszőbb, talán a legkultúráltabb tapintatú savakkal.
Ezek a különbségek nagyon nehezen és csak együtt kóstolva fedezhetőek fel, de nagyon hasonló stílusú, egytől egyig hatalmas borok.
Haut Lieu 8.5p, másik kettő 9p

Huet Haut Lieu sec 2007
Huet Clos de Bourg sec 2007
Most sokkal gyengébbnek éreztem őket a 08-asoknál, mindenképp hasonló jegyekkel bíró, de jóval kevésbé áradó és megkapó borok, szikárabb, erőteljesebb kövességgel, a clos du bourg kicsit talán zárkózottabban indult, később visszakóstolva nem igazán tudtam jelentős eltéréseket észrevenni. Szépek, de nem érdemes együtt fogyasztani a 08-asokkal. 6p

Királyudvar demi sec 2007
Az évjáratmegfelelő sec-hez hasonló világú tétel. Kerek , kedves símára polírozott felszínű bor, nagyon élvezetes fogyasztani, de a korábban említett kényes határvonalat átlépi, és kicsit laposabb és rövidebb a korty, bár lehet csak az Huet-ek után. 6p

Királyudvar Lapis furmint 2008
Hihetetlen jó arányokkal rendelkező bor, koncentrált, de nem akar igazán lehengerelni, van benne egy kis könnyed légiesség is, csiszolt, kerek, de magassága, hosszúsága egy pillanatra nem kérdőjelezhető meg, ugyanakkor kiálló éles részletektől is egyértelműen mentes. Tiszta aromák, meleg, trópusi gyümölcsösséggel, finom ásványossággal. Mesteri harmónia, és nagyon jól fogyasztható. Ennél a bornál éreztem a Királyudvar részéről, hogy szintben a 08-as Huet borok és DZ Lapis mellé állítható 8p

Huet Clos du Bourg 1ere trie 2006
Sokat vártam ettől a bortól, novemberi TC eseményen engem teljesen levett a lábamról. Most kevésbé: koncentrált, lehengerlő stílus, de mégse akkora erő, mint amire emlékeztem, a vége mintha nem annyira bírná szuflával. Aszalt fügés, mazsolás aromái most nem okoztak felejthetetlen izgalmakat, vagy legalábbis az előző bor eleganciája, kifinomultsága után, most ez „közhelyesebbnek” tűnt. Gazdag és értékes bor, de most ebben a mezőnyben nem tudtam kiemelni olyan tulajdonságot benne, amiben igazán kiemelkedne. 6p

Királyudvar Családi birtok szelekció 2006
Ez most több rafinériával szolgál, mint az előző bor(pedig novemberben kevésbé fogott meg), aromavilága helyett inkább szerkezete megfogóbb, érettebb borokra jellemző porhanyósabb konzisztencia, megállapodottabb komplexitás, az ideálisnál kicsit alacsonyabb ívű dinamika, de nagyom finom textúrájú savak. 7p

Királyudvar Ilona 2003
Ez teljesen egy aszús világú bor. Erőteljes botritiszes, aszalt gyümölcsös karakter, kiváló struktúra, olajosan hömpölygő korty, mégse nehézkes, kiváló konzisztenciájú és ívű savai mellett. Igazán nagy bor, de aromavilága nekem most nem eléggé rafinált és kifinomult az igazán magas pontszám eléréséhez. 7.5p
"...a Terroir Club közreműködésével, bepofátlankodtam kívülről..."

Na én ezt az embert szeretem!

@drbarta: Királyi nagy munka ezt leírni. Gratulálok és köszönet! A végén még Alkeszes újságíró leszel.
Rátérve a borokra...én külföldi utazásom miatt természetesen nem voltam ott...de:

AG:" Mindkét pezsgő – Királyudvar Henye 2007, Huet Pétillant 2005 – jólesett, szeretem, ha könnyed és játékos, ami habzik, nem kell nekem Champagne."

Rendben. Következő találkozásunkkor majd Prosecco-t nyitok neked Champagne helyett.

Másodjára, eltérés mutatkozik dbarta és AG friss megítélésében az Ilonát illetően. Ugyanaz a bor, ugyanazon az asztalon.

Én régebben kóstoltam az Ilonát, tetszett és 8 pontra gondoltam. Azért nem 9 mert a harmadik pohár már elfárasztott. Csúcs Sauternes-nél ez nem fordul elő nálam, ami izgalmas abból lehajtok egy egész üveggel ha kell.
A pezsgőknél egy picit elegánsabbnak tűnt az Huet, szénsavilag, tartásilag egyaránt, de a Királyudvartól remek kezdés a Henye pezsgő. Én is úgy éreztem, hogy Sec kategóriában egyelőre kifinomultabbak az Huet borok. A 2008-as Haut Lieu és Clos du Bourg kiemelkedett, de a 2007-es és 2008-as Királyudvar Sec-ek azért szorosan a nyomukban vannak, nem tűnik behozhatatlannak a hátrány. A Le Mont Demi Sec 2008 szintén nagyot szólt, az édeseknél azonban már nem volt kérdés Tokaj fölénye. A 2008-as Lapis és 2006-os Birtok Szelekció hengerelt szerintem. Összességében 7 pont alatt nem volt egyetlen bor sem, a 8-9 pont volt leginkább jellemző.
@Kóstolómester:

nem bánom, első találkozásunkkor bonthatsz champagne-t, nem fogok elszaladni. másodjára jó lesz a prosecco :)

ilonánál most sajnos nem juthattam el a harmadik pohárig, de az első és a második kisadag olyan simán hozta nálam a 9-est, hogy nagyon. szamorodni létére a legszebb aszúk között a helye
@AG 2.0: Megértem , ha valakinek 9 pont az Ilona 03, szerintem is szenzációs, sőt novemberben én is 8.5-re adtam. Most ebben a sorban nem éreztem benne az ún. "legmagasabb szintű" harmóniát. Kicsit túlzott intenzitású botritiszesség egy kicsit rusztikusabb érzetet keltett, a múltheti Bott-aszú 2006 szerintem hasonló beltartalommal sokkalta zseniálisabban oldotta meg a "hatalmas test hogyan képes könnyedségre"-problemitkát.
Végre egy kóstoló, amiről sajnálom, hogy lemaradtam. A Borjournál (nem fértünk be) meg az egrinél (nem volt türelmem kivárni a bejutást) nem volt ilyen utóízem...
@drbarta:

én nem haragszom rád azért, mert neked nem kilenc :)

azért egy megjegyzés: egy aszú típusú bornak egyáltalán nem kell könnyednek lennie
@AG 2.0: hálaistennek....:)
Persze, hogy nem KELL könnyednek lennie, de én mostanság olyan korszakomat élem, amikor azokat tekintem a legkiválóbb aszú tipusú bornak, ahol ez nehezen megvalósítható paradoxon( olajos hömpölygő test Vs elegancia, jól fogyasztatóság, neadjisten, valamiféle "légiesnek" ható érzet) mégiscsak létrejön.
Egyébként , mint írtam, ennek a bornak nem is a felépítése okozta azt, hogy ez nem jött nálam létre, szerkezetileg nagyon kiváló volt, inkább díszítőaromái tették nehezebbé, ami ugye a legszubjektívebb része, egy borleírásnak.
Nagyon jó volt a kóstoló, mostanában nem sok bort kóstoltam amik ennyire lázba hoztak volna. A Lapis-Szerelmi felütés sem volt mindennapi(előbbi számomra az eddigi legszebb száraz furmint), aztán igazán a két 08-as Huet Sec és a Demi Sec varázsolt el, édesben meg a Lapis meg a Családi Birtok Szelekció.
A 08-as Huet sec-ek meg a Demi sec nekem is 9p körüli élmények voltak, buja, de ugyanakkor hiperintelligens borok, olyan magas, mégis gyönyörű savak mellett mutattak teljességet, amiről azt hittem eddig hogy csak komoly rajnaik képesek rá. Nem sok ilyen kaliberű fehérbort kóstoltam még életemben.
süti beállítások módosítása