HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Henkell Trocken Feiner Sekt

2010.05.11. 08:00 AG 2.0

Ahhoz képest, hogy jóbor-fogyasztásom hajnalán rengeteg kék címkés Hungaria Extra Dry lefolyt a torkomon, pezsgőkulturális fejlődésem hamarosan megakadt. Magyarra fordítva: sokkal kevesebb buborékosat iszom, mint amennyit ildomos lenne, ami különösen annak a körülménynek a tükrében kellemetlen, hogy voltaképpen szeretem ezt a folyadékot. Persze kicsit sem értek hozzá, sokat kell még tanulnom, hogy büszke lehessek magamra. Pezsgőízlésem egyelőre kissé egyszerű. Az érettebb Champagne-okban eddigi próbálkozásaim alkalmával nem találtam meg az igazi örömet – a legértékesebb, amit kóstoltam, a Krug Grande Cuvée volt –, inkább bírom díjazni a fiatalabb, légiesebb, könnyedebb italokat. Ebben talán az is közrejátszik, hogy pénztárcám adottságai miatt nagyságokhoz ritkán van szerencsém, egy Chateau Vincent, egy Francois President, egy Freixenet vagy egy korrekt Prosecco mégiscsak könnyebben elérhető. Egy Henkell Trocken nemkülönben. Az 1856 óta működő német pezsgőgyár a Törley Pezsgőpincészet tulajdonosa – vagy már csak volt? –, nevezett trocken a cég alapterméke, tartályos eljárással készül hatalmas mennyiségben, hazánkban valamivel kétezer forint alatt hozzáférhető. Ajándékba kaptam belőle egy palackkal néhány hónapja, azt találtuk ki a feleségemmel, lekísérünk vele egy dobozka vörös kaviárt vasárnap, csak úgy parasztosan. Világos szín, apró buborékok, szép, intenzív gyöngyözés. Finom, friss, gyümölcsös illat. Közepesen karcsú test, kellemes pezsgés, üdeség, frissesség, lendület. Lehetne szárazabb is, egyik-másik korty édesebbnek tűnt a kelleténél, de fogyott azért ütemesen. Sok bonyodalmat, fineszt és kanyart nem kínál, nem is az a küldetése. Ha megköveznek, hát megköveznek, akkor sem sajnálom tőle az 5 pontot.

17 komment

Címkék: ötpontos németország pezsgő henkell henkell trocken

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már megint Proseccot emlegetsz? Ne idegesíts te Albert!
Plusz egy Henkell palackos ásványvíz, pezsgő ízesítéssel? Hát persze hogy öt pont...én meg itt azon totózom hogy a 2002-es Mumm-ot vagy már megint Pommery rosé-t nyissak a hétvégén?
Mostmár tényleg le kell ülnünk egy asztalhoz valami rendeset inni.
Ha Henkellt vagy Proseccot hozol, kupán váglak!
Ты расти на русском шампанского?
@Kóstolómester:

mesti, te nagy ember vagy, én meg kicsi, vagy legfeljebb közepes :)

de az orosszal azért ne próbálkozz szerintem.......
Szerintem királyi figura vagy Albert. Nélküled a magyar borvilág sokkal szegényebb lenne.
Ószinte ember vagy, ezért díjazlak. (És sokkal szerényebb mint én) :)
...mér' mi a baj a proseccoval?
@Benikuty: Valójában semmi...friss, üditő és kellemes. Champagne viszonylatban azonban labdába sem rúghat...igazából nem is mérhetők egymáshoz. Saját kis klubunkban annyira külön lapra tartozik hogy csak mint "helyettes" innivalót említjük, mikor nincs alkalmunk vagy pénzünk Champagne-re.
@Benikuty: Apró probléma továbbá az is hogy kólásdobozban is kapható...kannásbor...pet palackos süllyesztés...

en.wikipedia.org/wiki/File:Prosecco_in_cans.jpg
Nem kóstoltad esetleg a Pol Roger stand kínálatát a WeltWeinFest-en? A két alap, NV termékük egyszerűen zseniális volt, már majdnem bestbuy-t kiáltottam, amikor is megkérdeztem az árát, és 40 EUR-ért már nem táraztam volna be belőle. De akkor is nagyon jók voltak.

@Kóstolómester: Mi is akkor isszuk, amikor nincs pénzünk sampájnra. Lassan szakértők leszünk. Ez van.
@Szomjas Gödény: nekem sosincs pénzem sámpányra, igaz igényem még kevésbé. bunkón halok meg:D
@Benikuty: nekem sincs rá igényem. igaz, proseccora sem.
@Kóstolómester: mesti, Moinier Champagne-t már kóstoltatok? (Ha igen, milyen volt?)
@Kóstolómester,@Parci: mondtam bunkón halok meg. Veletek ellentétben:DD
Nem értek egyet a kóstolómester Prosecco birálatával, nemrégen voltam egy olasz kóstoláson és olyan Prosecco-kat ittam hogy csak na. Viszont az utábbi pár évben ittam annyi szar Champagne-ot is hogy csak na. Próbáljátok meg a Nina Franco-t és talán jobb belátásra bir titeket gazdagokat....Mi, csóringerek itt Kanadában inkább Proseccot iszunk...
@Benikuty: az attól függ... ha holnap fejemre esik egy zongora, én is bunkón halok meg... :D
szerintem a Prosecco-n túl van még sok nagyon jó tradicionális pezsgő, ami jóval olcsóbb Champagne-nál. Pl Loire (crémant, mousseux, pétillant), Cava és vicces de néhány angol pezsgőn lepődtem meg legutóbb...
@shiraz: Nincs mit meglepődni...angliában egyre melegebbek a nyarak. A végén még jó pezsgőjük lesz?
@Kóstolómester:
szia,
az én kóstolásaim alapján már van nekik jó pezsgőjük. :)
üdv
Még nem volt szerencsém angol pezsgőhöz mivel a magas árszint miatt mindíg Champagne-t vettem.
Ez a januári cikk azonban végtelenül érdekes:

"Nyetimber’s Classic Cuvee 2003 was crowned at the second annual Bollicine Del Mondo competition in Italy. Importantly for Nyetimber, champagnes and sparkling wines competed against each other in this competition on a level playing field.

The Classic Cuvee 2003 scored the highest marks and took the gold medal in the competition ahead of thirteen Champagnes including Louis Roederer (Millesimè 2000), the Bollinger-owned Champagne Ayala, (Dosage Zero), Pommery (Blancs de Blanc and Brut Apanage), Gosset (Grand Reserve), Joseph Perrier (Brut Cuvée Royale) and Devaux, and the Nyetimber 2001 Blanc de Blancs, which was also entered, came 12th ahead of seven of the champagnes. No other producer had two places in the top seventeen."

Ki kell próbálnom.
süti beállítások módosítása